Hromadné sdělovací prostředky – ŠJ
Dobrý den,připojuji adresu článku…….http://www.novinky.cz/veda-skoly/310711-skolni-jidelny-se-polepsily-ale-porad-maji-rezervy-rika-expert.html.
Pokud máte nějaký další příspěvek,budu ráda,když se o něj podělíte s ostatními.
Další článek – ZŠ Domažlice……..
1)http://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/hitem-skolni-jidelny-jsou-pizza-buchticky-i-rajska-20130421.html;
2)http://www.ucitelskenoviny.cz/index.php?archiv&clanek=278&PHPSESSID=086bfe;
Článek ze soutěže o nejlepší školní oběd:
http://zpravy.idnes.cz/v-soutezi-o-nejlepsi-skolni-obed-vyhralo-prazske-uciliste-pnv-/domaci.aspx?c=A130826_173213_domaci_jj
Inspektor ve školních jídelnách: VELKÁ GALERIE „mňamek“! TV NOVA
Opět toto téma ke školnímu stravování nic nepřidá…. nikdo nevysvětlí jak je školní stravování v podstatě „složité“ a kritizovat fotky umí každý!!!
Dobrý den všem zde.
Upřímně,už mám nervy na pochodu,co a jak média propírají ŠJ !! Kdybych nebyl kuchař,a nepohyboval se po jídelnách,určitě bych se alespoň zajímal o to,co mé dítě jí,jak a proč to tak je v ŠJ.
Jak už bylo výše napsáno…nikdo nevidí složitosti ŠJ!!!
Je to opravdu smutné((..buďto se docílí zrušení šj a předá se ,,nadnárodním firmám,,..anebo se ostatní zamyslí,něco si počtou a začnou se zajímat o složitostech šj !!
Kuchařině zdar a pevné nervy !!)
Nedělejte z toho vědu a běžte se podívat, zda paní kuchařka nenandavá podobně vypadající jídla zrovna ve vaší jídelně:)
Školní jídelna přece není zařízení, které musí děti navštěvovat povinně. V každém okamžiku výdeje se může přijít podívat v podstatě kdokoli – i přiblblá Nova – ale hlavně svéprávní rodiče, kteří si často oběd odnáší i domů v kastrůlkách a velmi dobře vědí a vidí, co jejich děti jedí. A blafy to nejsou. Mnoho jídelen vaří i pro cizí strávníky za plnou cenu a zájem je velký. Rozumný člověk, i dítě, se nemusí dívat na TV, ale do svého talíře. Komu jídlo nechutná, tak do jídelny nechodí, nemusí.
Dobrý den, milé kolegyně, nevím proč Vás tak znervózňuje reportáž pana Hrušky o školním stravování. Byla to velice ubohá snaha naši práci pošpinit, mně daleko více mrzí, že právě naše kolegyně, která měla možnost do kamery osvětlit problematiku naši práci, tak neučinila. Pan Hruška je placen za senzaci, ta mu v reportáži o školním stravování nevyšla a my jsme promrhaly možnost ukázat národu, kde je pravda. Včera běžela na Markíze reportáž o školním stravování na Slovensku a to bylo to , co u nás chybí. Fakta o normách , finančních normativech , požadavcích dětí. Celá problematika v pár minutách a byl to dobře využitý čas k reklamě. Naše chyba je , že se bojíme jít do médii a vést věcnou diskuzi. Nenechme se otrávit a dělejme naši práci odpovědně a potom nás nějaká snaha o pošpinění nemůže vzrušit.
Pěkný den Ivka
mne také překvapily komentáře kolegyň typu – před druhou hodinou se to nějak poplete, nebo porce rizota pro I.kategorii je 100g, když celá porce je 300g. Ale třeba u řízku přiložit měřítko, které má na jedné straně 4 palce a teprve pod ním je 10 cm – v tom vteřinovém záběru z toho vyjde čtyřcentimetrový řízek. Hlavně nikde nezaznělo, že norma pro celou porci je 100g a pro I.kategorii 70g masa v syrovém stavu – pak těch 10cm je odpovídající. A také chybí v reportáži záběr na to, co děti vracejí. To by rodiče koukali!Vidím to jako cílenou kampaň na objednávku nadnárodních společností proti školním jídelnám.Myslím si,že ve většině případů to v jídelnách chodí trochu jinak, ale když se reportáže sestřihají….
a pak se můžeme snažit v soutěžích a akcích a za pár minut bulvárního zpravodajství je to všechno k ničemu.
Autor: Vendula
Dobrý den, nějak mne nevzrušují neprofesionální snahy našich redaktorů, protože ona/on mají ty „nejhorší“ vzpomínky na ŠJ. Přesto,že mají v redakci hosta profesionála, který zná veškerou problematiku dětského stravování v ŠJ a nejen tam,vedou svůj rozhovor negativně. Podobný jsem vyslechla včera v rádiu, lékařka, rodiče, představitelé škol neměli proti jídelnám téměř nic, dokonce se opírali do rodin, automatů ve škole, zmiňovali příklad učitele, výuku ke zdravému způsobu,to vše by mělo jít na ruku jídelnám a neděje se to.Pouze redaktorka byla nejmoudřejší a prošla si zřejmě mnoho školních jídelen, aby mohla se svým názorem na veřejnost? A stále meldovala svou, až jí paní doktorka řekla, že právě ona byla zřejmě to nejedlé dítě. Ruku na srdce – naprostá většina z nás má jídelnu za svou a je to na kvalitě i vidět, jsme ale všechny takové? A co se Novy týče-sama na svou kůži jsem zjistila, že je to lživá, fakta překrucující TV.
Autor: Pavel Ludvík
Já bych s tím až tak nesouhlasil. Viděl jsem mnohem negativnější relace než byla tato Novy, i diskusní příspěvky pod fotkami někdy nebyly vysloveně proti ŠJ. Nezaznamenal jsem ale snahu Šj se v tomto případě nějak bránit, jak nedávno, kdy při podobné akci Reflexu ho ŠJ zavalily vlastními fotkami a Reflex v reakci na to udělal pěknou reportáž o ŠS. -Na druhou stranu se v souvislosti se soutěží v Praze objevila v tisku celá plejáda pozitivních informací o ŠS. 16.10 na Den výživy proběhla akce Naše posvicení v ŠJ, zapojila se do ní řada ŠJ a podívejte se, kolik kladných informací se objevilo na internetu. Dnes v MFDnes je také pěkný článek o ŠJ, právě v souvislosti s touto akcí, možná to ale je jen v regionálním vydání. – Jde o to nabídnout novinářům dostatek námětů. Na Slovensku toto zcela ignorují a pak se diví, že si novináři píší po svém
Autor: asa
Mě trošku zarazilo, že paní vedoucí ŠJ v reportáži TV NOVA pustila pana Hrušku do kuchyně bez ochranného oblečení ,předložení zdravotního průkazu a bez povolení ředitele školy. Mě se totiž kdysi stalo něco podobného a já jsem je slušně vykázala. Bylo mi řečeno, že je jim to jedno, že si to natočí v jiné jídelně.
Televizi Nova zajímají přesně jako bulvár jen špatné zprávy, to je senzace. To dobré je nezajímá, z toho pro ně nic nekouká.Že se v ŠJ vaří dobře to pro ně není zajímavé
Četla jsem a nemám slov. Určitě je spousta rodičů, kteří vaří doma zdravě, ale bohužel na chutích dětí to moc poznat není. Ryby, luštěniny, ovoce, zelenina atd. končí většinou ve zbytcích. Jaké máte zkušenosti vy?
Článek vyšel v dnešní Mladé frontě pod názvem Vařte dětem ve škole zdravěji,žádají rodiče.ČSSD jim fandí.Na další straně se článek jmenuje Rébus na školním talíři.Na internetu ho ale asi nenajdete.
Další článek na propagaci „Skutečně zdravá škola“
http://hobby.idnes.cz/spotrebni-kos-pro-skolni-jidelny-dqj-/hobby-domov.aspx?c=A140306_091648_hobby-domov_bma
Se zdravou školou lze souhlasit, ale v MŠ SEMÍNKO se platí školné řádově 50 000,- za rok a oběd i s polévkou stojí 39,- Kč (bez svačinek).
Tak to pak je jiný level než v běžných MŠ a ZŠ.
Společnost pro výživu napsala otevřený dopis ministru školství, v příloze se brání všem nařčením http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-aktuality/otevreny-dopis-ministrovi-skolstvi.html
Dneska opět vyšel v Blesku neskutečně hanlivý článek o školních jídelnách “ Hnus kam se podíváš „.
Tohle si opravdu nezasloužíme, neustálý útok a znevažování naší práce. Myslím si, že drtivá většina z nás pracuje nad rámec svých povinností, za mizerné finanční ohodnocení……
Takové napadání, jako zažívají pracovníci školních jídelen, snad nikdo jiný nemá. Všechno už bylo tolikrát popsáno a je to stále horší. Zastane se nás vůbec někdo?
Tak jsem se s tím vypořádala akčně, když se ke mně připojíte, možná to zabere.
Vzala jsem na vědomí jejich výzvu, abychom na FB stránky posílali fotky ze školní jídelny a zahltila jsem jim tu stránku krásnými fotkami jídel ze školní kuchyně. A také jsem připojila vzkaz, že ty zprávy o výsledcích inspekce jsou zmanipulované jednou paní, která se nazývá naší největší odbornicí na zdravé stravování, a přidala jsem tam odkaz na skutečnou zprávu ČŠI.
Připojte se a přidejte fotky, ať vidí, že ten článek je lživý.
je to těžké, protože pokud děti najdou takovou výzvu někde v tisku a budou chtít jídelnu poškodit, vždy se to na talíři dá upravit tak, aby z toho vznikla nevzhledná odporná hmota. A ti spokojení většinou fotky nepošlou. Navíc periodika typu toho bulvárního plátku, který fotky sbírá, si vyberou vždy jen co chtějí, aby měly senzaci. O původu surovin, které se v jídelně používají, se taky z těchto redaktorů málokterý přijde přesvědčit. Za naši jídelnu s klidným svědomím mohu říci, že používáme opravdu kvalitní suroviny a spíš je mi do breku z toho, co s jídlem dokáží děti udělat. Ale to asi víme všichni. Hodně zdaru v práci všem, kdo to se školním stravováním myslí ,,opravdu upřímně“ 🙂
Ještě odkaz na tu inspekční zprávu, abyste viděli, jak někdo očerňuje školní jídelny, aby z toho měl sám zisk a popularitu.
Pokud máte někdo zájem o objektivní informace, najdete je na http://www.csicr.cz/getattachment/dd56770f-2211-42bf-92d3-8265b8cb3530, strana 132 -135.
Do školních jídelen se chtějí dostat takzvaní Kluci v akci. Mají svojí cateringovou společnost a velkosklad a hlavně reklamu v televizi, což strašně moc ovlivňuje lidi, kteří neví o co jde. My ,ale víme, že jim jde hlavně o státní dotace . V Praze se chtějí dostat do velkých ŠJ.
Myslím že MŠMT, by s tím mělo něco udělat, protože tyto soukromé firmy školní stravování totálně zničí. Je to škoda, myslím, že státní dotace, by měli jít do státních škol!!!
zajímalo by mě, jestli někomu z Vás kontroluje ředitel školy jiného subjektu jídelní lístky a dělá Vám zásah do jídelníčku, starosta nařídil aby pracovnice v provozu spolu s ředitelem ZŠ
/ jinak matka se synem)měnili jídelníčky podle jejich potřeby, starosta si vyžaduje výdejky od ved. ŠJ, . Po konzultaci s metodičkou, nemá na to nárok, ale ani on ani ředitel ZŠ toho nedbají a nerespektují
Tak včera mě pobavila pani na Prime v Prostřeno,když pronesla,že ve školních jídelnách se dnes jenom vaří hranolky s flákotou masa a všichni jí kolem stolu přitakali. Stačí když tohle někdo plácne a už to jede….
Dívám se na jejich jídelníček – jídelna Kounicova – a školák je dost neobjektivní, jak jinak – fotí jídla bez masa a před focením je ještě „rozprasí“. Ale to je pro TV to pravé, jak jinak. Jen se musím pozastavit nad párkem, ten už se vidí málo kde v jídelně.
To, že je jídlo upravené je dobře vidět na fotce, kde jsou bramborové šišky – spolužák je má hezky naservírované.Jinak ty jídla i když by tam chybělo maso nevypadají moc dobře, hlavně ta bílá omáčka s hráškem je vzhledové příšerná.
Nevím, čemu se tady pořád divíte, skladbu jídel kterou si představují ti nad náma, abychom podávali dětem jako luštěninu a luštěninu, čočku a salát, kuskus a zeleninu, bezmasá jídla, hrach a kroupy, vůbec se nedivím, že si to děcka fotí, názory, že je to zdravé nikoho nezajíma, musí být základ od rodiny z domu a my se pak můžeme připojit, ale takhle končí vše v kýblech na zbytky a můžete se na ně šklebit jak opice, vykládat jak je to zdravé, motivovat a oni vás stejně pošlou do patřičných míst s udivem co je to zase za žrádlo. Každé pomazané hlavě, bych přála na dva měsíce ne na jeden den, aby si to u toho výdejního okna přijeli ošahat. A vy chytří, ani sem nepište, že to tak u Vás není, že se u Vás, vždycky všechno sní, kdyby to tak bylo, tak by nebyla školní jidelna tak na přetřes v médiích a na fotkách.
Autor: Macík
none? Ztotožňuji se s Vašim názorem. A aby toho nebylo málo, normativy na mzdy na tento rok jsou opět nižší:-(
Autor: none
none? divíme se, že pořád mají pracovníci školních jídelen jen samé výmluvy, že vařit zdravě nejde?
Ale jde jak chutně, tak i vkusně, aby to jídlo nalákalo jen vzhledem.U dětí hodně záleží na stravovacích zvyklostech, pokud doma jedí luštěniny, ryby, zeleninu apod., pak i ve škole není problém.Také záleží na tom jestli se jim vychovatelky ze školních družin při obědě věnují a hodně také záleží na těch pracovnicích, které oběd vydávají a hlavně jakým způsobem
Autor: Andrea xaver
Dobrý den, prosím Vás, kde najdu nové krajské normativy? Děkuji Andrea
Také jsem objevila jeden článek o jídelnách:
http://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/62562/darina-krivankova-konec-mastneho-tacu-a-co-dostavaji-deti-ve-skolnich-jidelnach.html
No a máme to tady zase, školáček z Brna dává na facebook fotky obědů je to na TN CZ. Jmenuje se to blafy z Brna. Dva kluci z Brna si řekli, že už mají plné zuby odporných školních obědů a rozhodli se, že budou jídlo fotit a dávat na facebook. Když to dítě sní 11x, tak si zvykne, zní z magistrátu. A toto přesně nám taky říkali metodičky na poradách, tak ať se nikdo nediví. A ty nafocené bezmasé obědy a luštěninové kaše, které musíme pro děti vařit jsou pravdivé. Pro děcka jsou to prostě blafy.A k čemu to vše je? Po škole se děcka rozběhnou do světa a na menzách žádný spotřební koš neexistuje a funguje tam všechno jinak bagety, pizzérky Hlavně, že po nás se bude každý vozit.
Hezký den, musím se svěřit, že jsme s kolegyňkami zažily „malé vítězství“ a velké ocenění naší práce. Kuchyně v místní firmě šla do rekonstrukce, tak nás požádali, zda bychom po tuto dobu nevařily. Byla to výzva, jelikož to bylo zrovna pro výrobnu, kde jsou skoro samé ženy a navíc matky našich malých strávníků. A víme, co jsou doma děti schopné o obědech říct. A musíme se pochválit – uspěli jsme. Líbilo se jim, že je strava pestrá, jídla se neopakují, jsou méně slaná a kořeněná, a hlavně málo mastná, tudíž lehká, zeleninové saláty (tam prý stále stejný kompot) !!! Jen se divili, že dětem nevaříme každý týden sladké jídlo :-). Žádná negativa na luštěniny, ryby, jak jsme zvyklé od našich strávníků (pedagogů). Takže hlavu vzhůru, kolegyně, berme ta media s rezervou, nenechme se jimi otrávit (i když to jde těžko), musejí se něčím živit a senzace se vždy lépe prodávají. Oni prostě pokoj nedají a když už, tak jen na chvíli.
To je ale krásné. Moc blahopřeji.
My máme podobné odezvy od důchodců, které nyní stravujeme v rámci doplňkové činnosti.
Jídlo jim vyhovuje, stejně jak píšete, není přesolené, přemaštěné a je výborné a pestré…
Výživa č. 2/2015 str.30 – nevěřím svému oku, paní metodička z Brna je „tichým společníkem“ soukromé firmy, jak sama píše ve zmateném článku. Proč je paní z Brna angažovaná v jídelně v Praze? Kde se vzaly citované „mýty“ – například VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ NENÍ MOŽNÉ ZAŘADIT VÝRAZNĚ VÍCE ZELENINY Z FINANČNÍCH DŮVODŮ nebo PERSONÁL VE ŠKOLÁCH NENÍ SCHOPEN VAŘIT MODERNĚJŠÍMI ZPŮSOBY?
Dnes v tisku zajímavé srovnání kvality obědů pro seniory. Jako nejlepší je hodnocena strava ze školní jídelny, negativní zjištění je obsah soli v pokrmech. http://zpravy.idnes.cz/test-mf-dnes-obedu-pro-seniory-dej-/domaci.aspx?c=A160222_191051_domaci_hro
Aktuální článek o reakci ČŠI na vaření více druhů jídel: http://www.denik.cz/z_domova/tri-jidla-v-jidelne-moc-tvrdi-inspekce-chrastava-se-brani-20160420-vbjw.html
Výběr jídel, který je v tomto článku prezentován není zcela v pořádku, při výběru tří jídel lze např. na 3 zařadit nějaký zdravý pokrm, luštěninu, rybu nebo nějaký bezmasý pokrm či jen zeleninový salát. Vše je o skladbě jídelníčku a výmluvy, že to děti nejedí jsou při třech jídlech velmi liché.Dnes je již mnoho domácností, kde se rodiče snaží propagovat zdravou výživu a děti tyto pokrmy jedí a dokonce si je i přidávají
Nekonečné diskuze,kritika veřejnosti i odborníků na školní jídelny stojí za zamyšlení.
Pokud jsou školní jídelny financovány státem pak je odpovědnost na příslušných ministerstvech.
A je na nich jak situaci řešit. Pouze tím,že stanoví jednotné jídelní lístky a jednotné receptury,které vytvoří odborníci a kritika nebude jistě nutná.
Tyto diskuze jsou o ničem. Celé stravování u dětí je jen rozcapenost,vybíravost,mlsota,nadbytečnost všeho,stále ptaní co si dají….co budou papat a když né… dostanou něco jiného,ale hlavně sladkého.Školní jídelny to nezachrání,sice se snaží ukázat co by měly děti papat,ale ty jsou tak rozcapené, že to je boj né s dětmi, ale S rodiči. Zamyslel se někdo,jak se stravují rodiče? Vždyť ty tu čočku taky nejí,protože ji z „mekáče“ neznají. A takové ty řeči, moderní starva co je „moderní“ čočka? Naše babičky věděly, kdy co v jakém období jíst a hlavně si jídla všichni VÁŽILI! Dneska co se vyhodí potravin,uvařeného jídla? Co je v reklamách čočka -těžko, né sladké ,cola atd. Je to jen všechno obchod a teď se všichni diví, že děti nic nejí, cpou se jenom sladkým a kdo jim to koupí, rodiče. Je to všechno dané dobou a škol. jídelny to odnesou, protože ty špatně vaří. Kdyby nebyly školní jídelny, co ty děti budou jíst??? Už mě to fakt štve ty řeči o školních jídelnách.
Naprosto s vámi souhlasím. Vše podléhá módě a posledních pár let je to i stravování. Rodiče by hrozně chtěli aby bylo vše zdravé a sami nenaučí jíst děti vůbec nic. Dneska mají všichni plnou pusu keců a skutek utek. Je lepší prudit než se zamyslet sám nad sebou. Pořád opakuji pokud nebude fungovat rodina – škola – jídelna nezmůžeme zhola nic. Tak se obrňme a vydržme. třeba se pozornost za chvíli obrátí k něčemu jinému. Ale je pravda že byl dlouho klid.
Přesně a školní jídelny to mají vyřešit a zachránit! Rodiče ruší dětem stravu s tím, že to nejí, proč to dělají? Protože to oni nejí. Copak školní jídelna může za to ,že je vše přesolené, umělé, aby to dlouho vydrželo! Co může jídelna za těch pár kaček uvařit, snaží se vařit chutně,zdavě a hlavně levně! Tuhle jsem četla „rodiče musí platit dětem obědy, ale vězňům je platí stát – my! A ty zdravou výživu určitě nepotřebují. Je to nekonečný bordel a napadání, lehce se kritizuje, ale pochválit nikdo neumí a dneší lidé už vůbec nééé.
Mám jednu paní učitelku, která se snaží a vrací děti, aby ochutnaly. A vlastního syna odhlásila z obědů, že je prý mlsnej a nevyplatí se mu obědy platit, protože vše vrací. Tak kde to jsme?? Na druhé přísnost a na vlastní ústupek. Je to marný boj.
Prikladám presný odkaz na článok. Ja ho našla na idnes. http://ekonomika.idnes.cz/kvalita-jidla-ve-skolnich-jidelnach-zdrave-vareni-f7u-/test.aspx?c=A160523_141648_test_jan
Mne nepríde tak negatívny tento článok. A je fakt, že niektoré jídelny používajú vývary a bujóny, inak by mi to obchodníci stále nenabízeli. Taktiež som videla všeličo, čo mali naložené v aute a viezli to na inú zš. Občas sa tiež mrknem na nejakú jídelnu v čr, na ich jídelníček a už viac krát som narazila na totálne nevhodný jídelníček. Myslím si však, že v dnešnej dobe už prevažujú kvalitné, premyslené jídelníčky a tých horších postupne ubúda.
Ďalší problém, ktoré majú mnohé jídelny je, že personál je už starší a tieto kuchárky nemajú možnosť naučiť sa nové postupy, alebo sa ich veľmi ťažko učia.
Personál starší? Nám je všem přes 50 a myslíte, že půjde za ty peníze a tu dřinu někdo 30 letý to dělat,těžko. A napište mi třeba nějaký“nový postup“! Používáme,tofu,šmakoun ( už přes 15 let),bulgur,kuskus,tarhoňu,černou čočku,pohanku,jáhly atd. vše co je dnes – moderní!
Polévka se vaří stále stejně a není tak dlouho, kdy se nesměly používat vývary, protože není záruka ,jak ho uchovat. A za sebe ,nevím ,proč by se bujon na dochucení nemohl použít.
I Vy máte Adko pravdu,ale já uvedu jeden příklad z mnohých ze včerejšího dne.K obědu byl burgr z lososa,podotýkám ,že maso bylo chlazené,žádné mražené ani polotovar,burg dělaný v konvektomatu.Jako příloha klasická bramborová kaše.Ráno se odhlásilo 18 strávníků,včetně tří p. učitelek a p.ředitele.Ze 115 strávníků snědlo tento oběd 10 dětí,polévku vůbec nezmińuji,byla porková tu nesnědl nikdo.
Zdeni, poznám ten pocit. U nás sa to stalo raz a bolo mi z toho tak na nič, že som sa rozhodla, neexperimentovať. Teda vymýšľam všeličo, ale dávam to na dvojku. Najprv vyskúšam čo povedia dospeláci a keď šmakuje, skúsim na jedničku. Smutné je, že si odhlásili aj učitelia a to skor než by ochutnali. Ich postoj nie je moc príkladný… 🙁 úplnle vás chápem…pritom si myslím, že to muselo byť výborné.
Dobrý den přeji všem. Reaguji na pórkovou polévku. My ji děláme už několik let rozmixovanou krémovou, aby děti /3-7 let/ neviděly kousky zeleniny – s osmaženou houskou nebo hráškem. Také tak děláme květákovou a kapustovou. Osvědčilo se nám kořenit polévky libečkem, maso rozmarýnem , tymiánem… Na zahradě máme svoje bylinky, ale každý nemá to štěstí, vyjít ze dveří a dát čerstvé koření- od petržele, pažitky počínaje a bazalkou ještě v truhlíku na okně konče. Sluníčkové a klidné dny všem přeje Jarka
Keď už sme pri tých článkoch, prikladám ďalší http://www.lidovky.cz/naucte-jist-deti-lepe-zkuste-recepty-svetoznameho-jamieho-olivera-1dt-/dobra-chut.aspx?c=A160518_134945_dobra-chut_ape
Pustite si klip 🙂
Adi,já vařím jenom jedno jídlo,ráda zařazuji nové věci,zkouším, hledám recepty na netu,sleduji tv Paprika.Baví mě to,mám šikovnou a pracovitou kuchařku.Pokud nebudu zařazovat nová jídla,tak se vrátím zase zpátky a to já nechci.
Hromadné sdělovací prostředky - ŠJ
Autor: ŠJ
Hromadné sdělovací prostředky – ŠJ
Dobrý den,připojuji adresu článku…….http://www.novinky.cz/veda-skoly/310711-skolni-jidelny-se-polepsily-ale-porad-maji-rezervy-rika-expert.html.
Pokud máte nějaký další příspěvek,budu ráda,když se o něj podělíte s ostatními.
Autor: ŠJ
Další článek – ZŠ Domažlice……..
1)http://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/hitem-skolni-jidelny-jsou-pizza-buchticky-i-rajska-20130421.html;
2)http://www.ucitelskenoviny.cz/index.php?archiv&clanek=278&PHPSESSID=086bfe;
Autor: A nebo
Dobrý den, jeden článek ze 17.1. 2014:
http://ostrava.idnes.cz/skolni-jidelny-v-moravskoslezskem-kraji-hlasi-vetsi-zajem-stravniku-12h-/ostrava-zpravy.aspx?c=A140117_2023318_ostrava-zpravy_jog
Autor: ŠJ
http://www.skolaplnazdravi.cz/bondikmanie.php
Autor: Tereza
http://hobby.idnes.cz/skolni-jidelny-problemy-08p-/hobby-domov.aspx?c=A130823_102450_hobby-domov_bma
Autor: Radkaa
Článek ze soutěže o nejlepší školní oběd:
http://zpravy.idnes.cz/v-soutezi-o-nejlepsi-skolni-obed-vyhralo-prazske-uciliste-pnv-/domaci.aspx?c=A130826_173213_domaci_jj
Autor: danuss
Dneska vyšel tento článekhttp://zpravy.idnes.cz/rozhovor-o-skolnich-jidelnach-v-cesku-d8u-/domaci.aspx?c=A130827_132829_domaci_jj
Autor: majka1
Přečtěte si:
http://www.denik.cz/z_domova/nejvetsi-strasak-v-jidelnach-ryby-a-lusteniny-20130902.html
Autor: maty200
Inspektor ve školních jídelnách: VELKÁ GALERIE „mňamek“! TV NOVA
Opět toto téma ke školnímu stravování nic nepřidá…. nikdo nevysvětlí jak je školní stravování v podstatě „složité“ a kritizovat fotky umí každý!!!
Autor: sladek b@nn@
Dobrý den všem zde.
Upřímně,už mám nervy na pochodu,co a jak média propírají ŠJ !! Kdybych nebyl kuchař,a nepohyboval se po jídelnách,určitě bych se alespoň zajímal o to,co mé dítě jí,jak a proč to tak je v ŠJ.
Jak už bylo výše napsáno…nikdo nevidí složitosti ŠJ!!!
Je to opravdu smutné((..buďto se docílí zrušení šj a předá se ,,nadnárodním firmám,,..anebo se ostatní zamyslí,něco si počtou a začnou se zajímat o složitostech šj !!
Kuchařině zdar a pevné nervy !!)
Autor: Valentýna
Nedělejte z toho vědu a běžte se podívat, zda paní kuchařka nenandavá podobně vypadající jídla zrovna ve vaší jídelně:)
Školní jídelna přece není zařízení, které musí děti navštěvovat povinně. V každém okamžiku výdeje se může přijít podívat v podstatě kdokoli – i přiblblá Nova – ale hlavně svéprávní rodiče, kteří si často oběd odnáší i domů v kastrůlkách a velmi dobře vědí a vidí, co jejich děti jedí. A blafy to nejsou. Mnoho jídelen vaří i pro cizí strávníky za plnou cenu a zájem je velký. Rozumný člověk, i dítě, se nemusí dívat na TV, ale do svého talíře. Komu jídlo nechutná, tak do jídelny nechodí, nemusí.
Autor: Janinka
ŠJ versus NOVA
Autor: ivka22
Dobrý den, milé kolegyně, nevím proč Vás tak znervózňuje reportáž pana Hrušky o školním stravování. Byla to velice ubohá snaha naši práci pošpinit, mně daleko více mrzí, že právě naše kolegyně, která měla možnost do kamery osvětlit problematiku naši práci, tak neučinila. Pan Hruška je placen za senzaci, ta mu v reportáži o školním stravování nevyšla a my jsme promrhaly možnost ukázat národu, kde je pravda. Včera běžela na Markíze reportáž o školním stravování na Slovensku a to bylo to , co u nás chybí. Fakta o normách , finančních normativech , požadavcích dětí. Celá problematika v pár minutách a byl to dobře využitý čas k reklamě. Naše chyba je , že se bojíme jít do médii a vést věcnou diskuzi. Nenechme se otrávit a dělejme naši práci odpovědně a potom nás nějaká snaha o pošpinění nemůže vzrušit.
Pěkný den Ivka
Autor: komentář
mne také překvapily komentáře kolegyň typu – před druhou hodinou se to nějak poplete, nebo porce rizota pro I.kategorii je 100g, když celá porce je 300g. Ale třeba u řízku přiložit měřítko, které má na jedné straně 4 palce a teprve pod ním je 10 cm – v tom vteřinovém záběru z toho vyjde čtyřcentimetrový řízek. Hlavně nikde nezaznělo, že norma pro celou porci je 100g a pro I.kategorii 70g masa v syrovém stavu – pak těch 10cm je odpovídající. A také chybí v reportáži záběr na to, co děti vracejí. To by rodiče koukali!Vidím to jako cílenou kampaň na objednávku nadnárodních společností proti školním jídelnám.Myslím si,že ve většině případů to v jídelnách chodí trochu jinak, ale když se reportáže sestřihají….
Autor: majka 1
a pak se můžeme snažit v soutěžích a akcích a za pár minut bulvárního zpravodajství je to všechno k ničemu.
Autor: Vendula
Dobrý den, nějak mne nevzrušují neprofesionální snahy našich redaktorů, protože ona/on mají ty „nejhorší“ vzpomínky na ŠJ. Přesto,že mají v redakci hosta profesionála, který zná veškerou problematiku dětského stravování v ŠJ a nejen tam,vedou svůj rozhovor negativně. Podobný jsem vyslechla včera v rádiu, lékařka, rodiče, představitelé škol neměli proti jídelnám téměř nic, dokonce se opírali do rodin, automatů ve škole, zmiňovali příklad učitele, výuku ke zdravému způsobu,to vše by mělo jít na ruku jídelnám a neděje se to.Pouze redaktorka byla nejmoudřejší a prošla si zřejmě mnoho školních jídelen, aby mohla se svým názorem na veřejnost? A stále meldovala svou, až jí paní doktorka řekla, že právě ona byla zřejmě to nejedlé dítě. Ruku na srdce – naprostá většina z nás má jídelnu za svou a je to na kvalitě i vidět, jsme ale všechny takové? A co se Novy týče-sama na svou kůži jsem zjistila, že je to lživá, fakta překrucující TV.
Autor: Pavel Ludvík
Já bych s tím až tak nesouhlasil. Viděl jsem mnohem negativnější relace než byla tato Novy, i diskusní příspěvky pod fotkami někdy nebyly vysloveně proti ŠJ. Nezaznamenal jsem ale snahu Šj se v tomto případě nějak bránit, jak nedávno, kdy při podobné akci Reflexu ho ŠJ zavalily vlastními fotkami a Reflex v reakci na to udělal pěknou reportáž o ŠS. -Na druhou stranu se v souvislosti se soutěží v Praze objevila v tisku celá plejáda pozitivních informací o ŠS. 16.10 na Den výživy proběhla akce Naše posvicení v ŠJ, zapojila se do ní řada ŠJ a podívejte se, kolik kladných informací se objevilo na internetu. Dnes v MFDnes je také pěkný článek o ŠJ, právě v souvislosti s touto akcí, možná to ale je jen v regionálním vydání. – Jde o to nabídnout novinářům dostatek námětů. Na Slovensku toto zcela ignorují a pak se diví, že si novináři píší po svém
Autor: asa
Mě trošku zarazilo, že paní vedoucí ŠJ v reportáži TV NOVA pustila pana Hrušku do kuchyně bez ochranného oblečení ,předložení zdravotního průkazu a bez povolení ředitele školy. Mě se totiž kdysi stalo něco podobného a já jsem je slušně vykázala. Bylo mi řečeno, že je jim to jedno, že si to natočí v jiné jídelně.
Autor: Cindy
Televizi Nova zajímají přesně jako bulvár jen špatné zprávy, to je senzace. To dobré je nezajímá, z toho pro ně nic nekouká.Že se v ŠJ vaří dobře to pro ně není zajímavé
Autor: Monik
„Vařte dětem ve škole zdravěji“ – článek v dnešní MF dnes.
Autor: Nella
Četla jsem a nemám slov. Určitě je spousta rodičů, kteří vaří doma zdravě, ale bohužel na chutích dětí to moc poznat není. Ryby, luštěniny, ovoce, zelenina atd. končí většinou ve zbytcích. Jaké máte zkušenosti vy?
Autor: Lenkaaa
Dobrý den, nemáte někdo odkaz na tento článek? děkuji
Autor: zdenda
Článek vyšel v dnešní Mladé frontě pod názvem Vařte dětem ve škole zdravěji,žádají rodiče.ČSSD jim fandí.Na další straně se článek jmenuje Rébus na školním talíři.Na internetu ho ale asi nenajdete.
Autor: Radkaa
Tady je další článek z internetu: http://domaci.eurozpravy.cz/skolstvi/83855-skolni-jidelny-pod-palbou-varite-nezdrave-je-to-opravdu-tak-zle/
Autor: A nebo
http://vary.idnes.cz/rodice-z-karlovych-varu-prosazuji-zdravou-vyzivu-ve-skolnich-jidelnach-1o5-/vary-zpravy.aspx?c=A140207_2031279_vary-zpravy_slv
Autor: majka 1
co vy na to, souhlasíte? http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3077245
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/maurer
Autor: Radkaa
Další článek na propagaci „Skutečně zdravá škola“
http://hobby.idnes.cz/spotrebni-kos-pro-skolni-jidelny-dqj-/hobby-domov.aspx?c=A140306_091648_hobby-domov_bma
Autor: 7777777
Se zdravou školou lze souhlasit, ale v MŠ SEMÍNKO se platí školné řádově 50 000,- za rok a oběd i s polévkou stojí 39,- Kč (bez svačinek).
Tak to pak je jiný level než v běžných MŠ a ZŠ.
(http://www.toulcuvdvur.cz/vzdelavani/materska-skola)
Autor: Radkaa
Společnost pro výživu napsala otevřený dopis ministru školství, v příloze se brání všem nařčením http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-aktuality/otevreny-dopis-ministrovi-skolstvi.html
Autor: Smutná
Dneska opět vyšel v Blesku neskutečně hanlivý článek o školních jídelnách “ Hnus kam se podíváš „.
Tohle si opravdu nezasloužíme, neustálý útok a znevažování naší práce. Myslím si, že drtivá většina z nás pracuje nad rámec svých povinností, za mizerné finanční ohodnocení……
Takové napadání, jako zažívají pracovníci školních jídelen, snad nikdo jiný nemá. Všechno už bylo tolikrát popsáno a je to stále horší. Zastane se nás vůbec někdo?
Autor: nene
Nezastane!!! Musíme to vzít sami do svých rukou!!!
V Plzni už na tom pracujeme. Čím víc nás bude tím lépe.
Autor: majka1
napsala jsem do Blesku, na server Aktuálně i do časopisu týden. Všude tam se zase pustili do kritiky jídelen, takže je třeba se bránit.
Autor: majka1
Omluva – samozřejmě Týden s velkým 🙂
Autor: pepik
tak dejte vědět jakým způsobem se můžem přidat a udělat něco proto, aby naše práce nebyla pořád jen ponižována.
Autor: emmo4
Tak jsem se s tím vypořádala akčně, když se ke mně připojíte, možná to zabere.
Vzala jsem na vědomí jejich výzvu, abychom na FB stránky posílali fotky ze školní jídelny a zahltila jsem jim tu stránku krásnými fotkami jídel ze školní kuchyně. A také jsem připojila vzkaz, že ty zprávy o výsledcích inspekce jsou zmanipulované jednou paní, která se nazývá naší největší odbornicí na zdravé stravování, a přidala jsem tam odkaz na skutečnou zprávu ČŠI.
Připojte se a přidejte fotky, ať vidí, že ten článek je lživý.
Autor: majka1
je to těžké, protože pokud děti najdou takovou výzvu někde v tisku a budou chtít jídelnu poškodit, vždy se to na talíři dá upravit tak, aby z toho vznikla nevzhledná odporná hmota. A ti spokojení většinou fotky nepošlou. Navíc periodika typu toho bulvárního plátku, který fotky sbírá, si vyberou vždy jen co chtějí, aby měly senzaci. O původu surovin, které se v jídelně používají, se taky z těchto redaktorů málokterý přijde přesvědčit. Za naši jídelnu s klidným svědomím mohu říci, že používáme opravdu kvalitní suroviny a spíš je mi do breku z toho, co s jídlem dokáží děti udělat. Ale to asi víme všichni. Hodně zdaru v práci všem, kdo to se školním stravováním myslí ,,opravdu upřímně“ 🙂
Autor: emmo4
Ještě odkaz na tu inspekční zprávu, abyste viděli, jak někdo očerňuje školní jídelny, aby z toho měl sám zisk a popularitu.
Pokud máte někdo zájem o objektivní informace, najdete je na http://www.csicr.cz/getattachment/dd56770f-2211-42bf-92d3-8265b8cb3530, strana 132 -135.
Autor: nenik
Do školních jídelen se chtějí dostat takzvaní Kluci v akci. Mají svojí cateringovou společnost a velkosklad a hlavně reklamu v televizi, což strašně moc ovlivňuje lidi, kteří neví o co jde. My ,ale víme, že jim jde hlavně o státní dotace . V Praze se chtějí dostat do velkých ŠJ.
Myslím že MŠMT, by s tím mělo něco udělat, protože tyto soukromé firmy školní stravování totálně zničí. Je to škoda, myslím, že státní dotace, by měli jít do státních škol!!!
Autor: majka1
odkaz na zajímavý rozhovor, který zmiňuje i realitu ve školních jídelnách
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3284752
Autor: Jana Hartová
Prosím o adresu kam můžu zaslat foto z akcí ve školní jídelně.také mě velice bolí jak se o nás mluví .děkuji Jana
Autor: majka1
NEDEJME SE A REAGUJME V CO NEJVĚTŠÍM POČTU. JINAK BUDEME POŘÁD OSOČOVÁNY A NAPADÁNY!!!!!
http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/skolni-jidelny-prilis-tuku-a-cukru-a-malo-ovoce-a-ryb_329816.html;http://magazin.aktualne.cz/ceske-skolni-jidelny-malo-ovoce-a-jen-same-cukry/r~067edebc9a4111e4b98c002590604f2e/;http://magazin.aktualne.cz/skolni-jidelny-vari-z-polotovaru-rodice-kvalitu-nevyzaduji/r~195247767fb211e4b0c4002590604f2e;/http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/296503/inspektori-kontrolovali-skolni-jidelny-hnus-kam-se-podivas.html
Autor: Zuzek
zajímalo by mě, jestli někomu z Vás kontroluje ředitel školy jiného subjektu jídelní lístky a dělá Vám zásah do jídelníčku, starosta nařídil aby pracovnice v provozu spolu s ředitelem ZŠ
/ jinak matka se synem)měnili jídelníčky podle jejich potřeby, starosta si vyžaduje výdejky od ved. ŠJ, . Po konzultaci s metodičkou, nemá na to nárok, ale ani on ani ředitel ZŠ toho nedbají a nerespektují
Autor: vedoucí 77
Vy ale vaříte- tak to nevařte a metodička ať zasáhne po oficiální linii
Autor: 11111
Tak včera mě pobavila pani na Prime v Prostřeno,když pronesla,že ve školních jídelnách se dnes jenom vaří hranolky s flákotou masa a všichni jí kolem stolu přitakali. Stačí když tohle někdo plácne a už to jede….
Autor: 6585
Na tento pořad se dívám okrajově, ale ruku na srdce, čekáte od těch účastníků něco chytřejšího?
Autor: joj
Někdy ano, ale ruku na srdce není to skutečně v některých jídelnách takto? Ne nadarmo se říká na každém šprochu je pravdy trochu
Autor: lola
No nevím,ale u nás v jídelně životě hranolky nebyly.
Autor: majka1
další reportáž o jídelnách
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10253214196-zpravy-v-16/215411016000124/
Autor: majdan
abyste to nehledali , je to 18.50 minuta 🙂
Autor: anda
http://tn.nova.cz/clanek/peklo-ze-skolni-jidleny-skolak-ukazal-cim-krmi-deti-v-brne.html
Co tomu říkáte, paní Packová?
Autor: s123s321
Dívám se na jejich jídelníček – jídelna Kounicova – a školák je dost neobjektivní, jak jinak – fotí jídla bez masa a před focením je ještě „rozprasí“. Ale to je pro TV to pravé, jak jinak. Jen se musím pozastavit nad párkem, ten už se vidí málo kde v jídelně.
Autor: none
To, že je jídlo upravené je dobře vidět na fotce, kde jsou bramborové šišky – spolužák je má hezky naservírované.Jinak ty jídla i když by tam chybělo maso nevypadají moc dobře, hlavně ta bílá omáčka s hráškem je vzhledové příšerná.
Autor: none?
Nevím, čemu se tady pořád divíte, skladbu jídel kterou si představují ti nad náma, abychom podávali dětem jako luštěninu a luštěninu, čočku a salát, kuskus a zeleninu, bezmasá jídla, hrach a kroupy, vůbec se nedivím, že si to děcka fotí, názory, že je to zdravé nikoho nezajíma, musí být základ od rodiny z domu a my se pak můžeme připojit, ale takhle končí vše v kýblech na zbytky a můžete se na ně šklebit jak opice, vykládat jak je to zdravé, motivovat a oni vás stejně pošlou do patřičných míst s udivem co je to zase za žrádlo. Každé pomazané hlavě, bych přála na dva měsíce ne na jeden den, aby si to u toho výdejního okna přijeli ošahat. A vy chytří, ani sem nepište, že to tak u Vás není, že se u Vás, vždycky všechno sní, kdyby to tak bylo, tak by nebyla školní jidelna tak na přetřes v médiích a na fotkách.
Autor: Macík
none? Ztotožňuji se s Vašim názorem. A aby toho nebylo málo, normativy na mzdy na tento rok jsou opět nižší:-(
Autor: none
none? divíme se, že pořád mají pracovníci školních jídelen jen samé výmluvy, že vařit zdravě nejde?
Ale jde jak chutně, tak i vkusně, aby to jídlo nalákalo jen vzhledem.U dětí hodně záleží na stravovacích zvyklostech, pokud doma jedí luštěniny, ryby, zeleninu apod., pak i ve škole není problém.Také záleží na tom jestli se jim vychovatelky ze školních družin při obědě věnují a hodně také záleží na těch pracovnicích, které oběd vydávají a hlavně jakým způsobem
Autor: Andrea xaver
Dobrý den, prosím Vás, kde najdu nové krajské normativy? Děkuji Andrea
Autor: jana2
Normativy jsou vždycky na stránkách vašeho kraje, pod školstvím
Autor: ivka 11
I na těchto stránkách je naleznete. Levá lišta kliknout na stravování a z nabídky vybrat krajské normativy. Zatím však na rok 2015 nejsou umístěny.
Autor: Monik
Pražské už tam jsou …
Autor: kamil
Četli jste tento článek – no to je ostuda,nikdo nemá o ŠJ zájem,tak nás nehaňte!…………………
Setkání v Senátu k 70. výročí školních jídelen (12.2.2015)
Vloženo 12.2.2015
Autor: kleopatra
Také jsem objevila jeden článek o jídelnách:
http://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/62562/darina-krivankova-konec-mastneho-tacu-a-co-dostavaji-deti-ve-skolnich-jidelnach.html
Autor: denda
No a máme to tady zase, školáček z Brna dává na facebook fotky obědů je to na TN CZ. Jmenuje se to blafy z Brna. Dva kluci z Brna si řekli, že už mají plné zuby odporných školních obědů a rozhodli se, že budou jídlo fotit a dávat na facebook. Když to dítě sní 11x, tak si zvykne, zní z magistrátu. A toto přesně nám taky říkali metodičky na poradách, tak ať se nikdo nediví. A ty nafocené bezmasé obědy a luštěninové kaše, které musíme pro děti vařit jsou pravdivé. Pro děcka jsou to prostě blafy.A k čemu to vše je? Po škole se děcka rozběhnou do světa a na menzách žádný spotřební koš neexistuje a funguje tam všechno jinak bagety, pizzérky Hlavně, že po nás se bude každý vozit.
Autor: raduza
Hezký den, musím se svěřit, že jsme s kolegyňkami zažily „malé vítězství“ a velké ocenění naší práce. Kuchyně v místní firmě šla do rekonstrukce, tak nás požádali, zda bychom po tuto dobu nevařily. Byla to výzva, jelikož to bylo zrovna pro výrobnu, kde jsou skoro samé ženy a navíc matky našich malých strávníků. A víme, co jsou doma děti schopné o obědech říct. A musíme se pochválit – uspěli jsme. Líbilo se jim, že je strava pestrá, jídla se neopakují, jsou méně slaná a kořeněná, a hlavně málo mastná, tudíž lehká, zeleninové saláty (tam prý stále stejný kompot) !!! Jen se divili, že dětem nevaříme každý týden sladké jídlo :-). Žádná negativa na luštěniny, ryby, jak jsme zvyklé od našich strávníků (pedagogů). Takže hlavu vzhůru, kolegyně, berme ta media s rezervou, nenechme se jimi otrávit (i když to jde těžko), musejí se něčím živit a senzace se vždy lépe prodávají. Oni prostě pokoj nedají a když už, tak jen na chvíli.
Autor: Monik
To je ale krásné. Moc blahopřeji.
My máme podobné odezvy od důchodců, které nyní stravujeme v rámci doplňkové činnosti.
Jídlo jim vyhovuje, stejně jak píšete, není přesolené, přemaštěné a je výborné a pestré…
Autor: kleopatra
Holky ze školních jídelen jsou prostě šikulky. Blahopřeji a raduji se s vámi.
Autor: clane
Dobrý de,zde je pěkný článek
.
http://www.denik.cz/z_domova/stat-zjisti-kolik-deti-nema-na-obedy-ve-skolach-20150213.html
Autor: zdenouš
Dobrý den,podívejte se na www.lidovky.cz,zase o nás píší a najdete tam i recepty.Hezký den
Autor: Jannina
Výživa č. 2/2015 str.30 – nevěřím svému oku, paní metodička z Brna je „tichým společníkem“ soukromé firmy, jak sama píše ve zmateném článku. Proč je paní z Brna angažovaná v jídelně v Praze? Kde se vzaly citované „mýty“ – například VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ NENÍ MOŽNÉ ZAŘADIT VÝRAZNĚ VÍCE ZELENINY Z FINANČNÍCH DŮVODŮ nebo PERSONÁL VE ŠKOLÁCH NENÍ SCHOPEN VAŘIT MODERNĚJŠÍMI ZPŮSOBY?
Autor: majka1
Dnes v tisku zajímavé srovnání kvality obědů pro seniory. Jako nejlepší je hodnocena strava ze školní jídelny, negativní zjištění je obsah soli v pokrmech. http://zpravy.idnes.cz/test-mf-dnes-obedu-pro-seniory-dej-/domaci.aspx?c=A160222_191051_domaci_hro
Autor: Zdenka
Aktuální článek o reakci ČŠI na vaření více druhů jídel: http://www.denik.cz/z_domova/tri-jidla-v-jidelne-moc-tvrdi-inspekce-chrastava-se-brani-20160420-vbjw.html
Autor: jentak
Výběr jídel, který je v tomto článku prezentován není zcela v pořádku, při výběru tří jídel lze např. na 3 zařadit nějaký zdravý pokrm, luštěninu, rybu nebo nějaký bezmasý pokrm či jen zeleninový salát. Vše je o skladbě jídelníčku a výmluvy, že to děti nejedí jsou při třech jídlech velmi liché.Dnes je již mnoho domácností, kde se rodiče snaží propagovat zdravou výživu a děti tyto pokrmy jedí a dokonce si je i přidávají
Autor: zdenouš
Na lidovky.cz,vyšel článek o jídelnách Čočka s párkem a kolínka.Část školních jídelen zamrzla v 80.letech
Autor: janah
Nekonečné diskuze,kritika veřejnosti i odborníků na školní jídelny stojí za zamyšlení.
Pokud jsou školní jídelny financovány státem pak je odpovědnost na příslušných ministerstvech.
A je na nich jak situaci řešit. Pouze tím,že stanoví jednotné jídelní lístky a jednotné receptury,které vytvoří odborníci a kritika nebude jistě nutná.
Autor: 333333333333333333333
Tyto diskuze jsou o ničem. Celé stravování u dětí je jen rozcapenost,vybíravost,mlsota,nadbytečnost všeho,stále ptaní co si dají….co budou papat a když né… dostanou něco jiného,ale hlavně sladkého.Školní jídelny to nezachrání,sice se snaží ukázat co by měly děti papat,ale ty jsou tak rozcapené, že to je boj né s dětmi, ale S rodiči. Zamyslel se někdo,jak se stravují rodiče? Vždyť ty tu čočku taky nejí,protože ji z „mekáče“ neznají. A takové ty řeči, moderní starva co je „moderní“ čočka? Naše babičky věděly, kdy co v jakém období jíst a hlavně si jídla všichni VÁŽILI! Dneska co se vyhodí potravin,uvařeného jídla? Co je v reklamách čočka -těžko, né sladké ,cola atd. Je to jen všechno obchod a teď se všichni diví, že děti nic nejí, cpou se jenom sladkým a kdo jim to koupí, rodiče. Je to všechno dané dobou a škol. jídelny to odnesou, protože ty špatně vaří. Kdyby nebyly školní jídelny, co ty děti budou jíst??? Už mě to fakt štve ty řeči o školních jídelnách.
Autor: euforbie
Naprosto s vámi souhlasím. Vše podléhá módě a posledních pár let je to i stravování. Rodiče by hrozně chtěli aby bylo vše zdravé a sami nenaučí jíst děti vůbec nic. Dneska mají všichni plnou pusu keců a skutek utek. Je lepší prudit než se zamyslet sám nad sebou. Pořád opakuji pokud nebude fungovat rodina – škola – jídelna nezmůžeme zhola nic. Tak se obrňme a vydržme. třeba se pozornost za chvíli obrátí k něčemu jinému. Ale je pravda že byl dlouho klid.
Autor: zdenouš
Dobrý den,musím s vámi souhlasit,máte pravdu,děti jsou zmlsané,všeho přesycené,málokteré má něčeho nedostatek a je to stále dokola.Nekonečný boj.
Autor: maty200
Přesně a školní jídelny to mají vyřešit a zachránit! Rodiče ruší dětem stravu s tím, že to nejí, proč to dělají? Protože to oni nejí. Copak školní jídelna může za to ,že je vše přesolené, umělé, aby to dlouho vydrželo! Co může jídelna za těch pár kaček uvařit, snaží se vařit chutně,zdavě a hlavně levně! Tuhle jsem četla „rodiče musí platit dětem obědy, ale vězňům je platí stát – my! A ty zdravou výživu určitě nepotřebují. Je to nekonečný bordel a napadání, lehce se kritizuje, ale pochválit nikdo neumí a dneší lidé už vůbec nééé.
Autor: pepik
Mám jednu paní učitelku, která se snaží a vrací děti, aby ochutnaly. A vlastního syna odhlásila z obědů, že je prý mlsnej a nevyplatí se mu obědy platit, protože vše vrací. Tak kde to jsme?? Na druhé přísnost a na vlastní ústupek. Je to marný boj.
Autor: Adka
Prikladám presný odkaz na článok. Ja ho našla na idnes. http://ekonomika.idnes.cz/kvalita-jidla-ve-skolnich-jidelnach-zdrave-vareni-f7u-/test.aspx?c=A160523_141648_test_jan
Mne nepríde tak negatívny tento článok. A je fakt, že niektoré jídelny používajú vývary a bujóny, inak by mi to obchodníci stále nenabízeli. Taktiež som videla všeličo, čo mali naložené v aute a viezli to na inú zš. Občas sa tiež mrknem na nejakú jídelnu v čr, na ich jídelníček a už viac krát som narazila na totálne nevhodný jídelníček. Myslím si však, že v dnešnej dobe už prevažujú kvalitné, premyslené jídelníčky a tých horších postupne ubúda.
Ďalší problém, ktoré majú mnohé jídelny je, že personál je už starší a tieto kuchárky nemajú možnosť naučiť sa nové postupy, alebo sa ich veľmi ťažko učia.
Autor: maty200
Personál starší? Nám je všem přes 50 a myslíte, že půjde za ty peníze a tu dřinu někdo 30 letý to dělat,těžko. A napište mi třeba nějaký“nový postup“! Používáme,tofu,šmakoun ( už přes 15 let),bulgur,kuskus,tarhoňu,černou čočku,pohanku,jáhly atd. vše co je dnes – moderní!
Polévka se vaří stále stejně a není tak dlouho, kdy se nesměly používat vývary, protože není záruka ,jak ho uchovat. A za sebe ,nevím ,proč by se bujon na dochucení nemohl použít.
Autor: zdenouš
I Vy máte Adko pravdu,ale já uvedu jeden příklad z mnohých ze včerejšího dne.K obědu byl burgr z lososa,podotýkám ,že maso bylo chlazené,žádné mražené ani polotovar,burg dělaný v konvektomatu.Jako příloha klasická bramborová kaše.Ráno se odhlásilo 18 strávníků,včetně tří p. učitelek a p.ředitele.Ze 115 strávníků snědlo tento oběd 10 dětí,polévku vůbec nezmińuji,byla porková tu nesnědl nikdo.
Autor: Adka
Zdeni, poznám ten pocit. U nás sa to stalo raz a bolo mi z toho tak na nič, že som sa rozhodla, neexperimentovať. Teda vymýšľam všeličo, ale dávam to na dvojku. Najprv vyskúšam čo povedia dospeláci a keď šmakuje, skúsim na jedničku. Smutné je, že si odhlásili aj učitelia a to skor než by ochutnali. Ich postoj nie je moc príkladný… 🙁 úplnle vás chápem…pritom si myslím, že to muselo byť výborné.
Autor: javvulka
Dobrý den přeji všem. Reaguji na pórkovou polévku. My ji děláme už několik let rozmixovanou krémovou, aby děti /3-7 let/ neviděly kousky zeleniny – s osmaženou houskou nebo hráškem. Také tak děláme květákovou a kapustovou. Osvědčilo se nám kořenit polévky libečkem, maso rozmarýnem , tymiánem… Na zahradě máme svoje bylinky, ale každý nemá to štěstí, vyjít ze dveří a dát čerstvé koření- od petržele, pažitky počínaje a bazalkou ještě v truhlíku na okně konče. Sluníčkové a klidné dny všem přeje Jarka
Autor: Adka
Keď už sme pri tých článkoch, prikladám ďalší http://www.lidovky.cz/naucte-jist-deti-lepe-zkuste-recepty-svetoznameho-jamieho-olivera-1dt-/dobra-chut.aspx?c=A160518_134945_dobra-chut_ape
Pustite si klip 🙂
Autor: zdenouš
Adi,já vařím jenom jedno jídlo,ráda zařazuji nové věci,zkouším, hledám recepty na netu,sleduji tv Paprika.Baví mě to,mám šikovnou a pracovitou kuchařku.Pokud nebudu zařazovat nová jídla,tak se vrátím zase zpátky a to já nechci.
Autor: jakjak
Zkuste jídla jinak pojmenovat. Například : polévka kačera Donalda, Indiánská čočka apod. Na děti tohle funguje.
Autor: 1234
Dobrý den,
upozorňuji na dnešní zprávy na TV Barrandov v 18,30. Má tam být něco o školním stravování s fotografiemi jídel, které pořídili žáci.