Přeskočit na obsah

doplňková činnost

  • Autor: lina

    doplňková činnost
    Prosím.kdo mi poradí.Provozujeme doplňkovou činnost.Jedná se o polopenze a to i o víkendech a prázdninách.Pracujeme třeba i bez volna o víkendu.Je to takhle v pořádku?Vysvětlím.pondělí až pátek příprava snídaní doplňková činnost,vaření obědů pro zaměstnance a vaření večeří pro doplňkovou činnost.Sobota a neděle snídaně a večeře/třeba týden/.Mám nárok na volno za práci o víkendu?

    • Autor: zdenda

      Dobrý den,nárok na volno za práci o víkendu máte,plus za víkend 25 procent příplatek.Podívejte se do Zákoníku práce,nebo se obraťte na školské odbory,popř právníka.Mám pocit,že se vracíme k otrokářské společnosti.Hezký den

    • Autor: pihule

      Dobrý den, spíše než oradu prosím o info jak je jinde placena- respektive jak by placena být měla tzv.doplňková činnost.V rámci provozu školní kuchyně připravujeme jídlo cca pro 75dětí a 15zaměstnanců školy , k tomuto množství vaříme dalších cca 90 – 100 objedů pro veřejnost.Na přípravu těchto cca 180 jídel je na plný úvazek hlavní kuchařka,pomocná kuchařka a další pomocná síla cca na 6hodin.S čistým svědomím tvrdím ,že se „neflinkáme“ , v podstatě nemáme čas na nějakou pauzu. Za hlavní činnost dle pracovnísmlouvy pobíráme tarifní plat (cca 90 jídel denně) což činí cca 12000hrubého a za doplňkovou činnost(dalších cca 90 jídel denně) cca 2000hrubého.Odměna za tuto doplňkovou činnost se mi zdá neadekvátní, ale paní ředitelka argumentuje stanovenou kvotou 2,6 zaměstnance (včetně hospodářky) a tvrdí , že víc než cca 9tis hrubého za doplňkovou činnost rozdělit nemůže, neboť nemá z čeho.Cena objeda pro veřejnost bez rozvážky je 45,- Kč.Děkuji za názory

      • Autor: al

        naše doplňková činnost probíhá takto.Jedeme jen na náklady – bez zisku.Cena oběda – finanční norma na oběd – náklady na energie – plat pro kuchařky. Pracovní úvazky 7hodin. Počet obědů x plat dělím počtem kuchařek. Např. 90 x 9 = 810 : 5 = 162.-Kč na den. To vše je naše. Kolik si uvaříme, tolik si tozdělíme. Nesmí to přesáhnout 2000.- jinak se to daní.

      • Autor: anda

        Dobrý den, podle mě máte špatně stanovenou kalkulaci režijních (osobní a věcné) nákladů. Za 45,– jsme vařily někdy před 10-ti lety.

    • Autor: rohlik

      Myslím, že pracovní úvazky jsou u Vás normální. Jsme školní jídelna. kde připravujeme ještě svačiny pro MŠ a úvazky podobné. Myslím, že máte paní hospodářku, která má udělanou cenovou kalkulaci 1 oběda, kde vypočítá kolik vyjde 1 oběd na jednoho žáka a z toho potom odvodí kolik peněz na mzdy jde na hospodářskou činnost. Pokud paní ředitelka nemá více peněz na mzdy, tak musíte argumentovat touto kalkulací a paní hospodářka si to zdůvodní.Přeji hezký den

      • Autor: ivka 11

        Dobrý den, k dané problematice již bylo diskutováno několikrát. Tedy ještě jednou, nelze směšovat hlavní činnost s vedlejší, takže stanovovat počet pracovníku podle normativu na doplňkovou činnost je nesmysl. Podstatný je fakt, že kolik peněz na mzdy dostáváte od státu na jeden oběd žáků, tu samou částku musíte vyplatit na mzdy v doplňkové činnosti. Pokud tedy na žáky dostáváte zhruba 12000, tutéž částku musíte dostat na mzdy z doplňkové činnosti. Není možno platit jinak práci v hlavní činnosti a jinak v doplňkové. Pokud máte i doplňkovou činnost placenou ze státních peněz, jedná se o neoprávněné čerpání prostředků státního rozpočtu, neboť hlavní činnost a vedlejší činnost mají své odlišné zdroje financování.
        pěkný den Ivka

        • Autor: pihule

          Dobrý den,a počítá se do kvoty pracovníků putřebných pro přípravu daného množství jídel také hospodářka, která má na starosti agendu,normování atd.?
          Děkuji.

          • Autor: rohlik

            Hospodářka se počítá do kuchyně. Je placená z rozpočtu na kuchyň a její úvazek je zahrnut v krajských normativech na kuchyň. Přeji hezký den

          • Autor: Mája N.

            Záleží jakou náplň práce má hospodářka. V naší ŠJ tuto zmíněnou práci vykonává vedoucí.

          • Autor: rohlik

            Dobrý den, pochopila jsem z vyjádření pani, že nikde nepoužila slovo vedoucí, ale jen hospodářka, tak myslím, že používá toto označení pro vedoucí. V prvním příspěvku uvádí, že paní hospodářka se podle vyjádření jejich paní ředitelky počítá do kuchyně. Takže určitě myslí paní vedoucí, která tuto práci vykonává. Aby nedošlo k nějakým nejasnostem, vyjadřuji se k paní vedoucí, která je zahrnuta do krajsnkých normativů pro kuchyň. Přeji hezký den

    • Autor: zdenda

      Dobrý den.Ivko prosím Vás,můžete napsat, jak je na výplatní pásce rozlišena doplňková činnost od hlavní činnosti.Děkuji.Hezký den

      • Autor: Sartuna

        Dobrý den,
        u nás máme DČ na dohodu (na výplatní pásce je položka dohoda činnost). Jak psala Ivka- podle kalkulace na 1oběd máme stanoveny mzdové náklady, které se vynásobí každý měsíc skutečným počtem obědů cizích strávníků. Mě by spíš zajímalo, jestli každý rok měníte cenu oběda. Jestli se držíte přesně vypočtené kalkulace. (např. pokud vyjdou režijní náklady nižší a mzdové vyšší než v minulém roce, hned upravujete cenu? A další rok to vyjde obráceně, opět upravujete cenu? nebo jak to děláte?)

        • Autor: ivka 11

          Dobý den, doplňkovou činnost máme proplácenou formou odměny a to každý měsíc podle skutečnosti. Co se týká ceny oběda podle kalkulace, neměníme pokud nám případný nárůst nákladů kryje zisk. Nemáme podle zákona povinnost zisk vytvářet, máme se o něj pokoušet, ale nesmíme být ve ztrátě. Takže kalkulaci provádíme ročně a cenu měníme podle potřeby.
          Ivka

          • Autor: Sartuna

            Jinak, např. jeden rok mzdové 20,- a režijní 11,- zisk 1,-, další rok mzdové 22,- a režijní 10,- zisk 1,-. Měnila by jste cenu (jak pro cizí tak pro odměny kuchařkám)?

          • Autor: ivka 11

            Pokud se mění jakýkoliv náklad, měníme cenu jen tehdy, když ji nepokryjeme ze zisku. Co se mění vždy je výplata mezd, protože ta musí být vyplacena správně. Takže v tomto konkrétním případě, bych okamžitě začala mzdu vyplácet podle kalkulace, ale v pololetí bych si udělala kalkulaci znova, pro zjištění skutečného stavu. pokud by mi peníze na ostatní náklady stačily, tak neměním nic, pokud ne tak od dalšího období změním cenu.
            Ivka

          • Autor: Sartuna

            Děkuji ivko. Podle čeho počítáte kalkulaci, zpětně podle loňských nákladů za celý rok?

          • Autor: ivka 11

            Dobrý den, na začátku roku z údajů roku předešlého a pokud je nutno přepočítat v průběhu roku, tak z období daného roku, které si stanovím. Nejlépe čtvrtletně nebo pololetně.

          • Autor: pihule

            Dobrý den,
            a mohu se zeptat na konkretní čísla?Vedoucí kuchařka u nás nezastává funkci hospodářky.Vaříme denně s úvazky 2,6 pracovníka cca 180 jídel.Z toho je v rámci doplnkové činnosti 90 a za to pobíráme necelé 2000 hrubého.děkuji

    • Autor: rohlik

      Dobrý večer, proč se na mzdové náklady, které jsou spočítány na jeden uvařený oběd, nezeptáte Vaší paní vedoucí? Musí mít zpracovanou kalkulaci konkrétně na Váš provoz? Uvádíte, že hlavní kuchařka není hospodářka, ale přece u Vás někdo tyto kalkulace dělá? Přeji hezký den

    • Autor: aluš

      Slyšela jsem, že na DČ má být správně sepsána s kuchařkama smlouva (buď o provedení práce nebo o činnosti). Ekonomka mi ale tvrdí, že to nelze, protože nesmí mít dvě smlouvy na stejnou činnost v rámci jednoho zaměstnavatele. Poradí někdo, co je správně? Děkuji a všechny zdravím.

      • Autor: mart

        Dobrý den, u nás mají kuchařky jednu pracovní smlouvu s uvedením kolik % úvazku pracují na hlavní činnost a kolik % na doplňkovou.

        • Autor: XXXXXXX

          U nás máme stejné smlouvy, jedna kuchařka má procenta na cizí strávníky, druhá zase část úvazku na učitele, ale na dětské strávníky chybí v kuchyni jedna síla a tu nedostanem.

      • Autor: rohlik

        Máme sepsanou smlouvu o pracovní činnosti na dobu určitou, každý rok novou.Kde je stanoven počet hodin a mzda, za tuto činnost. Děláme to takto již řadu let. Přeji hezký den

    • Autor: aluš

      Děkuji za příspěvky, u nás ale nemáme DČ pravidelně, pouze tak max. 5 x do roka nějakou akci, pokud je nějaká skupina (např. sportovci) ubytovaná na našem domově mládeže, tak mají u nás v rámci DČ ubytování a celodenní stravu. Jinou DČ neprovozujeme. Měly by mít kuchařky i na tyto výjimečné akce smlouvu a co by v ní mělo být?

    • Autor: zdenda

      Dobrý den,Aluš můžete mi prosím napsat kolik kuchařů Vám vaří a pro kolik sportovců?Řeším totiž ten samý problém jako Vy.Myslím si,že na tyto akce musí být sepsána dohoda o provedení práce,jelikož mzdy kuchařek by měli být hrazeny z peněz které jsou vybrány od sportovců.Děkuji

    • Autor: alus

      Jsme celodenní provoz (15 snídaní a večeří, cca 120 obědů) a mám 1 kuchařku vyučenou a 1 pomocnou kuchařku (nevyučenou)v důchodu. V současné době z důvodu dlouhodobé nemoci kuchařky pracují pouze ona důchodkyně a k ruce má další paní v důchodu (75 let) – v této době se konala také akce v rámci DČ. Jedná se vždy o cca 50 osob navíc v rámci DČ. Ale jak jsem se již zmiňovala, nemohou mít prý dohodu o provedení práce na stejnou činnost, kterou vykonávají v hlavní činnosti. Já jako vedoucí jsem na 3 hodiny. Zdravím.

    • Autor: zdenda

      Alus,máte tedy 2 kuchařky a vy na 5 hodin v kuchyni,rozumím tomu dobře?Hezký den

    • Autor: alus

      Máme 2 kuchařky (z toho jedna nevyučená) a já na 3 hodiny jako vedoucí. Přeji příjemný pátek.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se