Přeskočit na obsah

hlavní kuchařka 2

  • Autor: ilka

    hlavní kuchařka 2
    Dobrý den,můžete mi kolegyně poradit,kdy vzniká nárok na vytvoření prac.místa – hlavní kuchařky?kdysi platilo,že musí mít dvě podřízené praconice./byly to fyzické osoby nebo dva celé úvazky/Platí to stále?
    Můžete mi prosím vypsat základní body pracovní náplně hlavní kuchařky nebo odkázat na nějaké stránky?
    Normování je pracovní poviností kuchařky nebo vedoucí?
    U nás obědy normuje vedoucí stravování, protože kuchařka nemá počítač a ani ho neumí ovládat. Děkuji za vaše ohlasy.

    • Autor: Valentýna

      Na normování není třeba počítače. Stačí tužka a papír a umět počítat.

    • Autor: Hanka71

      Nevím, ale nechtěla bych normovat s tužkou a papírem, i když umím počítat. Vaříme 300 porcí, různé kategorie, dva druhy jídel. Musela bych každou normu počítat 10x, což by bylo hrozné.
      Vím, že si ještě stále kuchařky normují samy, ale s programem je to mnohem jednodušší a hlavně rychlejší. Určitě je to práce vedoucí, i když spíše záleží na náplni práce.

      • Autor: andy1

        U nás má normování v pracovní náplni také hlavní kuchařka. Normuje také z tužkou a papírem a nanormováno má během deseti minut. A máme všechny kategorie od MŠ až po dospělé. V programu bychom normovali rády, ale bohužel modul normování nemáme a vzhledem k omezeným financím na ŠJ ani mít dlouho nebudeme. Ne všude to jde, bohužel :-/

    • Autor: melissa

      Opravdu neexistuje program na normování jídel? Nemusí to být nutně od VIS. Začala jsem pracovat v ŠJ 1.9.2015 a nemohu uvěřit, že se normuje s tužkou a papírem. Propojení programu v systému VIS je jistě složité. Stačí excelová tabulka. Jenom nevím, jestli ji mám vytvářet sama nebo už ji někdo vymyslel.

      • Autor: andy1

        Ač jsem poměrně mladá a bez PC se v některých případech neobejdu, normování tužkou a papírem mi přijde nejrychlejší 🙂

        • Autor: melissa

          Hmm. Tak to musím na vás dát, protože nemám v této oblasti praxi s PC. Počkám, jestli to náhodou někdo nemá vyřešené.

        • Autor: petruška

          abs. souhlas

          • Autor: melissa

            Absolutní souhlas s čím? Normování tužkou nebo počkat, kdo to má vyřešené?

      • Autor: none

        Rozhodně mi připadá normování ručně jako značně zastaralé. Firma Z-WARE má perfektní programy. Mohu doporučit. Škoda času, který můžu věnovat jiné práci.

      • Autor: Darina

        Pokud máte program VIS, nevím proč se chcete zdržovat s tabulkou v Excelu, je to zbytečné. Pokud máte aktivní modul normování, používejte ho, je to snadné. Ale i v ruce je to velmi rychlé, chce to jen praxi. Na romování tužkou se objednávají v SEVTu formuláře „Výdejky“ a je to raz dva:-) mnoho úspěchů:-)

      • Autor: Darina

        Ha ha, to se mi nepoveldo:-) samozřejmě jsem chtěla napast normování a ne romování:-)))))

    • Autor: rohlik

      Normuji ručně skoro 10 lety,mám také všechny kategorie a nevidím v tom problém,10 minut a je hotovo.

    • Autor: Hanka71

      Normování programem max 1 minuta. 10 min denně je skoro 1 hodina za týden a 4 hodiny za měsíc 🙂

      • Autor: rohlik

        Děkuji za výpočet. Dostala jsem program, který to neumožňuje, takže v ruce normovat jde, bez větších problémů. Pokud by to byl největší problém, který musím řešit, tak budu šťastná. Děkuji a přeji hezký den

      • Autor: Darina

        Hanko je vidět jak Vám ušetření času normováním programem umožňuje počítat velmi prospěšné výpočty a následně vkládat tuto podstatnou informaci na zeď Jídelen:-) pěkný den

    • Autor: maty200

      Normuji v ruce, i když program mám,ale máme denně dost oprav – stavy. Než bych tiskla stále opravy,tak v ruce to mám rychlejší.Máme celodenní
      stravu a to by bylo papírů.

    • Autor: tara

      Tisknu pouze žádanku den předem, ručně to pak doplňujeme co dobíráme po nanormování i počty opravím ručně na žádanku / ve spodní části jsem si doplnila kolonku ,, vyskladněno po nanormování,, a pak to dle toho opravím jen v počítači před vytvořením výdelky. Kuchařka žádanku s doplněním podepíše, tak v tom nevidím problém.

    • Autor: Hanka71

      Prostě je normování v ruce zastaralé, o dost pomalejší a nehledě na to, že se výdejky musí dělit a počítat spotřební koš. Takto to vše dělá program. Přeji hezký den …

      • Autor: Sartuna

        Dovolím si nesouhlasit, normujeme v ruce a je to během chvilky, na počítači mi to přijde zdlouhavější a musela bych stále opravovat, přepisovat receptury, tisknout..

      • Autor: Darina

        Každá výdejka se snad musí dělit na hlavní a vedlejší výdej ne?? Spotřební koš je pouze u dětí, nanormujete klidně v ruce a pak konečnou výdejku píšete stejně do PC a spot. koš se vypočítá sám jen u hlavního výdeje, je to snadné. V ruce se koš přeci nepočítá….

    • Autor: rohlik

      Souhlasím, nanormuji v ruce, pokud mám něčeho málo opravim a dám např. více masa, pokud vím, že děti budou jíst a tak dále s další surovinou. Beru, že receptury jsou pouze doporučující a ne, že se jich musím držet. Každý máme jiný systém, ale nemyslím, že se někdo zhroutí z toho, že na počítači nenanormuje. V pohodě rozdělím na jednotlivé výdejky a spotřební koš mi vyjede. Přeji hezký den

      • Autor: Andy1

        Přesně takto to praktikujeme u nás.

      • Autor: mamina

        Hezký večer,vím,že receptury jsou pouze doporučující,ale jak potom vysvětlím připadné kontrole vyšší normu masa?Měli jsme kontrolu a vadilo jim jen 0,5kg masa navíc a mohla jsem vysvětlovat a nic nepomohlo,mam to v zápise,tak prosím poradte.

        • Autor: andy1

          Vždyť si můžete masa dát kolik chcete. Prostě pečené kuřecí podle normy je pro děti málo, speče se, dáváme dvojnásobek, protože se sní. Naopak vepřové do guláše nebo vařené hovězí k rajské dáváme pod normu, protože se to nesní.

      • Autor: Darina

        Přesně a až vypnou proud, budou všichni co neumějí v ruce – v …….
        Pěkný den:-)

    • Autor: mama

      Přesně tak, normy nejsou závazné, pokud dostačuje finanční norma, můžete navýšit maso, přílohy atd. Dělám to taky tak, vždy na žádanku napíšu poznámku proč, nebo z důvodu splnění spotř. koše.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se