jak se dělá receptura
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak se třeba udělá receptůra na vymyšlené jídlo.
Třeba kuřecí kapsa plněná krabím masem,hranolky
děkuji
Re: jak se dělá receptura
Zdravím, také vymýšlíme nové názvy jídel.Maso normujeme 7/8/9 ostatní suroviny dle zkušeností a praxe /vždy se najde podobná norma na kterou se ostatní suroviny dají napasovat/.Když se vejdete do financí není problém.Vyhláška o těchto věcech vůbec nemluví.
Re: jak se dělá receptura
Receptura se obvykle stanoví na 10 porcí, já dodržuji
pouze výživové normy, ostatní suroviny stanovím
podle vhodnosti, chuti a pestrosti jídla.
Nové receptury pro školní stravování nejsou závazné.
Vůbec nejraději používám nové názvy obědů, jídelníček
pak vyhlíží zajímavě a lákavě /ovšem někteří konzervativci
z řad pedagogů to nechápou/.
Re: jak se dělá receptura
My to řešíme tak, že pokud zařadíme na jídelníček nějaké nové jídlo s neobvyklým názvem, máme na nástěnce vyvěšeno, co to je a z čeho se jídlo skládá.Vaříme denně dvě jídla na výběr a toto jídlo nejprve zařadíme jako jídlo č. 2. Podle toho, kolik lidí si ho objedná a jaký má úspěch, se odvíjí další jeho zařazování.Pestrost jídelníčku a nová méně obvyklá jídla u nás strávníci vítají a máme s tím dobré zkušenosti. Faktem je ale to, že vaříme pro všechny věkové kategorie, malé děti jsou spíše zvyklé na běžné pokrmy a tak chápu, že u MŠ s tím mohou být problémy.
jak se dělá receptura
Autor: Rusty
jak se dělá receptura
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak se třeba udělá receptůra na vymyšlené jídlo.
Třeba kuřecí kapsa plněná krabím masem,hranolky
děkuji
Autor: VŠJK
Re: jak se dělá receptura
Zdravím, také vymýšlíme nové názvy jídel.Maso normujeme 7/8/9 ostatní suroviny dle zkušeností a praxe /vždy se najde podobná norma na kterou se ostatní suroviny dají napasovat/.Když se vejdete do financí není problém.Vyhláška o těchto věcech vůbec nemluví.
Autor: Iris
Re: jak se dělá receptura
Receptura se obvykle stanoví na 10 porcí, já dodržuji
pouze výživové normy, ostatní suroviny stanovím
podle vhodnosti, chuti a pestrosti jídla.
Nové receptury pro školní stravování nejsou závazné.
Vůbec nejraději používám nové názvy obědů, jídelníček
pak vyhlíží zajímavě a lákavě /ovšem někteří konzervativci
z řad pedagogů to nechápou/.
Autor: fialka
Re: jak se dělá receptura
A když to nechápou ani někteří rodiče dětí v MŠ tak je to taky mazec
Autor: Alena II.
Re: jak se dělá receptura
My to řešíme tak, že pokud zařadíme na jídelníček nějaké nové jídlo s neobvyklým názvem, máme na nástěnce vyvěšeno, co to je a z čeho se jídlo skládá.Vaříme denně dvě jídla na výběr a toto jídlo nejprve zařadíme jako jídlo č. 2. Podle toho, kolik lidí si ho objedná a jaký má úspěch, se odvíjí další jeho zařazování.Pestrost jídelníčku a nová méně obvyklá jídla u nás strávníci vítají a máme s tím dobré zkušenosti. Faktem je ale to, že vaříme pro všechny věkové kategorie, malé děti jsou spíše zvyklé na běžné pokrmy a tak chápu, že u MŠ s tím mohou být problémy.