Přeskočit na obsah

Inventura ve ŠJ

  • Autor: Lenka

    Inventura ve ŠJ
    Zajímalo by mě, jak provádíte inventury ve skladu potravin. Konkrétně mám na mysli, zda je při inventuře potravin přítomna osoba, která nemá hygienický průkaz, např. úklízečka. Podle mě tam taková osoba nemá co dělat. Naši nadřízení ovšem mají takový názor, že to vůbec nevadí, že hygienický průkaz je nutný pouze pro osobu, která vaří. Děkuji na odpověď.

    • Autor: Monča

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím společně s hlavní kuchařkou. Cizí osoby nemají ve školní jídelně a natož pak ve skladech co dělat.

      Nadřízení mé inventury neřeší.

      Zdravím

    • Autor: Monča

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím společně s hlavní kuchařkou. Cizí osoby nemají ve školní jídelně a natož pak ve skladech co dělat.

      Nadřízení mé inventury neřeší.

      Zdravím

    • Autor: Monča

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím společně s hlavní kuchařkou. Cizí osoby nemají ve školní jídelně a natož pak ve skladech co dělat.

      Nadřízení mé inventury neřeší.

      Zdravím

    • Autor: saša

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím s hlavní kuchařkou 1 x měsíčně a je pravda, že Váš nadřízený má právo určit jednu nezávislou osobu ( většinou účetní, zástupce ředitele, atd.) uklizečka, no nevím nevím,
      ale myslím si, že je to přinejmenším divné. Ale jestli je součástí inventátní komise, kterou jmenuje ředitel školy, proč ne. Myslím si, že je lepší, když je to člověk se zdravotním průkazem, ale není to nutné. Ve skladu potravin by mělo být všechno zboží zabalené tudíž není nutné přímý kontakt s potravinou. Krásný den.

      • Autor: Lenka

        Re: Inventura ve ŠJ
        Ano, pokud by bylo ve skladu potravin balené zboží, tak by byla situace jiná. Ovšem ve skladu potravin máme určitě všichni salámy, sýr cihla, mražené zboží – kuřecí stehna, která se odebírají postupně, file , zelenina apod. My také připravujeme plněné housky,bagety do kantýny a toto zboží používáme. Zjistila jsem, že tuto záležitost upravuje zák.258/2000 Sb. § 19 odst.1,2 který říká, že taková osoba musí splňovat určité předpoklady – zdravotní způsobilost a tu osvědčuje ve zdravotním průkazu lékař.

        • Autor: Martina

          Re: Inventura ve ŠJ
          Není mi jasné, proč Váš nadřízený trvá na další osobě, která se účastní inventur. Je přece ve Vašem zájmu, aby všechno sedělo, tak proč takové opičárny?

          • Autor: maja

            Re: Inventura ve ŠJ
            Ty opičárny proto,kdyby k něčemu došlo při inventuře bylo by to slovo proti slovu.Tohle je známo v praxi nejen při inventarizaci.

          • Autor: verča

            Re: Inventura ve ŠJ
            tak to slyším poprve, proč bych měla dělat inventuru ještě s někým? Je v mém zájmu mít sklad v pořádku, sama si kontroluji sklad několikrát do měsíce, za vše sedí. Ale uklízečku či kuchařku to nemusí vůbec zajímat. Zvláštní myšlení…..

          • Autor: Mirka

            Re: Inventura ve ŠJ
            U mojí inventury musela být přítomná druhá osoba.Prý je to nové nařízení.Bylo špatné, že mi vše sedělo dle inventury v  počítači- prakticky to údajně není možné.

    • Autor: saša

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím s hlavní kuchařkou 1 x měsíčně a je pravda, že Váš nadřízený má právo určit jednu nezávislou osobu ( většinou účetní, zástupce ředitele, atd.) uklizečka, no nevím nevím,
      ale myslím si, že je to přinejmenším divné. Ale jestli je součástí inventátní komise, kterou jmenuje ředitel školy, proč ne. Myslím si, že je lepší, když je to člověk se zdravotním průkazem, ale není to nutné. Ve skladu potravin by mělo být všechno zboží zabalené tudíž není nutné přímý kontakt s potravinou. Krásný den.

      • Autor: Lenka

        Re: Inventura ve ŠJ
        Ano, pokud by bylo ve skladu potravin balené zboží, tak by byla situace jiná. Ovšem ve skladu potravin máme určitě všichni salámy, sýr cihla, mražené zboží – kuřecí stehna, která se odebírají postupně, file , zelenina apod. My také připravujeme plněné housky,bagety do kantýny a toto zboží používáme. Zjistila jsem, že tuto záležitost upravuje zák.258/2000 Sb. § 19 odst.1,2 který říká, že taková osoba musí splňovat určité předpoklady – zdravotní způsobilost a tu osvědčuje ve zdravotním průkazu lékař.

        • Autor: Martina

          Re: Inventura ve ŠJ
          Není mi jasné, proč Váš nadřízený trvá na další osobě, která se účastní inventur. Je přece ve Vašem zájmu, aby všechno sedělo, tak proč takové opičárny?

          • Autor: maja

            Re: Inventura ve ŠJ
            Ty opičárny proto,kdyby k něčemu došlo při inventuře bylo by to slovo proti slovu.Tohle je známo v praxi nejen při inventarizaci.

          • Autor: verča

            Re: Inventura ve ŠJ
            tak to slyším poprve, proč bych měla dělat inventuru ještě s někým? Je v mém zájmu mít sklad v pořádku, sama si kontroluji sklad několikrát do měsíce, za vše sedí. Ale uklízečku či kuchařku to nemusí vůbec zajímat. Zvláštní myšlení…..

          • Autor: Mirka

            Re: Inventura ve ŠJ
            U mojí inventury musela být přítomná druhá osoba.Prý je to nové nařízení.Bylo špatné, že mi vše sedělo dle inventury v  počítači- prakticky to údajně není možné.

    • Autor: saša

      Re: Inventura ve ŠJ
      Inventury provádím s hlavní kuchařkou 1 x měsíčně a je pravda, že Váš nadřízený má právo určit jednu nezávislou osobu ( většinou účetní, zástupce ředitele, atd.) uklizečka, no nevím nevím,
      ale myslím si, že je to přinejmenším divné. Ale jestli je součástí inventátní komise, kterou jmenuje ředitel školy, proč ne. Myslím si, že je lepší, když je to člověk se zdravotním průkazem, ale není to nutné. Ve skladu potravin by mělo být všechno zboží zabalené tudíž není nutné přímý kontakt s potravinou. Krásný den.

      • Autor: Lenka

        Re: Inventura ve ŠJ
        Ano, pokud by bylo ve skladu potravin balené zboží, tak by byla situace jiná. Ovšem ve skladu potravin máme určitě všichni salámy, sýr cihla, mražené zboží – kuřecí stehna, která se odebírají postupně, file , zelenina apod. My také připravujeme plněné housky,bagety do kantýny a toto zboží používáme. Zjistila jsem, že tuto záležitost upravuje zák.258/2000 Sb. § 19 odst.1,2 který říká, že taková osoba musí splňovat určité předpoklady – zdravotní způsobilost a tu osvědčuje ve zdravotním průkazu lékař.

        • Autor: Martina

          Re: Inventura ve ŠJ
          Není mi jasné, proč Váš nadřízený trvá na další osobě, která se účastní inventur. Je přece ve Vašem zájmu, aby všechno sedělo, tak proč takové opičárny?

          • Autor: maja

            Re: Inventura ve ŠJ
            Ty opičárny proto,kdyby k něčemu došlo při inventuře bylo by to slovo proti slovu.Tohle je známo v praxi nejen při inventarizaci.

          • Autor: verča

            Re: Inventura ve ŠJ
            tak to slyším poprve, proč bych měla dělat inventuru ještě s někým? Je v mém zájmu mít sklad v pořádku, sama si kontroluji sklad několikrát do měsíce, za vše sedí. Ale uklízečku či kuchařku to nemusí vůbec zajímat. Zvláštní myšlení…..

          • Autor: Mirka

            Re: Inventura ve ŠJ
            U mojí inventury musela být přítomná druhá osoba.Prý je to nové nařízení.Bylo špatné, že mi vše sedělo dle inventury v  počítači- prakticky to údajně není možné.

    • Autor: Lenka

      Re: Inventura ve ŠJ
      My si inventury (průběžné děláme sami – vedoucí ŠJ a kuchařka). Jen inventury k 31.12. ředitel školy jmenuje inventarizační komisi. V té jsme právě měli určenou uklízečku. Mě je to tedy úplně jedno, koho ředitel určí do komise. Stejně vše je v pořádku. Mě jen zarazilo, když jsem poukázala na to, že tato osoba nemá zdravotní průkaz, nemá tam co dělat. Tak pokud se mají předpisy dodržovat – tak ať se dodržují při všem. Když se totiž posléze vyskytne problém – např. salmolela, budeme se ptát, zda je vše v pořádku. Pokud bych na tuto situaci neupozornila a vyskytl se problém, bylo by zase chyba, že jsem na tuto skutečnost neupozornila. A že jsem tam vlastně od toho. V tom aby se jeden vyznal. Mějte se fain.

    • Autor: Lenka

      Re: Inventura ve ŠJ
      My si inventury (průběžné děláme sami – vedoucí ŠJ a kuchařka). Jen inventury k 31.12. ředitel školy jmenuje inventarizační komisi. V té jsme právě měli určenou uklízečku. Mě je to tedy úplně jedno, koho ředitel určí do komise. Stejně vše je v pořádku. Mě jen zarazilo, když jsem poukázala na to, že tato osoba nemá zdravotní průkaz, nemá tam co dělat. Tak pokud se mají předpisy dodržovat – tak ať se dodržují při všem. Když se totiž posléze vyskytne problém – např. salmolela, budeme se ptát, zda je vše v pořádku. Pokud bych na tuto situaci neupozornila a vyskytl se problém, bylo by zase chyba, že jsem na tuto skutečnost neupozornila. A že jsem tam vlastně od toho. V tom aby se jeden vyznal. Mějte se fain.

    • Autor: Lenka

      Re: Inventura ve ŠJ
      My si inventury (průběžné děláme sami – vedoucí ŠJ a kuchařka). Jen inventury k 31.12. ředitel školy jmenuje inventarizační komisi. V té jsme právě měli určenou uklízečku. Mě je to tedy úplně jedno, koho ředitel určí do komise. Stejně vše je v pořádku. Mě jen zarazilo, když jsem poukázala na to, že tato osoba nemá zdravotní průkaz, nemá tam co dělat. Tak pokud se mají předpisy dodržovat – tak ať se dodržují při všem. Když se totiž posléze vyskytne problém – např. salmolela, budeme se ptát, zda je vše v pořádku. Pokud bych na tuto situaci neupozornila a vyskytl se problém, bylo by zase chyba, že jsem na tuto skutečnost neupozornila. A že jsem tam vlastně od toho. V tom aby se jeden vyznal. Mějte se fain.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      I uklízečka musí mít zdravotní průkaz-ten musí mít všechny osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách,…do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami-viz zákon 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdravá- §19 odst.2.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      I uklízečka musí mít zdravotní průkaz-ten musí mít všechny osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách,…do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami-viz zákon 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdravá- §19 odst.2.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      I uklízečka musí mít zdravotní průkaz-ten musí mít všechny osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách,…do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami-viz zákon 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdravá- §19 odst.2.

    • Autor: Jana

      Re: Inventura ve ŠJ
      Nemyslím si že máte pravdu. Vyžaduje snad na každém opraváři zdr.průkaz? Ve skladu jsou také všechny potraviny balené a i kdyby nebyly,že kolem nich někdo projde, na ně salmonela nenaskáče.

    • Autor: Jana

      Re: Inventura ve ŠJ
      Nemyslím si že máte pravdu. Vyžaduje snad na každém opraváři zdr.průkaz? Ve skladu jsou také všechny potraviny balené a i kdyby nebyly,že kolem nich někdo projde, na ně salmonela nenaskáče.

    • Autor: Jana

      Re: Inventura ve ŠJ
      Nemyslím si že máte pravdu. Vyžaduje snad na každém opraváři zdr.průkaz? Ve skladu jsou také všechny potraviny balené a i kdyby nebyly,že kolem nich někdo projde, na ně salmonela nenaskáče.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      Je to ale právní výklad zákona, myslet si můžeme cokoliv.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      Je to ale právní výklad zákona, myslet si můžeme cokoliv.

    • Autor: Lucie

      Re: Inventura ve ŠJ
      Je to ale právní výklad zákona, myslet si můžeme cokoliv.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se