Přeskočit na obsah

kaukulace mzdových nákladů

  • Autor: dobrá voda

    kaukulace mzdových nákladů
    Dobrý den prosím jak mám vypočítat mzdové náklady na nedotovaný oběd ve školce. Mám napočítat svačiny a přesnídávky jako jeden oběd, nebo to nějak pokrátit?

    • Autor: ivka6

      Zpočítat všechnu vydanou stravu v poměru 3 nebo 5 svačin na jeden oběd.
      Mám 300 svačin vydělím 3 nebo 5 a přičtu k obědům. S výslednou cifrou mohu počítat jako s podkladem pro výpočet mzdové režie (mzdy, odvody, FKSP, pojištění : přepočtený počet stravy a vyjde průměrný náklad na jedno jídlo. Nebo poměrem obědů svačin ku vynaloženým mzdám a vyjde na každé denní jídlo (60% oběd, 20% a 20% doplňky. Někde počítají na kalkulační jednici s porovnáním i na korunu vynaložených potravin (je to většinou z výrobní sféry), je vhodné pro výpočet celodenního stravování.

      • Autor: Manka

        Chápu to dobře, že přesnídávky vydělím třemi a svačiny pěti?
        Proč ne stejně?

    • Autor: ivka6

      Milá kolegyně, vydělíte součet přesnídávek a svačin třemi nebo 5, záleží na vás, podle pracnosti. Já jsem nikde nenašla relevantní postup, tak jsem si stanovila kalkulační jednici takto: počet obědů + /přesnídávky + svačiny : 5/ = přepočtený počet porcí, se kterým dále pracuji při výpočtu věcných a osobních nákladů.

    • Autor: zaměstnanec

      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli došlo k nějaké změně k placení obědů zaměstnanců. Zaměstnanci jídelny pracují na zkrácený úvazek 7hodin. Jednu hodinu mají na doplňkovou činnost pro cizí strávníky, kdy dostávají část z vybraných peněz na mzdy. Teď přišlo vedení školy s tím, že zaměstnance přeřadí k cizím strávníkům a tím pádem budou platit stejně jako oni, ale z ceny se jim odečte FKSP a příspěvek na mzdy. To znamená, že budou platit cenu potravin, plus režii, která se odvádí zřizovateli. Je to tak v pořádku? Nebo si každý zřizovatel může nastavit své podmínky? Děkuji za informace.

      • Autor: Pavel Ludvík

        K tomuto bych chtěl upřesnit, že škola dnes už není povinna zajišťovat stravování zaměstnanců, ani když má vlastní jídelnu. A některé školy toho začínají využívat. Důvodem je, že podle MŠMT se nesmí hradit mzdové náklady kuchařek ze státní dotace. takže když škola na mzdy nemá prostředky, stravování zaměstnanců prostě zruší. Vyhláška 84 platí, když škola stravování zaměstnanců zajišťuje. Když ne, buď se nestravují, nebo jako cizí strávníci za plnou cenu. O kombinaci, že bych cizímu strávníkovi snížil cenu o FKSP a nějakou částku na mzdy, mi není nic známo.

        • Autor: Ementál

          Tomu bych docela rozuměla, pokud by si zaměstnanci platili obědy jako cizí strávníci, tak by jídelna dostala za jejich jídla mzdové náklady. U nás tato jídla připravujeme zadarmo.

    • Autor: ivka6

      Ne každý zřizovatel, ale zaměstnavatel určuje způsob a podmínky stravování zaměstnanců, to byste měli mít ošetřeno ve vnitřních předpisech. Stravování zaměstnanců se řídí předpisy územně samosprávných celků, z. 250 o rozpočtových pravidlech, zákoníkem práce a vyhláškou č. 84 o strav, zaměstnanců, všechno v platném znění. Když máte svoji jídelnu, zaměstnanec platí hodnotu potravin sníženou o příspěvek FKSP a náklady na výrobu jdou k tíži zaměstnavateli, většinou z provozních prostředků, z vlastních příjmů. Nesmí jít z peněz na stravování dětí, to podle školského zákona nejde, to je jen na školní stravování dětí, ýžáků, studentů.

    • Autor: Inka

      Dobrý den,
      chtěla bych se zeptat, musím mít cenu potravin u zaměstnanců a cizích strávníků stejnou? U našich zaměstnanců mi výše stačí, ale u cizích – zvlášť výdejka – s tím nevyjdu – je jich docela malý počet. Když kvůli cizím zvednu fin. normu na potraviny i u zaměstnanců, bude to u nich zbytečné…Děkuji za odpověď
      Inka

      • Autor: spaky2

        Dobrý den, mám stejně vysokou cenu, byť bych u našich zaměstnanců nepotřebovala, ale v doplňkové se jich stravuje málo a jen drahá jídla.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se