Přeskočit na obsah

hygiena-novela vyhlášky

  • Autor: Hana

    hygiena-novela vyhlášky
    Dobrý den,ráda bych znala názor ostatních na plánovanou novelu vyhlášky, která upravuje hygienické požadavky na vybavení ŠJ a údajné zmírnění hygieny ve stravovacích službách.Myslím, že u nás v republice si na nedostatek změn v oblasti stravování co se týče vyhlášek, nařízení a doporučení určitě stěžovat nemůžeme.Díky za názory.

    • Autor: Jana

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Prosím, kde je možné ji najít?

    • Autor: Jana

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Prosím, kde je možné ji najít?

    • Autor: Jana

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Prosím, kde je možné ji najít?

    • Autor: Ilona

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Pokud vím, tak žádná novela vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby, zatím neexistuje. Aplikační přednost před našimi předpisy však mají předpisy EU, tzn. Nařízení EP a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin.
      Časem by měla být naše vyhláška adaptována, tj. přizpůsobena, zatím je potřeba postupovat podle citovaného nařízení a to, co se tam neobjeví, platí podle naší vyhlášky.

    • Autor: Ilona

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Pokud vím, tak žádná novela vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby, zatím neexistuje. Aplikační přednost před našimi předpisy však mají předpisy EU, tzn. Nařízení EP a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin.
      Časem by měla být naše vyhláška adaptována, tj. přizpůsobena, zatím je potřeba postupovat podle citovaného nařízení a to, co se tam neobjeví, platí podle naší vyhlášky.

    • Autor: Ilona

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Pokud vím, tak žádná novela vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby, zatím neexistuje. Aplikační přednost před našimi předpisy však mají předpisy EU, tzn. Nařízení EP a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin.
      Časem by měla být naše vyhláška adaptována, tj. přizpůsobena, zatím je potřeba postupovat podle citovaného nařízení a to, co se tam neobjeví, platí podle naší vyhlášky.

    • Autor: m

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Ministerstvo průmyslu spolu s ministerstvem zdravotnictví připravily novelu vyhlášky, která upravuje hygienické požadavky na vybavení restaurací či školních jídelen. Jejich návrh zmírňuje požadavky na hygienu v těchto stravovacích zařízeních. Zanikne například lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše.
      Vyhláška je dva roky stará, ministerstva z ní navrhují odstranit téměř polovinu paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitární zařízení či uchovávání pokrmů. Novela vyhlášky by měla vstoupit v platnost během dvou až tří týdnů.
      Na níže uvedené Web stránce si můžete přečíst celý článek
      http://www.novinky.cz//09/81/94.html

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Nestačím se divit,ale bohužel taková je realita. My hygienici přece od 1.1.2006 postupujeme (máme postupovat) při státním zdravot. dozoru dle Nař.ES 852/2004 tak tedy nechápu oč ministerstvům jde a již dříve jsem vám vypsala §§, které již neplatí z vyhlášky č. 137/2004 Sb.

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Přeji pěkný den.

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Dobrý den, ne už se nebudu ničemu divit,jen tak na okraj od 1.1.2006 provádíme státní zdravot. dozor mimo na základě požadavků Nař.ES č.852/2004, které mají aplikační přednost před vyhl.č.137( tak nevím nač novela).Už dříve jsem zde napsala,které §§ vyhl.č.137/2004 Sb., již nemají své opodstatnění.

        Nařízení ES č. 852/2004
        Závazné ve všech svých částech a použitelné pro občana ČR i pro státní orgány
        Adaptace = stav přizpůsobení národního práva nařízení ES
        Aplikační přednost = přednostní použití ustanovení nařízení ES, pokud národní právo upravuje tutéž problematiku duplicitně

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001
        Nařízení ES č. 852/2004

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Pěkný den.

    • Autor: m

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Ministerstvo průmyslu spolu s ministerstvem zdravotnictví připravily novelu vyhlášky, která upravuje hygienické požadavky na vybavení restaurací či školních jídelen. Jejich návrh zmírňuje požadavky na hygienu v těchto stravovacích zařízeních. Zanikne například lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše.
      Vyhláška je dva roky stará, ministerstva z ní navrhují odstranit téměř polovinu paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitární zařízení či uchovávání pokrmů. Novela vyhlášky by měla vstoupit v platnost během dvou až tří týdnů.
      Na níže uvedené Web stránce si můžete přečíst celý článek
      http://www.novinky.cz//09/81/94.html

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Nestačím se divit,ale bohužel taková je realita. My hygienici přece od 1.1.2006 postupujeme (máme postupovat) při státním zdravot. dozoru dle Nař.ES 852/2004 tak tedy nechápu oč ministerstvům jde a již dříve jsem vám vypsala §§, které již neplatí z vyhlášky č. 137/2004 Sb.

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Přeji pěkný den.

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Dobrý den, ne už se nebudu ničemu divit,jen tak na okraj od 1.1.2006 provádíme státní zdravot. dozor mimo na základě požadavků Nař.ES č.852/2004, které mají aplikační přednost před vyhl.č.137( tak nevím nač novela).Už dříve jsem zde napsala,které §§ vyhl.č.137/2004 Sb., již nemají své opodstatnění.

        Nařízení ES č. 852/2004
        Závazné ve všech svých částech a použitelné pro občana ČR i pro státní orgány
        Adaptace = stav přizpůsobení národního práva nařízení ES
        Aplikační přednost = přednostní použití ustanovení nařízení ES, pokud národní právo upravuje tutéž problematiku duplicitně

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001
        Nařízení ES č. 852/2004

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Pěkný den.

    • Autor: m

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Ministerstvo průmyslu spolu s ministerstvem zdravotnictví připravily novelu vyhlášky, která upravuje hygienické požadavky na vybavení restaurací či školních jídelen. Jejich návrh zmírňuje požadavky na hygienu v těchto stravovacích zařízeních. Zanikne například lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše.
      Vyhláška je dva roky stará, ministerstva z ní navrhují odstranit téměř polovinu paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitární zařízení či uchovávání pokrmů. Novela vyhlášky by měla vstoupit v platnost během dvou až tří týdnů.
      Na níže uvedené Web stránce si můžete přečíst celý článek
      http://www.novinky.cz//09/81/94.html

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Nestačím se divit,ale bohužel taková je realita. My hygienici přece od 1.1.2006 postupujeme (máme postupovat) při státním zdravot. dozoru dle Nař.ES 852/2004 tak tedy nechápu oč ministerstvům jde a již dříve jsem vám vypsala §§, které již neplatí z vyhlášky č. 137/2004 Sb.

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Přeji pěkný den.

      • Autor: hygienička

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Dobrý den, ne už se nebudu ničemu divit,jen tak na okraj od 1.1.2006 provádíme státní zdravot. dozor mimo na základě požadavků Nař.ES č.852/2004, které mají aplikační přednost před vyhl.č.137( tak nevím nač novela).Už dříve jsem zde napsala,které §§ vyhl.č.137/2004 Sb., již nemají své opodstatnění.

        Nařízení ES č. 852/2004
        Závazné ve všech svých částech a použitelné pro občana ČR i pro státní orgány
        Adaptace = stav přizpůsobení národního práva nařízení ES
        Aplikační přednost = přednostní použití ustanovení nařízení ES, pokud národní právo upravuje tutéž problematiku duplicitně

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001
        Nařízení ES č. 852/2004

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
        § 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        § 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
        § 26 – Příloha II Kapitola V a VI
        § 27 – Příloha II Kapitola IV
        § 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5

        Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
        Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
        Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
        Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
        Pěkný den.

      • Autor: Jana

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Na uvedene adrese se mi nic nezobrazilo.Neni to jeste nekde jinde?Jsme před stavební úpravou a potřebovala bych to.Prosim

    • Autor: Alena

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Připadám se někdy jak v Kocourkově. To co jsme pracně zavedli a stálo nás to plno peněz, času a nervů, přijde tímto vniveč.

      • Autor: Šárka

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        To je opravdu Kocourkov, jinak se to nazvat nedá.
        Musíme zachovat klid a chladnou hlavu, nic jiného nám nezbývá.

    • Autor: Alena

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Připadám se někdy jak v Kocourkově. To co jsme pracně zavedli a stálo nás to plno peněz, času a nervů, přijde tímto vniveč.

      • Autor: Šárka

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        To je opravdu Kocourkov, jinak se to nazvat nedá.
        Musíme zachovat klid a chladnou hlavu, nic jiného nám nezbývá.

    • Autor: Alena

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      Připadám se někdy jak v Kocourkově. To co jsme pracně zavedli a stálo nás to plno peněz, času a nervů, přijde tímto vniveč.

      • Autor: Šárka

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        To je opravdu Kocourkov, jinak se to nazvat nedá.
        Musíme zachovat klid a chladnou hlavu, nic jiného nám nezbývá.

    • Autor: Jitka

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      No já bych neřekla, že jsme něco zbytečně dělaly, HACCP je i v 852, kritické body jsou tam uvedeny, akorát se nemusí stavebně oddělovat pracovní úseky, a pod. a hlavně nemusí být bezdotykové baterie, ale já myslím, že jsme si na ně už dost zvykly a jsou celkem v pohodě.

      • Autor: romana

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Vážení, nevím, čemu se divíte. Pracuji v jídelně sedmý rok a každé dva roky se mění vyhláška o hygieně. Každé dva roky platíme spoustu školení, spoustu zbytečných úprav v kuchyních a skladech. No a o tom to je. Takže teď uplynuly dva roky, a zase bude nová vyhláška. Používáme zdravý rozum, HACCP zavádíme, auditujeme i zjednodušujeme sami, takže nesypeme peníze firmám a hlavně si při frekvenci kontrol 1 x za rok neděláme tak velkou hlavu. Hygienu dodržujeme na vcelku vysoké úrovni, ale pokud někdo zase bude měnit dobu výdeje z původních tří, nyní čtyř hodin na jiné hodnoty, tak by mě ale opravdu zajímalo zdůvodnění a hlavně zdůvodnění těch hodnot původních. Ať žije zdravý rozum a hlavně rozčilujte se jen do výše svých nízkých platů!

    • Autor: Jitka

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      No já bych neřekla, že jsme něco zbytečně dělaly, HACCP je i v 852, kritické body jsou tam uvedeny, akorát se nemusí stavebně oddělovat pracovní úseky, a pod. a hlavně nemusí být bezdotykové baterie, ale já myslím, že jsme si na ně už dost zvykly a jsou celkem v pohodě.

      • Autor: romana

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Vážení, nevím, čemu se divíte. Pracuji v jídelně sedmý rok a každé dva roky se mění vyhláška o hygieně. Každé dva roky platíme spoustu školení, spoustu zbytečných úprav v kuchyních a skladech. No a o tom to je. Takže teď uplynuly dva roky, a zase bude nová vyhláška. Používáme zdravý rozum, HACCP zavádíme, auditujeme i zjednodušujeme sami, takže nesypeme peníze firmám a hlavně si při frekvenci kontrol 1 x za rok neděláme tak velkou hlavu. Hygienu dodržujeme na vcelku vysoké úrovni, ale pokud někdo zase bude měnit dobu výdeje z původních tří, nyní čtyř hodin na jiné hodnoty, tak by mě ale opravdu zajímalo zdůvodnění a hlavně zdůvodnění těch hodnot původních. Ať žije zdravý rozum a hlavně rozčilujte se jen do výše svých nízkých platů!

    • Autor: Jitka

      Re: hygiena-novela vyhlášky
      No já bych neřekla, že jsme něco zbytečně dělaly, HACCP je i v 852, kritické body jsou tam uvedeny, akorát se nemusí stavebně oddělovat pracovní úseky, a pod. a hlavně nemusí být bezdotykové baterie, ale já myslím, že jsme si na ně už dost zvykly a jsou celkem v pohodě.

      • Autor: romana

        Re: hygiena-novela vyhlášky
        Vážení, nevím, čemu se divíte. Pracuji v jídelně sedmý rok a každé dva roky se mění vyhláška o hygieně. Každé dva roky platíme spoustu školení, spoustu zbytečných úprav v kuchyních a skladech. No a o tom to je. Takže teď uplynuly dva roky, a zase bude nová vyhláška. Používáme zdravý rozum, HACCP zavádíme, auditujeme i zjednodušujeme sami, takže nesypeme peníze firmám a hlavně si při frekvenci kontrol 1 x za rok neděláme tak velkou hlavu. Hygienu dodržujeme na vcelku vysoké úrovni, ale pokud někdo zase bude měnit dobu výdeje z původních tří, nyní čtyř hodin na jiné hodnoty, tak by mě ale opravdu zajímalo zdůvodnění a hlavně zdůvodnění těch hodnot původních. Ať žije zdravý rozum a hlavně rozčilujte se jen do výše svých nízkých platů!

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se