Dobrý večer, měla bych dotaz ohledně ceny obědu/finanční normativ. Normujeme velikosti porce koef. 1/ 0,8/ 0,7 a 0,5 pro MŠ. Řídíme se koeficienty u velkostí porcí, ale mě by zajímalo, zda se těmito koeficienty máme řídit i u ceny obědu. Když při koeficientu 1 máme cenu obědu 30 Kč, měl by mít oběd pro MŠ s koeficientem 0,5 cenu 15? A ostatní ceny dle koeficientů? Nebo se na ceny koeficienty nevztahují? Ceny v příkladu čistě teoretické. Děkuji moc.
Koeficienty se na ceny rozhodně vztahují. Cena musí odpovídat velikosti porce, tj. koeficientu, a zároveň musí být v rámci rozpětí finančních limitů na nákup potravin podle Přílohy č. 2 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.
Dobrý den, děkuji. Jsem ve funkci nová a vše zjišťuji. Také si to myslím, ale u nás (ani v okolí, co jsem hledala) to tak není. Když jsem se ptala své předchůdkyně, tak mi řekla, že je to zohlednění potravin, které nejdou rozdělit a dávají se všem stejně (kus ovoce, jogurt v kelímku… Ale to já zatím nepraktukuji). Takže zavézt nové ceny bude dost problematické.
Dobrý den, Vaše bývalá kolegyně má pravdu, také to mám podobně, abych mohla dát kusové ovoce a celý jogurt, tak ve školce mám oběd 21 Kč, ale děti od 6- do 10 let mají stravné 33 Kč. Nikdy nebyl jakýkoliv problém. Přeji hezký den
Dobrý den, děkuji za vaši reakci. To naprosto chápu, ale u nás máme oběd MŠ 22 Kč a porci pro 15+ za 29 Kč. Takže koeficient MŠ vůči celé porci není 0.5 (nebo aspoň přibližně), ale 0.75… Proto se tím zabývám…
Osobně si myslím, že je v reálu velmi rozvolněná vazba mezi normativem množství ( a živin) , cenou a skutečně odebraným jídlem a reálně zkonzumovaným jídlem konkrétním strávníkem a vše je vlastně průměrem měsíční spotřeby. Dle mne jde podle praxe tedy zejména o celkové naplánování spotřeby surovin a celkového objemu finančních prostředků na potraviny a nejnověji též s ohledem na minimalizaci zbytků .Projevuje se to zejména u výběrových jídelníčků a v poslední době u samoobsluh. Takže dogmaticky uplatňovat koeficienty odvozené z přílohy číslo 1 Vyhlášky nebo z finančních limitů v příloze č.2 není správné ,
Záleží na praxi každé jídelny .
Při dogmatickém přístupu bychom sklidili :
1. Velké zbytky ( nucení dětí do jídla )
2. Diskuse o různých cenách při výběru jídel. ( konec výběrových jídelníčků )
3. Diskuse o vážení jednotlivých porcí.
atd a atp
Koeficient porce vs. finanční normativ
Autor: Michaela Potůčková
Dobrý večer, měla bych dotaz ohledně ceny obědu/finanční normativ. Normujeme velikosti porce koef. 1/ 0,8/ 0,7 a 0,5 pro MŠ. Řídíme se koeficienty u velkostí porcí, ale mě by zajímalo, zda se těmito koeficienty máme řídit i u ceny obědu. Když při koeficientu 1 máme cenu obědu 30 Kč, měl by mít oběd pro MŠ s koeficientem 0,5 cenu 15? A ostatní ceny dle koeficientů? Nebo se na ceny koeficienty nevztahují? Ceny v příkladu čistě teoretické. Děkuji moc.
Autor: Alena Gambová
Koeficienty se na ceny rozhodně vztahují. Cena musí odpovídat velikosti porce, tj. koeficientu, a zároveň musí být v rámci rozpětí finančních limitů na nákup potravin podle Přílohy č. 2 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.
Autor: Michaela Potůčková
Dobrý den, děkuji. Jsem ve funkci nová a vše zjišťuji. Také si to myslím, ale u nás (ani v okolí, co jsem hledala) to tak není. Když jsem se ptala své předchůdkyně, tak mi řekla, že je to zohlednění potravin, které nejdou rozdělit a dávají se všem stejně (kus ovoce, jogurt v kelímku… Ale to já zatím nepraktukuji). Takže zavézt nové ceny bude dost problematické.
Autor: Zdeňka Rohlíkoví
Dobrý den, Vaše bývalá kolegyně má pravdu, také to mám podobně, abych mohla dát kusové ovoce a celý jogurt, tak ve školce mám oběd 21 Kč, ale děti od 6- do 10 let mají stravné 33 Kč. Nikdy nebyl jakýkoliv problém. Přeji hezký den
Autor: Michaela Potůčková
Dobrý den, děkuji za vaši reakci. To naprosto chápu, ale u nás máme oběd MŠ 22 Kč a porci pro 15+ za 29 Kč. Takže koeficient MŠ vůči celé porci není 0.5 (nebo aspoň přibližně), ale 0.75… Proto se tím zabývám…
Autor: Karel Krenk, Ing Krenk
Osobně si myslím, že je v reálu velmi rozvolněná vazba mezi normativem množství ( a živin) , cenou a skutečně odebraným jídlem a reálně zkonzumovaným jídlem konkrétním strávníkem a vše je vlastně průměrem měsíční spotřeby. Dle mne jde podle praxe tedy zejména o celkové naplánování spotřeby surovin a celkového objemu finančních prostředků na potraviny a nejnověji též s ohledem na minimalizaci zbytků .Projevuje se to zejména u výběrových jídelníčků a v poslední době u samoobsluh. Takže dogmaticky uplatňovat koeficienty odvozené z přílohy číslo 1 Vyhlášky nebo z finančních limitů v příloze č.2 není správné ,
Záleží na praxi každé jídelny .
Při dogmatickém přístupu bychom sklidili :
1. Velké zbytky ( nucení dětí do jídla )
2. Diskuse o různých cenách při výběru jídel. ( konec výběrových jídelníčků )
3. Diskuse o vážení jednotlivých porcí.
atd a atp