Přeskočit na obsah

Kontrola prac. z hygieny

  • Autor: Marie Zachová

    Kontrola prac. z hygieny
    Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti z hygienických kontrol po 1.5.2004. Nás navštívily hygieničky tento týden. Mimo drobností, jako že rýžák a smeták byl v umývárně bílého nádobí a na odpadkovém koši nebyl poklop, tak návštěva dopadla dobře. Pouze paní hygienička mě přesvědčovala, že bych si měla založit sešit, do kterého bych si zapisovala, že příjem zboží byl vpořádku. Namítala jsem, že příjem zboží je prováděn, tak jak je uvedeno v provozním řádu, který je v souladu s vyhláškou 137/2004 a že když stojím já u přejímky (nebo hlavní kuchařka), tak si vše zkontroluji a nemusím si o tom psát zápis. Nechtěně se mnou souhlasila a přesto mi řekla, že bych se měla nad tím zamyslet. Hlavně mi na celé kontrole vadilo, že celou dobu mluvila a chovala se jako, že to vše je pouze na papíře a ve skutečnosti se to tak nedělá. Toto jsou mé čerstvé zážitky. Zdraví Zachovka

    • Autor: Inna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hezký den, milé paní hygiéničky mě navštívili asi před měsícem. Najednou prošly školu a dvě školky, ve kterých pracuji jako vedoucí.A mé pocity? Jen kladné! Kontrola proběhla v pořádku, zápis jen prasklá stěna v přípravně zeleniny, což se už dalo do pořádku! Jídelní lístek……….. spotřební koše, vždycky se něco najde, bylo mi doporučeno vařit více bezmasých pokrmů, toď vše! HACCP – jeden velký papírový nesmysl či smysl!? Vše se snažím vést, kontrolovat, ale s rukou na srdci, samy se zmínily, že obešly x zařízení ve kterých já jsem teda se svými kuchařkami hooooodně popředu! A sešit na příjem? Mám ….pro klidný spánek! Ale příjde další kontrola a bude určitě něco nového, co budeme muset dohnat! Všem přeji krásný den!

    • Autor: Inna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hezký den, milé paní hygiéničky mě navštívili asi před měsícem. Najednou prošly školu a dvě školky, ve kterých pracuji jako vedoucí.A mé pocity? Jen kladné! Kontrola proběhla v pořádku, zápis jen prasklá stěna v přípravně zeleniny, což se už dalo do pořádku! Jídelní lístek……….. spotřební koše, vždycky se něco najde, bylo mi doporučeno vařit více bezmasých pokrmů, toď vše! HACCP – jeden velký papírový nesmysl či smysl!? Vše se snažím vést, kontrolovat, ale s rukou na srdci, samy se zmínily, že obešly x zařízení ve kterých já jsem teda se svými kuchařkami hooooodně popředu! A sešit na příjem? Mám ….pro klidný spánek! Ale příjde další kontrola a bude určitě něco nového, co budeme muset dohnat! Všem přeji krásný den!

    • Autor: Inna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hezký den, milé paní hygiéničky mě navštívili asi před měsícem. Najednou prošly školu a dvě školky, ve kterých pracuji jako vedoucí.A mé pocity? Jen kladné! Kontrola proběhla v pořádku, zápis jen prasklá stěna v přípravně zeleniny, což se už dalo do pořádku! Jídelní lístek……….. spotřební koše, vždycky se něco najde, bylo mi doporučeno vařit více bezmasých pokrmů, toď vše! HACCP – jeden velký papírový nesmysl či smysl!? Vše se snažím vést, kontrolovat, ale s rukou na srdci, samy se zmínily, že obešly x zařízení ve kterých já jsem teda se svými kuchařkami hooooodně popředu! A sešit na příjem? Mám ….pro klidný spánek! Ale příjde další kontrola a bude určitě něco nového, co budeme muset dohnat! Všem přeji krásný den!

    • Autor: Monika

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hygienička byla. Bohu dík máme velice rozumnou dámu. Vše bylo OK a to máme HACCP vlastní výroby. Pouze nebyla dokonalá analýza provozu – na papíře. Příjem zboží samozřejmě nezapisuji a ani nebudu. Je nesmysl mít všude hory sešitů. Máte snad čas je vyplňovat. Přijede zelinář, za ním stojí řezník, nahoře čeká rodič, který chce něco vyřídit a ještě pan ředitel zrovna teď chce něco důležitého řeštit. To já určitě budu zapisovat, že cibule není shnilá a maso má 4 st. Celsia. Pokud mi někdo dodá např. shnilé broskve, tak si je přece vůbec nepřevezmu a nebudu o tom vést sešit. Zdravím

    • Autor: Monika

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hygienička byla. Bohu dík máme velice rozumnou dámu. Vše bylo OK a to máme HACCP vlastní výroby. Pouze nebyla dokonalá analýza provozu – na papíře. Příjem zboží samozřejmě nezapisuji a ani nebudu. Je nesmysl mít všude hory sešitů. Máte snad čas je vyplňovat. Přijede zelinář, za ním stojí řezník, nahoře čeká rodič, který chce něco vyřídit a ještě pan ředitel zrovna teď chce něco důležitého řeštit. To já určitě budu zapisovat, že cibule není shnilá a maso má 4 st. Celsia. Pokud mi někdo dodá např. shnilé broskve, tak si je přece vůbec nepřevezmu a nebudu o tom vést sešit. Zdravím

    • Autor: Monika

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Hygienička byla. Bohu dík máme velice rozumnou dámu. Vše bylo OK a to máme HACCP vlastní výroby. Pouze nebyla dokonalá analýza provozu – na papíře. Příjem zboží samozřejmě nezapisuji a ani nebudu. Je nesmysl mít všude hory sešitů. Máte snad čas je vyplňovat. Přijede zelinář, za ním stojí řezník, nahoře čeká rodič, který chce něco vyřídit a ještě pan ředitel zrovna teď chce něco důležitého řeštit. To já určitě budu zapisovat, že cibule není shnilá a maso má 4 st. Celsia. Pokud mi někdo dodá např. shnilé broskve, tak si je přece vůbec nepřevezmu a nebudu o tom vést sešit. Zdravím

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Měla jsem tu dva dny školní inspekci. Odešla v 11 hod. a 11.30 tu byla hygiena. No prýma den.
      Hygiena byl zaměřena na skladování a HACCP. Prohlédli si evidenci HACCP. Tentokrát dobrý.

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Měla jsem tu dva dny školní inspekci. Odešla v 11 hod. a 11.30 tu byla hygiena. No prýma den.
      Hygiena byl zaměřena na skladování a HACCP. Prohlédli si evidenci HACCP. Tentokrát dobrý.

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Měla jsem tu dva dny školní inspekci. Odešla v 11 hod. a 11.30 tu byla hygiena. No prýma den.
      Hygiena byl zaměřena na skladování a HACCP. Prohlédli si evidenci HACCP. Tentokrát dobrý.

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Jo ten sešit bych nezaváděla. Od toho mám na každém dodacím listu podpis a razítko, že to bylo v pořádku.

      • Autor: Máňa

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, navrhuji si ten sešit zavést. Zapisovat tam, jaký byl příjem, jaké bylo počasí a stav vody na českýk tocích dnes v sedm hodin ráno. A účelné by ještě bylo si k tomu zavést druhý sešit, možná barevně odlišený, do kterého bychom zapsali, že vše bylo řádně zapsáno.

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Jo ten sešit bych nezaváděla. Od toho mám na každém dodacím listu podpis a razítko, že to bylo v pořádku.

      • Autor: Máňa

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, navrhuji si ten sešit zavést. Zapisovat tam, jaký byl příjem, jaké bylo počasí a stav vody na českýk tocích dnes v sedm hodin ráno. A účelné by ještě bylo si k tomu zavést druhý sešit, možná barevně odlišený, do kterého bychom zapsali, že vše bylo řádně zapsáno.

    • Autor: Jana

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Jo ten sešit bych nezaváděla. Od toho mám na každém dodacím listu podpis a razítko, že to bylo v pořádku.

      • Autor: Máňa

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, navrhuji si ten sešit zavést. Zapisovat tam, jaký byl příjem, jaké bylo počasí a stav vody na českýk tocích dnes v sedm hodin ráno. A účelné by ještě bylo si k tomu zavést druhý sešit, možná barevně odlišený, do kterého bychom zapsali, že vše bylo řádně zapsáno.

    • Autor: Dagmar

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Vážené kolegyně,
      je překvapující konstatování, že ve školních jídelnách se také vaří. Rozlišujte nesmyslná nařízení a nechápu, proč zavádět sešit na příjem, když já ve svém zájmu projdu zboží jestli je odpovídající kvalita a kvantita, vždyť za něj odpovídám. Když nebude vyhovovat, tak si je milý dodavatel odveze a nemusím nic měřit. Ostatně, najděte předpis, který Vám to ukládá.

    • Autor: Dagmar

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Vážené kolegyně,
      je překvapující konstatování, že ve školních jídelnách se také vaří. Rozlišujte nesmyslná nařízení a nechápu, proč zavádět sešit na příjem, když já ve svém zájmu projdu zboží jestli je odpovídající kvalita a kvantita, vždyť za něj odpovídám. Když nebude vyhovovat, tak si je milý dodavatel odveze a nemusím nic měřit. Ostatně, najděte předpis, který Vám to ukládá.

    • Autor: Dagmar

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Vážené kolegyně,
      je překvapující konstatování, že ve školních jídelnách se také vaří. Rozlišujte nesmyslná nařízení a nechápu, proč zavádět sešit na příjem, když já ve svém zájmu projdu zboží jestli je odpovídající kvalita a kvantita, vždyť za něj odpovídám. Když nebude vyhovovat, tak si je milý dodavatel odveze a nemusím nic měřit. Ostatně, najděte předpis, který Vám to ukládá.

    • Autor: divizna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Při kontrole našich středisek byly zkontrolovány teploty vydávaných jídel, plnění spotřebních košů, sklady – čistota a spotřební lhůty, úklidové místnosti, HACCP- zápis příjmu zboží, sanitace, kde se zpracovávají vejce, jakým způsobem je přinášíme do varny?!.. a na konec celé direktivní kontroly mi bylo doporučeno, že při sladkém dni bych neměla plánovat do jídelníčku žádné maso ani při svačině a polévce. Nikdy nevím s čím přijdou příště…?Asi měly dobrou náladu, protože kupodivu nenapsaly žádnou pokutu. Provozní řád nemám asi v pořádku, prosím poraďte co v něm má být uvedeno?

    • Autor: divizna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Při kontrole našich středisek byly zkontrolovány teploty vydávaných jídel, plnění spotřebních košů, sklady – čistota a spotřební lhůty, úklidové místnosti, HACCP- zápis příjmu zboží, sanitace, kde se zpracovávají vejce, jakým způsobem je přinášíme do varny?!.. a na konec celé direktivní kontroly mi bylo doporučeno, že při sladkém dni bych neměla plánovat do jídelníčku žádné maso ani při svačině a polévce. Nikdy nevím s čím přijdou příště…?Asi měly dobrou náladu, protože kupodivu nenapsaly žádnou pokutu. Provozní řád nemám asi v pořádku, prosím poraďte co v něm má být uvedeno?

    • Autor: divizna

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Při kontrole našich středisek byly zkontrolovány teploty vydávaných jídel, plnění spotřebních košů, sklady – čistota a spotřební lhůty, úklidové místnosti, HACCP- zápis příjmu zboží, sanitace, kde se zpracovávají vejce, jakým způsobem je přinášíme do varny?!.. a na konec celé direktivní kontroly mi bylo doporučeno, že při sladkém dni bych neměla plánovat do jídelníčku žádné maso ani při svačině a polévce. Nikdy nevím s čím přijdou příště…?Asi měly dobrou náladu, protože kupodivu nenapsaly žádnou pokutu. Provozní řád nemám asi v pořádku, prosím poraďte co v něm má být uvedeno?

    • Autor: saša

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Co je to za výmysl, že se nemá podávat maso při sladkých dnech . naopak jakmile je bezmasé hlavní jídlo vždy bylo pravidlo dát masovou polévku nebo svačinu. I já měla hygienu na zařízení a žádný sešit nedoporučila. Jen, pokud se jí nezdály některé údaje, nebo pokud měla pocit, že bych měla to či ono co se týkalo kritických bodů dělat podle ní jinak řekla to, ale zároveň mi jasně a zřetelně řekla, že je to moje věc pokud jsem přesvědčená o správnosti. Jinak mám šikovný formulář na měření teplot a dole kolonka přejímka zboží – vpořádku podpis a je to.

    • Autor: saša

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Co je to za výmysl, že se nemá podávat maso při sladkých dnech . naopak jakmile je bezmasé hlavní jídlo vždy bylo pravidlo dát masovou polévku nebo svačinu. I já měla hygienu na zařízení a žádný sešit nedoporučila. Jen, pokud se jí nezdály některé údaje, nebo pokud měla pocit, že bych měla to či ono co se týkalo kritických bodů dělat podle ní jinak řekla to, ale zároveň mi jasně a zřetelně řekla, že je to moje věc pokud jsem přesvědčená o správnosti. Jinak mám šikovný formulář na měření teplot a dole kolonka přejímka zboží – vpořádku podpis a je to.

    • Autor: saša

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Co je to za výmysl, že se nemá podávat maso při sladkých dnech . naopak jakmile je bezmasé hlavní jídlo vždy bylo pravidlo dát masovou polévku nebo svačinu. I já měla hygienu na zařízení a žádný sešit nedoporučila. Jen, pokud se jí nezdály některé údaje, nebo pokud měla pocit, že bych měla to či ono co se týkalo kritických bodů dělat podle ní jinak řekla to, ale zároveň mi jasně a zřetelně řekla, že je to moje věc pokud jsem přesvědčená o správnosti. Jinak mám šikovný formulář na měření teplot a dole kolonka přejímka zboží – vpořádku podpis a je to.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Nezbývá mi nic jiného, než reagovat. Při kontrole HACCP – předložila jsem jí vlastnoručně vypracovanou brožuru, tiskopisy. (ušetřeno škole cca 16.000,– ). To určitě není zanedbatelné, že? Zajímalo ji, zda mám také diagram výrobního procesu /ony chlívečky/. Ty teda nemám. Vypracovala jsem brožuru v jednodušší variantě (což je možné!) a diagram mám v popisu technolog. postupů (příjem, skladování, výdej, hrubá příprava …..). Když jsem jí řekla, že je možná tato jednoduchá varianta – nenamítala. Ale měla „nápad“. Že bych jako mohla vést SEŠIT, do kterého bych zapisovala, že jsme maso rozmrazily dle předpisů, že přejímka zboží byla v pořádku…..! Oponovala jsem jí, že přeci např. při přejímce zboží potvrzuji dodací list. A podpisem strvzuji správnost !!! Popř. uvedu, že obal je poškozený – žádám výměnu, dobropis!
      To si ovšem nechtěla nechat vymluvit. Prý mi na takový zápis stačí dvě věty. Snažila jsem se jí vysvětlit, že na takové zápisy nemáme čas (celodenní stravování, bufet a příprava plněných housek do něj). To prý je věc personální a to máme řešit s ředitelem školy. Takže hodně zdaru v naší práci.

      • Autor: Marie

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, nedejte se, za závadu může být považováno jenom zjištění, které je v rozporu s platným předpisem a vždy s odkazem na příslušný paragraf.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Nezbývá mi nic jiného, než reagovat. Při kontrole HACCP – předložila jsem jí vlastnoručně vypracovanou brožuru, tiskopisy. (ušetřeno škole cca 16.000,– ). To určitě není zanedbatelné, že? Zajímalo ji, zda mám také diagram výrobního procesu /ony chlívečky/. Ty teda nemám. Vypracovala jsem brožuru v jednodušší variantě (což je možné!) a diagram mám v popisu technolog. postupů (příjem, skladování, výdej, hrubá příprava …..). Když jsem jí řekla, že je možná tato jednoduchá varianta – nenamítala. Ale měla „nápad“. Že bych jako mohla vést SEŠIT, do kterého bych zapisovala, že jsme maso rozmrazily dle předpisů, že přejímka zboží byla v pořádku…..! Oponovala jsem jí, že přeci např. při přejímce zboží potvrzuji dodací list. A podpisem strvzuji správnost !!! Popř. uvedu, že obal je poškozený – žádám výměnu, dobropis!
      To si ovšem nechtěla nechat vymluvit. Prý mi na takový zápis stačí dvě věty. Snažila jsem se jí vysvětlit, že na takové zápisy nemáme čas (celodenní stravování, bufet a příprava plněných housek do něj). To prý je věc personální a to máme řešit s ředitelem školy. Takže hodně zdaru v naší práci.

      • Autor: Marie

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, nedejte se, za závadu může být považováno jenom zjištění, které je v rozporu s platným předpisem a vždy s odkazem na příslušný paragraf.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Nezbývá mi nic jiného, než reagovat. Při kontrole HACCP – předložila jsem jí vlastnoručně vypracovanou brožuru, tiskopisy. (ušetřeno škole cca 16.000,– ). To určitě není zanedbatelné, že? Zajímalo ji, zda mám také diagram výrobního procesu /ony chlívečky/. Ty teda nemám. Vypracovala jsem brožuru v jednodušší variantě (což je možné!) a diagram mám v popisu technolog. postupů (příjem, skladování, výdej, hrubá příprava …..). Když jsem jí řekla, že je možná tato jednoduchá varianta – nenamítala. Ale měla „nápad“. Že bych jako mohla vést SEŠIT, do kterého bych zapisovala, že jsme maso rozmrazily dle předpisů, že přejímka zboží byla v pořádku…..! Oponovala jsem jí, že přeci např. při přejímce zboží potvrzuji dodací list. A podpisem strvzuji správnost !!! Popř. uvedu, že obal je poškozený – žádám výměnu, dobropis!
      To si ovšem nechtěla nechat vymluvit. Prý mi na takový zápis stačí dvě věty. Snažila jsem se jí vysvětlit, že na takové zápisy nemáme čas (celodenní stravování, bufet a příprava plněných housek do něj). To prý je věc personální a to máme řešit s ředitelem školy. Takže hodně zdaru v naší práci.

      • Autor: Marie

        Re: Kontrola prac. z hygieny
        Děvčata, nedejte se, za závadu může být považováno jenom zjištění, které je v rozporu s platným předpisem a vždy s odkazem na příslušný paragraf.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Naprosto s Vámi paní Marie souhlasím. Jak krásně jednou větou jste to všechno vystihla. Hezký den.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Naprosto s Vámi paní Marie souhlasím. Jak krásně jednou větou jste to všechno vystihla. Hezký den.

    • Autor: Lenka

      Re: Kontrola prac. z hygieny
      Naprosto s Vámi paní Marie souhlasím. Jak krásně jednou větou jste to všechno vystihla. Hezký den.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se