Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Prosím, kdo máte vypracovaný plán nakládání s chemickými prostředy na jídelně, poraďte, co všechno má obsahovat Dle 258/2000 Sb.Děkuji za radu, přeji hezký den.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Na stránkách khszlin jsou uvedena pravidla s nakládáním s nebezpečnými látkami, chce to zřejmě zapracovat na celém plánu a není to nic lákavého.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Sanitační řád musí obsahovat
a) popis postupu prováděných činností v rámci sanitace (čištění a dezinfekce) v jednotlivých částech závodu, jejich metod a způsobu využití používané sanitační techniky,
b) seznam používaných sanitačních prostředků a přípravků, včetně dokumentace k jejich využití v potravinářských provozech,
c) popis způsobu uskladnění čisticích a sanitačních prostředků,
d) popis dezinfekčních a deratizačních postupů, seznam osob oprávněných k jejich provádění,
e) seznam osob odpovědných za jednotlivé činnosti prováděné v rámci sanitace (čištění, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci),
f) způsob a četnost ověřování účinnosti čisticích, dezinfekčních, a deratizačních postupů.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Já, nemám, asistentku, nemmohu jen psát, psát a popisovat.
Dnes už vedoucí mají úvazky na kuchyňa nemohou jen sedět a popisovat každý pohyb. Ta práce vedoucí už není
pro jednoho vedoucího, protože to nemůže stíhat. Nepřídávejte nám víc práce než je to nezbytně nutné.
A psát litanie o každém kroku po pracovní době, protože
jindy na to není čas se mi za ten plat fakt už nechce.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
souhlasím s vámi a zároveň vám musím také oponovat… pokud si důkladně zpracujete sanitační řád,nikdo po vás jistě nebude chtít popisování každého kroku při jeho dodržování… po dohodě s hygienou jsme zavedli systém týdenních kontrol… denně se uklízí a kontroluje vizuelně, jednou týdně se provede zápis s podpisem…. světe div, funguje to perfektně a ke spokojenosti všech… tak hodně štěstí a pevných nervů
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Dobrý večer paní hygieničko,
výše uvedený soupis mě poněkud děsí. Skutečně nějaký předpis uvádí, že si mám sehnat např. na Jar dokumentaci k jeho využití v potravinářském provozu, mám napsat způsob uskladnění a k tomu uvést jak tím Jarem myje pomocná síla např. tácy a ještě vypsat která (obykle je nás tak málo, že nevíme kam dřív skočit, takže je obtížné specifikovat) a pak ještě zapsat způsob a četnost ověření, jak spolehlivě ten Jar výše uvedený tác ve spolupráci s nespecifikovanou pomocnou silou, kuchařkou či vedoucí umyl. Pokud to vše udělám, tak bych si na to ráda vzala třeba učitelské „studijní volno“, protože v běžné pracovní době to prostě nestíhám. Neberte to prosím osobně, ale to už mi přijde skutečně přehnané.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Nejvíc by mě zajímalo, proč se ta přehnaná hygiena
týká jen jídelen. V létě jsem bydlela ve dvou penzionech a zvedal se mi žaludek. Nic nevěděli o hadře, přášku a ne
tak o kritických bodech a popisování všeho dokola.
Odpověděli mi, že hygiena byla spokojena. Kuchyň
i ubytovací část, no hrůza…Jak je to možné?
Jídelny jsou takřka laboratoře, člověk, neví jestli uklízet,
popisovat nebo dokonce snad i vařit. Jak to tedy je?
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Máte úplnou pravdu. Mě zase fascinují školní bufety. Předražené a prošlé gumové sladkosti, plné stabilizátorů a emulgátorů. Sladké vody, coly apod. smažené brambůrky se spoustou příchutí – jako slaninové. Zamražené párky ohřívané v mikrovlnce! A má paní prodávající vůbec potravinářský průkaz? Určitě pan podnikatel, který má bufet v pronájmu, sleduje kritické body a zanamenává kdy byla prováděná dezinfekce a sanitace.
Hygiena tvrdí: jsme rádi, že tam prodávají párky!
Není to postavené na hlavu?
Každopádně svou práci nevzdávám a bojuji dál. přeji všem hezký den!
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Tento plán má být vypracován na velmi nebezpečené chemické látky, např. mycí a oplachový prostředek do myčky. Aspoň takto jsem to pochopila já. Kde a jak máme uloženo, uskladněno, zaškolení obsluhy, apod.
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Ano, já jsem se dotazovala na zpracování tohoto tématu. Použila jsem k vypracování pravidla, která jsou na stránkách hygieny zlínského kraje, co mi byly doporučeny. Jedná se o zpracování R vět a S vět u čisticích a dezinf. prostředků. Naštěstí na jídelně nemáme „zboží s R větou 60,61“, pro které musí být zkoušky. Raději jsem vypracovala, co je požadováno. Hygiena na zlínsku toto požaduje mít zprac. / vyhláška 258/2000 platnost od 1.5.2004/ Také nemám skladnici, ani jinou administr.sílu a strávníků okolo 700. Je to práce navíc, kterou stejně nikdo neocení, ani nezaplatí i když jde o přesčas – to vedení školy u nepedag.prac.neuzná. Přeji všem hezký den, věřte – třeba bude líp. Ještě pozn: Na našem pracovišti se pracuje tak dokonale, že jakákoliv snaha o vylepšení je vlastně krokem zpět.
Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Autor: MHNA
Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Prosím, kdo máte vypracovaný plán nakládání s chemickými prostředy na jídelně, poraďte, co všechno má obsahovat Dle 258/2000 Sb.Děkuji za radu, přeji hezký den.
Autor: PetraM
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Na stránkách khszlin jsou uvedena pravidla s nakládáním s nebezpečnými látkami, chce to zřejmě zapracovat na celém plánu a není to nic lákavého.
Autor: MHNA
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Děkuji, našla jsem a použila.
Autor: hygienička
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Sanitační řád musí obsahovat
a) popis postupu prováděných činností v rámci sanitace (čištění a dezinfekce) v jednotlivých částech závodu, jejich metod a způsobu využití používané sanitační techniky,
b) seznam používaných sanitačních prostředků a přípravků, včetně dokumentace k jejich využití v potravinářských provozech,
c) popis způsobu uskladnění čisticích a sanitačních prostředků,
d) popis dezinfekčních a deratizačních postupů, seznam osob oprávněných k jejich provádění,
e) seznam osob odpovědných za jednotlivé činnosti prováděné v rámci sanitace (čištění, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci),
f) způsob a četnost ověřování účinnosti čisticích, dezinfekčních, a deratizačních postupů.
Autor: bibi
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Já, nemám, asistentku, nemmohu jen psát, psát a popisovat.
Dnes už vedoucí mají úvazky na kuchyňa nemohou jen sedět a popisovat každý pohyb. Ta práce vedoucí už není
pro jednoho vedoucího, protože to nemůže stíhat. Nepřídávejte nám víc práce než je to nezbytně nutné.
A psát litanie o každém kroku po pracovní době, protože
jindy na to není čas se mi za ten plat fakt už nechce.
Autor: hospodářka
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
souhlasím s vámi a zároveň vám musím také oponovat… pokud si důkladně zpracujete sanitační řád,nikdo po vás jistě nebude chtít popisování každého kroku při jeho dodržování… po dohodě s hygienou jsme zavedli systém týdenních kontrol… denně se uklízí a kontroluje vizuelně, jednou týdně se provede zápis s podpisem…. světe div, funguje to perfektně a ke spokojenosti všech… tak hodně štěstí a pevných nervů
Autor: Valentýna
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Dobrý večer paní hygieničko,
výše uvedený soupis mě poněkud děsí. Skutečně nějaký předpis uvádí, že si mám sehnat např. na Jar dokumentaci k jeho využití v potravinářském provozu, mám napsat způsob uskladnění a k tomu uvést jak tím Jarem myje pomocná síla např. tácy a ještě vypsat která (obykle je nás tak málo, že nevíme kam dřív skočit, takže je obtížné specifikovat) a pak ještě zapsat způsob a četnost ověření, jak spolehlivě ten Jar výše uvedený tác ve spolupráci s nespecifikovanou pomocnou silou, kuchařkou či vedoucí umyl. Pokud to vše udělám, tak bych si na to ráda vzala třeba učitelské „studijní volno“, protože v běžné pracovní době to prostě nestíhám. Neberte to prosím osobně, ale to už mi přijde skutečně přehnané.
Autor: fifinka
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Nejvíc by mě zajímalo, proč se ta přehnaná hygiena
týká jen jídelen. V létě jsem bydlela ve dvou penzionech a zvedal se mi žaludek. Nic nevěděli o hadře, přášku a ne
tak o kritických bodech a popisování všeho dokola.
Odpověděli mi, že hygiena byla spokojena. Kuchyň
i ubytovací část, no hrůza…Jak je to možné?
Jídelny jsou takřka laboratoře, člověk, neví jestli uklízet,
popisovat nebo dokonce snad i vařit. Jak to tedy je?
Autor: Adriana
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Máte úplnou pravdu. Mě zase fascinují školní bufety. Předražené a prošlé gumové sladkosti, plné stabilizátorů a emulgátorů. Sladké vody, coly apod. smažené brambůrky se spoustou příchutí – jako slaninové. Zamražené párky ohřívané v mikrovlnce! A má paní prodávající vůbec potravinářský průkaz? Určitě pan podnikatel, který má bufet v pronájmu, sleduje kritické body a zanamenává kdy byla prováděná dezinfekce a sanitace.
Hygiena tvrdí: jsme rádi, že tam prodávají párky!
Není to postavené na hlavu?
Každopádně svou práci nevzdávám a bojuji dál. přeji všem hezký den!
Autor: Radka
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Tento plán má být vypracován na velmi nebezpečené chemické látky, např. mycí a oplachový prostředek do myčky. Aspoň takto jsem to pochopila já. Kde a jak máme uloženo, uskladněno, zaškolení obsluhy, apod.
Autor: MHNA
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Ano, já jsem se dotazovala na zpracování tohoto tématu. Použila jsem k vypracování pravidla, která jsou na stránkách hygieny zlínského kraje, co mi byly doporučeny. Jedná se o zpracování R vět a S vět u čisticích a dezinf. prostředků. Naštěstí na jídelně nemáme „zboží s R větou 60,61“, pro které musí být zkoušky. Raději jsem vypracovala, co je požadováno. Hygiena na zlínsku toto požaduje mít zprac. / vyhláška 258/2000 platnost od 1.5.2004/ Také nemám skladnici, ani jinou administr.sílu a strávníků okolo 700. Je to práce navíc, kterou stejně nikdo neocení, ani nezaplatí i když jde o přesčas – to vedení školy u nepedag.prac.neuzná. Přeji všem hezký den, věřte – třeba bude líp. Ještě pozn: Na našem pracovišti se pracuje tak dokonale, že jakákoliv snaha o vylepšení je vlastně krokem zpět.
Autor: WWWW
Re: Jak na chem.prostředy?-Plán ŠJ
Váš příspěvek mě pobavil, hlavně poslední věta. Máte bohužel pravdu, ale je fajn, že neztrácíte humor.