Hmotnost porce
Může mi prosím některá z krajských metodiček odpovědět? Je pravda, že se na jídelním lístku bude muset od ledna udávat množství jedné porce? Moc děkuji za odpověď.
..budeme muset uvadět váhu porce,ale ještě nikdo neví jakým způsobem,vše je v jednání.Jestli to budeme muset psát jako celkově kolik váží celý pokrm a nebo po částech(masa,knedlík,omáčka,zelí adt)..a hlavně pokud máme více věkových kategoriích tak každé zvlášť..takže třeba 4 jídelní lístky..proč?????
Je to docela dobrá myšlenka. Učitelé si stále myslí, že mají malé porce a v komerční sféře se také chcete jako zákazní dozvědět, kolik čeho za své peníze dostanete.
Problém vidím jen v tom, že se opět zvýší administrativa a přibude práce vedoucím.
Byla jsem docela dlouho na PN a nestačím se divit. To jako přijde kontrola a porci bude vážit? Pokud jak píše P Valentýna je to dobře kvůli ucitelkam, budou mít více možností a připomínek pokud se kuchařka zrovna netrefí. Kam jsme sakra došly? Za skoro minimální mzdu podmínky jak v nejstřeženějším ústavu.
já nechápu proč..máme přece jasně dané normy a podle toho vaříme ,pro mě je to zbytečná papírová práce!!!ani nemluvím o tom,že ten jídelák musíme vyvěsit na nástěnku..za mě je to prostě špatně…kolik rodičů jsi půjde porce převážit?? 1 ,2 ze 100 rodičů??
Ja bych si to klidne sla zvazit. Jenže rodice do jidelen a skoly nesmi. Když chodi dítě po skolnim obědě hladove, zajima mne, na kolik ma narok.
Autor: Radkaa
Podle mně by stačil jeden „papír“ na nástěnku ve ŠJ a druhý na webové stránky školy. Jinak budeme psát na přesnídávku gramáž chleba, gramáž pomazánky, gramáž nápoje a gramáž ovoce. Na oběd opět jednotlivě polévku, maso, přílohu, zeleninový salát a nápoj a na odpolední svačinku gramáž pečiva, gramáž pomazánky a mléka…. V MŠ to budeme mít super. S čísly alergenů je to pak výborná kombinace práce navíc. A to už nepíšu tradiční – kolik toho děti snědí a kolik vrátí do zbytků. Hlavně že rodič bude znát, na co má dítě nárok.
Autor: Dita.pavelkova
A proc vas porad tolik zajímá, kolik dítě vrátí do zbytků? Stejne se to musi navarit a nakoupit v dostatecnem mnozstvi….
Autor: Dita.pavelkova
A proc vas porad tolik zajímá, kolik dítě vrátí do zbytků? Stejne se to musi navarit a nakoupit v dostatecnem mnozstvi….
Autor: Radkaa
Každá rozumná vedoucí ví, které jídlo je oblíbené více a které méně. Podle toho si můžeme upravit normy a oblíbeného jídla uvaříme více. Podle nové vyhlášky to budeme „sekat jak Baťa cvičky“ bez ohledu na strávníky. Doteď jsme se snažili vařit pro děti, nyní budeme vařit pro úředníky, kteří rozhodují někde nahoře od stolu a v praxi jídelnu zřejmě neznají.
Autor: sarka
Prosím, nemohu tu tabulku najít …měla by být v sekci Organizace – vzorové dokumenty…. tam ji nemám, ačkoli mám program nedávno aktualizovaný. Děkuji.
Povinnost informovat o množství pokrmu vychází z novely zákona č. 110/1997 Sb., paragraf 9a. Povinnost bude upřesněna v prováděcím právním předpise (vyhlášce), který prozatím není (návrh je ve stádiu příprav). Na tuto povinnost se vztahuje odložená účinnost k 1. lednu 2017. Bohužel, zatím je řada „věcí“ opravdu nejasná. Na základě komunikace s kompetentními místy se ale má za to (a bohužel teprve uvidíme, co vyhláška „přinese“):
– primárně by se mělo uvádět čisté množství dle č. 23 nařízení (EU) č. 1169/2011 (pozn. definice čistého množství – viz paragraf 2 zákona o potravinách),
– pokud bude pokrm z více složek tvořit jeden celek (např. Vepřo-knedlo-zelo), mělo by být dostatečné uvést údaj o celkovém čistém množství nabízeného pokrmu (tj. nerozepisovat množství masa, zelí, knedlíků),
– ve specifických případech by měl být umožněn jiný způsob deklarace (např. u masových pokrmů, kde se výsledné množství pokrmu liší v závislosti na hmotnostních ztrátách při tepelné úpravě).
Dobrý den, paní Janotová. Je již naše povinnost o podávání informací o množství pokrmu upřesněna slibovanou vyhláškou? Prosím o sdělení čísla vyhlášky. Pokud ještě vyhláška nevyšla, tak prosím o odkaz na znění návrhu tohoto prováděcího právního předpisu. Děkuji a přeji hezký den. Iva K.
Dobrý den všem. Možná jsem „zaspala v čase“, ale je již známo číslo vyhlášky o podávání informací o množství pokrmu? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Iva
Prosím, zadržte. Z vyjádření p. Janotové jasně vidíte, že vyhláška s přesnými pokyny zatím není. Vše jsou zatím jen zbytečné spekulace, není o čem diskutovat. Buďte v klidu a až bude vyhláška, můžeme debatovat, co z ní pro jídelny vyplývá.
„průměrnou hmotnost 1 porce“ nalezneme v normách; budeme tedy asi zapisovat tu a strávník si pak vypočítá, zda má koeficient 0,5 nebo 0,7 nebo 0,8 nebo 1,0 nebo 1,2 …
A do kdy máme čekat? Do účinnosti zbývají cca dva měsíce.
Nebylo by to prvně, kdy by prováděcí předpis (vyhláška) nevyšel včas. Na změny je potřeba se připravit v dostatečném předstihu – třeba začít si vážit hotovou vzorovou porci pro každou věkovou skupinu. (Pro tvůrce SW to platí dvojnásob – vymyslet kam to nacpat na tisku a na internetu-zrealizovat-otestovat-nasadit u stovek zákazníků, to nějakou dobu trvá.) Musíme tedy vyjít jen z oficiálních vyjádření a já na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v sekci „Nejčastější dotazy“, konkrétně k Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích – viz http://www.szpi.gov.cz/clanek/nejcastejsi-dotazy.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D čtu:
==== cituji ====
Na základě zákona o potravinách musí být
…
u pokrmů uvedeno:
Viditelně a snadno čitelně
– název potraviny
– alergeny (přesněji látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost)
– množství pokrmu (účinné od 1. ledna 2017)
– datum použitelnosti u pokrmů stanovených vyhláškou, pokud vhodným způsobem neinformuje spotřebitele, že tyto pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování
– podmínky uchování, popřípadě návod k použití, u pokrmů stanovených vyhláškou
==== konec citace ====
Já nevím, proč se všichni tak čertíte. Bohužel i mé kuchařky často neví, kolik má mít dítě na talíři. Přesto, že mají své normy, kde je vše napsané a ještě vypsané zvlášť hmotnosti masa, příloh … Takto bude na obou stranách „pultíku“ jasno.
Pouze jídelníček se nám z 1 x A4 prodlouží na 2 x A4 :).
předpisy říkají, že strávník má dostat vše, na co má podle jídelníčku a je jen na něm, jestli to sní nebo ne. Chápu… ale to, že „svoje“ děti známe a víme, jací jsou jedlíci, bude po této úpravě pasé. Zato se vyrojí několik urýpaných, převážně devá´táků, kteří se budou dožadovat své porce s převážením, přestože ji nakonec zmatlají i s polevkou dohromady a pošlou do zbytků. Ekonomika provozu a zdravý selský rozum zase dostávají na frak.
Dobrý den, takže pokud každý dostane na talířek vše co má bez ohledu kolik si sám řekne tak vlastně už nebude na přidání. Ti co snědí míň to vyhodí a větší jedlíci budou mít hlad.
Nevím, jak zná právní posloupnost Vaše metodička, ale prováděcí vyhláška je podřízena zákonu. Zákon začne platit od 1.1.2017, tudíž jsme povinny se jím řídit i bez prováděcí vyhlášky. Prováděcí vyhláška by nám pomohla s řeším nastalé situace, ale protože není, tak se s podmínkami zákona musíme vyrovnat samy. Jak už tu někdo psal, zatím vyvěsím na nástěnku hmotnost porcí podle školních norem a koeficientů, a až nějaké vyhláška bude, tak se ji budu řídit. Rozhodně, ale musíme nějak hmotnost porce od ledna řešit.
Pěkný den Kapsa
Co to je „metodička“? Já jsem v jídelně už druhé desetiletí, a u nás nikdy metodička nebyla a není. Pokud chci poradit, tak si vždy zajdu k zrcadlu. Závidím vám metodičku 🙂
Dobrý den, milé dámy, já nevím proč se zlobíte, zase další nesmysl někdo vymyslel. Proč veřejně vyvěšovat kolik jaká porce váží, odkažte všechny na vyhlášku o stravování, tam gramáž naleznou, jak nakoupíte. Jinak já za sebe, další práci dělat nebudu, stačí alergeny, stejně je to k ničemu, nikdo to nečte.
Tak, prosímpěkně, metodičky byly na každém okrese ještě za komančů. člověk se měl kam obrátit, když mu něco nebylo jasné, kontrolovaly jídelny a pořádaly školení. Určovaly mzdy. Ne jak teď, aby si ředitel kuchařské mzdy použil pro učitele.
Převážit porci, Vám může přijít kontrola i dnes. Nikdo cizí, ale nemá na jídelně co dělat. Oběd vydávám na základě čipu, takže kdokoliv cizí musí nějak prokázat, na základě čeho oběd chce. Rozhodně si nemyslím, že by jakákoliv kontrola přišla a brala dětem talíře z rukou, aby mohla převážit porci. Navíc, kromě hygieny, se musí každá kontrola hlásit dopředu. Dodržení hmotnosti porce je nesmysl, to víme všichni, ale nějak se k tomu zákonu musíme postavit.
Pěkné Vánoce Kapsa
Možná by bylo zajímavé sekat obědy jako Baťa cvičky, přesně podle normy. Přídavky? Na to Pepíčku nemáš nárok, proč, no podle zákona … Mařenko, ty nechceš na talíř špenát? No ale my ti ho tam musíme dát, proč, no podle zákona … jinak dostaneme pokutu! Také zatím nevím, jak to uchopit.
Převážit porci může potravinářská inspekce, ta se opravdu nenahlásí. Převážit porci může chtít pedagog, rodiče. Proto se budou uvádět váhy pokrmů. Na výdejnu váhy a vydat komplet oběd.
Tak jsem se konečně ve svém volnu dostala k tomu, abych si nastudovala zákon o potr., konkrétně par.9a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-110 , který se dle mého názoru týká nás školních jídelen a koukla jsem do nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, čl.9 odst. 1a) a 1)c http://www.khspce.cz/wp-content/uploads/1169_2011.pdf a já tam tedy povinné uvádění množství nevidím, možná koukám na starší verzi nařízení či zákona? Je tam jen povinně uvádět název potraviny plus alergeny. Můžete mě prosím někdo nasměrovat, kde tedy ten předpis o povinném uvádění množství najdu? Moc děkuji Věra
Ano, už jsem si to našla, omlouvám se, koukala jsem do zákona, který je platný do 31.12.16, od 1.1.17 je opravdu v par.9a doplněno písm.c) množství pokrmu. Pokud tedy není žádný prováděcí předpis – ten jsem taky nenašla 🙂 mohu si vysvětlit tuto povinnost po svém, pokud tedy uvedu, že porce jsou dle normy, jsem z toho prozatím venku? Díky
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda se tato vyhláška týká pouze školních jídelen nebo i ostatních zařízeni? Např. domovy pro seniory atd, které mají stravovací provoz?
Děkuji.
Dobrý den, já jsem do svého jídelního lístku pouze přidala poznámku: Hmotnost porce odpovídá školním normám, podle stanovených koeficientů. Až bude nějaký strávník chtít znát hmotnost, tak mu ji sdělím stejně, jako vysvětluji alergeny. Metodika není, tak se nehodlám více starat.
Pěkný a klidný den Kapsa
Uvedla jsem na nástěnce, že se stravování řídí vyhláškou o školním stravování. Dále jsem vyvěsila, že si mohou strávníci jídlo přidávat, dle chuti. Což odpovídá realitě a já tedy nemohu striktně uvést velikost porce, protože děti dostávají to, co si řeknou. Spoustu dětí mají poždavek – bez omáčky, bez špenátu, hodně masa, málo masa, atp. Co s tím? Zrušit? Mám také dost svých receptů, kde nemám striktně uvedenu gramáž porce. To bych musela vše uvařit a převažovat (je to více 300 receptur). Dívám se také např. na recepty Zdravé školní jídelny – tam uvádějí např. „průměrná hmotnost 1 porce = 280 g“. Z toho také nemohu vycházet. Je to fakt prima, už se těším na pokutu 50 mega.
Dobrý den,
VIS Plzeň pro nás vytvořila tabulku – návod ( je v programu ), jak alespoň začít. ( děkuji ). Použila jsem jejich vytvořené tabulky a dle vlastního posouzení opravila množství a doplnila o vlastní jídla. Tabulky jsem vyvěsila na nástěnku, tím jsem zákon splnila a počkám co bude dál.
Dobrý den, jak řešíte po 1.1.2017 uvádění hmotnosti porce ? Já se tím začínám “ proplétat “ a co takto: vypsat hlavní přílohy, porce masa (dušené, vařené, pečené), bezmasé a sladké pokrmy ( ty které se vaří nejčastěji )a to celé umístit k jídelnímu lístku.
Na nástěnku jsem vytvořila tabulku, do které zapíšeme každý den hmotnost porce (polévka, oběd 1, oběd 2, doplněk) a k tomu vysvětlení, proč se to zveřejňuje a navíc poznámku, že uvedené čisté množství pokrmů odpovídá kategorii strávníků 15 a více let. Strávníkům v ostatních kategoriích je podáváno nižší čisté množství podle zařazení do kategorie.
Nástěnky mám dvě a co zápis na internet ?
I tam by se rodiče měli dozvědět, jaké množství podáváme.
Asi ( určitě nesprávně, jak píše Monik ) uvedu váhu hlavních mas, příloh, sladkých a bezmasých jídel. Také mám své recepty přes 300 a neumím si představit denně zapisovat. napíšu, že se mohou strávníci zeptat nebo zavolat. Denně připravujeme tři druhy jídel. Hezký den.
Povinnost informovat o množství pokrmu dle novely zákona
110/1997sb.paragraf 9a odst.1 písmene c/ k 1.1.2017
Pokrmy ve školní jídelně jsou připravovány dle schválených receptur a dle vlastní kalkulace s uvedeným množstvím hotového pokrmu.
Vzhledem k nedostatku prováděcího předpisu/ vyhlášky/který prozatím není, je možné se na váhu pokrmu informovat u výdeje,případně kontrolou množství dle vystaveného vzorku.
Máme na pultu vzorové porce a děvčatům píši do notesu váhu pokrmu na talíři.Při 3 druzích jídel odmítám vypisovat každou položku a do programu jídelníčku nevím jak nacpat.Uvidíme co ukáže čas.Vždy je kolem všeho velké hurá a pak nic.Za půl roku nám vymyslí něco jiného a přibude další tabulka.Nikoho nezajímá,kdo bude vařit,hlavně,že budeme mít dost šanonů s papíry.Přeji hezký den a pevné nervy v novém roce.
(1) Provozovatel potravinářského podniku, který provozuje stravovací službu, je povinen při uvádění nebalených pokrmů, pokrmů zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele a pokrmů zabalených bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro bezprostřední prodej na trh způsobem podle prováděcího právního předpisu viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci
a) o názvu potraviny podle čl. 9 odst. 1 písm. a) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
b) podle čl. 9 odst. 1 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
c) o množství pokrmu,
Přesně jak píšete v mnoha případech, nebudeme moct dát dětem o 1 knedlík víc a dalšímu o jeden míň, protože co kdyby v tu chvíli kontrola přišla převážit vydanou porci a v tu chvíli se to neshoduje!!! K čemu to tedy je? Neumím si představit, že tohle budu vysvětlovat strávníkům. K čemu je hmotnost polévky, když si ji nalévají strávníci sami?
Nedalo mi to, protože to je opět vyhláška nic neříkající, jako většina v poslední době! Zavolala jsem na kraj a „vyhláška“ čeká na pokyny, pro koho bude platit a co vlastně její význam znamená pro školní jídelny. Závěr – neblázněte!
Jen tak pro zajímavost jsem oslovila firmu McDonald s a položila dotaz na gramáž jejich pokrmů. Co si myslíte, že mi odpověděli? Cituji :“děkujeme za dotaz. Gramáž nepublikujeme, ale uvádíme nutriční hodnoty ze jednotlivé produkty.“ Pro mě dosti překvapivá odpověď – dnes je 10.1.2017.
Podle jakého předpisu a kdo kontroluje hmotnost porcí. Uvádíte k jídelníčku velikost porcí pro jednotlivé kategorie stravovaných maso, omáčku, přílohu? Před a nebo po tepelné úpravě. Není mi to jasné.
Dobrý den, neuvádím přímo na jídelním lístku. Mám na webových stránkách a na nástěnce v jídelně A4 vypracovanou tabulku dle norem, nejčastějších pokrmů ve všech věkových kategoriích, s odkazem na vedoucí školní jídelny, pokud tam konkrétní jídlo není. Mám tam maso v syrovém stavu, u ostatních pokrmů v uvařeném stavu – přílohy, sladké pokrmy, polomasité a bezmasé pokrmy, saláty, špenát, zelí a dušenou zeleninu. Hezký den
Hmotnost porce
Autor: janav.
Hmotnost porce
Může mi prosím některá z krajských metodiček odpovědět? Je pravda, že se na jídelním lístku bude muset od ledna udávat množství jedné porce? Moc děkuji za odpověď.
Autor: květuš
..budeme muset uvadět váhu porce,ale ještě nikdo neví jakým způsobem,vše je v jednání.Jestli to budeme muset psát jako celkově kolik váží celý pokrm a nebo po částech(masa,knedlík,omáčka,zelí adt)..a hlavně pokud máme více věkových kategoriích tak každé zvlášť..takže třeba 4 jídelní lístky..proč?????
Autor: Leila
Prozatím stačí vyvěsit na nástěnce gramáže pro kategorie. Vyhláška není opět dotažená do konce.
Autor: M63ivana
pokud používate program VIZ Pvzeň, je tam perfektní tabulka, rozdělená po kategoriích
Autor: M63ivana
pokud používate program VIZ Plzeň, je tam perfektní tabulka, rozdělená po kategoriích
Autor: Vikina
Můžete mě prosím navést, kde je ta tabulka, nějak jí nemůžu najít, díky moc
Autor: M63ivana
Dobrý den, pokud používáte ve stravném program VIZ Plzeň, je tam dobře připravená tabulka.
Autor: Valentýna
Je to docela dobrá myšlenka. Učitelé si stále myslí, že mají malé porce a v komerční sféře se také chcete jako zákazní dozvědět, kolik čeho za své peníze dostanete.
Problém vidím jen v tom, že se opět zvýší administrativa a přibude práce vedoucím.
Autor: Jolana b.
Byla jsem docela dlouho na PN a nestačím se divit. To jako přijde kontrola a porci bude vážit? Pokud jak píše P Valentýna je to dobře kvůli ucitelkam, budou mít více možností a připomínek pokud se kuchařka zrovna netrefí. Kam jsme sakra došly? Za skoro minimální mzdu podmínky jak v nejstřeženějším ústavu.
Autor: Květuš
já nechápu proč..máme přece jasně dané normy a podle toho vaříme ,pro mě je to zbytečná papírová práce!!!ani nemluvím o tom,že ten jídelák musíme vyvěsit na nástěnku..za mě je to prostě špatně…kolik rodičů jsi půjde porce převážit?? 1 ,2 ze 100 rodičů??
Autor: Dita.pavelkova
Ja bych si to klidne sla zvazit. Jenže rodice do jidelen a skoly nesmi. Když chodi dítě po skolnim obědě hladove, zajima mne, na kolik ma narok.
Autor: Radkaa
Podle mně by stačil jeden „papír“ na nástěnku ve ŠJ a druhý na webové stránky školy. Jinak budeme psát na přesnídávku gramáž chleba, gramáž pomazánky, gramáž nápoje a gramáž ovoce. Na oběd opět jednotlivě polévku, maso, přílohu, zeleninový salát a nápoj a na odpolední svačinku gramáž pečiva, gramáž pomazánky a mléka…. V MŠ to budeme mít super. S čísly alergenů je to pak výborná kombinace práce navíc. A to už nepíšu tradiční – kolik toho děti snědí a kolik vrátí do zbytků. Hlavně že rodič bude znát, na co má dítě nárok.
Autor: Dita.pavelkova
A proc vas porad tolik zajímá, kolik dítě vrátí do zbytků? Stejne se to musi navarit a nakoupit v dostatecnem mnozstvi….
Autor: Dita.pavelkova
A proc vas porad tolik zajímá, kolik dítě vrátí do zbytků? Stejne se to musi navarit a nakoupit v dostatecnem mnozstvi….
Autor: Radkaa
Každá rozumná vedoucí ví, které jídlo je oblíbené více a které méně. Podle toho si můžeme upravit normy a oblíbeného jídla uvaříme více. Podle nové vyhlášky to budeme „sekat jak Baťa cvičky“ bez ohledu na strávníky. Doteď jsme se snažili vařit pro děti, nyní budeme vařit pro úředníky, kteří rozhodují někde nahoře od stolu a v praxi jídelnu zřejmě neznají.
Autor: sarka
Prosím, nemohu tu tabulku najít …měla by být v sekci Organizace – vzorové dokumenty…. tam ji nemám, ačkoli mám program nedávno aktualizovaný. Děkuji.
Autor: Dita.pavelkova
A proc vas porad tolik zajoma, kolik dítě vrati do zbytku? Stejně se rojidlo musi navarit a nakoupit v dostatecnem mnozstvi…
Autor: marcelinka
tabulka je uložena v ORGANIZACI – předpisy – č.310
MNOŽSTVÍ POKRMŮ – je třeba si ji přizpůsobit dle
vašich norem a gramáží,které máte zažité
Autor: Kakaca
Dobry den,začinám v oboru můžete mi prosim poradit jak velka porce má být pro MŠ, 1st, 2 st a pro dospělé? Děkuji moc
Autor: majdan
Vše najdete v RECEPTURY POKRMŮ PRO ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ 1.-3. díl
Obsahují pokyny k používání receptur,receptury, hmotnost…Bez toho se neobejdete.
Autor: Janotova
Povinnost informovat o množství pokrmu vychází z novely zákona č. 110/1997 Sb., paragraf 9a. Povinnost bude upřesněna v prováděcím právním předpise (vyhlášce), který prozatím není (návrh je ve stádiu příprav). Na tuto povinnost se vztahuje odložená účinnost k 1. lednu 2017. Bohužel, zatím je řada „věcí“ opravdu nejasná. Na základě komunikace s kompetentními místy se ale má za to (a bohužel teprve uvidíme, co vyhláška „přinese“):
– primárně by se mělo uvádět čisté množství dle č. 23 nařízení (EU) č. 1169/2011 (pozn. definice čistého množství – viz paragraf 2 zákona o potravinách),
– pokud bude pokrm z více složek tvořit jeden celek (např. Vepřo-knedlo-zelo), mělo by být dostatečné uvést údaj o celkovém čistém množství nabízeného pokrmu (tj. nerozepisovat množství masa, zelí, knedlíků),
– ve specifických případech by měl být umožněn jiný způsob deklarace (např. u masových pokrmů, kde se výsledné množství pokrmu liší v závislosti na hmotnostních ztrátách při tepelné úpravě).
Autor: kristyna
Dobry den pani Janotova, mohu se zeptat, zda se tato ohlasovaci povinnost vztahuje i na domovy senioru?
Autor: Iva K.
Dobrý den, paní Janotová. Je již naše povinnost o podávání informací o množství pokrmu upřesněna slibovanou vyhláškou? Prosím o sdělení čísla vyhlášky. Pokud ještě vyhláška nevyšla, tak prosím o odkaz na znění návrhu tohoto prováděcího právního předpisu. Děkuji a přeji hezký den. Iva K.
Autor: Iva K.
Dobrý den všem. Možná jsem „zaspala v čase“, ale je již známo číslo vyhlášky o podávání informací o množství pokrmu? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Iva
Autor: zara
Jak zjistím čistou hmotnost? Budu muset zjišťovat tepelné ztráty u všech složek obědu?
Autor: Pavel Ludvík
Prosím, zadržte. Z vyjádření p. Janotové jasně vidíte, že vyhláška s přesnými pokyny zatím není. Vše jsou zatím jen zbytečné spekulace, není o čem diskutovat. Buďte v klidu a až bude vyhláška, můžeme debatovat, co z ní pro jídelny vyplývá.
Autor: Monik
„průměrnou hmotnost 1 porce“ nalezneme v normách; budeme tedy asi zapisovat tu a strávník si pak vypočítá, zda má koeficient 0,5 nebo 0,7 nebo 0,8 nebo 1,0 nebo 1,2 …
Autor: bohumil@barda.cz
A do kdy máme čekat? Do účinnosti zbývají cca dva měsíce.
Nebylo by to prvně, kdy by prováděcí předpis (vyhláška) nevyšel včas. Na změny je potřeba se připravit v dostatečném předstihu – třeba začít si vážit hotovou vzorovou porci pro každou věkovou skupinu. (Pro tvůrce SW to platí dvojnásob – vymyslet kam to nacpat na tisku a na internetu-zrealizovat-otestovat-nasadit u stovek zákazníků, to nějakou dobu trvá.) Musíme tedy vyjít jen z oficiálních vyjádření a já na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v sekci „Nejčastější dotazy“, konkrétně k Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích – viz http://www.szpi.gov.cz/clanek/nejcastejsi-dotazy.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D čtu:
==== cituji ====
Na základě zákona o potravinách musí být
…
u pokrmů uvedeno:
Viditelně a snadno čitelně
– název potraviny
– alergeny (přesněji látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost)
– množství pokrmu (účinné od 1. ledna 2017)
– datum použitelnosti u pokrmů stanovených vyhláškou, pokud vhodným způsobem neinformuje spotřebitele, že tyto pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování
– podmínky uchování, popřípadě návod k použití, u pokrmů stanovených vyhláškou
==== konec citace ====
Autor: Monik
Já nevím, proč se všichni tak čertíte. Bohužel i mé kuchařky často neví, kolik má mít dítě na talíři. Přesto, že mají své normy, kde je vše napsané a ještě vypsané zvlášť hmotnosti masa, příloh … Takto bude na obou stranách „pultíku“ jasno.
Pouze jídelníček se nám z 1 x A4 prodlouží na 2 x A4 :).
Autor: Janav.
Já jsem to pochopila tak, že když nebude vyhláška, nemusíme množství uvádět. Tak ať vůbec nevychází.
Autor: Vlastislava
Vyhláška to má jen upřesnit, ta povinnost vychází ze zákona který už je a má platnost od 1. 1. 2017.
Autor: Janinkka
Dobrý den,
můžu tedy vědět, jak to bude od toho 1.1.2017 jsem něco povinná psát na jídelníček, nebo mám zatím počkat co z toho bude? Děkuji
Autor: Raduza
předpisy říkají, že strávník má dostat vše, na co má podle jídelníčku a je jen na něm, jestli to sní nebo ne. Chápu… ale to, že „svoje“ děti známe a víme, jací jsou jedlíci, bude po této úpravě pasé. Zato se vyrojí několik urýpaných, převážně devá´táků, kteří se budou dožadovat své porce s převážením, přestože ji nakonec zmatlají i s polevkou dohromady a pošlou do zbytků. Ekonomika provozu a zdravý selský rozum zase dostávají na frak.
Autor: Zdenouš
O ekonomice provozu nemá cenu vůbec psát,vždytˇ jsme svědky neuvěřitelného plýtvání jídlem každý den.Hezký večer
Autor: Dita.pavelkova
Jo zbytky. Kdyz jdete do kramu, taky chcete za sve 2Kč cely rohlik, presto ze to mozna dalsi den date na strouhanku.
Autor: eviku
Dobrý den, takže pokud každý dostane na talířek vše co má bez ohledu kolik si sám řekne tak vlastně už nebude na přidání. Ti co snědí míň to vyhodí a větší jedlíci budou mít hlad.
Autor: sonca
Krásný pátek,
tak už někdo víte jak na ty váhy pokrmů,nebo si to necháme až na nový rok????Podělte se o návrhy – co s tím. Už nevím co dělat dříve.
|Přeji hezký víkend
Autor: Dita.pavelkova
No dobre, ale co se stane s temi navarenymy zbytky, které ani natalir nikdo nedostane?
Autor: Zdenouš
Soni ,tak se na to vykašlete a užijte si ten adventí víkend.Napečte raději cukroví.
Autor: matus
Naše metodička školní stravování mi před chvílí volala a máme být prý v klidu , protože na tento problém ještě nevyšla prováděcí vyhláška.
Autor: kapsa
Nevím, jak zná právní posloupnost Vaše metodička, ale prováděcí vyhláška je podřízena zákonu. Zákon začne platit od 1.1.2017, tudíž jsme povinny se jím řídit i bez prováděcí vyhlášky. Prováděcí vyhláška by nám pomohla s řeším nastalé situace, ale protože není, tak se s podmínkami zákona musíme vyrovnat samy. Jak už tu někdo psal, zatím vyvěsím na nástěnku hmotnost porcí podle školních norem a koeficientů, a až nějaké vyhláška bude, tak se ji budu řídit. Rozhodně, ale musíme nějak hmotnost porce od ledna řešit.
Pěkný den Kapsa
Autor: Valentýna
Co to je „metodička“? Já jsem v jídelně už druhé desetiletí, a u nás nikdy metodička nebyla a není. Pokud chci poradit, tak si vždy zajdu k zrcadlu. Závidím vám metodičku 🙂
Autor: Jindra Z.
Přesně, metodička? Nikdy jsme jí neměli, já si poradím sama. Co nám vlastně zbývá?
Autor: vyhláška
Dobrý den, milé dámy, já nevím proč se zlobíte, zase další nesmysl někdo vymyslel. Proč veřejně vyvěšovat kolik jaká porce váží, odkažte všechny na vyhlášku o stravování, tam gramáž naleznou, jak nakoupíte. Jinak já za sebe, další práci dělat nebudu, stačí alergeny, stejně je to k ničemu, nikdo to nečte.
Autor: Kája
Tak, prosímpěkně, metodičky byly na každém okrese ještě za komančů. člověk se měl kam obrátit, když mu něco nebylo jasné, kontrolovaly jídelny a pořádaly školení. Určovaly mzdy. Ne jak teď, aby si ředitel kuchařské mzdy použil pro učitele.
Teď? Nesystém.
Autor: nototo
Děvčata užívejte si adventní dny a tyto problémy řešte, až bude nějaká vyhláška? Tak všem hezké svátky vánoční a hlavně klídek a pohodičku všem
Autor: janav.
Ale když písemně někde uvedu hmotnost a koeficienty, tak pak přijde kontrola a může to převážit.
Autor: kapsa
Převážit porci, Vám může přijít kontrola i dnes. Nikdo cizí, ale nemá na jídelně co dělat. Oběd vydávám na základě čipu, takže kdokoliv cizí musí nějak prokázat, na základě čeho oběd chce. Rozhodně si nemyslím, že by jakákoliv kontrola přišla a brala dětem talíře z rukou, aby mohla převážit porci. Navíc, kromě hygieny, se musí každá kontrola hlásit dopředu. Dodržení hmotnosti porce je nesmysl, to víme všichni, ale nějak se k tomu zákonu musíme postavit.
Pěkné Vánoce Kapsa
Autor: Monik
Možná by bylo zajímavé sekat obědy jako Baťa cvičky, přesně podle normy. Přídavky? Na to Pepíčku nemáš nárok, proč, no podle zákona … Mařenko, ty nechceš na talíř špenát? No ale my ti ho tam musíme dát, proč, no podle zákona … jinak dostaneme pokutu! Také zatím nevím, jak to uchopit.
Autor: Radkaa
Já bych řekla selským rozumem… Tím se řídím nejen v tomto případě.
Autor: Zara
Převážit porci může potravinářská inspekce, ta se opravdu nenahlásí. Převážit porci může chtít pedagog, rodiče. Proto se budou uvádět váhy pokrmů. Na výdejnu váhy a vydat komplet oběd.
Autor: maruš
potravinářská inspekce ( SZPI) nemá ve školní jídelně co dělat. Myslela jste zřejmě ČOI.
Autor: kristyna
Moc vas prosim, muze mi nekdo rict, zda se tento zakon tyka pouze skolniho stravovani? Nebo i ostatniho stravovani- napr. domov senioru?
Autor: Isis
Veškerého stravování.
Autor: Vikina
Tak jsem se konečně ve svém volnu dostala k tomu, abych si nastudovala zákon o potr., konkrétně par.9a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-110 , který se dle mého názoru týká nás školních jídelen a koukla jsem do nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, čl.9 odst. 1a) a 1)c http://www.khspce.cz/wp-content/uploads/1169_2011.pdf a já tam tedy povinné uvádění množství nevidím, možná koukám na starší verzi nařízení či zákona? Je tam jen povinně uvádět název potraviny plus alergeny. Můžete mě prosím někdo nasměrovat, kde tedy ten předpis o povinném uvádění množství najdu? Moc děkuji Věra
Autor: Vikina
Ano, už jsem si to našla, omlouvám se, koukala jsem do zákona, který je platný do 31.12.16, od 1.1.17 je opravdu v par.9a doplněno písm.c) množství pokrmu. Pokud tedy není žádný prováděcí předpis – ten jsem taky nenašla 🙂 mohu si vysvětlit tuto povinnost po svém, pokud tedy uvedu, že porce jsou dle normy, jsem z toho prozatím venku? Díky
Autor: Kuchařinka
Dobrý den,můžete mi tedy někdo poradit jak mám psat váhu pokrmů od ledna? jsem z toho nějaká zmatená.Děkuji za radu
Autor: KatkaJ.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda se tato vyhláška týká pouze školních jídelen nebo i ostatních zařízeni? Např. domovy pro seniory atd, které mají stravovací provoz?
Děkuji.
Autor: Lidka J.
Uvádíte od ledna na JL hmotnost porce pro jednotlivé skupiny strávníků?
Autor: kapsa
Dobrý den, já jsem do svého jídelního lístku pouze přidala poznámku: Hmotnost porce odpovídá školním normám, podle stanovených koeficientů. Až bude nějaký strávník chtít znát hmotnost, tak mu ji sdělím stejně, jako vysvětluji alergeny. Metodika není, tak se nehodlám více starat.
Pěkný a klidný den Kapsa
Autor: Štepanka
Množství pokrmů kde se o tom dočtu jak postupovat ?
Děkuji
Autor: Monik
Uvedla jsem na nástěnce, že se stravování řídí vyhláškou o školním stravování. Dále jsem vyvěsila, že si mohou strávníci jídlo přidávat, dle chuti. Což odpovídá realitě a já tedy nemohu striktně uvést velikost porce, protože děti dostávají to, co si řeknou. Spoustu dětí mají poždavek – bez omáčky, bez špenátu, hodně masa, málo masa, atp. Co s tím? Zrušit? Mám také dost svých receptů, kde nemám striktně uvedenu gramáž porce. To bych musela vše uvařit a převažovat (je to více 300 receptur). Dívám se také např. na recepty Zdravé školní jídelny – tam uvádějí např. „průměrná hmotnost 1 porce = 280 g“. Z toho také nemohu vycházet. Je to fakt prima, už se těším na pokutu 50 mega.
Autor: Martin22
Dobrý den můžete mi na email poskytnout vzor co máte na nástěnce? Děkuji
Autor: Miluše 1
Dobrý den,
VIS Plzeň pro nás vytvořila tabulku – návod ( je v programu ), jak alespoň začít. ( děkuji ). Použila jsem jejich vytvořené tabulky a dle vlastního posouzení opravila množství a doplnila o vlastní jídla. Tabulky jsem vyvěsila na nástěnku, tím jsem zákon splnila a počkám co bude dál.
Autor: Lenkak
Dobrý den,
můžete napsat kde to je v programu VIS Plzeň?
Děkuji
Autor: Zalka
V Organizace
Autor: Miluše 1
Dobrý den, mohu :
Organizace – Vzorové dokumenty a tam si najdete množství pokrmů. Hezký den.
Autor: Monik
Né nemohu. Snad si umíte napsat dvě tři věty, viz. můj příspěvek.
Autor: Miluše 1
Dobrý den, jak řešíte po 1.1.2017 uvádění hmotnosti porce ? Já se tím začínám “ proplétat “ a co takto: vypsat hlavní přílohy, porce masa (dušené, vařené, pečené), bezmasé a sladké pokrmy ( ty které se vaří nejčastěji )a to celé umístit k jídelnímu lístku.
Autor: Monik
Hlavní přílohy: brambory, br.kaše, americké brambory, šťouchané brambory, opečené brambory, grantinované brambory, bramborové placky + kolik druhů knedlíků + pohanka + bulgur + tarhoňa + kuskus + kolik druhů luštěnin – tudy cesta nevede.
Autor: Zden.a
Na nástěnku jsem vytvořila tabulku, do které zapíšeme každý den hmotnost porce (polévka, oběd 1, oběd 2, doplněk) a k tomu vysvětlení, proč se to zveřejňuje a navíc poznámku, že uvedené čisté množství pokrmů odpovídá kategorii strávníků 15 a více let. Strávníkům v ostatních kategoriích je podáváno nižší čisté množství podle zařazení do kategorie.
Autor: Miluše 1
Nástěnky mám dvě a co zápis na internet ?
I tam by se rodiče měli dozvědět, jaké množství podáváme.
Asi ( určitě nesprávně, jak píše Monik ) uvedu váhu hlavních mas, příloh, sladkých a bezmasých jídel. Také mám své recepty přes 300 a neumím si představit denně zapisovat. napíšu, že se mohou strávníci zeptat nebo zavolat. Denně připravujeme tři druhy jídel. Hezký den.
Autor: maty200
Ať hledám jak hledám novelu zákonu nemůžu najít.
Autor: sonca
Dobrý den,
napsala jsem na nástěnku
Povinnost informovat o množství pokrmu dle novely zákona
110/1997sb.paragraf 9a odst.1 písmene c/ k 1.1.2017
Pokrmy ve školní jídelně jsou připravovány dle schválených receptur a dle vlastní kalkulace s uvedeným množstvím hotového pokrmu.
Vzhledem k nedostatku prováděcího předpisu/ vyhlášky/který prozatím není, je možné se na váhu pokrmu informovat u výdeje,případně kontrolou množství dle vystaveného vzorku.
Máme na pultu vzorové porce a děvčatům píši do notesu váhu pokrmu na talíři.Při 3 druzích jídel odmítám vypisovat každou položku a do programu jídelníčku nevím jak nacpat.Uvidíme co ukáže čas.Vždy je kolem všeho velké hurá a pak nic.Za půl roku nám vymyslí něco jiného a přibude další tabulka.Nikoho nezajímá,kdo bude vařit,hlavně,že budeme mít dost šanonů s papíry.Přeji hezký den a pevné nervy v novém roce.
Autor: nika33
Vždyť ta vyhláška ještě není ,tak co všichni blázníte!
Autor: přezdívka
Niko, zákon platí od 1.1.2017 pro všechny.
Autor: maty200
jediné co jsem našla:
§ 9a
(1) Provozovatel potravinářského podniku, který provozuje stravovací službu, je povinen při uvádění nebalených pokrmů, pokrmů zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele a pokrmů zabalených bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro bezprostřední prodej na trh způsobem podle prováděcího právního předpisu viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci
a) o názvu potraviny podle čl. 9 odst. 1 písm. a) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
b) podle čl. 9 odst. 1 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
c) o množství pokrmu,
A kde tam je ohledně školního stravování????
Autor: Pavlína F.
Přesně jak píšete v mnoha případech, nebudeme moct dát dětem o 1 knedlík víc a dalšímu o jeden míň, protože co kdyby v tu chvíli kontrola přišla převážit vydanou porci a v tu chvíli se to neshoduje!!! K čemu to tedy je? Neumím si představit, že tohle budu vysvětlovat strávníkům. K čemu je hmotnost polévky, když si ji nalévají strávníci sami?
Autor: Dita.pavelkova
Za knedlik navic, vas určitě stihat nebudou.
Autor: Máša
Potravinářský podnik je i školní jídelna.
Autor: maty200
Nedalo mi to, protože to je opět vyhláška nic neříkající, jako většina v poslední době! Zavolala jsem na kraj a „vyhláška“ čeká na pokyny, pro koho bude platit a co vlastně její význam znamená pro školní jídelny. Závěr – neblázněte!
Autor: Monik
Jen tak pro zajímavost jsem oslovila firmu McDonald s a položila dotaz na gramáž jejich pokrmů. Co si myslíte, že mi odpověděli? Cituji :“děkujeme za dotaz. Gramáž nepublikujeme, ale uvádíme nutriční hodnoty ze jednotlivé produkty.“ Pro mě dosti překvapivá odpověď – dnes je 10.1.2017.
Autor: ivka6
Podle jakého předpisu a kdo kontroluje hmotnost porcí. Uvádíte k jídelníčku velikost porcí pro jednotlivé kategorie stravovaných maso, omáčku, přílohu? Před a nebo po tepelné úpravě. Není mi to jasné.
Autor: Moňula
Dobrý den, neuvádím přímo na jídelním lístku. Mám na webových stránkách a na nástěnce v jídelně A4 vypracovanou tabulku dle norem, nejčastějších pokrmů ve všech věkových kategoriích, s odkazem na vedoucí školní jídelny, pokud tam konkrétní jídlo není. Mám tam maso v syrovém stavu, u ostatních pokrmů v uvařeném stavu – přílohy, sladké pokrmy, polomasité a bezmasé pokrmy, saláty, špenát, zelí a dušenou zeleninu. Hezký den