Jídlonosiče
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s časem naložení jídlonosičů cizím strávníkům a jeho výdejem. Máme 160 cizích strávníků ve školce z toho je část rozvoz dvou různých složek. Ptám se zda jsme povinni nakládat jídlo do jídlonosičů na rozvoz v hodinu kterou si určí oni a mají právo jídlonosiče otevírat a kontrolovat teplotu? Ani jeden nemá klimatizované auto a jsou k nám neustálé výtky, že jídlo je už chladné a musí se ohřívat, protože rozvoz trvá hodinu a půl. Vedoucí tvrdí, že jsme povinny to naložit dle jejich požadavků, tedy v jimi určenou hodinu. Jenže pak nestíháme svou práci při 80ti dětech. Děkuji Katka
Vy jste především školní jídelna a vedlejší činnost by neměla narušovat činnost hlavní, měla by vám přilepšit finančně.
Všechno důležité mějte v provozním řádu a ve smlouvě o zajištění stravování. Podle hygienických zásad byste měli mít nějaký režim, kdy budete vydávat po dohotovení do jídlonosičů. Vy odpovídáte za teplotu při plnění. Oni při výdeji. Je jasné, že při nevhodné uchově, přeperavě, teplota klesne pod 60 stupňů, musí ohřívat, regenerovat, aby nebyl porušen teplotní řetězec a jídlo bylo nezávadné. Ať si koupí řádné gastronádoby.
Ivko, děkuji. Ano, máte pravdu, vedlejší činnost by neměla narušovat, bohužel u nás to funguje obráceně :-/ vše se podřizuje cizím strávníkům a neexistuje se ozvat. Nicméně nás irituje to, že cizí osoba leze do jídlonosičů jiným lidem (člověk co jídlonsiče rozváží) a měří teplotu zda jim to doveze horké. Naše vedoucí prohlásila, že MÁ NA TO PRÁVO. Má???
Chcete mi říct,že někdo řeší teplotu v jidlonisiči?Vařime pro důchodce do těchto ešus,vždy když přijde hygiena na kontrolu,řekne,že toto jídlo ji nezajímá,měří teplotu pouze pro školní děti.Jste školní jídelna a doplňková činnost je přesně to,doplňková.Tyto jidlonosiče neudrží teplotu,je snad jssné,že si lidé jídlo ohřeji.Přeji hezky den
Rohlik, děkuji za odpověď. Nám je to jasné, bohužel charita, která rozváží jídlonosiče důchodcům tvrdí, že nandávat jsme povinni v čase ve kterém si oni určí a jídlo které rozvezou za cca 2 hodiny musí být po otevření horké. Proto otevírají jídlonosiče a měří teplotu.
Ano řeší, když jsem pracoval v Domově pro seniory, vařili jsme do jídlonosičů pro dům s pečovatelskou službou, z těchto jídlonosičů šla část na rozvážku po městě, část se vydala klientům v DPS. Hygiena měřila teplotu u výdeje v DPS, ve chvíli kdy naměřili málo, byl to problém DPS (jiná organizace, naše starost končila ve chvíli vydání do jídlonosičů). Sepsali protokol, DPS nám chtěla dát do smlouvy, že si budou přebírat jídlo při teplotě 90°C. Nakonec jsem jim vysvětlili, že to tak úplně možné není, že jim budeme vydávat jídlo v nejvyšší možné teplotě, ale víc se musí starat oni (nenechávat jídlonosiče přes noc venku v autě – neizolovaném, sehnat si odpovídající nádobí, atp.) Teplotu stravy u těch strávníků na rozvozu už nikdo tolik nehlídá, jak mi říkala hygienická auditorka, to by musely všechny ty charity a pečovateláky pozavírat – nedodržení teploty, nevyhovující auta,…
Já bych se informovala na hygieně.Vy musíte zajistit teplotu v termovárnicich,které jdou např.do výdejen,ale ne v obyčejném jidlonisiči.Volala bych na hygienu,kde Vám určitě poradi a pokud Vaše paní vedoucí tvrdí něco jinak,tak nemá dělat vedoucí pro školní jídelní.
Rohlik, já s váma naprosto spuhlasím, bohužel u nás se to zvrhlo a z vedlejší činnosti je hlavní a vše se tomu podřizuje a školka a děti jsou činnost vedlejší. Děkuji a přeji hezký den
Katko,tomu tedy přestávám hovět.Pokud jste školní jídelna,tak vaření pro žáky je činnost hlavní a vaření pro charitu je činnost vedlejší.Pokud dáváte jídlo do kastrůlku, tak musí mít 60st.Kolik bude mít po dvou hodinách cestování s tím bych si hlavu nelámala.
Souhlasím se Zdenoušem. Možná vedoucí spolupracuje s ředitelkou a berou to jako přivýdělek. A že se má vařit v první řadě pro děti, to je moc nezajímá (jenom spekulace). Co vím, tak se občas vaření pro důchodce upřednostňuje. Ale vedoucí je od toho, aby toto všechno řídila a vařilo se hlavně pro děti!!
Radkaa no trefila jste hřebík na hlavičku. Bohužel, když se ozveme je zle. Takže jsem opravdu chtěla potvrdit to co nám bylo vštěpováno, že jídlo do jídlonosičů musí mít 60 stupňů a dál nás nezajímá. Ale když začali měřit jídlo v ……. a vedoucí nám začala tvrdit, že na to mají právo a že jídlo musí mít po 2 hodinách teplotu 60 tak nás tím doslova zaskočila a zmátla. Děkuju všem co zareagovali, jste zlatí 🙂
Vše už tady bylo řečeno. Ano, vaříme pro dětí/žáky. To je hlavní činnost. Ale….když se vydává do jidlonosičů, musí mít strava minimálně 60 st. A tuto teplotu musí mít i v době předávání. Takže ten, kdo přebírá….má právo si teplotu přeměřit NA MÍSTĚ PŘEBÍRÁNÍ stravy a nemusí si stravu přebrat s nižší teplotou. Může požadovat nápravu. Ale když bude přeměřovat někde po cestě, tak to už vás zajímat nemusí. Pokud jsou takové problémy, tak bych každý den namátkově před daným člověkem přebrala namátkou třeba dva jídláky, přeměřila teplotu, zapsala a nechala bych si to podepsat. Ikdyž je to doplňková činnost, teplota se musí dodržovat.
Tak když je vedoucí tak chytrá, tak ať sama něco udělá pro zabezpečení teploty jídla/ termoboxy/.
Jenom můj zvědavý dotaz: kde těch 160 kastrolů plníte a kde je máte připraveny před výdejí? díky za odpověď.
Jídlonosiče
Autor: KatkaKatka
Jídlonosiče
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s časem naložení jídlonosičů cizím strávníkům a jeho výdejem. Máme 160 cizích strávníků ve školce z toho je část rozvoz dvou různých složek. Ptám se zda jsme povinni nakládat jídlo do jídlonosičů na rozvoz v hodinu kterou si určí oni a mají právo jídlonosiče otevírat a kontrolovat teplotu? Ani jeden nemá klimatizované auto a jsou k nám neustálé výtky, že jídlo je už chladné a musí se ohřívat, protože rozvoz trvá hodinu a půl. Vedoucí tvrdí, že jsme povinny to naložit dle jejich požadavků, tedy v jimi určenou hodinu. Jenže pak nestíháme svou práci při 80ti dětech. Děkuji Katka
Autor: ivka 6
Vy jste především školní jídelna a vedlejší činnost by neměla narušovat činnost hlavní, měla by vám přilepšit finančně.
Všechno důležité mějte v provozním řádu a ve smlouvě o zajištění stravování. Podle hygienických zásad byste měli mít nějaký režim, kdy budete vydávat po dohotovení do jídlonosičů. Vy odpovídáte za teplotu při plnění. Oni při výdeji. Je jasné, že při nevhodné uchově, přeperavě, teplota klesne pod 60 stupňů, musí ohřívat, regenerovat, aby nebyl porušen teplotní řetězec a jídlo bylo nezávadné. Ať si koupí řádné gastronádoby.
Autor: KatkaKatka
Ivko, děkuji. Ano, máte pravdu, vedlejší činnost by neměla narušovat, bohužel u nás to funguje obráceně :-/ vše se podřizuje cizím strávníkům a neexistuje se ozvat. Nicméně nás irituje to, že cizí osoba leze do jídlonosičů jiným lidem (člověk co jídlonsiče rozváží) a měří teplotu zda jim to doveze horké. Naše vedoucí prohlásila, že MÁ NA TO PRÁVO. Má???
Autor: zdenouš
Katka,jenom se zeptám,vy nandaváte 160 jídlonosičů?Chápu to dobře, mi jim říkáme kastroly,jsou buď plastové nebo nerezové,takže tyto?
Autor: KatkaKatka
Zdenouš, ano 🙂 no říká se jim i šolky 😀 evidentně co kraj tak jiný název.
Autor: rohlik
Chcete mi říct,že někdo řeší teplotu v jidlonisiči?Vařime pro důchodce do těchto ešus,vždy když přijde hygiena na kontrolu,řekne,že toto jídlo ji nezajímá,měří teplotu pouze pro školní děti.Jste školní jídelna a doplňková činnost je přesně to,doplňková.Tyto jidlonosiče neudrží teplotu,je snad jssné,že si lidé jídlo ohřeji.Přeji hezky den
Autor: Katka Katka
Rohlik, děkuji za odpověď. Nám je to jasné, bohužel charita, která rozváží jídlonosiče důchodcům tvrdí, že nandávat jsme povinni v čase ve kterém si oni určí a jídlo které rozvezou za cca 2 hodiny musí být po otevření horké. Proto otevírají jídlonosiče a měří teplotu.
Autor: honzyk
Ano řeší, když jsem pracoval v Domově pro seniory, vařili jsme do jídlonosičů pro dům s pečovatelskou službou, z těchto jídlonosičů šla část na rozvážku po městě, část se vydala klientům v DPS. Hygiena měřila teplotu u výdeje v DPS, ve chvíli kdy naměřili málo, byl to problém DPS (jiná organizace, naše starost končila ve chvíli vydání do jídlonosičů). Sepsali protokol, DPS nám chtěla dát do smlouvy, že si budou přebírat jídlo při teplotě 90°C. Nakonec jsem jim vysvětlili, že to tak úplně možné není, že jim budeme vydávat jídlo v nejvyšší možné teplotě, ale víc se musí starat oni (nenechávat jídlonosiče přes noc venku v autě – neizolovaném, sehnat si odpovídající nádobí, atp.) Teplotu stravy u těch strávníků na rozvozu už nikdo tolik nehlídá, jak mi říkala hygienická auditorka, to by musely všechny ty charity a pečovateláky pozavírat – nedodržení teploty, nevyhovující auta,…
Autor: rohlik
Já bych se informovala na hygieně.Vy musíte zajistit teplotu v termovárnicich,které jdou např.do výdejen,ale ne v obyčejném jidlonisiči.Volala bych na hygienu,kde Vám určitě poradi a pokud Vaše paní vedoucí tvrdí něco jinak,tak nemá dělat vedoucí pro školní jídelní.
Autor: Katka Katka
Rohlik, já s váma naprosto spuhlasím, bohužel u nás se to zvrhlo a z vedlejší činnosti je hlavní a vše se tomu podřizuje a školka a děti jsou činnost vedlejší. Děkuji a přeji hezký den
Autor: zdenouš
Katko,tomu tedy přestávám hovět.Pokud jste školní jídelna,tak vaření pro žáky je činnost hlavní a vaření pro charitu je činnost vedlejší.Pokud dáváte jídlo do kastrůlku, tak musí mít 60st.Kolik bude mít po dvou hodinách cestování s tím bych si hlavu nelámala.
Autor: Radkaa
Souhlasím se Zdenoušem. Možná vedoucí spolupracuje s ředitelkou a berou to jako přivýdělek. A že se má vařit v první řadě pro děti, to je moc nezajímá (jenom spekulace). Co vím, tak se občas vaření pro důchodce upřednostňuje. Ale vedoucí je od toho, aby toto všechno řídila a vařilo se hlavně pro děti!!
Autor: KatkaKatka
Radkaa no trefila jste hřebík na hlavičku. Bohužel, když se ozveme je zle. Takže jsem opravdu chtěla potvrdit to co nám bylo vštěpováno, že jídlo do jídlonosičů musí mít 60 stupňů a dál nás nezajímá. Ale když začali měřit jídlo v ……. a vedoucí nám začala tvrdit, že na to mají právo a že jídlo musí mít po 2 hodinách teplotu 60 tak nás tím doslova zaskočila a zmátla. Děkuju všem co zareagovali, jste zlatí 🙂
Autor: exitkaaa
Vše už tady bylo řečeno. Ano, vaříme pro dětí/žáky. To je hlavní činnost. Ale….když se vydává do jidlonosičů, musí mít strava minimálně 60 st. A tuto teplotu musí mít i v době předávání. Takže ten, kdo přebírá….má právo si teplotu přeměřit NA MÍSTĚ PŘEBÍRÁNÍ stravy a nemusí si stravu přebrat s nižší teplotou. Může požadovat nápravu. Ale když bude přeměřovat někde po cestě, tak to už vás zajímat nemusí. Pokud jsou takové problémy, tak bych každý den namátkově před daným člověkem přebrala namátkou třeba dva jídláky, přeměřila teplotu, zapsala a nechala bych si to podepsat. Ikdyž je to doplňková činnost, teplota se musí dodržovat.
Autor: berny
Tak když je vedoucí tak chytrá, tak ať sama něco udělá pro zabezpečení teploty jídla/ termoboxy/.
Jenom můj zvědavý dotaz: kde těch 160 kastrolů plníte a kde je máte připraveny před výdejí? díky za odpověď.