hygiena
tak jsem měla kontrolu z hygieny,opět byly nějaké nedostatky,ale aspon vím na co se zaměřit,chtěla jsem se zeptat naše kuchařka si nosí svoji petrželovou nať,libeček a dává si zamrazit a používá do polévek,moc se jim to nelíbilo,hlavní chybu vyděli že to nemám zapsané,jak to děláte u vás?neustále bojuji z dokumentací HACCP,předemnou to nikdo nevypracoval tak je ted vše na mě,
Re: hygiena
Na vše musí být příjemka od dodavatele, zamrazit musíte na – 40 stupňů. Takže nám vozí mrazírny. Doby, kdy jsme si vyráběly různé polotovary, jsou dávno pryč.
Re: hygiena
Dobrý den,
já si myslím,že by šlo ošetřit to jako u masa,které se také nemohlo zamrazovat a pak to bylo povoleno.Hlavně to popsat,kdy to bylo zamrazeno,na co a kdy to bude použito,že to bude tepelně ošetřeno,vyznačit původ a mělo by to projít.Občas se nám stává,že nám zbývá objednaná mrkev(kterou dáváme na svačiny),aby neshnila,tak ji také nastrouháme do mrazáku,opatříme příslušnými popisky a zatím to bylo vždy v pořádku,jen to chce mít popsáno,že je to k tepelnému zpracování(tímto tepelným zpracováním by se mělo vyhovět HACCP).
Zdravím Jaroslava
Re: hygiena
S tím zamrazováním masa bych byla opatrná. Naše hygiena to rozhodně nehodlá tolerovat. Nedávno jsme to spolu řešili. Snad pouze jako polotovar. A babo raď co si pod tímto pojmem představit. okr. Havl. Brod. Přeji hezký den
Re: hygiena
Dobrý den,
naše paní hygienička mě to dokonce sama před pár lety poradila,(dva,nebo tři roky zpátky),s tím polotovarem máte pravdu,maso je prý třeba částečně zpracovat,nakrájet na kostky,upravit kusy masa na pečení apod. a hlavně důsledně popsat a dodržovat HACCP,kde je to třeba mít ošetřeno,ale jiný kraj,jiný mrav.Zdravím Jaroslava
Re: hygiena
Iluško, zcela jistě není možné, aby pracovníci donášeli cokoliv bez „dokladu původu“ ze svých zahrádek. Právě proto máte mít také HACCP. Nevaříte své rodině, ale vaříte dětem. Sežeňte si kvalitního zelináře, který Vám tyto natě přiveze s řádným dokladem. Nebo si nakupte rovnou mražené.
Re: hygiena
A proč by to nebylo možné?
Podle Vás by pak nebylo možné ani koupit zeleninu od zelináře na trhu.
Možné to samozřejmě je. Samozřejmě je nutno to stručně administrativně podchytit, aby byl znám zdroj a bylo možno to zdokladovat.
Jistě by např. postačilo třeba prohlášení kuchařky o tom kolik, kdy a jakou surovinu kuchyni darovala.
Re: hygiena
Člověče, vy si to představujete jak sobotní oběd u vás doma. Zelinář na trhu vám vypíše doklad o koupi, pokud ne, tak je to otázka pro ČOI. S takovýmito dary v podobě hub se čas od času setkáváme i v kuchyních během kontrol a přejdu kapitolu o tom, jaké sankce za to kuchaři bez patřičných zkoušek dostávají, co se týká bylinek, tak bych byl nejspíše u těch základních typu pažitky, petržele nebo libečku shovívavý, některé lepší restaurace si tyto a jiné bylinky (bazalka, máta) dokonce sami pěstují a uvádějí to „k dobru“ na jídelních lístcích. Neslyšel jsem o tom, že by za to někdy dostaly pokutu. Je však rozdíl mít vlastní bylinkovou zahradu u restaurace nebo říci, že jste to natrhala někde na louce a myslíte si, že je to libeček :-). Bude to spíše o toleranci jednotlivých pracovníků OOVZ.
S pozdravem Roman Buras KHS Plzeň
Re: hygiena
Dobrý den. O houbách v tomto případě nepadlo ani slovo. Tam je situace specifická, to ví asi každý, pracovníci v kuchyni předpokládám obzvláště.
Dotaz směřoval na výpěstky z vlastní zahrádky, případně na výpěstky kupované a to je úplně něco jiného.
V případě pracovníků OOVZ je bohužel častý postoj, „jak já budu shovívavý a povolím Vám to“ případně shovívavý nebudu a zakážu to“. Zejména u těch mladších, kterým jistý pocit moci občas zamotá hlavu.
Patrně to také vyplyne z dobré či špatné nálady po sobotním obědě.
Nicméně takové postoje nejsou omluvitelné a přípustné a platí, že pracovník OOVZ může uložit pouze opatření ke kterému je oprávněn, a vždy musí uvést k jakému porušení obecně závazného právního předpisu případně dochází. V tomto případě tak učinit nelze.
Tedy nic nestojí v cestě výpěstky ze zahrádek kupovat, či dodávat vlastní. Samozřejmě odpovědnost je na provozovateli a původ musí být doložený.
Autor: xxxx
Re: hygiena
Dobrý den,mám jiný problém co se týče hygieny,vedení nám nechce koupit žádnou desinfekci savo už vůbec ne ať desinfikujem pouze octem.Poradí někdo co máme dělat.Moc děkujem za každou radu.
Re: hygiena
Dobrý den, zpracujte si Sanitační řád, ve kterém uveďte dez. prostředky a dejte schválit hygieně – tím bych se hájila. Není možné používat ocet jako dezinfekci – prostředky po týdnu střídáme (asi 4 druhy Savo, Domestos, …. i sodu a chloramin B, octem oplachujeme místa + náčiní po práci s masem).
Re: hygiena
Když vidím, jak se u nás nakupují pomůcky např. do výtvarky, to jsou tisíce, ale do kuchyně na dezinfekci nebo nerez hrnec také peníze nejsou, nebo těžce vybojované. Asi je to stejné ve většině zařízení.
Re: hygiena
přesně tak „xyzz“,od té doby co jsme pod školkou se u nás už 7 let nic do kuchyně nekoupilo/ ani vařečky, nože/, jen to co bylo v havarijním stavu a protože to dala hygiena do zápisu. Paní ředitelka tvrdí a neustále – nejsou peníze, ale rozpočet mi ukazovat nemusí. Máme nedostatek čisticích prostředků, o toaletní papír musíme prosit a někdy trvá i 2 týdny, než ho dostaneme. Ale koberce, nábytek, povlečení atd. se vyměňují nějak moc často. Nechápu, proč někdo z magistrátu ročně nezkontroluje, jak a na co byl rozpočet vyčerpán.
Je to marný boj s větrnými mlýny.A bude hůř.
Re: hygiena
Vážený pane Aleši jiný, vracím se k Vašemu názoru, že do jídelny můžete přinést cokoliv i od trhovce, v tom nemáte pravdu, na všechny suroviny dodané do školní kuchyně musíte přece mít doklad o nezávadnosti a původu potravin. Kdo si na trhu asi nechává dělat rozbor vypěstovaných „výpěstků“, na dusičnany a já nevím na co ještě. Přeji krásný den
Re: hygiena
Nemyslím, že máte pravdu.
Žádný „doklad o nezávadnosti“ mít nemusíte. Žádný předpis nic takového neukládá. Asi máte na mysli zaniklou povinnost tzv. prohlášení o shodě? Musíte mít samozřejmě doklad o původu.
I dovozové potraviny se laboratorně kontrolují namátkově a spíše méně než více.
Samozřejmě , že ručíte za finální zdravotní nezávadnost, takže rozhodnutí je na Vás. Ale dopředu to nikdo nezakazuje.
Re: hygiena
Malý trik, když potřebujete zakoupit něco, na co škola nemá peníze, dejte si to zapsat do zprávy od hygieny.Potom to škola musí vyřešit a peníze se kupodivu najdou.
A ještě, když dostanu např od rodičů jablka, nemohu je vydat v ŠJ, protože rodiče nejsou odborní pěstitelé, nemají na to potřebné glejty, stejně jako kuchařka na petržel. Vy máte doklad o původu, ale ona ne o způsobu správného pěstování.
Blbost? Ale bohužel pravda.
Takže – ani švestičky z vlastní zahrádky.
Re: hygiena
Je mi líto paní hanah, ale nemáte pravdu. Něco jako „doklad o způsobu správného pěstování“ prostě neexistuje, není ani nikdo kdo by Vám ho vystavil…Žádný předpis to ani nepožaduje.
Takže klidmě švestičky z vlastní zahrádky.
Nemá cenu být papežtější než papež a opouštět zdravý rozum.
Re: hygiena
Připojuji se k vám, taky by mě to zajímalo, proč by nemohlo jít nakupovat na trhu. Velkým hitem jsou třeba farmářské trhy. Já myslím, že to jde.
Re: hygiena
Byla jsem na školení a dotazovala se na stejný problém, zda můžu brát od soukromého zemědělce zeleninu do školy. Školila nás ing. JEchová
Zemědělec doloží prohlášení o zemědělské praxi, může dodat papír, že je surovina zdravotně nezávadná, můžete mít smlouvu, má ŽL .Nic nebrání tomu, abyste brali od soukromého zemědělce. Můžete přece nakupovat i za hotové ne jen na faktury. My odebíráme zelninu stejně a dokonce vím, že dováží do nemocnice…
Dokonce se dnes už novým výrobkům ani nevydává jakési prohlášení o shodě, že je tedy výrobek zdravotně nezávadný a je určen… apod. Stačí, když firma má ISO. Takže jakýkoliv prodejce zaštítěný firmou může mít závadné výrobky a zemědělec je má v pořádku. Je to španělská vesnice dnes na trhu 🙂
Informoval mě o tom obchodní zástupce firmy NESTLE.
Re: hygiena
My nakupujeme od soukromníka pouze brambory a musíme od něj mít protokol o zkoušce ze zkušební laboratoře ohledně obsahu dusičnanů. Hygiena kontroluje.
Re: hygiena
To samozřejmě vůbec není možné, hygiena nemá oprávnění žádat obdobné rozbory.
Může odebrat sama vzorek a v případě, že nebude vyhovovat přistoupit k opatření, to ano.
Autor: Jeník
Re: hygiena
To je přece úplná hloupost, hyg. nemůže chtít předkládání nějakých protokolů o laboratorních zkouškách..
Autor: hanah
Re: hygiena
Milý pane jiný Aleši, věta je v uvozovce proto, že to pouze popisuje skutečnost. Takže specielně pro vás, ŽL dostanete na určitou činnost, pokud jste minim. vyučen v oboru, nebo zaměstnáváte někoho, kdo splňuje tyto požadavky. A vyučení v oboru znamená, že máte znalosti o správném způsobu pěstování, abych zůstala u tématu. Tzn., že můžete nakupovat u farmáře, či u prodejce na trhu, stačí Vám jako doklad paragon, ale tuto skutečnost nesplňuje pí kuchařka, která si petržel pěstuje sama doma. Takové domo-robo v ŠJ skutečně nelze. A pokud vím, jste povinnen předložit doklad původu u všech potravin, součástí Haccapu je i seznam všech dodavatelů a ti musí mít IČO, jste ji jist, že ho zmíněná kuchařka má? Toto jsou holá fakta, co já si o tom myslím, je věc druhá, ale nač si přidělávat problémy, že budu obhajovat svoji petržel, když se dá koupit celoročně u dodavatelů?
Re: hygiena
To už jste zkomplikovala úplně paní hanah. U živnostenského zákona argumenty nenajdete.
Obchodník s ovocem a zeleninou vlastnící živnostenský list samozřejmě nepotřebuje být vyučen v oboru pěstování a tento ŽL nijak neosvědčuje znalosti v tomto směru, to tedy v žádném případě. Pouze mu dává právo provozovat obchodní činnost, Nic více ! ŽL má pochopitelně každý trhovec i obchod, i velkoobchod a doklad od nich je dostatečným dokladem osvědčujícím původ zboží.
Prodej přebytků z vlastní zahrady nespadá pod živnostenský zákon, protože to není podnikatelská činnost. Ale nic nebrání tomu, aby takové přebytky byly třeba prodávány i na tržišti. Při prodeji musí ovšem na požádání vydat paragon a ten dosvědčuje i původ zboží. Žádný obecně závazný předpis pak nezakazuje provozovnám veřejného stravování nakupovat takové přebytky. I bez IČ. Samozřejmě paragon s náležitostmi je nutný. A v HCCP žádný seznam dodavatelů mít nemusíte. A jestli tak nakoupíte – no to už je přece na zvážení každého….
Autor: hygienička
Re: hygiena
Přeji vám všem příjemné a ničím nerušené svátky vánoční a do nového roku
To, co člověk nejvíc potřebuje – zdraví
To, co člověk marně hledá – štěstí
A to, bez čeho se nedá žít – lásku
Re: hygiena
Děkujeme za krásné přáníčko a taky za užitečné rady, které tu od Vás občas najdeme.A určitě za nás za všechny i my Vám přejeme pěkné prožití svátků vánočních.
Re: hygiena
Já se připojuji. Těch pár vět obsahuje vlastně vše co je v životě důležité. Vím o čem mluvím, již víc než rok si to zažívám ve vlastní rodině. Děkuji
Re: hygiena
Dobrý den,obracím se na vás s tímto dotazem, ve školní jídelně kde se děti stravují mi chtějí dát na stěny výzdobu ze sušených kytek.Nevím jak nato bude reagovet HYGIENA.Dekuji
Re: hygiena
pokud je děti nebudou vyloženě okusovat, tak bych se tomu nebránila….
ovšem – tyto dekorace nejsou nijak omyvatelné, takže musí škola počítat s tím, že je za nějaký čas vyhodíte. Tyto UNP / univerzální lapače prachu/ se na dlouhodobou výzdobu opravdu nehodí. Neměla bych nic proti krátkodobé výzdobě a v tomto duchu bych také informovala vedení školy.
p.s. – kéž bychom měly / my holky vedoucí/ jen tyto starosti….hezký den všem
Re: hygiena
Dobrý den, chci se zeptat jak to u vás řešíte s jogurtem. Dáváte ho do mističek nebo ho necháváte v originálních obalech. Jak na to hledí hygiena? Pokud u nás necháme jogurt v kelímku víc děti ho sní než když je v mističce. Děkuji za odpověď.
Re: hygiena
Hygiena na to hledí dobře, horší je to s učkama. Ty si myslí, že se nám nechce umývat.
Na můj dotaz mi hygienička sdělila, že v tom nevidí žádný problém, ba naopak poté co obsah vysypete na mističku, tak už za něj ručíte vy a ne výrobce.(miska mohla být infikována) !!!
Re: hygiena
Jogurty jsem vyřešila tak, že kupuji poctivé bílé jogurty v 5kg balení a zašleháváme do nich ovoce, trochu přisladíme(pokud je to nutné) a dáváme do misek. Zvolila jsem tuto variantu, protože mi připadá, že skutečně dobrých a poctivých jogurtů velmi ubylo.( barviva, zahušťovadla, emulgátory atd.) sice jsou některé velmi levné, ale s jogurtem to nemá občas nic společného. Musím i z vlastní zkušenosti potvrdit, že bílé jogurty s ovocem děti opravdu jedí.
Re: hygiena
Podáváme tak i tak,podle ceny.Kbelík je favorit dá se přichucovat apod.Ale kelímek je taky.
Škoda že mám občas naši práci otráví nějaký otrava.
hezký den!
Re: hygiena
Dobry den,chtela jsem se zeptat,jaky mate nazor na toto:byli jsme na skolení hygie.minima a sedela tam s nami slecna ktera mela dredy az do pul zad a nem ruzne zelezne ozdubky?Ja osobně proti těmto modelum nic nemam,ale když nas školí paní,jak delame převážně všecno špatně např.mytí rukou opd.a při přestavě že mi tato slečna vaří a poté vydáva oběd,tak nevim jak ty vlasy skova pod čepici?Mě paní hygienička pokarala,že mam špinave triko a že bychom nemeli nosit prstynky atd.Tak jak to všecno vlastně je?
Re: hygiena
Záleží na Vás, jako na vedoucí zařízení. Pokud „ozdůbky“ kvalifikujete jako fyzikální nebezpečí, tak asi slečnu do kuchyně nepustíte bez toho, aby měla hlavu obalenou čepicí, ze které nic nemůže vypadnout. Na prstýnky se snad kuchařka nebo vedoucí vůbec nemá ptát. To je bez debat.
Co říkáte na firmy Eurest apod.Ředitelé nám vyhrožují,že nás propustí (pokud nebudeme souhlasit s novými platovými výměry) školní stravování přenechají těmto firmám.
Tyto firmy se dopouští mnohým chybám,které nám žádná hygiena netoleruje,my máme mnohem přísnější pravidla,šidí ve spotřebním koši,nevaří dle hyg.pravidel……Děkuji.
hygiena
Autor: iluška
hygiena
tak jsem měla kontrolu z hygieny,opět byly nějaké nedostatky,ale aspon vím na co se zaměřit,chtěla jsem se zeptat naše kuchařka si nosí svoji petrželovou nať,libeček a dává si zamrazit a používá do polévek,moc se jim to nelíbilo,hlavní chybu vyděli že to nemám zapsané,jak to děláte u vás?neustále bojuji z dokumentací HACCP,předemnou to nikdo nevypracoval tak je ted vše na mě,
Autor: Radka
Re: hygiena
Na vše musí být příjemka od dodavatele, zamrazit musíte na – 40 stupňů. Takže nám vozí mrazírny. Doby, kdy jsme si vyráběly různé polotovary, jsou dávno pryč.
Autor: JAROSLAVA
Re: hygiena
Dobrý den,
já si myslím,že by šlo ošetřit to jako u masa,které se také nemohlo zamrazovat a pak to bylo povoleno.Hlavně to popsat,kdy to bylo zamrazeno,na co a kdy to bude použito,že to bude tepelně ošetřeno,vyznačit původ a mělo by to projít.Občas se nám stává,že nám zbývá objednaná mrkev(kterou dáváme na svačiny),aby neshnila,tak ji také nastrouháme do mrazáku,opatříme příslušnými popisky a zatím to bylo vždy v pořádku,jen to chce mít popsáno,že je to k tepelnému zpracování(tímto tepelným zpracováním by se mělo vyhovět HACCP).
Zdravím Jaroslava
Autor: hujerka
Re: hygiena
S tím zamrazováním masa bych byla opatrná. Naše hygiena to rozhodně nehodlá tolerovat. Nedávno jsme to spolu řešili. Snad pouze jako polotovar. A babo raď co si pod tímto pojmem představit. okr. Havl. Brod. Přeji hezký den
Autor: JAROSLAVA
Re: hygiena
Dobrý den,
naše paní hygienička mě to dokonce sama před pár lety poradila,(dva,nebo tři roky zpátky),s tím polotovarem máte pravdu,maso je prý třeba částečně zpracovat,nakrájet na kostky,upravit kusy masa na pečení apod. a hlavně důsledně popsat a dodržovat HACCP,kde je to třeba mít ošetřeno,ale jiný kraj,jiný mrav.Zdravím Jaroslava
Autor: Valentýna
Re: hygiena
Iluško, zcela jistě není možné, aby pracovníci donášeli cokoliv bez „dokladu původu“ ze svých zahrádek. Právě proto máte mít také HACCP. Nevaříte své rodině, ale vaříte dětem. Sežeňte si kvalitního zelináře, který Vám tyto natě přiveze s řádným dokladem. Nebo si nakupte rovnou mražené.
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
A proč by to nebylo možné?
Podle Vás by pak nebylo možné ani koupit zeleninu od zelináře na trhu.
Možné to samozřejmě je. Samozřejmě je nutno to stručně administrativně podchytit, aby byl znám zdroj a bylo možno to zdokladovat.
Jistě by např. postačilo třeba prohlášení kuchařky o tom kolik, kdy a jakou surovinu kuchyni darovala.
Autor: Roman Buras
Re: hygiena
Člověče, vy si to představujete jak sobotní oběd u vás doma. Zelinář na trhu vám vypíše doklad o koupi, pokud ne, tak je to otázka pro ČOI. S takovýmito dary v podobě hub se čas od času setkáváme i v kuchyních během kontrol a přejdu kapitolu o tom, jaké sankce za to kuchaři bez patřičných zkoušek dostávají, co se týká bylinek, tak bych byl nejspíše u těch základních typu pažitky, petržele nebo libečku shovívavý, některé lepší restaurace si tyto a jiné bylinky (bazalka, máta) dokonce sami pěstují a uvádějí to „k dobru“ na jídelních lístcích. Neslyšel jsem o tom, že by za to někdy dostaly pokutu. Je však rozdíl mít vlastní bylinkovou zahradu u restaurace nebo říci, že jste to natrhala někde na louce a myslíte si, že je to libeček :-). Bude to spíše o toleranci jednotlivých pracovníků OOVZ.
S pozdravem Roman Buras KHS Plzeň
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
Dobrý den. O houbách v tomto případě nepadlo ani slovo. Tam je situace specifická, to ví asi každý, pracovníci v kuchyni předpokládám obzvláště.
Dotaz směřoval na výpěstky z vlastní zahrádky, případně na výpěstky kupované a to je úplně něco jiného.
V případě pracovníků OOVZ je bohužel častý postoj, „jak já budu shovívavý a povolím Vám to“ případně shovívavý nebudu a zakážu to“. Zejména u těch mladších, kterým jistý pocit moci občas zamotá hlavu.
Patrně to také vyplyne z dobré či špatné nálady po sobotním obědě.
Nicméně takové postoje nejsou omluvitelné a přípustné a platí, že pracovník OOVZ může uložit pouze opatření ke kterému je oprávněn, a vždy musí uvést k jakému porušení obecně závazného právního předpisu případně dochází. V tomto případě tak učinit nelze.
Tedy nic nestojí v cestě výpěstky ze zahrádek kupovat, či dodávat vlastní. Samozřejmě odpovědnost je na provozovateli a původ musí být doložený.
Autor: xxxx
Re: hygiena
Dobrý den,mám jiný problém co se týče hygieny,vedení nám nechce koupit žádnou desinfekci savo už vůbec ne ať desinfikujem pouze octem.Poradí někdo co máme dělat.Moc děkujem za každou radu.
Autor: Zuza
Re: hygiena
Dobrý den, zpracujte si Sanitační řád, ve kterém uveďte dez. prostředky a dejte schválit hygieně – tím bych se hájila. Není možné používat ocet jako dezinfekci – prostředky po týdnu střídáme (asi 4 druhy Savo, Domestos, …. i sodu a chloramin B, octem oplachujeme místa + náčiní po práci s masem).
Autor: xyzz
Re: hygiena
Když vidím, jak se u nás nakupují pomůcky např. do výtvarky, to jsou tisíce, ale do kuchyně na dezinfekci nebo nerez hrnec také peníze nejsou, nebo těžce vybojované. Asi je to stejné ve většině zařízení.
Autor: yyyy
Re: hygiena
Proč nás už konečně od těch škol neodělí když jsme byli pod škol. úřadem to byla pohoda a bylo vše potřebné.
Autor: xpxp
Re: hygiena
přesně tak „xyzz“,od té doby co jsme pod školkou se u nás už 7 let nic do kuchyně nekoupilo/ ani vařečky, nože/, jen to co bylo v havarijním stavu a protože to dala hygiena do zápisu. Paní ředitelka tvrdí a neustále – nejsou peníze, ale rozpočet mi ukazovat nemusí. Máme nedostatek čisticích prostředků, o toaletní papír musíme prosit a někdy trvá i 2 týdny, než ho dostaneme. Ale koberce, nábytek, povlečení atd. se vyměňují nějak moc často. Nechápu, proč někdo z magistrátu ročně nezkontroluje, jak a na co byl rozpočet vyčerpán.
Je to marný boj s větrnými mlýny.A bude hůř.
Autor: danunka
Re: hygiena
Vážený pane Aleši jiný, vracím se k Vašemu názoru, že do jídelny můžete přinést cokoliv i od trhovce, v tom nemáte pravdu, na všechny suroviny dodané do školní kuchyně musíte přece mít doklad o nezávadnosti a původu potravin. Kdo si na trhu asi nechává dělat rozbor vypěstovaných „výpěstků“, na dusičnany a já nevím na co ještě. Přeji krásný den
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
Nemyslím, že máte pravdu.
Žádný „doklad o nezávadnosti“ mít nemusíte. Žádný předpis nic takového neukládá. Asi máte na mysli zaniklou povinnost tzv. prohlášení o shodě? Musíte mít samozřejmě doklad o původu.
I dovozové potraviny se laboratorně kontrolují namátkově a spíše méně než více.
Samozřejmě , že ručíte za finální zdravotní nezávadnost, takže rozhodnutí je na Vás. Ale dopředu to nikdo nezakazuje.
Autor: hanah
Re: hygiena
Malý trik, když potřebujete zakoupit něco, na co škola nemá peníze, dejte si to zapsat do zprávy od hygieny.Potom to škola musí vyřešit a peníze se kupodivu najdou.
A ještě, když dostanu např od rodičů jablka, nemohu je vydat v ŠJ, protože rodiče nejsou odborní pěstitelé, nemají na to potřebné glejty, stejně jako kuchařka na petržel. Vy máte doklad o původu, ale ona ne o způsobu správného pěstování.
Blbost? Ale bohužel pravda.
Takže – ani švestičky z vlastní zahrádky.
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
Je mi líto paní hanah, ale nemáte pravdu. Něco jako „doklad o způsobu správného pěstování“ prostě neexistuje, není ani nikdo kdo by Vám ho vystavil…Žádný předpis to ani nepožaduje.
Takže klidmě švestičky z vlastní zahrádky.
Nemá cenu být papežtější než papež a opouštět zdravý rozum.
Autor: Olga
Re: hygiena
Připojuji se k vám, taky by mě to zajímalo, proč by nemohlo jít nakupovat na trhu. Velkým hitem jsou třeba farmářské trhy. Já myslím, že to jde.
Autor: Lilita
Re: hygiena
Byla jsem na školení a dotazovala se na stejný problém, zda můžu brát od soukromého zemědělce zeleninu do školy. Školila nás ing. JEchová
Zemědělec doloží prohlášení o zemědělské praxi, může dodat papír, že je surovina zdravotně nezávadná, můžete mít smlouvu, má ŽL .Nic nebrání tomu, abyste brali od soukromého zemědělce. Můžete přece nakupovat i za hotové ne jen na faktury. My odebíráme zelninu stejně a dokonce vím, že dováží do nemocnice…
Dokonce se dnes už novým výrobkům ani nevydává jakési prohlášení o shodě, že je tedy výrobek zdravotně nezávadný a je určen… apod. Stačí, když firma má ISO. Takže jakýkoliv prodejce zaštítěný firmou může mít závadné výrobky a zemědělec je má v pořádku. Je to španělská vesnice dnes na trhu 🙂
Informoval mě o tom obchodní zástupce firmy NESTLE.
Autor: hujerka
Re: hygiena
My nakupujeme od soukromníka pouze brambory a musíme od něj mít protokol o zkoušce ze zkušební laboratoře ohledně obsahu dusičnanů. Hygiena kontroluje.
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
To samozřejmě vůbec není možné, hygiena nemá oprávnění žádat obdobné rozbory.
Může odebrat sama vzorek a v případě, že nebude vyhovovat přistoupit k opatření, to ano.
Autor: Jeník
Re: hygiena
To je přece úplná hloupost, hyg. nemůže chtít předkládání nějakých protokolů o laboratorních zkouškách..
Autor: hanah
Re: hygiena
Milý pane jiný Aleši, věta je v uvozovce proto, že to pouze popisuje skutečnost. Takže specielně pro vás, ŽL dostanete na určitou činnost, pokud jste minim. vyučen v oboru, nebo zaměstnáváte někoho, kdo splňuje tyto požadavky. A vyučení v oboru znamená, že máte znalosti o správném způsobu pěstování, abych zůstala u tématu. Tzn., že můžete nakupovat u farmáře, či u prodejce na trhu, stačí Vám jako doklad paragon, ale tuto skutečnost nesplňuje pí kuchařka, která si petržel pěstuje sama doma. Takové domo-robo v ŠJ skutečně nelze. A pokud vím, jste povinnen předložit doklad původu u všech potravin, součástí Haccapu je i seznam všech dodavatelů a ti musí mít IČO, jste ji jist, že ho zmíněná kuchařka má? Toto jsou holá fakta, co já si o tom myslím, je věc druhá, ale nač si přidělávat problémy, že budu obhajovat svoji petržel, když se dá koupit celoročně u dodavatelů?
Autor: Aleš jiný
Re: hygiena
To už jste zkomplikovala úplně paní hanah. U živnostenského zákona argumenty nenajdete.
Obchodník s ovocem a zeleninou vlastnící živnostenský list samozřejmě nepotřebuje být vyučen v oboru pěstování a tento ŽL nijak neosvědčuje znalosti v tomto směru, to tedy v žádném případě. Pouze mu dává právo provozovat obchodní činnost, Nic více ! ŽL má pochopitelně každý trhovec i obchod, i velkoobchod a doklad od nich je dostatečným dokladem osvědčujícím původ zboží.
Prodej přebytků z vlastní zahrady nespadá pod živnostenský zákon, protože to není podnikatelská činnost. Ale nic nebrání tomu, aby takové přebytky byly třeba prodávány i na tržišti. Při prodeji musí ovšem na požádání vydat paragon a ten dosvědčuje i původ zboží. Žádný obecně závazný předpis pak nezakazuje provozovnám veřejného stravování nakupovat takové přebytky. I bez IČ. Samozřejmě paragon s náležitostmi je nutný. A v HCCP žádný seznam dodavatelů mít nemusíte. A jestli tak nakoupíte – no to už je přece na zvážení každého….
Autor: hygienička
Re: hygiena
Přeji vám všem příjemné a ničím nerušené svátky vánoční a do nového roku
To, co člověk nejvíc potřebuje – zdraví
To, co člověk marně hledá – štěstí
A to, bez čeho se nedá žít – lásku
Autor: Janaju
Re: hygiena
Děkujeme za krásné přáníčko a taky za užitečné rady, které tu od Vás občas najdeme.A určitě za nás za všechny i my Vám přejeme pěkné prožití svátků vánočních.
Autor: Nela
Re: hygiena
Já se připojuji. Těch pár vět obsahuje vlastně vše co je v životě důležité. Vím o čem mluvím, již víc než rok si to zažívám ve vlastní rodině. Děkuji
Autor: adka
Re: hygiena
Dobrý den,obracím se na vás s tímto dotazem, ve školní jídelně kde se děti stravují mi chtějí dát na stěny výzdobu ze sušených kytek.Nevím jak nato bude reagovet HYGIENA.Dekuji
Autor: eva 2
Re: hygiena
pokud je děti nebudou vyloženě okusovat, tak bych se tomu nebránila….
ovšem – tyto dekorace nejsou nijak omyvatelné, takže musí škola počítat s tím, že je za nějaký čas vyhodíte. Tyto UNP / univerzální lapače prachu/ se na dlouhodobou výzdobu opravdu nehodí. Neměla bych nic proti krátkodobé výzdobě a v tomto duchu bych také informovala vedení školy.
p.s. – kéž bychom měly / my holky vedoucí/ jen tyto starosti….hezký den všem
Autor: mumina
Re: hygiena
Dobrý den, chci se zeptat jak to u vás řešíte s jogurtem. Dáváte ho do mističek nebo ho necháváte v originálních obalech. Jak na to hledí hygiena? Pokud u nás necháme jogurt v kelímku víc děti ho sní než když je v mističce. Děkuji za odpověď.
Autor: ivulé
Re: hygiena
Hygiena na to hledí dobře, horší je to s učkama. Ty si myslí, že se nám nechce umývat.
Na můj dotaz mi hygienička sdělila, že v tom nevidí žádný problém, ba naopak poté co obsah vysypete na mističku, tak už za něj ručíte vy a ne výrobce.(miska mohla být infikována) !!!
Autor: dawid
Re: hygiena
Jogurty jsem vyřešila tak, že kupuji poctivé bílé jogurty v 5kg balení a zašleháváme do nich ovoce, trochu přisladíme(pokud je to nutné) a dáváme do misek. Zvolila jsem tuto variantu, protože mi připadá, že skutečně dobrých a poctivých jogurtů velmi ubylo.( barviva, zahušťovadla, emulgátory atd.) sice jsou některé velmi levné, ale s jogurtem to nemá občas nic společného. Musím i z vlastní zkušenosti potvrdit, že bílé jogurty s ovocem děti opravdu jedí.
Autor: AjaK
Re: hygiena
Podáváme tak i tak,podle ceny.Kbelík je favorit dá se přichucovat apod.Ale kelímek je taky.
Škoda že mám občas naši práci otráví nějaký otrava.
hezký den!
Autor: zdenda
Re: hygiena
Dobrý den,dělám to jako David,bílý jogurt,kysaná smetana,mražené ovoce,mističky.Krásný den.
Autor: mumina
Re: hygiena
Děkuji všem za odpověď :).
Autor: Petrusak
Re: hygiena
Dobry den,chtela jsem se zeptat,jaky mate nazor na toto:byli jsme na skolení hygie.minima a sedela tam s nami slecna ktera mela dredy az do pul zad a nem ruzne zelezne ozdubky?Ja osobně proti těmto modelum nic nemam,ale když nas školí paní,jak delame převážně všecno špatně např.mytí rukou opd.a při přestavě že mi tato slečna vaří a poté vydáva oběd,tak nevim jak ty vlasy skova pod čepici?Mě paní hygienička pokarala,že mam špinave triko a že bychom nemeli nosit prstynky atd.Tak jak to všecno vlastně je?
Autor: Valentýna
Re: hygiena
Záleží na Vás, jako na vedoucí zařízení. Pokud „ozdůbky“ kvalifikujete jako fyzikální nebezpečí, tak asi slečnu do kuchyně nepustíte bez toho, aby měla hlavu obalenou čepicí, ze které nic nemůže vypadnout. Na prstýnky se snad kuchařka nebo vedoucí vůbec nemá ptát. To je bez debat.
Autor: barbora
Re: hygiena
Prosím pracovníky hygieny ozvěte se,reagujte.
Co říkáte na firmy Eurest apod.Ředitelé nám vyhrožují,že nás propustí (pokud nebudeme souhlasit s novými platovými výměry) školní stravování přenechají těmto firmám.
Tyto firmy se dopouští mnohým chybám,které nám žádná hygiena netoleruje,my máme mnohem přísnější pravidla,šidí ve spotřebním koši,nevaří dle hyg.pravidel……Děkuji.