Přeskočit na obsah

Informovanost o školních jídelnách v mediích

  • Autor: Rosivka

    Informovanost o školních jídelnách v mediích
    V deníku Právo dne 30.8.14 vyšel článek s názvem : Zdravěji ve školní jídelnách? Jen přání.
    Právě informace takového druhu přispívají k negativnímu pohledu na školní stravování. Perlou je vyjádření o leču. Nevím z čeho ho paní Margit Slimáková vaří, když se dožaduje leča z paprik, cibule, rajčat a vajec. Přečtěte a přeji Vám, ať Váš tlak nestoupá k výšinám. Rosivka

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den,článek jsem nečetla,ale lečo z vajec,paprik,cibule a rajčat je v normách a já ho na jídelníček zařazuji.Šťastný vstup do nového školního roku.

      • Autor: ved.j

        Prosím rosivku o recept na jejich lečo ráda bych se přiučila něčemu co neznám děkuji

        • Autor: rosivka

          Recept na lečo je klasika. Cibule, paprika, oloupaná rajčata, vejce – lze i uzeninu přidat, pokud to strávníkovi chutná, zkusit i  cuketku. Paní se v novinách dožadovala právě těchto surovin. Já nevím z čeho jiného lečo vařit. Jí šlo bohužel o vaření z konzervy nebo polotovaru. Dělat z leča objev zdravé výživy umí každý a podsouvat školním jídelnám, že jejich vaření je špatné – to umí každý druhý.

    • Autor: tara

      Osobně bych pozvala každého, kdo takové články píše, do jídelny na výdej obědů, pak by třeba změnili názor. Paní Slimáková by se měla věnovat více osvětě mezi dětmi a rodiči, protože kuchařky si můžou vařit zdravou výživu, když to děti nejedí, cizí strávníci jídlo i zdravé chválí, ale děti…… V článcích píšou, že s nelibostí vzpomínají na UHO ve školní jídelně. Dnešní děti to vyžadují a velmi jim chutná. Jakákoli hnědka a u okénka žádají hodně přílohy bez hub, bez zeleniny a hlavně hodně polít omáčkou i na pečené maso jim to musí plavat. Kuchařky mám dobré,věnují se novým receptům, ale kde máme brát tu trpělivost,aby to děti jedly.

      • Autor: bibi

        Paní Slimáková žije úplně mimo realitu. Vyměnit dětěm buchtičky s krémem za to její lečo by způsobilo revoluci dětí. Obávám se, že bychom naplnili leda tak odpadkový koš. Ten její projekt je jen další výkřik do dotmy. Vřele jí doporučuji strávit minimálně měsíc ve školní jídelně a hlavně u výdeje a vracení. Může také obcházet rodiny a učit je jak děti stravovat.

    • Autor: maty200

      Číst takové články už nemá vůbec cenu.Jsou to jenom „bláboly“ co by se mělo. Ať se pí. Slimáková jde radši podívat co se prodává ve školních bufetech! Brambůrky,párky v rohlíku,bonbony,sušenky,sladké pití,kola……Ve školních jídelnách se snaží co to jde.Nejdříve bylo zdravé mléko,teď už není,cpát děti jenom zeleninou taky nejde,myslím,že ani doma děti nemají to co dostanou v jídelně.Na některé jídla koukají,protože je vůbec neznají.My máme celodenní stravování – tři teplé jídla denně a nepřetržitě,tak to je opravdu už problém někdy něco vymyslet.
      Od stolu vymýšlí jenom blbosti a papírování.Celé stravování je hlavně o rozcapenosti strávníků a penězích.15 letý kluk se ze zeleniny nenají. Už mě to fakt někdy nebaví……..

    • Autor: mama

      Dobry vecer. Jen me napada, zkuste pi. Slimakovou kontaktovat o vyjadreni k vasemu nesouhlasu o clanku jako celku, ktery jste cetly. Ona nejspis netusi, co vyvolala za diskuzi. Pozvani na „staz “ do nejake skolni jidelny, neni spatne reseni. Rozhodne by prospelo zasvetit pi. Margit i do cenoveho rozpeti jidel, pripravy a vydavani stravnikum. Vice hlav, vic napadu pro kvalitnejsi stravovani nasich deticek.
      Kontakt najdete na netu 🙂
      Mama

    • Autor: 180914

      Dobrý den,dne 18.09.2014 proběhlo v Pzni školení Mgr.Slimákové.Je to výsměch,nebo co.Účast povinná!Vždyť o paní Slimákové se psalo dost nechvalně.A to psali i odborníci na ŠJ v časopisu Výživa …Paní Slimáková nám kuchařkám dělá jenom nepříjemnosti a hlavně nás ponižuje.Rozvrtá jenom kousek z jejího talíře,ale věc musí pojmout jako celek.Bez toho to je pouhý nesmysl.Nejprve musí vyřešit úvazky kuchařek a jejich finanční hodnocení.A pak můžou kuchařky vytvářet její časově náročné recepty a postupy.Budou je dělat rády,ale ne zadarmo.NENECHME SI TO UŽ KONEČNĚ LÍBIT!!!

    • Autor: 180914

      Slimáková

    • Autor: proč se to ...

      proč to není na hlavní straně

    • Autor: Radkaa

      Školní jídelny soutěžily i v Praze 4: http://www.praha4.cz/Soutez-pro-skolni-jidelny-Netradicni-pouziti-plodu-podzimu-ve-skolnim-stravovani.html

    • Autor: čiči

      Holky na Slimákovou se vykašlete a vařte hlavně tak, aby to dětem chutnalo. Do školního stravování kecá kdekdo a bohužel většinou jsou to lidé, kteří se potřebují hlavně zviditelnit, ale o zdraví dětí jim vůbec nejde. Školní stravování by nám mohl závidět celý svět. Nikde na světě to není tak vymakané jako u nás a hlavně , tak kontrolované!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Všem přeji , aby tato práce, která se nedá okecat, byla také dobře finančně ohodnocena. Každý jen kritizuje a kecá, ale ať si zkusí makat v kuchyni. To je jen dřina a dřina ohodnocena minimální mzdou.

      • Autor: stako

        „vařte hlavně tak, aby to dětem chutnalo“ … jistě, protože pak bude nejméně stížností od strávníků. To je jediné kritérium, že? Jen mít co nejmín problémů. Nikdo si nesmí dovolit kritizovat práci kuchařek, že? A na ředitelku/ředitele si také můžeme dupnout, protože koho by asi za ty (oficiální) peníze sehnala, co?

        Vy jste právě ukázkový příklad, jak se snažit práci okecat. Ale není vám k čemu gratulovat. Opravdu se nedá okecat. Ten šlendrián je totiž vidět.

        Z těchto starých struktur je mi vážně na nic. Ale on ten strach, kterým útočí některé vedoucí jídelen, nebude fungovat věčně. A já doufám, že tu postupnou deratizaci podpoří i schopné vedoucí a personál, aby toto řemeslo pomohlly očistit od krys, které si (často už za komunistů) vybudovali stát ve státě.

        • Autor: Pekařka

          Tak to je teda dost silné kafe !!! Kdo jste, že tady napadáte slušné lidi? Netvrdím, že všude je vše jen dobré, ale tohle už je hodně přes čáru. Kdysi zpíval Karel Kryl v jedné písni „říká se, že bude prima na světe, až si každý před svým prahem zamete“, tak ať zametá opravdu každý. Kdo má máslo na hlavě, ten se dovtípí, kdo pracuje poctivě a s láskou ke své práci, ten se teď může cítit dotčen a pošpiněn. Hlavně by bylo moc milé, kdybychom se vzájemně neuráželi a nenapadali. Je to ubohé.

          • Autor: stako

            1. Nenapadám slušné lidi. Možná jsem to nenapsal dostatečně jasně, tedy ještě jednou: nenapadám slušné lidi! Jen ty krysy, žáby na prameni, hady, které si ředitele vědomě či nevědomě hřejí na prsou a kdo ví jaká další zvířata.

            2. Když už si berete do úst KK, tak si přečtěte zdejší diskuse. Tady se zametá maximálně pod koberec, ale rozhodně ne před prahem. Jinými slovy veškerá kritika je ubíjena, nikoli konstruktivně hodnocena, do kola opakující se sebestředné výkřiky „naše hromadné stravování je moderní (kam se na nás hrabou na západě)“ a podobné nesmysly.

            3. Kdo pracuje poctivě a s láskou se nemůže cítit dotčen, protože toho se moje kritika netýkala, což jsem uvedl. Bohužel na řadě míst je ta láska omezena na lásku k penězům (možná byste se divila jak často) a poctivost je zaměňována s dobrou vírou. Jenže i s láskou a dobrou vírou mohu dostat na talíř karbanátek (zbytečně) nacucaný olejem. To, že o tom kuchař(ka) nevěděla a vařila ho jako svým dětem dnes nestačí. A vrcholem je alibismus „že mi to bude víc chutnat“.

            4. Pouze 68% vedoucích školních jídelen se domnívá, že vaří podle současných třednů zdravé výživy. Od toho si odečtěte ještě část, která se sice domnívá že vaří dobře, ale ve skutečnosti nevaří, nebo uvedla schválně, že vaří dobře a ve skutečnosti ví, že ne.

            5. A to se tu berou většinou školy. V nemocnicích to je teprve lahůdka. Neznám ve svém okolí ženu, která by během pobytu v porodnici nedostala z dietologického hlediska špatné jídlo. O podvýživě v nemocnicích toho bylo napsáno také dost. A technologie přípravy? Škoda času.

            6. Je mi líto, ale toho, kdo tyhle zavedené praktiky (i z neznalosti) obhajuje, hážu do jednoho pytle.

          • Autor: chytrejzvodnan

            no, je vidět že jste chytrej a máte dokonalý přehled ze všech oblastí stravování. Takový geniální lidi nám tu celou dobu chyběli a je to teda s podivem, že jsme vyrostli, když tu vládnul a vládne podle vás takvej bordel a všechno je v podstatě špatně. Navíc zcela zřejmě ve větě : “ V nemocnicích to je teprve lahůdka. Neznám ve svém okolí ženu, která by během pobytu v porodnici nedostala z dietologického hlediska špatné jídlo“ nevíte co píšete nebo se neumíte vyjádřit. Navíc je směšné když popisujete jako případ zmiňovanou porodnici, tak jako nesmyslně média ( o ovčani tomu věří), že strava v porodnici, kde žena leží po porodu 3-4 dni, může nějak ovlivnit její a dítěte zdraví. Řeší se nesmyslně porodnice, ale neřeší se LDN a podobná zařízení, kde výživa je vskutku podstatná.

          • Autor: Monik

            Milý stako, poměrně sebevědomě se domnívám, že vaříme podle současných trendů. Ale kdybyste někdy jídelnu navštívil, třeba tu naši, tak byste zjistil, že většina dětí současné trendy nevyžaduje, ba dokonce vynikající „trendy“ jídlo vyhodí. Stravujeme cizí strávníky, stravujeme učitele, stravujeme střední a základní školu. Ti dospělí by se okamžitě odhlásili, kdyby se u nás vařilo nekvalitně. Možná byste i pochopil kuchařku, která celý den stojí v potu tváře nad kotlem a dítě jídlo pak vyhodí. Protože krůtí prsa, například, nejí, rajče – nejí, bulgur – nejí. Ale jahodové knedlíky s cukrem by snědlo i s kuchařkou. Prostě ve školní jídelně to není tak zcela jednoduché. Proto některé z nás napíší, vařte aby to dětem chutnalo. A někteří, jako například vy, který vypadáte na zpruzelého teenagera, který někde zbaštil mastný karboš, hodnotí práci, kterou vůbec nezná.

          • Autor: Ozz..

            Dobrý den, pokud tedy krůtí prsa děti nejedí, vy je přestanete vařit? Pokud nejedí rajče, vy ho přestanete používat?? A jaké maso tedy vaříte a čím nahrazujete rajčata, potažmo zeleninu? Chápu vás, ale ustupujete dětem a to by jste neměli. Můžu se zeptat o jaké jídelně je řeč, rád se podívám na váš jídelníček. Díky a mějte se.

          • Autor: Monik

            Ale jistě že krůtí prsa vaříme. Ale třeba rajčata děti lépe baští ve formě cherry. Se zeleninou na ně také musíme „od lesa“, formou salátového baru. Přílohy jim někdy dáváme na výběr dvě, aby mohly ochutnat i tu novou i tu tradiční.

          • Autor: Ozz...

            Ty dvě přílohy jsou super, to vás chválím, jen mi řekněte, jak salátový bar vyřeší to, že zeleninu děti nechtějí? A o jakou školu tedy jde? Díky, O.

          • Autor: chytrejzvodnan

            Pane Doksanský pořád tady z kolegyně dolujete konkrétní otevřenou informaci, přitom sám tady vystupujete už asi pod třetím nickem. Proč? :)) Hodně trapné a o něčem to svědčí.

    • Autor: OH

      Společně s pozdravem posílám odkaz na almanach k 50. výročí systému školního stravování: http://edugateopen.cz/soubory/50vyroci/ALMANACH.pdf Veliké poděkování patří všem, kteří k této pěkné práci jakkoli přispěli.

    • Autor: Máša

      Zdravím zaměstnance ŠJ a prosím, vyplňte dotazník k výzvě práva ve šj.Je to téměř anonymní. Ať min.šk. ví, jak to u nás chodí.Chybí mi tam otázka,kolikrát za rok máme nějaké odměny.

    • Autor: Lukas

      Tak si myslím, že už tady toho bylo dost! Z vlastní zkušenosti: do školní jídelny jsem nastoupil jako zástup za MD jako vyučený kuchař s maturitou. Po 31 dnech jsem odešel. Kdyby to bylo málo práce za málo peněz tak možná…, ale dřina za málo peněz, to se nedá…. Vařilo se 1000 obědů denně. Podle mého názoru jsem vařili dost dobře. Děti si chodili přidávat, no radost. Bohužel , platově, tato práce není vůbec ohodnocena. Připadalo mi to jako výsměch. Před všemi , kdo tu práci vydrží smekám!

    • Autor: Lukas

      Tak si myslím, že už tady toho bylo dost! Z vlastní zkušenosti: do školní jídelny jsem nastoupil jako zástup za MD jako vyučený kuchař s maturitou. Po 31 dnech jsem odešel. Kdyby to bylo málo práce za málo peněz tak možná…, ale dřina za málo peněz, to se nedá…. Vařilo se 1000 obědů denně. Podle mého názoru jsem vařili dost dobře. Děti si chodili přidávat, no radost. Bohužel , platově, tato práce není vůbec ohodnocena. Připadalo mi to jako výsměch. Před všemi , kdo tu práci vydrží smekám!

      • Autor: ahanah

        Ano, Lukasi, a teď jsme zjistili, že kuchaři NEJSOU státní zaměstnanci, takže nemají nárok na zvýšení platů jako pedagogové.

      • Autor: ahanah

        Ano, Lukasi, a teď jsme zjistili, že kuchaři NEJSOU státní zaměstnanci, takže nemají nárok na zvýšení platů jako pedagogové.

    • Autor: nevěřící

      A jakpak to ,že kuchaři ve ŠJ nejsou státní zaměstnanci, kde jste se to dočetli. Pokud jsme zaměstnanci školi, tak jsme státní. bA nárok na zvýšení mzdy jsme měli vždy, když to vláda schválila. No to jsem z toho jelen.

    • Autor: ynrec

      Já si taktéž myslím, že jsme najatí jako pracovníci sloužit pedagogickému kolektivu. Jsme na to abychom uvařili, uklidili, pozametali kolem školy apd. Tudíž nejsme vysokošlsky vzdělaní lidé a nemáme nárok na zvýšení platu jako mají státní zaměstnanci. Tady se dorovnává nespravdlivost vůči jiným vysokoškolákům, kteří mají vyšší platy než učitelé a proto se to dorovnává. My se svým vzděláním nejsme v jejich očích nic.

    • Autor: pája I

      Ahoj všichni kdo v ŠJ vaříte poctivě. Dnes mě přímo nadzvedl ze židle článek v NOVINKKÁCH.cz s názvem Obalovaný salám a další hrůzy se stále objevují v repertoáru školních jídelen. Je hrozné že někdo něco takového napíše a špínu hodí né na konkrétní jídelnu, ale na nás všechny. Obrana proti těmto pomluvám je skoro nulová.

      • Autor: dobré odpoledne

        s článekm plně souhlasím http://www.novinky.cz/zena/deti/350144-obalovany-salam-a-dalsi-hruzy-se-stale-objevuji-v-repertoaru-skolnich-jidelen.html

        • Autor: Pavel Ludvík

          V redakci také o podobných jídelníčcích čteme a slyšíme, ale ještě nikdy jsme je na stránkách nějaké jídelny neobjevili. Můžete nám někdo poslat web adresu, kde mají takový jídelníček vystavený? Pokud se o takových jídelníčcích bude jen anonymně psát, jsou to nevěrohodné a bulvárem zavánějící zprávy, kterým nestojí za to věnovat pozornost.

          • Autor: nino

            Takto vyváří soukromá školní jídelna EUROS GASTRO B2B v Plzni . Mrkněte na jejich stránky.
            Na jejich jídelníčku se pro děti objevují i utopenci s cibulí. No, když to strávníkům vyhovuje …

          • Autor: Monik

            ZŠ SÍDLIŠTĚ, Vlašim
            – jídelníček minulý týden
            – jídelníček tento týden

            Oba stojí za prozkoumání 🙂

    • Autor: rohlik

      Dobrý večer, četla jsem článek, nad kterým se tady pozastavujete.Četla jsem i diskusi, někdo se zastává školní jídelny, někdo haní. Chápu reakci lidí, kteří nevědí, jak školní jídelna funguje a na internetu si vyjedou jídelníček své ratolesti a zjistí, co jejich jídelna nabízí. Moje konkrétní poznatky jsou ze školní jídelny ve vedlejším městě, kde není problém podávat špagety s kečupem, krupicová kaše a buřty s cibulí na kečupu. Vždy mě to udiví, tuto školu navštěvovaly 2 moje děti a ani jedno na obědy nechodilo. Vím, že bych měla napsat školní jídelnu, kde vyváří takovéto dobroty, ale jsem zbabělec, ale věřte, že i takové jídelny existují. Sice nevím, jak je možné, že při kontrole např. hygieny, kde předkládáte jídelníčky se nic nezjistí,ale je to tak. Přeji hezký večer

    • Autor: Agátaaa

      Dobrý den,nikdy nepadlo slovo na poradách……..,že je zakázaný kečup v ŠJ?To by se muselo zakázat všechno,zelenina pěstovaná u dálnic a silnic,maso ,kde se dobytek krmí nepěknými věcmi.Např i zlaté kuře vyšlo s Testu špatně!Opakovaně žádám rodiče dětí,sjednejte si schůzku s ved.ŠJ a jděte někdy na oběd!Kde najdu na stránkách Euros-Gastro Plzeň jídelníčky?Děkuji.

      • Autor: nino

        po levé straně klikněte na menu jídelny

      • Autor: rohlik

        Dobrý den, nevím k jakému příspěvku se vyjadřujete, ale pokud to je reakce na můj. Vůbec neřeším kečup, ale jako oběd ve ŠJ dělat špagety jen s kečupem a buřty s cibulí se mi zdá opravdu na hranici. Přeji hezký den

    • Autor: rrrrrrr

      Dobrý den,četla jsem uvedený ščlánek,byl ošklivý.Nás se to netýká,my tak nevaříme.Zřizovatel chodí pravidelně na kontroly,a mimo jíné kontrolují i jídelníčky.Také chodí KHS,AUDIT…Ale kdo je autorem tohoto článku.Napište také o jídelnách kde se vaří dobře!Děkuji.
      Na uvedeném snímku je menu,ale v žádném případě se takto neservíruje oběd při běžném provozu.To je udělané pouze pro daný okamžik.Tak se klame čtenář neznalý skutečnosti.

    • Autor: tttttt

      http://www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj/brno-venkov/231-27566-rodice-prisli-do-skolni-jidelny-na-veceri-v-ivancicich-jiz-popate.html

    • Autor: sladek b@nn@

      Dobrý den.Tak to tady pročítám,pročítám…i to Právo jsem si našel..jediné,co mně bije do očí je příspěvek pana ,,stako,,…
      Milý pane,netuším,kdo,co,jste zač,zda-li právník,kuchař,bůh stravování či znalec lidských duší.Nicméně bych se to jednou větou od Vás rád dozvěděl,že zde hýříte takovými poznatky…
      Děkuji a přeji Vám jen vše dobré.
      Milan Sládek-Ostrava

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den,podívejte se na pořad Sama doma,také tam mluví o školním stravování.Hezký den

    • Autor: media

      http://instinkt.tyden.cz/rubriky/nazory/editorial/sny-ktere-se-daji-splnit_27346.html

      http://www.denik.cz/stredocesky-kraj/zdrave-potraviny-se-pomalu-dostavaji-i-do-skolnich-jidelen-20140928.html

    • Autor: veed

      Před časem byla ing. Dostálová hostem v pořadu Hyde park. Doporučuji ke shlédnutí.

      http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark-civilizace/27.9.2014/

    • Autor: ross

      Máslo-čerstvé,stolní??
      http://www.stream.cz/nejnovejsi/jidlo-s-r-o/10003985-mleko-a-mlecne-vyrobky-3-maslo#!/nejnovejsi/jidlo-s-r-o/10003985-mleko-a-mlecne-vyrobky-3-maslo

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se