Hospodaření jídelny
Dobrý den, nastupuji jako nová vedoucí školní jídelny. Při předávce dokumentů jsem zjistila, že školní jídelna vykazuje ztrátu v hospodaření. Bylo mi vysvětleno, že je to vysokými cenami potravin, ale zdražení obědů není v plánu.
Můžete poradit, jak to vyřešit? Třeba požadovat od zřizovatele dorovnání? Nebo může jídelna fungovat v záporných číslech? Děkuji za rady.
Předpokládám, že myslíte provaření za obědy. Vy od strávníků vybíráte stravné a za to se vaří. Když nebudete mít peníze doma na jídlo, za co ho koupíte? Je to to samé. Dejte písemný požadavek, že potřebujete zdražit obědy a nechte si vyjádření také písemně. A potom pro nedostatek financí začněte vařit levná jídla a děti budou bez ovoce, zeleninových salátů a mléčných výrobků. Až budete mít ze dva, tři spotřební koše, tak dojdete za vedením, kde jim ukážete, že zmenšujete ztrátovost, ale za to neplníte spotřební koš, které je napadnutelný hygienou a ČŠI. A dáte opět požadavek na zdražení. Tak bych se k tomu asi postavila já.
Ano, zdražení rozhodně bude nutné. Jen nevím do kdy jsem povinná vyrovnat hospodaření jídelny. Na konci školního roku budeme vracet přeplatky za stravné a vlastně nemáme z čeho. Jsme malá škola se školkou, celkem 50 dětí. Po mé předchůdkyni zůstalo hospodaření – 5000,-.
Ještě bych se podívala za jaké ceny nakupovala bývala vedoucí, jestli v místním malém obchodě nebo velkoskladě. Hledala bych levnějšího dodavatele. V každém případě na konci roku je to problém.
Co jsem vyrozuměla, tak problém vznikl v rozdílu DPH. Škola měnila zrizovatele a nyní není plátcem DPH. Takže ceny obědů jsou momentálně nedostačující. Školka 45, – / celodenní a škola 29,- ( ceny se neměnily při přechodu z plátce DPH na neplátce DPH).
Při 50 dětech udělat ztrátu 5 000 je dost, to se Vám bude těžko stahovat, jako nová vedoucí jste měla požadovat aby byla ztráta vyrovnána. Pokud si nevíte rady zavolejte si na školní inspekci pro radu a určitě si obědy navyšte, my také máme oběd pro děti na druhém stupni 29 Kč ale máme 550 obědů takže se lépe hospodaří. Vy s takovými financemi nebudete schopna naplnit spotřební koš, což je velmi podstatné při kontrolách. Pak Vám Vaše vedení řekne, že jste si měla navýšit stravné.
Většinou se považuje za vhodné, aby příp. provařenost byla ve výši max. 1 denní výdejky, někdy se tolerují i dvě. Nevím, jaký máte poměr dětí v MŠ a ZŠ, ale odhaduju, že vaše provařenost je 2-3 výdejky, to je opravdu moc. Souhlasím s tím, že od ledna musíte zdražit. Stáhnout rozdíl lze – více dělat levnější jídla, normu ovoce a zeleniny (a všech dražších skupin) držet na dolní hranici tolerance, také hledat levnější dodavatele. V malé obci to máte těžší, ale znám případy, kde když kdokoli ze zaměstnanců školy jede i osobně do většího města, dostane tašku, soupis potravin a nakoupí je levněji v hypermarketu.
Určitě to lze, programy na evidenci skladu a stravného to většinou dělají automaticky, ale je třeba se domluvit s účetní, aby to i v účetnictví převedla. Z mnoha míst vím, že účetní to někdy dělají velmi nerady a že se snaží vás přimět k tomu, aby zůstatek nebyl žádný.
Hospodaření jídelny
Autor: Michala
Hospodaření jídelny
Dobrý den, nastupuji jako nová vedoucí školní jídelny. Při předávce dokumentů jsem zjistila, že školní jídelna vykazuje ztrátu v hospodaření. Bylo mi vysvětleno, že je to vysokými cenami potravin, ale zdražení obědů není v plánu.
Můžete poradit, jak to vyřešit? Třeba požadovat od zřizovatele dorovnání? Nebo může jídelna fungovat v záporných číslech? Děkuji za rady.
Autor: exitkaaa
Předpokládám, že myslíte provaření za obědy. Vy od strávníků vybíráte stravné a za to se vaří. Když nebudete mít peníze doma na jídlo, za co ho koupíte? Je to to samé. Dejte písemný požadavek, že potřebujete zdražit obědy a nechte si vyjádření také písemně. A potom pro nedostatek financí začněte vařit levná jídla a děti budou bez ovoce, zeleninových salátů a mléčných výrobků. Až budete mít ze dva, tři spotřební koše, tak dojdete za vedením, kde jim ukážete, že zmenšujete ztrátovost, ale za to neplníte spotřební koš, které je napadnutelný hygienou a ČŠI. A dáte opět požadavek na zdražení. Tak bych se k tomu asi postavila já.
Autor: Moni
Pokud nemáte na potraviny, tak bych na nic nečekala a zdražila od 1. 1. 2024. Jaké máte ceny nyní? Kolik strávníků?
Autor: Michala
Ano, zdražení rozhodně bude nutné. Jen nevím do kdy jsem povinná vyrovnat hospodaření jídelny. Na konci školního roku budeme vracet přeplatky za stravné a vlastně nemáme z čeho. Jsme malá škola se školkou, celkem 50 dětí. Po mé předchůdkyni zůstalo hospodaření – 5000,-.
Autor: zdenouš
Prosím vás, co to znamená vracet přeplatky za stravné? Pokud jste v mínusu pět tisíc, tak od nového roku zdražte obědy.
Autor: zdenouš
V jakých cenových relacích se pohybujete?
Autor: Darja
Ještě bych se podívala za jaké ceny nakupovala bývala vedoucí, jestli v místním malém obchodě nebo velkoskladě. Hledala bych levnějšího dodavatele. V každém případě na konci roku je to problém.
Autor: Michala
Co jsem vyrozuměla, tak problém vznikl v rozdílu DPH. Škola měnila zrizovatele a nyní není plátcem DPH. Takže ceny obědů jsou momentálně nedostačující. Školka 45, – / celodenní a škola 29,- ( ceny se neměnily při přechodu z plátce DPH na neplátce DPH).
Autor: Eliška
Při 50 dětech udělat ztrátu 5 000 je dost, to se Vám bude těžko stahovat, jako nová vedoucí jste měla požadovat aby byla ztráta vyrovnána. Pokud si nevíte rady zavolejte si na školní inspekci pro radu a určitě si obědy navyšte, my také máme oběd pro děti na druhém stupni 29 Kč ale máme 550 obědů takže se lépe hospodaří. Vy s takovými financemi nebudete schopna naplnit spotřební koš, což je velmi podstatné při kontrolách. Pak Vám Vaše vedení řekne, že jste si měla navýšit stravné.
Autor: Pavel Ludvík
Většinou se považuje za vhodné, aby příp. provařenost byla ve výši max. 1 denní výdejky, někdy se tolerují i dvě. Nevím, jaký máte poměr dětí v MŠ a ZŠ, ale odhaduju, že vaše provařenost je 2-3 výdejky, to je opravdu moc. Souhlasím s tím, že od ledna musíte zdražit. Stáhnout rozdíl lze – více dělat levnější jídla, normu ovoce a zeleniny (a všech dražších skupin) držet na dolní hranici tolerance, také hledat levnější dodavatele. V malé obci to máte těžší, ale znám případy, kde když kdokoli ze zaměstnanců školy jede i osobně do většího města, dostane tašku, soupis potravin a nakoupí je levněji v hypermarketu.
Autor: krista
lze převést peníze z finanční bilance ŠJ do dalšího roku 2024
Děkuji
Autor: Pavel Ludvík
Určitě to lze, programy na evidenci skladu a stravného to většinou dělají automaticky, ale je třeba se domluvit s účetní, aby to i v účetnictví převedla. Z mnoha míst vím, že účetní to někdy dělají velmi nerady a že se snaží vás přimět k tomu, aby zůstatek nebyl žádný.
Autor: zdenouš
Převádí mi to automaticky program při uzávěrce.