Přeskočit na obsah

Kolik čeho uvařit

  • Autor: zdenaa

    Kolik čeho uvařit
    Dobrý den, jsem začátečník a potřebovala bych poradit jak si vypočítat kolik čeho uvařit. Je mě jasné maso, ale mám problém s přílohou – kolik brambor, knedlíků, těstovin atd.. ?

    • Autor: Valentýna

      Vážená paní kolegyně začátečnice, kupte kávu a bonboniéru a objednejte se do nejbližší školní jídelny ke zkušené vedoucí na radu. To je nejrychlejší. A hlavně si zakupte normy pro školní stravování.

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den,milé kolegyně,dnes jsem si udělala takový malý malý průzkum, kolik stravovaných z dnešních 81 přihlášených sní kompletní oběd.Podávala se polévka z ovesných vloček s mrkví,sekaná pečeně s bramborovou kaší,okurkový salát.Kompletní oběd snědly všeho všudy4 učitelky a včíl mudruj.Tak hezký víkend.

    • Autor: kubice

      Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak často se můžou zařazovat sterilizované saláty do měsíčniho jídelníčku a jestli používáte hotové bramborové těsto nebo z vařených brambor. Vařím ve školce pro 80 dětí. Děkuji za odpověd.

      • Autor: nototo

        Dobrý den, mimo červené řepy dáváme dětem do MŠ pouze saláty z čerstvé zeleniny.Ale také červená řepa se dá lehce připravit nebo koupit už vařená vakuovaná a je možné ji přidat do různých salátů.Do MŠ doporučuji pouze vše čerstvé a v nejvyšší kvalitě. Jinak jak píšete pro tak málo strávníků lze v pohodě udělat bramborové knedlíky z brambor. bramborové těsto zakázané není a většina velkých jídelen ho používá, takže záleží i na vedení vaší MŠ co požaduje a jak se domluvíte

        • Autor: rohlik

          Nemyslím si,že je rozdíl jestli vařite ve velké jídelně bramborové knedlíky.Pokud je méně strávniků tak je zase málo kuchařek.Jsme jidelna se 130 strávniky a jednou pani kuchařkou,takže jsme rády za těsto v prášku.Přeji hezký den

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den,sterilované saláty rozhodně používat můžete,zakázané to není,ale lepší je dát zeleninu čerstvou.Ne vždy to ovšem je možné.Takže bych v nouzi použila.Osobně v jídelně sterilované saláty nedávám,neberu ani bramborové těsto.Preferuji klasiku z brambor.Ale i bramborové těsto v prášku je možné používat.Hezký den

      • Autor: kubice

        Dobrý den,děkuji za odpověd. Použivám kyselé okurky a červenou řepu. Myslím si,že to není špatn á věc. V zimě je drahá zelenina salaty nedělám.

        • Autor: Adka

          Dobrý deň, my dávame dosť často okurku, ale už sa to snažím obmedzovať. Premýšľam čo dať miesto nej, ale niekedy to proste nejde. Stravníci milujú okurky…No teraz v zime preferujem červenú repu. Je pomerne lacná a je toľko sposobov ako ju pripraviť, že to nejde používať sterilovanú. Je s tým viac práce, ale stojí to za to. Doporučujem očistenú nakrouhanú na plátky upiecť 😉 Iste vitamínov je tam menej, ale je to zmena a to chutná 🙂

        • Autor: Hanka71

          Dobrý den,
          sterilované okurky a řepu používat můžete, jen to hygiena nepočítá do ND, kde by měla být syrová zelenina 8x a tepelně upravená 4x do měsíce. Nepočítají ani oblohu na talíři jako jsou plátky okurek a rajčat. Měly by to být saláty nebo misky. Přeji hezký den

          • Autor: hygienička

            Dle metodického doporučení, které obdržely vedoucí ŠJ od svých ředitelů:

            Zelenina čerstvá (min. 8x za měsíc)
            Čerstvou zeleninou jsou míněny saláty, čerstvá krájená zelenina (zeleninové bary) nebo obloha.
            V případě, že je oblohou míněn pouze plátek rajčete či papriky, má i tento způsob nabídky své opodstatnění, a to z edukačních důvodů (naučit děti konzumovat syrovou zeleninu) než žádná nabídka, i když je takováto porce syrové zeleniny z nutričního hlediska nedostatečná.
            Za čerstvou zeleninu se nepovažuje sterilovaná zelenina (řepa, sterilované zelí, sterilované okurky).
            Naopak kysané zelí či jinak mléčně kvašená zelenina (neboli pickles) se mezi čerstvou zeleninu řadit může.

    • Autor: Zdenouš

      Adko,prosím Vás mohla by jste pro mě napsat podrobněji, jak pečete tu červenou řepu a v čem.
      Děkuji

    • Autor: JanaHartová

      saláty my děláme velmi často a hlavně domácí a červená řepa s čínským zelím je super doporučuji děti tenhe salát mají rády a hlavmě salát mrkvový,který přijde levně a přesnídávku z jablek do které namixujeme třetinu mraženého ovove např. malin je to moc dobré nebo zelné saláty a zelí je levné stelikky jsou moc drahé a ostré,okurek steril dáváme jen k čočce nebo hrach a steril sáláty vůbec

    • Autor: JanaHartová

      Moc se omlouvám za chybu při psaní ,ale dělám jí i ráda a děti se na to těší a rády je v jídelníčcích hledají já alespoň vím že je čtou a co se týče norem samozřejmně normuji počítačem a používám normy ,ale přesto si vedu deníček ,kde si zapisuji co se vařilo a jaký byl počet strávníčků a tím mám přehled kolik čeho uvařit tedy příloh a nedělame zbytečně zbytky.Samozřejmě norma masa je daná a na tu má každý nárok a tu mu dáme a kdo nechce tak jí dá kamarádovi,ale to je věc strávníka

    • Autor: Zdendule

      Prosím,kde čerpáte receptury pro vaření zeleninových jídel bez masa,které děti opravdu ji.kde se plni bříška,ne odpad.koše.Děkuji

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den,na první část věty Vám odpovím ,že bezmasé zeleninové recepty vyhledávám na různých portálech internetu.Bohužel na druhou část vaší věty odpověď neznám.Mějte se krásně

    • Autor: Zdenouš

      U nás je to bohužel tak,že se plní ten odpadkový koš.Tak ještě jednou, krásný zbytek dnešního dne.

    • Autor: Radkaa

      Chtěla bych věřit tomu, že až my naučíme tato jídla jíst děti v mateřských školách, tak zbytků v základních školách bude méně. Snažíme se o to, ovšem nějaký rok to ještě potrvá.

      • Autor: Adka

        Radka, držím Vám všetky prsty. MŠ je pre ZŠ veľká pomoc, i keď gro ostáva v rodine.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se