Přeskočit na obsah

hospodářská činnost

  • Autor: jani

    hospodářská činnost
    Milé kolegyně, máme hospodářskou činnost při školním stravování, platci DPH, stav pracovníků na hlavní činnost je pracovní smlouva tedy na žáky. Na hospodářskou činnost má být smlouva pracovnice na VHČ , tzn. placena z VHČ? Je to správně? Máte také na zaměstnance, nebo je to z hlavní činnosti? Děkuji

    • Autor: jani

      Re: hospodářská činnost
      omlovám se , doplňková činnost, cizí strávníci

    • Autor: ajka

      Re: hospodářská činnost
      Dobrý den, prosím o radu – jsme školní jídelna s celodenním provozem a uvažujeme o vaření obědů pro cizí strávníky a potřebovala bych vědět správný způsob kalkulace ceny pro cizí. Chápu způsob výpočtu – veškeré celoroční náklady(osobní a věcná režie) děleno počtem jídel za rok. Ekonomka však sečetla veškeré náklady za celodenní provoz a dělila počtem všech jídel (snídaně, oběd, večeře) a výsledek určila jako režijní náklad ceny za oběd pro cizí strávníky + cenu potravin. Domnívám se, že to není správně, pokud chci pouze cenu za oběd (proč by se měly v ceně oběda pro cizí promítat i náklady na snídaně a večeře).

      • Autor: monča

        Re: hospodářská činnost
        Jde o to, že vaše paní ekonomka nemůže zjistit, jak vysoké jsou náklady zvlášť na snídaně, obědy a večeře. Kolik energie spotřebujete třeba při snídaních určitě nevíte. Cena potravin se stanovit dá, cena energií (režijních nákladů) pouze na obědy ve vašem případě bohužel ne.

        • Autor: ajka

          Re: hospodářská činnost
          Děkuji za první odpověď, myslela jsem si, zda by nešlo náklady rozpočítat na procenta – třeba na snídaně 15%, obědy 60% a večeře 25%, takto to ekonomka před lety počítala, ale vedlejší činnost u nás nebyla dosud zavedena.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: hospodářská činnost
            Dobrý den, jestli mohu poradit, dle mého názoru je možno se opřít o procentní rozdělení celodenní stravní jednotky na jednotlivá jídla, tam problém být nemůže a  ve stejném procentu rozdělit i režii. Vlastně je to asi tak, jak jste sama uvažovala.
            Je třeba jen vědět, že hospodářská činnost musí být zisková, ale jinak je to vyloženě smluvní cena. Takže se nemusíte bát případně režii i navýšit. Musíte být jen schopná obhájit, že prodáváte za ceny vyšší než nákladové.

          • Autor: ajka

            Re: hospodářská činnost
            Děkuji za názory, ale ještě jednou moc prosím o zkušenosti a názory kolegyně (příp. ekonomky školy), kde mají také celodenní provoz a ve vedlejší činnosti vaří obědy pro cizí.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: hospodářská činnost
            Máme celodenní provoz a máme vedlejší hospodářskou činnost, ale samozřejmě Vám náš způsob nevnucujeme.

          • Autor: ajka

            Re: hospodářská činnost
            Jsem vděčná za Vaše názory, jen jsem se chtěla ujistit, že skutečně můžeme režjní náklady na jednotlivá jídla rozdělit, ekonomka mě tvrdí, že vypočtené režie musí připočítat k ceně potravin u každého hlavního jídla (snídaně, oběd, včeře) ve stejné výši.

          • Autor: hospodarka

            Re: hospodářská činnost
            U nás nemáme celodenní stravování, ale svačinky v MŠ. Ty pro účely stanovení režijních nákladů počítáme koeficientem 0.25.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: hospodářská činnost
            Postup ekonomky není asi úplně správný, asi to usnadňuje protože Vám účetně snižuje zisk. Což z hlediska daňového je možná žádoucí, ale z hlediska legislativního musí být VHČ zisková, tedy k ceně potravin a režii musí být připočítán zisk.
            Takže je asi třeba najít tu správnou cestu, aby se vyhovělo „daňové optimalizaci“, ale abyste také mohli stanovit konkurence schopnou cenu.
            Také je nutno ale náklady hlídat, aby odpovídaly realitě, protože by si berňák mohl všimnout, že se třeba účetně nadsazují !
            Nicméně, pokud je Vaše ekonomka schopna prokázat a doložit, že náklady u Vás a ve Vašich podmínkách jsou stejné u každého jídla, i to je možné. Ale stejně za vše nakonec odpovídá vedoucí…..:-)

          • Autor: mart

            Re: hospodářská činnost
            Podle kterého zákona musí být doplňková činnost zisková? My doplňkovou činnost provozujeme bez zisku, zatím to žádné kontrole nevadilo. Prosím o odpověď. Děkuji.

          • Autor: Ales jiný

            Re: hospodářská činnost
            Nečekejte, že na všechno Vám odpoví zákon. Samozřejmě, že zákon neurčuje, že doplnková činnost musí být zisková, to je už věcí zřizovatele. Zákon pouze umožňuj doplnkovou činnost provádět.
            Pochopitelně to ovšem vyplývá z logiky věci a nedovedu si představit zřizovatele, který by vědomě trpěl ztrátovou doplňkovou činnost u své příspěvkové organizace ! Pokud ji nemáte ziskovou, proč ji tedy provozujete, jejím účelem je vytvářet zisk a zlepšovat tak hospodaření.
            Ve svém důsledků ztrátová doplňková činnost znamená, že z prostředků školy dotujete obědy pro cizí strávníky.

          • Autor: Mart

            Re: hospodářská činnost
            Dobrý den
            děkuji Vám za odpověď, doplňkovou činnost ztrátovou nemám, jen nepočítám do kalkulace ceny ziskovou přirážku. Můj dotaz byl reakcí na Vaši odpověď, že z hladiska legislativního musí být DČ se ziskem.

    • Autor: Jarča

      Re: hospodářská činnost
      Dobrý den, chtěla bych vám poradit s výpočtem kalkulace pro cizí strávníky. Náklady se vypočítávají na provařenou 1 Kč. Veškeré náklady (věcné i mzdové) za rok se vydělí skutečně spotřebovanými náklady na potraviny za rok. (VN:P=0,55). Tímto koeficientem roznásobíte jednotlivé normy na potraviny, např. na oběd 22 Kč x 0,55 = 12,10(VN s DPH). Mzdové náklady vypočtete stejným způsobem (MN:P=1,05). Mzdový náklad na oběd bude 22 x 1,05 = 23,10 Kč. Celkové náklady budou činit 22+12,1+23,1=57,20 Kč. U snídaně vyjde cena nižší, protože i cena snídaně je menší (např. 15+8,25+15,75=39 Kč). K této částce můžete připočítat zisk.
      Pokud jste plátci daně, cena na oběd se počítá takto: norma bez DPH 20 Kč + VN bez DPH (12,1:1,19=)10,17 Kč + MN 23,1 Kč = cena bez DPH 53,27+daň 20%(popř. 10%)=63,92(58,6) Kč.

    • Autor: jarunka

      Re: hospodářská činnost
      Dobrý den, mám takový problém mohl by mě někdo poradit s výpočtem kalkulace mzdovým nákladů pro děti. Nejsme plátci daní. Mám kuchařky vedeny pro hlavní činnost i pro cizí strávníky.Předem děkuju za odpovědi.

      • Autor: magdalena

        Re: hospodářská činnost
        A k čemu Vám to bude?
        Mzdové na děti Vám vypočítají podle počtu dětí na kraji.

    • Autor: mart

      Re: hospodářská činnost
      Mzdové a provozní náklady se vyčíslují např. pro doplatky stravného dětí v době nemoci od druhého dne. Mzdové náklady mám vypočítané podle skutečnosti v loňském roce děleno počtem uvařených obědů v roce 2009.
      Přeji pěkný den.

      • Autor: Ivulé

        Re: hospodářská činnost
        MART: můžete prosím napsat kolik to u Vás děá? Děkuji

        • Autor: mart

          Re: hospodářská činnost
          Dobrý den
          doplatky stravného v době nemoci dětí máme ve výši 25,- Kč.

          • Autor: Radka

            Re: hospodářská činnost
            Sečtu hrubé mzdy, zdravotní a sociální pojištění všech pracovnic ŠJ za rok 2009 a vydělím počtem obědů za rok 2009.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se