Přeskočit na obsah

HACCP a jídlonosiče

  • Autor: Lehrub

    HACCP a jídlonosiče
    Dobrý den, pomalu se nám blíží nová návštěva z hygieny a já jako vedoucí ŠJ mám mít v portfoliu o HACCP udělané kritické body pro přepravu jídel v jídlonosičích. A hlavně tam prý má být postup od přijetí jídlonosiče přes nandání jídla a odevzdání spotřebiteli.Bylo mi řečeno,že musí být jídlonosič nějak dezinfikován,neboť by mohlo dojít k rozmnožování bakteríí.Jídlonosiče pro důchodce nám dováží jedna paní – donese je do kuchyně.Tam si je převezme kuchařka, nandá do nich jídlo a zase si je paní odveze.Pak chodí 4 důchodci si pro to sami neboť mají ještě dostatek síly si pro to dojít.Dají to na vozík a kuchařka s vozíkem odjede do jídelny a opět do toho dá jídlo.Nedokážu si představit,že by měla něco dezinfikovat a pak do toho hned dávat jídlo.Utírat se nádobí utěrkou nesmí tak mi prosím poraďte co s tím a hlavně jak to zapsat do HACCP. Děkuji všem za různé návrhy.

    • Autor: krupka

      Re: HACCP a jídlonosiče
      Jsme MŠ a do jídlonosičů dáváme jídlo v prvním dni nemoci dítěte.Jídlonosič po převzetí položíme na jen k tomu určené místo.Protože víme kolik dětí chybí,máme zvlášť tyto porce nachystané a vydáme je.Samozřejmě na každý jídlonosič použijeme čisté jednorázové rukavice a všechny nástroje co jsou určeny na nabírání do jídlonosičů nepříjdou do styku s těmito nádobami.Nic víc,než dbát na čistotu a správnou manipulaci už nemůžete udělat.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se