Druhy mas – spotřeb. koš
Druhy mas ve ŠJ a spotřební koš
Spotřební koš – Vyhl. č. 107/2004 v návaznosti na druhy mas.
Tato vyhláška sice sleduje spotřebu masa, ale nepamatuje na faktickou spotřebu dle druhu. Řada ŠJ dnes raději používá maso vepřové. Důvod: je levnější, rychleji se teplně opracuje a další důvod – většina ved. ŠJ se domnívá, že vepřové maso když rychleji roste (má lepší kvalitu jak jsem sama zjistila – dle odpovědí ved. jídelen).
Skutečnost je však jiná :
VEPŘOVÉ MASO totiž obsahuje více tuků – prodej se musí uskutečnit velmi rychle po porážce ! Je pravda, že také obsahuje bílkoviny a vitamín B 1.
Naopak HOVĚZÍ MASO obsahuje nezastupitelné také bílkoviny (ale méně tuků než vepřové – to je velmi důležité!), dále pak cenné minerální látky – jako je chrom, fluor a další. Proto se domnívám, že obě tyto masa by se měly správně úměrně střídat na jídelním lístku – jistě i s jiným druhem mas.
Dále chci podotknout, že je třeba nezapomenout sledovat stáří masa – tedy veškeré řádné povinné označení, které ukládá Vyhl. č. 326/2001 – tedy stáří, zda je jedná o krávu, nebo býka, č. chov. stanice a další.
Starší maso se má správně použít do salámů, klobás. Jinak se špatně vaří – dlouho – je tuhé.
Existuje dokonce rozlišení hovězího maso – jako je mezistupeň mezi hovězím a telecím masem – t.j. mladé hovězí maso, dále maso z mladých býčků, volské maso, maso z jalovic a jako poslední ze starších zvířat je maso kravské.
Tudíž všechny tyto důvody, i když SPOTŘEBNÍ KOŠ na ně nepamatuje – by se měly vzít v úvahu – nejen tedy pestrost jídelníčku, ale i snížit dodávku tuků – dětem do organismu.
Maso musí být měkké, musí se dobře krájet a dítětem dobře rozžvýkat.
Zám.
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.
Druhy mas - spotřeb. koš
Autor: zam.
Druhy mas – spotřeb. koš
Druhy mas ve ŠJ a spotřební koš
Spotřební koš – Vyhl. č. 107/2004 v návaznosti na druhy mas.
Tato vyhláška sice sleduje spotřebu masa, ale nepamatuje na faktickou spotřebu dle druhu. Řada ŠJ dnes raději používá maso vepřové. Důvod: je levnější, rychleji se teplně opracuje a další důvod – většina ved. ŠJ se domnívá, že vepřové maso když rychleji roste (má lepší kvalitu jak jsem sama zjistila – dle odpovědí ved. jídelen).
Skutečnost je však jiná :
VEPŘOVÉ MASO totiž obsahuje více tuků – prodej se musí uskutečnit velmi rychle po porážce ! Je pravda, že také obsahuje bílkoviny a vitamín B 1.
Naopak HOVĚZÍ MASO obsahuje nezastupitelné také bílkoviny (ale méně tuků než vepřové – to je velmi důležité!), dále pak cenné minerální látky – jako je chrom, fluor a další. Proto se domnívám, že obě tyto masa by se měly správně úměrně střídat na jídelním lístku – jistě i s jiným druhem mas.
Dále chci podotknout, že je třeba nezapomenout sledovat stáří masa – tedy veškeré řádné povinné označení, které ukládá Vyhl. č. 326/2001 – tedy stáří, zda je jedná o krávu, nebo býka, č. chov. stanice a další.
Starší maso se má správně použít do salámů, klobás. Jinak se špatně vaří – dlouho – je tuhé.
Existuje dokonce rozlišení hovězího maso – jako je mezistupeň mezi hovězím a telecím masem – t.j. mladé hovězí maso, dále maso z mladých býčků, volské maso, maso z jalovic a jako poslední ze starších zvířat je maso kravské.
Tudíž všechny tyto důvody, i když SPOTŘEBNÍ KOŠ na ně nepamatuje – by se měly vzít v úvahu – nejen tedy pestrost jídelníčku, ale i snížit dodávku tuků – dětem do organismu.
Maso musí být měkké, musí se dobře krájet a dítětem dobře rozžvýkat.
Zám.
Autor: www
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.
Autor: www
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.
Autor: www
Re: Druhy mas – spotřeb. koš
Víte, vedoucí školní jídelny má před výdejním pultem také šesti, sedmi , osmi atd. děti, kterým jsou nějaké tuky v mase šuma fuk.
Již leta bereme přednostě mladé hovězí maso. Dražší a kvalitnější, ale když vaříme svíčkovou nebo rajskou, klidně můžeme podnormovat, neboť děti křičí „bez masa“. A chodí si přidávat o sto šest – ale knedlíky a omáčku.
A s tou cenou máte pravdu. Zamražená plec je o polovinu levnější než kvalitní hovězí býk. A ve spotřebním koši musí také zbývat na ovoce, mléčné výrobky a taky třeba na kvalitní rybu.