jídlo r.1908
Naše škola bude v září 2008 slavit výročí 100 let. V jídelně chceme uvařit dětem jídlo z r.1908, které by tuto dobu přiblížilo. Napadly nás lívance, škubánky, kyselo … ? Předem děkuji za nápad.
Re: jídlo r.1908
ahojky děvčata,objevila jsem vaši žádost a snad vám trochu pomůžu…
Uhlířina
20 dkg polohrubé mouky
kypřící prášek
sůl (dle chuti)
1 žloutek
mléko (dle potřeby)
Vše smícháme a vypracujeme řidší těsto, které necháme odpočinout.
V osolené vodě uvaříme do měkka ? kg nadrobno nakrájených brambor. Vodu z brambor slijeme a uvedeme znovu do varu, lžičkou namáčenou ve studené vodě vykrajujeme z odpočinutého těsta nočky a házíme do vařící vody. Vaříme cca 6 minut. Po vyplavání nočků na hladinu vody je dáme do výpeku z masa nebo do usmažené cibulky, slaniny, škvarků apod. Smícháme s uvařenými bramborami, zdobíme pažitkou nasekanou na drobno nebo petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem nebo zeleninovou oblohou.
Oukrop
Dříve se muselo velmi šetřit, a tak šikovné hospodyňky uměly vařit z ledačeho. Například jak vhodně upotřebit vodu z uvařených brambor?
voda z uvařených brambor
rozetřený česnek
nastrouhaný muškátový oříšek
pepř
Tento pokrm byl používán jako ?vyprošťovák? po
Re: jídlo r.1908
: Pokud ale oukrop zahustíme krupkami a přidáme pár rozšťouchaných brambor, máslo, syrový žloutek a pažitku, vytvoříme tak lehce zdravý a chutný pokrm!
Brambory místo řízků
Oloupané brambory nakrájíme na plátky asi ? cm silné, osušíme v utěrce, osolíme a obalíme v trojobalu. Usmažíme na oleji do růžova.
Tip: Výborně chutnají s okurkovým salátem.
Bramborové lupínky našich babiček
Oloupeme brambory, nakrájíme na tenká kolečka, potřeme mletým kmínem a rozetřeným česnekem se solí. Dáme péct do vymaštěného pekáče s příklopem. Chutnají i studené!
Re: jídlo r.1908
nastavovanou kaši se sázeným vejcem a kys.okurkou
recept uhlířiny trošku jinak – uvařit brambory ve slupce, uvařit těstoviny (většinou fleky), cibulka dozlatova – vše v poměru 1:1:1 – brambory na kostičky (protlačuju je jako na salát) smíchat s těstovinami a cibulkou (i s tím olejem) – a ještě na chviličku dá zapéct do trouby. Zelíčko, když je, tak přidávám taky – dobrou chuť.
Recept na jáhlovou kaši se švestkami (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 200 g jahel, špetka soli, lžíce cukru, 50 g sušených švestek, strouhaný perník, máslo
Jáhlová kaše se švestkami – jak na to?
Jáhly na sítě několikrát propláchneme studenou vodou a pak je necháme v horké vodě chvíli namočené. Okapané je dáme do hrnce s mlékem, které jsme mírně osolili a za stálého míchání vaříme asi 30 minut, až je kaše hustá.
Re: jídlo r.1908
Je -li hustá hodně, zředíme ji mlékem. Švestky napaříme, vypeckujeme, pokrájíme a přidáme do kaše. Kaši podáváme sypanou strouhaným perníkem, který může být smíchaný s moučkovým cukrem a politý rozpuštěným máslem.
Recept na kaši z pohanky (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g pohankové krupice, špetka soli, lžíce cukru, skořicový cukr a máslo
Kaše z pohanky
Krupici propláchneme horkou vodou a zamícháme do studeného mléka, které jsme slabě osolili. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Je -li kaše moc hustá, zředíme ji horkým mlékem. Podáváme ji sypanou skořicovým cukrem a maštěnou rozpuštěným máslem.
Re: jídlo r.1908
Recept na kaši z ovesných vloček (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g ovesných vloček, špetka soli, 50 g práškového cukru, 5 lžic karamelu, 100 g másla, 50 g rozinek
Kaše z ovesných vloček – postup přípravy
Vločky zalijeme studeným, mírně osoleným mlékem, necháme je chvíli naboptnat a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Kaši osladíme, ochutíme karamelem a rozdělíme na porce. Polijeme rozpuštěným máslem, v němž jsme prohřáli předem namočené rozinky
Re: jídlo r.1908
kaši s ovesných vloček dělám taky na slano, postup je stejný jen na konci zbobím smaženou cibulkou do zlatova a podávám s kyselou okurkou nebo salátem… dělám ji hlavně doma a je to vynikající jako rychlá večeře a je velmi dobrá…. možná lepší nežli ta sladká
Re: jídlo r.1908
tak snad to bude pro začátek stačit… ještě doma zapátrám ve starých knihách po babičce a podívám se co by se vám mohlo hodit…. s masem bych asi moc nepočítala,tenkrát byli lidé chudí
hezký den… zatím
Re: jídlo r.1908
Na netu mrkni Anuše Kejřová rozená Nápravníková,je to kuchařka z těchto let , je tam pár receptů i na omáčky-okurková,kyselá,petrželová,dále vepřové „ála kančí“tak snad se bude hodit.V horních vrstvách si pochutnávali na kačenách,zvěřině ,rybách.
jídlo r.1908
Autor: myska
jídlo r.1908
Naše škola bude v září 2008 slavit výročí 100 let. V jídelně chceme uvařit dětem jídlo z r.1908, které by tuto dobu přiblížilo. Napadly nás lívance, škubánky, kyselo … ? Předem děkuji za nápad.
Autor: myska-
Re: jídlo r.1908
Opravdu nikdo neporadí co máme uvařit ?
Autor: sedmikráska
Re: jídlo r.1908
zkuste nějakou kuchařku našich babiček, v prodejnách knih i na internetu, něco určitě najdete.
jinak dobrý nápad.
Autor: Janula
Re: jídlo r.1908
Zkuste to zadat na net, něco snad vypadne.
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
ahojky děvčata,objevila jsem vaši žádost a snad vám trochu pomůžu…
Uhlířina
20 dkg polohrubé mouky
kypřící prášek
sůl (dle chuti)
1 žloutek
mléko (dle potřeby)
Vše smícháme a vypracujeme řidší těsto, které necháme odpočinout.
V osolené vodě uvaříme do měkka ? kg nadrobno nakrájených brambor. Vodu z brambor slijeme a uvedeme znovu do varu, lžičkou namáčenou ve studené vodě vykrajujeme z odpočinutého těsta nočky a házíme do vařící vody. Vaříme cca 6 minut. Po vyplavání nočků na hladinu vody je dáme do výpeku z masa nebo do usmažené cibulky, slaniny, škvarků apod. Smícháme s uvařenými bramborami, zdobíme pažitkou nasekanou na drobno nebo petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem nebo zeleninovou oblohou.
Oukrop
Dříve se muselo velmi šetřit, a tak šikovné hospodyňky uměly vařit z ledačeho. Například jak vhodně upotřebit vodu z uvařených brambor?
voda z uvařených brambor
rozetřený česnek
nastrouhaný muškátový oříšek
pepř
Tento pokrm byl používán jako ?vyprošťovák? po
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
: Pokud ale oukrop zahustíme krupkami a přidáme pár rozšťouchaných brambor, máslo, syrový žloutek a pažitku, vytvoříme tak lehce zdravý a chutný pokrm!
Brambory místo řízků
Oloupané brambory nakrájíme na plátky asi ? cm silné, osušíme v utěrce, osolíme a obalíme v trojobalu. Usmažíme na oleji do růžova.
Tip: Výborně chutnají s okurkovým salátem.
Bramborové lupínky našich babiček
Oloupeme brambory, nakrájíme na tenká kolečka, potřeme mletým kmínem a rozetřeným česnekem se solí. Dáme péct do vymaštěného pekáče s příklopem. Chutnají i studené!
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
nastavovanou kaši se sázeným vejcem a kys.okurkou
recept uhlířiny trošku jinak – uvařit brambory ve slupce, uvařit těstoviny (většinou fleky), cibulka dozlatova – vše v poměru 1:1:1 – brambory na kostičky (protlačuju je jako na salát) smíchat s těstovinami a cibulkou (i s tím olejem) – a ještě na chviličku dá zapéct do trouby. Zelíčko, když je, tak přidávám taky – dobrou chuť.
Recept na jáhlovou kaši se švestkami (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 200 g jahel, špetka soli, lžíce cukru, 50 g sušených švestek, strouhaný perník, máslo
Jáhlová kaše se švestkami – jak na to?
Jáhly na sítě několikrát propláchneme studenou vodou a pak je necháme v horké vodě chvíli namočené. Okapané je dáme do hrnce s mlékem, které jsme mírně osolili a za stálého míchání vaříme asi 30 minut, až je kaše hustá.
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
Je -li hustá hodně, zředíme ji mlékem. Švestky napaříme, vypeckujeme, pokrájíme a přidáme do kaše. Kaši podáváme sypanou strouhaným perníkem, který může být smíchaný s moučkovým cukrem a politý rozpuštěným máslem.
Recept na kaši z pohanky (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g pohankové krupice, špetka soli, lžíce cukru, skořicový cukr a máslo
Kaše z pohanky
Krupici propláchneme horkou vodou a zamícháme do studeného mléka, které jsme slabě osolili. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Je -li kaše moc hustá, zředíme ji horkým mlékem. Podáváme ji sypanou skořicovým cukrem a maštěnou rozpuštěným máslem.
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
Recept na kaši z ovesných vloček (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g ovesných vloček, špetka soli, 50 g práškového cukru, 5 lžic karamelu, 100 g másla, 50 g rozinek
Kaše z ovesných vloček – postup přípravy
Vločky zalijeme studeným, mírně osoleným mlékem, necháme je chvíli naboptnat a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Kaši osladíme, ochutíme karamelem a rozdělíme na porce. Polijeme rozpuštěným máslem, v němž jsme prohřáli předem namočené rozinky
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
kaši s ovesných vloček dělám taky na slano, postup je stejný jen na konci zbobím smaženou cibulkou do zlatova a podávám s kyselou okurkou nebo salátem… dělám ji hlavně doma a je to vynikající jako rychlá večeře a je velmi dobrá…. možná lepší nežli ta sladká
Autor: hospodářka
Re: jídlo r.1908
tak snad to bude pro začátek stačit… ještě doma zapátrám ve starých knihách po babičce a podívám se co by se vám mohlo hodit…. s masem bych asi moc nepočítala,tenkrát byli lidé chudí
hezký den… zatím
Autor: Janaj
Re: jídlo r.1908
Na netu mrkni Anuše Kejřová rozená Nápravníková,je to kuchařka z těchto let , je tam pár receptů i na omáčky-okurková,kyselá,petrželová,dále vepřové „ála kančí“tak snad se bude hodit.V horních vrstvách si pochutnávali na kačenách,zvěřině ,rybách.