Přeskočit na obsah

finanční kontrola a směrnice

  • Autor: Kapka

    finanční kontrola a směrnice
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má někdo zkušenost, co všechno může kontrolovat ve školní jídelně finanční komise? Kromě běžného účetnictví po nás chtějí i výdejky a jídelníčky. Jako nedostatek uvedly i vlastní receptury, prý jsou neprůkazné. Také nevím, kde získat nějaké podklady k vytvoření …směrnice o způsobu tvorby výdeje materiálu ze skladu aritmetickým průměrem či FIFO a normy úbytků.. ..Máme vytvořenou směrnici k hospodaření skladu, kde je popsán příjem a výdej ze sklau, tvorbu jídelníčků, systém HACAP a objednávání. Ale to prý nestačí. Proto prosím o radu, kde bych se k podobným směrnicím dostala. Díky

    • Autor: Zalka

      dobrý den, já mám udělanou směrnici, kde mám popsáno, že vždy vydávám celé balení, kde je zbytek použitý při další potřebě. Dále mám popsáno obecně kolik se počítá masa na 1 porci v syrovém stavu

    • Autor: Lea

      Dobrý den, jaké tedy musí mít Vedoucí školní jídelny směrnice? A kdo vystavuje? Vedoucí nebo ředitel? Po bývalé vedoucí nemám žádné směrnice, ani na pokladnu. Děkuji

    • Autor: Kapka

      Já dělám směrnice ve spolupráci s paní ředitelkou. Poslední dobou máme jednu kontrolu za druhou a každý vyžaduje nějakou směrnici. Scháním je po okolních zařízeních, ale bohužel většina jídelen toho moc nemá. Proto jsem se ptala, co vše je v kompetenci finanční kontroly. Mě se zdá, že chtějí kontrolovat kde co.

    • Autor: zdenouš

      Tak vám má finanční komise poradit,jak to máte dělat.Pokud jsou vlastní receptury neprůkazné,tak jak se mají udělat, aby byly průkazné.Já vařím většinu jídla podle receptur které jsme si sama udělala a funguje mi to perfektně.Jsou udělané podle těch koupených.Snad by vám měli být schpni poradit.Otázka je zda vůbec vědí co je správné.

    • Autor: zdenouš

      Ještě se zeptám,to je kontrola z finančáku?

    • Autor: Kapka

      Je to kontrola od zřizovatele. Dřív si dělali kontrolu sami, teď si zjednali firmu.

    • Autor: Moni

      Co to je „neprůkazné receptury“? A jak vypadá „průkazná receptura“. Vzhledem k tomu, že české školní jídelny žádné OFICIÁLNÍ RECEPTURY nikdy neměly a nemají.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Pojem „neprůkazná receptura“ je nesmysl. Stejně jako „neprůkazný autobus“. Jinak souhlasím s Moni. Nemáme žádné závazné receptury a proto žádný kontrolní orgán není oprávněn kontrolovat, zda používáte vlastní nebo nějaké jiné.

      • Autor: Hanka 1982

        Finanční komise obce má kontrolovat pouze to, na co vám obec přispívá. Odborné kontroly náleží např. hygieně, ČSI a pokud funguje Středisko škol. stravování, tak jim. Ptejte se, podle jakého předpisu vás kontrolují. To by vám do toho mohla kecat i uklízečka ze školy. Tím nijak nechci snižovat důležitost uklízeček!

    • Autor: Kapka

      Dobře, ale co tedy mohu předložit finanční kontrole a na co nemají právo ? Máte někdo zkušenost co mohou kontrolovat?

    • Autor: Kapka

      Dobře, ale co tedy mohu předložit finanční kontrole a na co nemají právo ? Máte někdo zkušenost co mohou kontrolovat?

    • Autor: ivka6

      Kontrolovat recepturu může ČŠI , hygiena jestli sortiment použitých potravin je vhodný pro děti. Třeba abychom nepoužívaly dráždivé koření, alkohol, polotovary. Technologický postup nebyl v rozporu s epidemilogií, třeba kachní vejce jsou zakázaná, syrové maso, dokonale provářet při dohotovování pokrmů. Jinak by do receptáře neměli zasahovat.

    • Autor: Zalka

      Podle mne vše co vyžaduje zákon a vyhláška o finanční kontrole. Jde o to jakým způsobem je řízeno schvalování nákupů, kontrola plateb (zda je uhrazeno vše co má být, kdo dluží, jak se s nimi pracuje). Dále má mít každá organizace vytipována rizika, kdy může docházet k špatnému hospodaření, tak opatření jak jim předcházet (např. práce s hotovostí, příjem a výdej potravin atd.)

    • Autor: muminna

      O směrnici k hospodaření skladu slyším po prve. Také mám systém HACCP, tvorbu jídelníčků, příjemky.
      Výdej ze skladu probíhá na základě výdejek. Některé suroviny jsou nakoupeny ve velkém v předobjednávkách, ostatní se kupují dle potřeby.
      A pokud mám něčeho spotřebovat 1,2kg a na skladě mám 1,21kg, tak je logické, že zbytek nebudu schovávat.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se