Přeskočit na obsah

DOTAZ

  • Autor: František Stránský

    DOTAZ
    Můj totaz se týká mé maminky.
    Od roku 1983 pracovala v jedné z pražských školních jídelen. Nejprve jako pomocnice provozu, později (r.1989) jako zaučená kuchařka. Pracovala zde až do konce roku 2007.
    Od počátku devadesátých let vykonávala práci kuchařky zahrnující zejména výrobu a výdej běžných druhů teplých jídel a moučníku, která je podle katalogu práce zařazena do 4. platové třídy (část 2.5.2.). Zaměstnavatel ji však neustále vedl jako zaučenou kuchařku ve 3. platové třídě.
    Po ukončení pracovního poměru zaslala řediteli školy Stížnost na platové zařazení. V odpovědi bylo uvedeno že je stížnost neoprávněná a že práci kuchařky nikdy navykonávala a vykonávala výhradně práci zaučené kuchařky.
    Ptám se tedy, jakým dalším způsobem se může domoci peněz, které jí náleží? Nestává se zaučená kuchařka po 24 letech praxe kuchařkou?

    Předem Vám všem děkuji za vaše rady a poznámky.

    • Autor: jiti

      Re: DOTAZ
      katalog prací nezná pojem zaučená kuchařka, ani pomocná, zná jen pojem kuchař, a záleží na řediteli organizace do které platové třídy kuchaře zařadí, třídy jsou v rozmezí 3 – 7 dle počtu strávníků a velikosti kuchyně. Od 1.1.2006 bylo posunutí tříd, tedy kuchař ve 4. – 7. platové třídě. Znovu připomínám, že záleží na řediteli organizace.

    • Autor: šuša

      Re: DOTAZ
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou nemáte zkušenost. Musí si kuchařky v kuchyni MŠ platit každý den oběd, i když zrovna neobědvají? Slyšela jsem názor, že je to nepsané pravidlo, a že když jsou zaměstnanci kuchyně, měly by mít oběd zaplacený. Chtěla bych znát Váš názor. Děkuji Šárka

      • Autor: Evča 1

        Re: DOTAZ
        Je to dané přímo zákonem, vyhláška 84/2005 Sb. Zaměstnanec organizace, který vykonává práci v jejím vlastním zařízení závodního stravování a přímo se podílí na přípravě nebo výdeji jídel, uhradí za každou odpracovanou směnu sníženou úhradu za jedno hlavní jídlo, pokud neprokáže, že se v tomto stravovacím zařízení nestravuje / musí to být doložené lékařem, jinak se to neuznává /. Takže kuchařka musí vždy odebírat stravu, pokud to nemá doložené od lékaře. Pěkný den

        • Autor: ajka

          Re: DOTAZ
          Moc se omlouvám, že odbočím od tematu, ale nevím kde jinde se zeptat. Prosím o radu:
          Jsme ŠJ při střední škole, nemáme doplňkovou činnost. Máme pořádat mimořádnou celostátní akci pro cca 100 účastníků se stravováním v naší jídelně. V té době by ve škole bylo ředitelské volno, takže pro naše strávníky bychom nevařili. Jak mám tuto akci administrativně zajistit (vše mám přes počítač program VIS), copak musím kvůli 2 dnům zapisovat 100 cizích lidí do počítače apod.?

          • Autor: muter

            Re: DOTAZ
            Program VIS zná tzv. hromadné prihlašování, kde si zapíšete numericky 100 cizích strávníků a nemusí se jmenovitě.

          • Autor: pave

            Re: DOTAZ
            Podle mne nesmíte vařit vůbec, nemáte doplňkovou činnost

          • Autor: Eva Flejberková

            Re: DOTAZ
            Bohužel tuto akci nemůžete stravovat, pokud nemáte doplňkovou činnost zakotvenu ve zřizovací listině

          • Autor: Aleš jiný

            Re: DOTAZ
            Domnívám se, že tomu tak není.
            Jednorázová akce vůbec nemusí mít souvislost s doplňkovou činností, což není nic jiného než podnikatelská činnost za účelem dosažení zisku a živnostenský zákon jasně definuje požadavek soustavnosti.
            Tedy jednorázová akce je zcela něco jiného a organizace to jednoduše může ošetřit tím, že si vyžádá svolení zřizovatele, případně, pokud se ta akce nějakým způsobem týká přímo příspěvkové organizace, může akcii pojmout jako poskytnutí závodního hostravování pro cizí organizaci, což zákon umožňuje. Možností, jak si to ošetřit je tedy více.
            Rozhodně kategorický soud, že to není možné, nemá-li organizace povolenu doplňkovou činnost není na místě.

          • Autor: Hanan

            Re: DOTAZ
            Můžete prosím pane Aleši rozvést pojem závodní stravování pro cizí oganizaci, když náklady na závodní stravování / mimo potravin/ hradí zaměstnavatel pro své zaměstnance? Jaká částka bude tedy účtována oněm cizím za takto připravenou stravu? Děkuji.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: DOTAZ
            To je přece jednoduché.
            Cizím zaměstnancům, naúčtuje tu samou částku, kterou vykazuje jako náklad pro své zaměstnance.
            Tedy cena potravin, plus náklady na jeho přípravu.
            Náklady na oběd v závodním stravování musí účetnictvím procházet ve skutečné výši, bez ohledu na to, jakým podílem ho zaměstnanec hradí. Organizace musí znát přesné náklady na oběd.

          • Autor: Lenka

            Re: DOTAZ
            Během školního roku mám různé akce i o prázdninách.Nevidím tedy problém ja k účtovat.Pan Aleš to popsal dobře.
            Mám rozdělený školní rok a prázdniny.Ve školním roce suroviny + režie je nižší
            a o prázdninách je režie vyšší.To mám při základním vaření,protože jsou některé akce kde chtějí raut,tam zvedám cenu surovin po propočtu surovin,režie zůstává.Měla jsem v létě akci zdravé výživy + cvičení,tam jsme se domluvili jaká je jejich představa jídla,udělám propočet jíd.lístku a zvednu podle toho cenu surovin.

          • Autor: Milo

            Re: DOTAZ
            Souhlasím s Vámi, na jednorázovou akci nemusíte mít živnostenský list.Milo

          • Autor: Honza

            Re: DOTAZ
            Ale musí se to zdanit.

      • Autor: Ilon

        Re: DOTAZ
        Kuchařka by měla obědvat každý den,tedy i platit obědy.

    • Autor: Olina

      Re: DOTAZ
      Zajímalo by mě, proč mají některé jídelny dopl. činnost, když lze vařit pro cizí strávníky v hlavní čín. ? Děkuji za vysvětlení.

      • Autor: Aleš jiný

        Re: DOTAZ
        Protože doplňová činnist je ve své podstatě činnost podnikatelská, tj. činnost provozovaní soustavně a za účelem dosažení zisku.
        Takovéto akce by samozřejmě mohly také býti doplňkovou činností, nicméně nemusí, vše také záleží na tom, jak má jídelna vymezenu hlavní činnost. Tam klidně může mít to co popisovala kolegyně Lenka. Nebo se může jít cestou svolení zřizovatele k takovéto akci, možností je zkrátka mnoho.
        Vždy je dobře nejít úzkou cestičkou, ale hledat širší využití potenciálu jídelny.

    • Autor: evelina

      Re: DOTAZ
      V naší školní kuchyni vaří jedna kuchařka.která připravuje 50 obědů,dopoledne ještě 20 svačinek pro MŠ a opdledne 15 svačinek pro MŠ.K tomu ještě úklid nádobí a mezi vydáváním obědů musí odklizet i špinávé talíře.Vše musí stihnout za šest hodin.Ještě se stará jednou týdně o praní oděvů.Je možné aby vše dělala jedna pracovnice?Má nárok být vedoucí kuchařka? Děkuji

      • Autor: Magdalena

        Re: DOTAZ
        Vedoucí kuchařka asi nemůže být protože nikoho nevede. Ale úvazek by měl být podle mě aspoň celých osum hodin. Nejlépe je se na to informovat u ředitele, který by měl mít úvazek podle počtu dětí na jídelně.Tady je vidět jak se s námi ve školních jídelnách nakládá.

        • Autor: xxxxx

          Re: DOTAZ
          Nám sdělí na požádání úvazek krajská metodička.

        • Autor: evelina

          Re: DOTAZ
          paní ředitelka řekla,že přidat nemůže!!

          • Autor: magdalena

            Re: DOTAZ
            Pokud máte odvahu jít do sporu s ředitelkou tak se informujte na odboru školství příslušné obce, jestli Vám zjistí úvazek dle počtu zapsaných dětí. Pak budete vědět, jesli jste v právu a budete mít argument na ředitelku. Ale ani ten Vám nebude nic platný pokud nebude chtít ředitelka přidat. Možná by nebylo pak na škodu zajít např. za zřizovatelem a popovídat si o tom, co vše musíte v rámci 6 hodin stihnout,a ještě sledovat hygienu, HACCP apod., bez pochopení ředitelky. A jen tak mimochodem jaký úvazek mají učitelky?

      • Autor: bohu

        Re: DOTAZ
        Pani Evelino,na uvedený počet strávníků máme stanovený normativ 1,61 jsme právní subjekt
        Jistě byla Vaše pani ředitelka na dohadovacím řízení a  tak určitě ví jaké úvazky máte v šj mít.
        Na stánkách kraje v oddílu školská ekonomika jnajdete tabulky ,kde se dá spočítat úvazek .Hezký den

    • Autor: ELKO

      Re: DOTAZ
      Mám dotaz jestli někdo poradí.Jako vedoucí odcházím do důchodu a chtěli bychom aby na mé místo nastoupila kuchařka,která tam pracuje 15 let.Je to možné nebo musíme hledat někoho jiného?Děkuji za odpověď.

      • Autor: Monik

        Re: DOTAZ
        Myslím, že je to zcela na řediteli školy. Pokud tu práci zvládne, tak by neměl být problém.

    • Autor: boba

      Re: DOTAZ
      Kdy a za jakých podmínek je možno prominutí maturity, jsem jen vyučená.

      • Autor: maty200

        Re: DOTAZ
        Mně nebyla prominuta,protože na vedoucí místo je potřeba matura(aspoň u nás)musela jsem si školu dodělat s podmínkou do 2 let,jinak jsem neměla nárok.

      • Autor: Pepinda

        Re: DOTAZ
        Dobrý den. Nevím jestli Vám moje odpověď v něčem pomůže. Já také nemám maturitu, ale bylo mi řečeno, že vzdělání může ředitel žádat do věku 50let.To mi bude příští rok a jsem ráda, že mě nenutí jít do školy.Celkem budu mít uznáno 13 let z předešlého pracoviště + 19 let praxe ze stravování.. Problém je prý v tom, že nebudu moci být přeřazena do vyšší platové třídy. – otázka je jestli je to pravda.Ale já si myslím, že co se týče financí jsme odkázené na milost a nemilost vedení.
        Můžete mít nárok na co chcete, ale když není tak není – že!

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se