Jak prosadit nová jídla.
Pročítala jsem si tu různé receptury a některé bych ráda ve své jídelně zařadila.Ale už teď vím , jak to dopadne.Děvčata už dopředu budou vědět,že to děti jíst nebudou,případně,že to nestihnou uvařit a nebo,že na to nemají dostatečné zařízení.Hlavní problém vidí v tom,že vaříme 100 obědů na výdej v naší MŠ a 200 obědů do jiných školek.Takže jídlo musíme nacpat do várnic,případně pekáčů.Prosím,kdo je u vás tím iniciátorem zařazování nových jídel?A taky bych se ráda zeptala,zda jíd.lístek navrhujete samy,nebo hl.kuchařka,nebo společně?
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K
Jak prosadit nová jídla.
Autor: irmgard
Jak prosadit nová jídla.
Pročítala jsem si tu různé receptury a některé bych ráda ve své jídelně zařadila.Ale už teď vím , jak to dopadne.Děvčata už dopředu budou vědět,že to děti jíst nebudou,případně,že to nestihnou uvařit a nebo,že na to nemají dostatečné zařízení.Hlavní problém vidí v tom,že vaříme 100 obědů na výdej v naší MŠ a 200 obědů do jiných školek.Takže jídlo musíme nacpat do várnic,případně pekáčů.Prosím,kdo je u vás tím iniciátorem zařazování nových jídel?A taky bych se ráda zeptala,zda jíd.lístek navrhujete samy,nebo hl.kuchařka,nebo společně?
Autor: Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Autor: Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Autor: Petrová
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den,
pracuji ve školní jídelně střední školy, vaříme tedy pro věkovou skupinu nad 15 let a dospělé zaměstnance školy. Celkem denně vaříme okolo tří set obědů a sedmdesáti večeří. Pravidelně každý týden zařazuji novou recepturu, kterou čerpám zejména z různých krajových kuchařek, různých odborných časopisů či gastronomické literatury. Již znám zvyklosti a oblíbená jídla našich strávníků. Nový recept pozorně promyslím, připravím písemnou formu a dám schválit řediteli školy, který má vaření jako domácího koníčka, dokonce spolu v této věci spolupracujeme. I já dopředu vím, jak to dopadne. DOBŘE. S naší hlavní kuchařkou si rozumíme a jsme naladěny na stejnou vlnu. A pomocné kuchařky do tohoto nemají co mluvit, mají svou práci.
Hlavním iniciátorem jsem já, jídelní lístek navrhuji a konzultuji ho s hlavnbí kuchařkou.
Nedejte si prosím vzít chuť do něčeho nového, spokojennost vašich strávníků nechť je vaší odměnou. Přeji pěkný den. Petrová
Autor: 3w
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Autor: 3w
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Autor: 3w
Re: Jak prosadit nová jídla.
Nová jídla vymýšlím sama já, někdy hlavní kuchařka. Často i děvčata přinesou recept. Inspiraci čerpám při dovolených, při návštěvě restaurace, z televize, časopisu, internetu atd. Nové jídlo většinou nejprve uvařím doma, otestuji na manželovi a dětech. Pak si vytvořím vlastní recepturu, protože receptury pro školní stravování jsou už jaksi zastaralé a pak se jen těšíme na reakce našich strávníků. Novinky většinou zařazujeme na dvojku, někdy uděláme jen pár porcí a dáme je strávníkům „ochutnat“. Máme velkou radost, když dětem chutná a rodiče se ptají na recepty. Mám velmi šikovné a našené kuchařky. /Do školní jídelny je jich snad i škoda, zasloužily by si lepší ohodnocení/. Zdravím
Autor: M.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Autor: anička
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Autor: M.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Autor: anička
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Autor: M.
Re: Jak prosadit nová jídla.
Je to opravdu jenom o lidech. Myslím si, že by pro kuchařky (či vedoucí) měla být inovace jídelního lístku samozřejmostí. My zařazujeme vlastní recepty často. Vaříme pro všechny věkové kategorie (od 3 let v MŠ až po seniory prostřednictvím PS) ve třech druzích, v počtu okolo
1 300 jídel, polovinu vyvážíme. Novinky které se ujmou vaříme dál, jídla co
nenadchnou prostě už neděláme. Na spokojenosti strávníků nám záleží a tak vymýšlíme a vymýšlíme.
S „klasikou“ se už dnes vystačit nedá.
Autor: anička
Re: Jak prosadit nová jídla.
Závidím českým kolegyniam ako môžu bez väčších problémov zaraďovať nové jedlá do jedálnička.
Na Slovensku vládne tvrdá byrokracia. Norma musí byť dôkladne vypracovná s uvedním výťažnosti a výživovej hodnoty a schválená hygienou.
Pracujem v školskom stravovaní už pár rokov ale
situácia sa v tomto smere skôr zhoršuje.
Prajem všetkým veľa úspechov a nebojte sa experimentovať. Mňa osobne by to veľmi tešilo.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Jsme kuchyň, která vaří pro děti od 11 let po dospělé strávníky. Nová jídla na jídelníček připravuji sama. Čerpám ze všemožných receptur nebo i běžných receptů, které gramážově upravím. Stejně tak sestavuji jídelníček a to hodně časově dopředu. Připadá mi to šikovné z hlediska objednávání zboží. Ten potom proberu s hlavní kuchařkou. Nemáme s novými jídly problémy. Spíš jsou starosti s kuchařkami, které by nejraději vařily jídla naprosto jednoduchá a bezpracná. Ale to je asi všude. ALe při troše snahy jde pomalu i nemožné. Určitě do jidelníčku nemluví ředitel.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Autor: Anonymní
Re: Jak prosadit nová jídla.
Také zažazujeme nové recepty,které vybírám z různých časopisů a přizpůsobuji je našemu provozu.Hlavně musí chtít hlavní kuchařka.Dost dlouho mi trvalo,než jsem ji přesvědčila,že staré receptury chtějí „omladit“.Máme strávníky 11- dospělé a tuto změnu přijali s radostrí.
Autor: jana
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Autor: jana
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Autor: jana
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý večer,devčata vařite taky od Vitany a Hugli,jaky máte ohlas,nápoje berete instantní nebo vaříte jen čaje se sirupem.Děkuji
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: m
Re: Jak prosadit nová jídla.
Vaříme některé přípravky od Vitany i Hugli. Čaje vaříme se sirupen nebo s citronem.
Autor: sacher
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Autor: sacher
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Autor: sacher
Re: Jak prosadit nová jídla.
Dobrý den, můžu velice dobře zareagovat na tento problém, nékolik let vedu stravování v DD, jeden týden stížnost, že se to často opakuje, t.j co 6tý týden, a teď stížnost, že tam sou nová jídla, proč se to neopakuje co 3 týdny. Fakt na pobavení.
Ale téma Nová jídla … doporučuji, kolegyni která má ty samé problémy s personálem jak jsme měl já, že věděli že to nepůjde, …. Pozval jsem ke konzultaci projektanta – technologa, a on mi potvrdil, že daný počet jídel, v daném technickém zařízení jde udělat, jenom se musí jasně naplánovat postup. Nezařazuji do jídelníčku „pracné“ jídlo, myslím tím, že ze 3 lidí /vč.kuchařky/ si 2 stanou smažit vdolky na 120 lidi, ale jestli je pečený /dušený/ kuře jenom … tak, nebo dnes je prolévané rajskou s kukuřicí a fazolkami, … a už je to změna pro toho stravníka, Také jsme na 120 lidi vařili výběr ze 3 jídel, ale nové předp. HACCP a jejich požadavky nedovolují toto dodržet, tak jsem já rozhodl, že to půjde jinak, a kuchařky to komentovali, že se to nebude líbit stravníkům, protože je šidíme a výběr.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji, naplánovat nové jídlo, a nekompromisně to nařídit.
Ne kuchařka odpovídá za rozpočet, …. ale vedoucí. A někdy pani kolegyně, je potřeba udělat i dobrý výtr v kuchyni, protože v poslední době si lidi nëváží práce, myslím tím zaměstnanci.
Přeji hodně psychických síl k prosazování nových jídel.
Autor: Marie
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Autor: Marie
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Autor: Marie
Re: stravenky pro provoz.prac.
Děvčata prosím,máte některá zkušenosi se stravenkama pro provozní zaměstnance v době,kdy ŠJ nevaří a zajišťuje závod.stavování? (Mám na mysli stravenky,které dostávají zaměstnanci jiných podniků na obědy.)Jak je vydáváte zpětně nebo předem atd. Marie
Autor: krist
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K
Autor: krist
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K
Autor: krist
Re: Jak prosadit nová jídla.
JE TO O LIDECH! Jasně si uvědomte, pravomoce vedoucí a hlavní kuchařky, případně si pročtěte pracovní náplň obou, a pak už „jen“ JEDNEJTE. Za svou práci si odpovídá každý. Prosadit nové jídlo není hračka, jasně že už v kuchyni dopředu vědí, že to nepůjde. Přesvědčte je silou osobnosti a neutlučitelnými argumenty – např. Spotřební koš. A nezapomeňte- ve své funkci nejste proto, aby vás VŠICHNI chválili, ale abyste chutně uvařili, naplnili předpisy a stačily vám peníze.
K