Přeskočit na obsah

jídelní lístek - nespokojenost učitelů

  • Autor: ilka

    jídelní lístek – nespokojenost učitelů
    Dobrý den,pan ředitel mi sdělil,že zaměstnanci nejsou spokojeni se skladbou jídelního lístku a že by se tedy rád podílel spolu se zástupkyní na je ho skladbě.Na argument,že existuje nějáká doporučená skladba JL,která zaručuje plnění spotř.koše nereagoval a naopak oponoval tím,že on si to u hygienické kontroly obhájí atd atd.Chce mít spokojené zaměstnance a to ,že máme vařit zdravě a podle nějaké vyhlášky ho vůbec nezajímá.Nevím zda má ředitel až takové pravomoce,aby mohl zasahovat do skladby JL.Na školeních nam kladou na srdce,že vaříme pro děti, ne pro dospělé.Jistě sami víte,jak je někdy složité se s JL vypořádat,aby nějak vypadal a hlavně aby byl plněn SK.Děkuji za názory a vaše zkušenosti s vedením

    • Autor: sládek-bonno

      Smutné,leč časté..-((((
      Držím pěsti do dalších dní a pevné nervy!!!

      • Autor: kuchtik

        tak ze jsou i restaurace

      • Autor: ewakina

        Vsaďte na českou kuchyni,lze tak dodržet SK a dospělí budou spokojeni -to vám garantuji

      • Autor: jidelna.zacler

        náš ředitel je ještě více schizofrenní, řval na mě, že jsem nesplnila o 6 procent luštěniny, když je zařadím, všichni učitelé i maminky řádí, že to jíst nebudou – fakt šílená situace. U ryb je to stejné !

        • Autor: Sartuna

          Dobrý den,
          chtěla bych se zeptat, jestli při uzávěrce dáváte účetní i vyjetý spotřební koš. Děkuji

          • Autor: Sněhurka

            Vyjetý by nespíš nechtěla – dávám jí čerstvý. Né vážně, účetní spotřební koš vůbec nezajímá.
            Je to účetní, né ČŠI.

          • Autor: Sartuna

            u nás ho po mě účetní chce, kontroluje po mě faktury, ptá se proč kupuji takové a takové potraviny, proč je mléko dražší než v obchodě na náměstí… Museli jsme vyplnovat harmonogram co přesně a kdy děláme….

          • Autor: mama

            Myslím, že toto není v pravomoci paní účetní. Od toho je vedoucí jídelny, která zodpovídá za to, zda se vejde do finančního limitu. Jak by ona koukala na to, až byste jí kontrolovala, zda správně zaúčtovala co má. Obě dvě funkce jsou na stejné úrovni, jen s tím rozdílem, že každá by měla mít odpovídající vzdělání.

          • Autor: jana2

            Účetní je i správce rozpočtu A jako správce rozpočtu má rozhodně co mluvit do cen…hospodárně, účelně a efektivně. Složení spotřebního koše zase hlídá VJ.

          • Autor: Radkaa

            To chcete říct, že účetní rozhoduje i o nákupu hraček, výtvarných pomůcek, kancelářských potřeb apod. v jakých cenách může nakupovat ředitelka? Podle mě je to ten stejný problém. Akorát my (kdo má takovou účetní) srazíme paty a posloucháme. Vždycky když tady čtu podobné problémy, tak si říkám, co všechno mě prozatím obchází a že můžu chodit do práce ještě v pohodě.

          • Autor: jana2

            Ano, proti vedení se sice těžko něco prosazuje, ale limity na nákupy opravdu hlídá správce rozpočtu, i on má zodpovědnost…

          • Autor: MARČA C

            Ne nedávám a na kontrolu spotřebního koše máme snad hygienu a ČŠI ,měla jsem taky problém s vedením školy,ale to bude pořád at si zkusí jiné zařízení např.bufík za menu 60Kč denně a oni změní názor.

    • Autor: Sabina

      Já bych si, být Vámi a po zkušenostech s mými nadřízenými, vůbec nedrásala nerv:

      1)Přečtěte si § 164 a § 165 školského zákona, v platném znění, kde jsou uvedeny pravomoci ŘŠ.
      2)Pokud budou s Vámi Vaši nadřízení sestavovat jídelníček, tak si to napiště do HACCP.
      3) Když Vám pak nebude vycházet spotřební koš, budete mít argument pro kontrolu. Když se Vám podaří tento dodatek (např. „Z rozhodnutí ředitele školy ze dne 22. 10. 2012 je spoluzodpovědný za sestavování jídelníčku šj pan XY, paní XY a vedoucí ŠJ“) dát šéfovi k podpisu, tak budete možná více v klidu.
      4) Zkuste se ještě obrátit s dotazem na ČŠI – kdo je pak zodpovědný za neplnění vyhlášky o školním stravování.

      • Autor: Aleš jiný

        To jsou tedy rady !
        Do HACCP takové věci vůbec nepatří a pokud se ředitel jako osoba vždy odpovědná za celou organizaci chce spolupodílet na sestavování jídelníčku, co je na tom špatného?
        Koneckonců má právo a povinnost Vás kontrolovat, a to ve všem.
        Spolupodílet se neznamená sám sestavovat a neznamená nedodržování spotřebního koše….

        • Autor: Sabina

          Aleši, tak dejte „ilce“ radu lepší. Skutečně je pro vedoucí jídelny krajně nepříjemné, když jí vedení nutí n e v a ř i t luštěniny, ryby atd., ale pak když přijde kontrola, ČŠI, tak od toho dá ředitel ruce pryč a průšvih má vedoucí.
          Krásný den.

    • Autor: janah

      Pan ředitel školy s právní subjektivitou je odpovědný za vše tedy i za plnění spotřebního koše.
      Vedoucí jídelny je odpovědná řediteli školy.
      Přeji všem ředitele,kteří vědí jak řídit svou školu.

    • Autor: maty200

      Jste školní zařízení,jste! Tak že vaříte podle pokynů – dle spotřebního koše a vyhlášky o ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ,ředitel by měl řešit děti a nééé zaměstnance! Kontrolovat ano,ale za skladbu a plnění ručíte vy.
      Nechte je sestavit jídelníček dle pořeby o výživě a uvidíte!

    • Autor: tara

      Především by měli jít dětem příkladem, těžko můžou mít autoritu, když pijí víno a kážou vodu, pak si pořád ztěžují, že je děti nerespektují.A to není jenom v jídle, těžko můžu někoho k dobrému vychovávat, když sám dělám opak. Ale, když se to vezme z druhé strany, tak mají nárok na závodní stravování a tam se spotřební koš nemusí dodržovat, ale muselo by se vést účto zvlášť.

      • Autor: jana2

        Nemají nárok na oběd.
        Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut.

    • Autor: Jitka II

      Mají přípomínky k jídelníčku, vymrčují si, stále se jim něco nelíbí, a nakonec zjistíte, že zaměstnancům ZŠ vaříte ZADARMO !!! Jak to je u nás ve ŠJ. Dávat podnět ke kontrolám ČŠI a také občas napsat na Ministerstvo školství, Ti o nás nevědí, že existujem, STÁLE SE MLUVÍ JEN O PEDAGOGECH !!!!

      • Autor: xxl

        …u nás je to úplně stejné….ryby vadí, luštěniny vadí, bezmasé jídlo vadí…..a všichni dospělí strávníci vědí jak to dělat jinak a hlavně cizíma rukama….úvazky máme zkrácené, platy mizerné a měly bychom vařit jako v interhotelu….

    • Autor: Cindy

      Když to učitelům nechutná, nemusejí to přece jíst. Stravují se dobrovolně. A hlavně, jde by se za ty peníze takhle najedli ? Asi nikde.Vaří se jim zadarmo a ještě si budou vymýšlet a my si budeme lámat hlavu co s tím dělat.

      • Autor: ewakina

        Nechejte si poradit! Vařte českou klasiku,zkuste a uvidíte..GARANTUJI úspěch

    • Autor: rohlik

      Dobrý večer,nesdílím názor,který zazněl přede mnou. Proč vařit českou klasiku v dnešní době,když je tolik možností uvařit nová jídla pro děti. Mám paní ředitelku,ale i ostatní učitele,kteří jsou radi,že vaříme nově,lehce a snad i zdravěji než těžká jídla,která se vařila dříve. Samozřejmě, že střídáme starší osvědčená jídla,ale převládají jídla nová. Máme rády změnu a česká klasika nás už tolik neoslovuje. Máme štěstí na pedagogy,kteří nás chválí a jsme naladěni na stejnou notu. Když čtu některé příspěvky,tak Vás lituju. My si v tomto ohledu nemůžeme stěžovat a naše učitele můžu jen chválit. Přeji hezký den Vám všem

      • Autor: ewalina

        Ano,važíte ale přece aspoň dva chody,nebo ne?
        I.chod klasika-mimochodem se stává hitem i ve světě.A nemusí být těžká-šetřit tukem,preferovat lehčí masaII.chod- nová jídla. Skutečně to „funguje“.

    • Autor: rohlik

      Dobrý den,nevím,co jste myslela 2 chody. Jsme malá jídelna,vaříme kolem 80porcí,takže pouze 1 chod. Raději než knedlíky podáváme k omáčkám těstoviny. A klasika opravdu méně než dříve. Plníme spotřební koš dobře a opravdu zatím žádné námitky. Přeji všem spokojené strávníky,to je asi to nejdůležitější

      • Autor: Petr k

        Dobrý den,
        kdejaká malá restaurace vařící kolem osmdesáti obědů nabízí jistě několik druhů pokrmů. A to ne v dětských porcích. Jinak by prostě na trhu neobstála.
        Zkuste alespoň dva druhy a pak můžete uspokojit mnohem širší okruh zákazníků. I když nějaký šťoura jistě zůstane. V dnešní době jeden chod se mi zdá málo. Mnoho úspěchu.

        • Autor: Rena

          K diskuzi jen tolik Petr. V restauraci si určitě můžete vybrat z více jídel, lec za jiný peníz. Pro děti máme k dispozici finanční limit dle věku a věřte, že např. MS vaří za 30Kč nejen oběd, ale i 2 svačiny a pitný režim. Vedoucí stravovani ma finanční strop okolo 38 Kč na den. V restauraci se za tuto částku rozhodně nanejite. V MS by mělo stačit jedno v jídlo kvalitní a splňovat požadavky na zdravý životní styl.
          R.

        • Autor: Rena

          K diskuzi jen tolik Petr. V restauraci si určitě můžete vybrat z více jídel, lec za jiný peníz. Pro děti máme k dispozici finanční limit dle věku a věřte, že např. MS vaří za 30Kč nejen oběd, ale i 2 svačiny a pitný režim. Vedoucí stravovani ma finanční strop okolo 38 Kč na den. V restauraci se za tuto částku rozhodně nanejite. V MS by mělo stačit jedno v jídlo kvalitní a splňovat požadavky na zdravý životní styl.
          R.

    • Autor: rohlik

      Dobrý večer,myslim,že vzkaz od Petr k byla na náš vzkaz ohledně nových jídel. Nevím,jestli jste četl nebo četla předešlé,ale já reagovala na to,že máme super učitele,kteří si nestěžují,takže nevidím důvod proč vařit 2 chody. A další poznámka samozřejmě,že bylo myšleno 80 porcí dosp. ne dětí.Mám na tuto práci 1 kuchařku a vůbec nechci konkurovat nějaké restauraci,jak se vyjadřujete. Příště prosím přečíst lépe příspěvek. Přeji hezký zbytek dne

      • Autor: Petr k

        Dobrý den, promiňte, ale to si nerozumíme. Děvčata operují finančním limitem, který přeci dodržíte i když budete vařit jídla dvě, či tři, nebo pět. Případné vyšší náklady na energie do ceny obědu pro děti nezapočítáváte. A když paní kuchařka bude potřebovat, tak jí pomůžete. Jen jsem chtěl ukázat, že tudy by zřejmě vedla cesta, jak uspokojit různé chutě zákazníků. A ne chválit učitele, že si nestěžují. Pěkný den

    • Autor: rohlik

      Dobrý večer,já stále nechápu proč bych měla vařit 2 jídla,když si nikdo nestěžuje spíše slyším chválu a nějak si myslím,že jste se v diskusi ztratil. Prosím o přečtení předešlých příspěvků,které jsem psala. Nestěžuju si na nikoho a nikdo na nás. Já jsem se vyjadřovala k tématu vařit klasiku nebo více upřednostnit nová jídla. A Vy mi stále vysvětlujete vařit výběr z jídel. Děvče na vaření mám pouze jednu, samozřejmě,že jí pomohu a ráda,ale opravdu se vyjadřuji pouze k tomu,že nikomu nezávidím nespokojené pedagogy a že já si nemohu stěžovat. Finanční limit také chápu,ale nechápu z jakého důvodu mi neustále píšete o výběru jídel, o tom se v mých příspěvcích vůbec nepíše. Prosím přečtěte si na jaké příspěvky reaguji. Děkuji a přeji hezký den

      • Autor: Petr k

        Dobrý večer, promiňte, nemyslel jsem to zle a už vůbec ne na Váš příspěvek. Spíš obecně. Dobrou noc

    • Autor: i to se děje

      Chápu jak Vám všem je. Můj pan ředitel mne dostal na prášky na nervy. Jsem na neschopence, jeho psych. nátlak jsem již neunesla. Kuchařky si stěžují, že je šikanuji. Jak? Nesmí kouřit v pracovním oblečení, nesmí sedat na stůl, nesmí napouštět vodu do panve a nechat ji tam tři dny,moc jim mluvím do vaření,chci po nich moc práce ( já dodávám – ano chci kvalitní práci v rámci pracovní náplně ),učitelé chtějí zelo – knedlo každý měsíc, chtějí UHO omáčky,pečeené celé kuře a já jim toto nechci dopřát. Já nesmím degustovat – nemám právo učit kuchařku vařit, nesmím dělat zápis o porušení hygieny, zákazů a nedodržení norem.Vepřovou panenku nakrájela, dala do kotle, uvařila a šťávu zahustila moukou s vodou, vznikl hnus. Mám nakupovat rýži u vietnam. spoluobčanů, semolin. těstoviny jsou drahé, dvě osoby mne sledují co dělám,říkám,co si “ dovoluji „. Všem přeji pevnější nervy než mám já.Celé dny brečím, jsem nešťastná a zoufalá.

      • Autor: Písnička

        Tak to je síla.
        Ještě horší je, že nemáte v práci zastání. Přeji brzké uzdravení.

      • Autor: Rena

        Netrapte se, neplacte, nestojí Vam to za zničené zdraví. Vím o čem píši!!!
        Bojovala jsem několik let, ale nakonec odešla z vedoucí funkce VSJ. Držím palce, pokud chcete diskutovat, napiště svůj e-mail. Život je krátký na to, trápit se s hloupými lidmi.
        R.

        • Autor: jiidelna

          Taky nyní uvažují o odstoupení z funkce vedoucí, protože chování vedení školy vůči zaměstnancům – a to nejen kuchyně – má prvky šikany. postizenajidelna@seznam.cz Napiště mi svoje zkušenosti.

          • Autor: Izabela

            Po trvalém nesmyslném a neopodstatněném nátlaku, uvažuji také o změně pracovního místa.

      • Autor: kastan

        Tak v tomhle případě na to hoďte bobek, protože zdraví máte jen jedno, nervy taky a jinde Vás budou mít určitě radši.S přáním lepších budoucích dnů Kaštan

    • Autor: tara

      Taky jsem si to zažila. Ustála jsem to jen díky čistému svědomí, dělala jsem zápisy z porad HACCP, zvala jsem i zástupce ředitele, když mě už začal příšerně bolet žaludek a věděla jsem, že to tak dál nejde, oznámila jsem řediteli, že se obracím na zřizovatele a právníka, byl najednou jako vyměněný. Dvě kuchařky odešly dohodou a  je klid. Vřed na dvanácterníku, který se mi po dvou měsících, co vše ustalo objevil a skončila jsem v nemocnici, přičítám ročnímu trýznění mé osoby.

    • Autor: pohoda

      Dobrý den, skoro všude je to stejné. U nás dostávají děti do tříd JL a píší hodnocení jednotlivých jídel. Ale nejvíce stížností je stejně vždy od pedagogů. Sebrala jsem svou odvahu, nechala se pozvat na schůzi učitelů a snažila se jim objasnit, že vaříme pro studenty a oni že mohou jít obědvat klidně do hospody. Kupodivu to má docela úspěch.

      • Autor: dawidi32

        Vždyť máte svatou pravdu, jen ať si chodí do restaurací na obědy. Školní stravování je pro děti. Zaměstnanci nejsou povinni se stravovat. Jen ať si nosí z domova řízečky a biftečky a to, na co jsou zvyklí. Jen jim to navrhněte a uvidíte, jak dlouho jim to vydrží. Hygiena, když přijde na kontrolu, tak nepřijde jim, ale Vám a Vy obhajujete spotřební koš a pestrost stravy. Ani jeden z nich by Vás nepřišel bránit. Pěkně by dělali za rohem klidně kiš kiš.

    • Autor: plamenek

      Chápu vás,ale vždy jsem se snažila objasnit řediteli a učitelům proč a jak vaříme.Takže nefunguje pochopení a spolupráce.Jen by mě a ostaní asi taky zajímal váš jídelní lístek.O tom je práce ved.Ty papíry okolo jsou balast,který nám bere moře času.Znám zařízení,kde si udělali jídelní lístek na 3 měsíce a jen upravují sezonost.Když ustojíte kritiku nás tady tak vložte jídelníček.

    • Autor: Mirča

      Myslím , že učitelé jsou problém skoro na všech školách ,nebylo by od věci, přímo na poradě učitelů, aby jim sám pan ředitel vysvětlil, čemu a hlavně komu slouží školní jídelny.Od něho to totiž vezmou, od vás ne, protože si myslí,že mi jsme proti nim pouhý drek, oni jsou fenoméni a jsou na sebe náležitě pyšní.
      Udělejme jasno v prvé řadě jim a předpokládám, že budeme mít klid

    • Autor: kleopatra

      Dobrý den. Já bych vám poradila, abyste si nechala na tomto portále vyhodnotit váš jídelní lístek. Pokud plníte spotřební koš a dodržujete hlavní zásady pestrosti a skladby jídel, tak se toho nemusíte bát. V rukou pak budete mít důkaz o tom, že svou práci vykonáváte dobře. S tím můžete potom jednat u ředitele. Snažila bych se mu vysvětlit, že vaříme především pro děti – stát poskytuje úhradu režijních nákladů z toho důvodu, aby děti dostávaly vyváženou stravu a vy i ředitel zkrátka odpovídáte za plnění spotřebního koše. Není možné, abyste ho tím nepřesvědčila. Pokud hodnocení JL nedopadne nejlépe – bude to pro vás impuls k zlepšení vaši práce a zamyšlení se nad tím, zda stížnosti nejsou oprávněné. Přeji hodně štěstí.

    • Autor: kastan

      Musím souhlasit s příspěvky Rohlíka, u nás vaříme dětem i učitelům, nikdo si nestěžuje a vaříme pouze jedno jídlo.Myslím si, že při výběru z více jídel se sice krásně plní spotřební koš, ale kdo mi zaručí, že “ Pepíček nepapá celý měsíc maso a o luštěniny či rybu ani nezavadí“.Přeji spokojené strávníky a práci dělat s radostí, vždyť jsme na tom světě jenom na chvilku, tak proč se mračit.

    • Autor: rohlik

      Děkuji,že se někdo ozval s pozitivní zprávou. Jinak bych si myslela,že si vymýšlím,ale opravdu takové pedagogy máme. Přeji hezký den

    • Autor: pežotka

      To je tak stará a obehraná písnička, že by to mohlo být k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Zaměstnanci se musí přizpůsobit dětem, neboť stát nám stále dotuje stravování a tak do skladby JL – SK může mluvit. Že je SK jen papírová záležitost, to si nemusíme říkat. Jiná otázka je – vztahy ve škole. Zřejmě nevysvětlíte zásady školního stravování člověku, který to ani pochopit nechce. Podivuji se tomu, že pan ředitel netáhne za jeden provaz s Vámi. V důsledku je zodpovědný za celou školu, tudíž i za ŠJ. Sestavy jídelníčků přenechte panu řediteli a ať se také pod ně vždy podepíše. No a vy vařte a vařte a pak mu vyjeďte spotřební koš a prodiskutujte hodnoty. A uvidí se. Trošku jsem to nadlehčila, ale ono to jinak nejde. Buďte statečná. Přeji hezké dny.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se