Karbenátek z rybího filé
Máte zkušenost s přípravou rybích karbenátků pro 450 strávníků? Můžete se podělit s nějakou vychytávkou? My řešíme, že musíme dávat více strouhanky, aby se nám nerozpadaly. Před smažením nám hodně vlhnou. Zatím jen zkoušíme, ale stále to není OK. Nebo je lepší příprava v konvektomatu na pečící program? Poradíte nastavení? Budu ráda za každou radu. Hezký den. Iva
Slovo karbenátek je jazykový zmetek, používaný v němčině. Jediný správný výraz je karbanátek. Pokud toto je opravdu v receptuře, tak kam jsme došli, že to použijeme a ani o tom nepřemýšlíme. Přeji hezký den
Jémine! Máte pravdu … karbanátek … omlouvám se velice a pořizuji brýle 🙂 … a že mi již někdo prozradí nějakou vychytávku? Děkuji a přeji hezký zbytek dne všem. Iva
Že vás baví řešit nějaký překlep. Mám pocit, že kolegyňka prosila o radu a tu jí nikdo nenapsal. Překlepnout se snad může každý. Teď k tématu. Karbanátky normálně pečeme na vymazaném plechu v konvektomatu. Pečeme je cca 30 minut na 190 stupňů. Záleží na velikosti a tloušťce. Přeji hodně zdaru a méně štiplavých kolegyň.
Hezký víkend všem.
Ano, trocha tolerance nikdy nezaškodí… Je dost slov, které mají dvojí pravopis a obojí je správný, např. kedluben/kedlubna, okurek/okurka, nebo polévka/polívka. Ne tak karbenátek/karbanátek, kde první podoba je nespisovná, odvozená asi z německého (rovněž nespisovného) slova Karbenatl. Při jejich volbě závisí na tom, zda chceme mluvit spisovně, či ne. A v diskusích se moc spisovně nemluví… Někdy závisí i na krajových zvyklostech. „Karbenátek“ lidi v Čechách tahá za uši, ale je dost běžný na Moravě, kde zase nepoužívají tvar „polívka“ – zní jim silně pražsky.
Z rybího filé jsme karboše také dělali,ono záleží na tom zda je ryba chlazená nebo mražená.Mraženou co si pamatuji jsme vymačkáváli,aby bylo co nejméně vody.Dáváte vejce,jsou důležitá právě proto,aby vám směs držela pohromadě.Dejte jich kdyžtak vícJeště mě napadlo přidat trochu solamylu.Smažily jsme v konvektomatu na pečícím papíře a ještě jsme potírali v oleji romíchanou sladkou paprikou.Ale nejvíc podle mě záleží na kvalitě ryby.Tak se mějte krásně,přesně tak ,jako je dnešní den.
Karbenátek z rybího filé
Autor: Iva K.
Karbenátek z rybího filé
Máte zkušenost s přípravou rybích karbenátků pro 450 strávníků? Můžete se podělit s nějakou vychytávkou? My řešíme, že musíme dávat více strouhanky, aby se nám nerozpadaly. Před smažením nám hodně vlhnou. Zatím jen zkoušíme, ale stále to není OK. Nebo je lepší příprava v konvektomatu na pečící program? Poradíte nastavení? Budu ráda za každou radu. Hezký den. Iva
Autor: Pepina
A co to je KARBENÁTKY? 🙂 To víte, po ráno, už mě to nedá
Autor: Iva K.
„RYBÍ KARBENÁTEK“ z rybího filé. Receptury pokrmů pro školní stravování, 3.díl, str.95. Od Společnosti pro výživu vydané v roce 2007.
Autor: Moderátor
Odstraněno
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.
Autor: rohlik
Slovo karbenátek je jazykový zmetek, používaný v němčině. Jediný správný výraz je karbanátek. Pokud toto je opravdu v receptuře, tak kam jsme došli, že to použijeme a ani o tom nepřemýšlíme. Přeji hezký den
Autor: Iva K.
Jémine! Máte pravdu … karbanátek … omlouvám se velice a pořizuji brýle 🙂 … a že mi již někdo prozradí nějakou vychytávku? Děkuji a přeji hezký zbytek dne všem. Iva
Autor: Peťule
Že vás baví řešit nějaký překlep. Mám pocit, že kolegyňka prosila o radu a tu jí nikdo nenapsal. Překlepnout se snad může každý. Teď k tématu. Karbanátky normálně pečeme na vymazaném plechu v konvektomatu. Pečeme je cca 30 minut na 190 stupňů. Záleží na velikosti a tloušťce. Přeji hodně zdaru a méně štiplavých kolegyň.
Hezký víkend všem.
Autor: Pavel Ludvík
Ano, trocha tolerance nikdy nezaškodí… Je dost slov, které mají dvojí pravopis a obojí je správný, např. kedluben/kedlubna, okurek/okurka, nebo polévka/polívka. Ne tak karbenátek/karbanátek, kde první podoba je nespisovná, odvozená asi z německého (rovněž nespisovného) slova Karbenatl. Při jejich volbě závisí na tom, zda chceme mluvit spisovně, či ne. A v diskusích se moc spisovně nemluví… Někdy závisí i na krajových zvyklostech. „Karbenátek“ lidi v Čechách tahá za uši, ale je dost běžný na Moravě, kde zase nepoužívají tvar „polívka“ – zní jim silně pražsky.
Autor: Zdenouš
Z rybího filé jsme karboše také dělali,ono záleží na tom zda je ryba chlazená nebo mražená.Mraženou co si pamatuji jsme vymačkáváli,aby bylo co nejméně vody.Dáváte vejce,jsou důležitá právě proto,aby vám směs držela pohromadě.Dejte jich kdyžtak vícJeště mě napadlo přidat trochu solamylu.Smažily jsme v konvektomatu na pečícím papíře a ještě jsme potírali v oleji romíchanou sladkou paprikou.Ale nejvíc podle mě záleží na kvalitě ryby.Tak se mějte krásně,přesně tak ,jako je dnešní den.
Autor: Iva K.
Super 🙂 K pátku děkuji Vám všem za odpovědi a přeji krásné dny. Iva
Autor: maxov
Autor: Moderátor
Odstraněno
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.
Autor: Moderátor
Odstraněno
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.
Autor: zdenouš
Pro boha,to je snad vtip.Kdo se to sem dostal?Hledejte si dárce někde jinde.