Přeskočit na obsah

doporučené dávky

  • Autor: ilka

    doporučené dávky
    Dobrý den,můžete mi sdělit jak se mají plnit dopor.dávky spotřebního koše podle nové vyhlášky?Podle mě již není povinné dodržovat stoprocentní hranici u jednotlivých komodit,ale jen + nebo – 25%.Například jak byla u luštěnin povinná hranice 100% tak podle nové vyhlášky stačí jen 75%.Dohadujeme se s kolegyněmi co je správné tak pište.Děkuji

    • Autor: Radkaa

      Ve vyhlášce 107/2005 je to srozumitelně napsané:
      ovoce, zelenina a luštěniny jsou 100 % a více, tuky a cukry do 100 % a ten zbytek je plus minus 100 %, t.j. od 75-125 %.

    • Autor: ivka10

      Dobrý den, ilko přečtěte si přílohu č.1 ods. 2 vyhlášky 107/2005 a máte jasno. Pouze tuky a cukry nesmí překročit 100%, vše ostatní včetně ovoce, zeleniny a luštěnin se řídí tolerancí +-25%. Po přečtení odstavce 2 sama posoudite jestli to tak je nebo ne, přeji pěkný den Ivka

    • Autor: akdar

      Prosím o radu, měli jsme na oběd bavorské vdolečky a s tímto je spojena velká spotřeba oleje, slyšela jsem, že u oleje, který je určený jen ke smažení a pak jej vlastně vyliju se počítá spotřeba jinak, můžete mi poradit,jde mi o to ať nemám velkou spotřebu tuků.

      • Autor: majka 1

        http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=134
        Tuky:
        Vzhledem k tomu, že máslo i rostlinné margaríny obsahují určité množství vody, je pro přesnější propočet třeba tuto skutečnost zohlednit vynásobením koeficientem v tabulce.
        Máslo a klasické rostlinné margaríny např. Alfa, Rama, Hera obsahují cca 80% tuku, margaríny se sníženým obsahem tuku (např. Alfa plus, Flóra) jej mají cca 70% a tzv.halvariny (např. Diana, Perla) obsahují kolem 40% tuku.
        Je proto třeba znát druh použitého tuku a použít správný koeficient.
        Ke smažení se používají ztužené tuky (např. Ceres Soft, Iva, Isa, Omega) nebo speciálně upravené a označené fritovací oleje. U tuku na smažení je třeba zohledni to, že část tuku (cca 30%) se po smažení odstraňuje a do pokrmu nepřechází. Proto se při vyhodnocování spotřebního koše započítají v těchto případech pouze dvě třetiny použitého tuku.

    • Autor: rohlik

      Dobrý den,tuky na smažení a fritování počítám koeficientem 0,6. Přeji hezký den

    • Autor: Eidam

      Dobrý den,
      v základní škole u syna si mladší děti (do 4. třídy) stěžují na malé porce a to jak masa, tak někdy i přílohy, ale i buchet a podobně, je-li sladké jídlo. Větší děti jsou spokojené.
      Dnes měli k obědu rybí prsty a bramborovou kaši. Děti od 5. do 9. třídy dostali 5 rybích prstů, mladší děti do 4. třídy pouze 2 rybí prsty. Pokud se podívám do výživových norem pro školní stravování – vyhl. 107/2005, tak všechny děti od 1. až do 9. třídy ZŠ by měli dostat logicky rybích prstů úplně stejně – norma je u všech stejná- tj, 10g ryb na žáka za den. Podle mého názoru není ani třeba počítat hmotnost, ale jen z poměru mezi 5-ti a 2 kusy je vidět, že je někde chyba. Pokud škola vaří pouze jedno jídlo a všechny děti se stravují stejný počet dní, tak by se to přeci nemělo lišit. Nebo se mýlím a starší děti mohou opravdu k obědu dostat 5 rybích prstů a mladší pouze 2.
      Děkuji za odpověď.

      • Autor: ved.

        Nestěžujte si zde, proberte situaci, vaši stížnost s vedoucí škloní jídelny, kde chodí váš syn na obědy. Děti jsou rozděleny do kategorií a určitě první stupeň 1-4, neplatí stejné peníze jako 5- 9 třídy. Tak stejně je rozdíl i v normě.

        • Autor: eidam

          Právě než půjdu vše probrat do školy, potřebuji vědět, jak to je. Peníze sice stejné neplatí – rozdíl je cca 5%. Pokud jde o položku „ryby“, u které je uvedena ve výživových normách stejná hodnota na den, chěla jsem vědět, zda to znamená, že mají děti ze všech ročníků ZŠ dostat stejné množství ryby. Pokud je pro Vás odpověď nemožná, tak se optám jinde.

          • Autor: majka 1

            porce pro jednotlivé kategorie se přepočítávají koeficientem (jak je rovněž uvedeno v normách pro školní stravování ) a ve stejném poměru by mělo být stanoveno i stravné. Norma je vždy uváděna na 10 porcí pro dospělé strávníky nad 15 let. Přece nevěříte, že by měl žák 1.třídy dostat stejnou porci, jako deváťák.Podívejte se na poměr výživových dávek a stravného v jednotlivých kategoriích (příloha č. 1 a 2 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.)

          • Autor: ved.

            Není to nemožné, dnes jsou normy orientační držíme se plnění spotřebního koše, ale nicméně se Vám to pokusím přiblížit jak plánujeme my.
            1-4 by mohlo dostat 70g, což odpovídá přesně 2 prstíkům rybího filé, ale my bereme v potaz ještě strouhanku tak dáváme 3 ks.Ale vždy si děti můžou přidat. Bohužel nejsme restaurace tam jsou opravdu porce velké.

          • Autor: eidam

            Ze spotřebního koše vycházím – ve vyhlášce je název Výživové normy pro školní stravování. Je to jedno a to samé. Ve spotřebním koši je právě uvedeno u ryb pro všechny věkové kateorie 10g na den a žáka. Tak z toho soudím, že mají děti dostat od 1. do 9. třídy všichni stejně rybích prstů. Klidně např. jen 3 (to není podsatné) a starší děti k tomu víc přílohy. Navíc rozdíl v ceně obědů pro mladší a starší je minimální – cca 5 až 9 %. Tím se nedá odůvodnit více než 100% rozdíl u porcí, jaký je u syna ve škole.

          • Autor: andy1

            Dobrý den,

            chápete to špatně. Doporučené denní dávky jsou doporučené denní dávky, potom jsou normy, které jsou jiné. Např. u ryb, když jste zmínil ryby: normální porce 100% je 150g, ta je pro dospělé a strávníky ve věkové kategorii 15+ , pro děti ve věku 11-14 let je norma 80% tj. 120g, pro děti 7-11 let je norma 70% tj. 105g . U masa je to ještě méně, protože normální porce je pouze 100g. Když si vezmete, že jeden rybí prst má 50g, můžete si lehce spočítat na koloik rybích prstů má váš syn nárok.

          • Autor: ved.

            My máme rybí prst zvážený, jeden prst váží 32g až 35g., proto asi v té jídelně u paní stěžovatelky nebo stěžovatele dávají jen dva prstíky. Ale tam nejde jen o ty prsty, synek je asi dobrý strávník a snědl by asi porci větší, nikde přece není na akorát, některé děti si třeba maso nevezmou to mě neříkejte, že si nesmí přidávat nebo to taky máte tak někdo nastavené.? No chudáci děti. Opravdu záleží na vedoucí, znovu radím zajděte tam.

          • Autor: Andy1

            Dobrý den,

            nepsala jsem, že si u nás nesmí přidávat, jen píšu, jak je nastavená norma. Pokud dítě sní 10 rybích prstů, tak je dostane, někdo chce jen samotnou kaši nebo max. jeden. Jen jsem vysvětlovala, že norma není doporučená denní dávka podle tabulky. Doporučená denní dávka je přepočítaná tak, aby vycházel spotřební koš.

          • Autor: majka 1

            rybí prsty mají různou gramáž, jsou buď 25 nebo 30 gramové (samozřejmě cca) Je třeba se informovat při objednávce u dodavatele a podle toho upravit porce

      • Autor: Z praxe

        Dobrý den,
        ráda Vám poradím. Jsem vedoucí ŠJ. Jak normuji u nás: rybí prsty bych normovala jako „rybí filé smažené“ tedy 120 g hotové porce.
        Dítě v kategorii 7-10 let násobím koeficientem 0,7. Tedy 84 g hotových rybích prstů. Jeden prst má (např. 32g). Tak je zcela v pořádku dát malým dětem 2 ks s tím, že si mohou přidávat.
        Žáci v kategorii nad 15 let a dospělé mám s koeficientem 1,2 (jinak by nám chodili domů hladoví) – těm tedy dáme 144 g (144 : 32 = 4,5) 4 ks a opět si mohou přidávat. Nejsme Baťa, abychom to „sekali jako cvičky“. Osvědčilo se nám, nabízet strávníkům množství takové, aby jídlo nevyhazovali ale ani neměli hlad. Tedy na neoblíbených jídlech ušetříme (uvaříme toho méně) a oblíbená si mohou přidávat třeba třikrát – třeba řízky nebo svíčkovou. Ale čočky vaříme jen polovic. Syna se také zeptejte, zda sní polévku a zda sní ovoce, které je součástí poledního menu. Vycházejte také z toho, kolik za jídlo platíte. Malé děti většinou platí kolem dvacky za tříchodové menu.

        • Autor: eidam

          Ve vyhlášce o školním stravování jsem žádné koeficienty 0,7 a 1,2 nenašla. Tam pro tyto výpočty je tzv. spotrřební koš- neboli Výživové normy pro školní starvování. Navíc u syna ve škole jim již maso a pod. nepřidají a ani buchty, je-li sladké jídlo.

          • Autor: ved.

            S tím masem to chápu, ale že by museli opravdu dodržovat přílohy a dokonce buchty to je smutné, pokuste se domluvit s paní vedoucí třeba ani o takovém problému neví, ráda bych takového jedlíka jako je váš syn měla u nás v jídelně. To některé děti vrací celé porce kuřat, masa aniž by do toho řízly

          • Autor: Valentýna

            Koeficienty jsou v normách pro školní stravování. Ale zajděte do školy a vedoucí Vám jistě dá podrobné informace. Záleží na místních zvyklostech, na počtu strávníků. Na druhou stranu zkuste zajít k McDonadům, zaplaťte si jejich menu, snězte ho a běžte si „přidat“. Přidají Vám rádi, pokud si další „nášup“ zaplatíte.

          • Autor: Andy1

            Doporučená denní dávka je přepočtená měsíční spotřeba ryb (masa, zeleniny) na strávníka a den s tím, že jsou tam započteny veškeré ryby, tzn. i rybí polévka aj.

    • Autor: veruli

      Dobry den kolik lidi je potřeba na připravu 80 jidel aby si na sebe vydělaly děkuji za odpověd

      • Autor: andy1

        Nějak nechápu otázku. Myslíte v restauraci nebo kde? Jak si má na sebe vydělat? Každopádně 80 obědů vám uvařím klidně sama. Záleží taky na velikosti a zařízení kuchyně, o jaký provoz s jedná apod.

    • Autor: akdar

      Dobrý den, prosím můžu mít pomazánkové máslo uložené s jako nízkotučné tuky s koeficientem 0,4?

    • Autor: akdar

      Děkuji, budeme mít kontrolu a já jsem ve 2 měsících mírně, asi o 3 procenta, překročila tuky, tak mám obavy co na to šk. inspekce. A zrovna ten můj vyšší koeficient může hrát roli, proč jsem to přesáhla.

    • Autor: pipo

      prosím můžete mi poradit, jak máte se spotřením koši zařazené jogurty?
      PS: myslím tím koeficient

      • Autor: Radkaa

        Na jogurty mám víc karet, rozdělené podle gramáže – 0,15 kg, 0,20 kg, 0,40 kg. Zařazeno do mléčných výrobků s koef. 1,0.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se