Přeskočit na obsah

Kontroly

  • Autor: Alena K.

    Kontroly
    Dobrý den jsem začínající vedoucí školní kuchyně,tudíž je pro mě vše nové.Čekáme kontolu z hygieny a školní inspekci.Chtěla jsem se vás zeptat co kontolují?Děkuji za radu.

    • Autor: tristanka

      Hygiena u nás kontrolovala jídelníčky,spotřební koše,kritické body (teploty lednic,teploty při rozvozu) tedy ty, které máte uvedeny v Haccapu,alergeny,provozní a sanitární řády,ve skladu lhůty spotřeby, správné uložení potravin v lednicích-tedy maso a vejce zvlášť od mléčných výrobků a ovoce+zel.,mycí prostředky-lhůty spotř.,
      ČŠI kontrolovala příjemky, výdejky,kalkulace,veškeré řády,spotřební koše-na ty pozor,kontrolují za tři měsíce a průměrují…ale taky dají vědět předem, co vše chtějí vidět.Nebylo to tak hrozné, ale jsem ráda, že to mám za sebou..V případě jakýchkoliv nedostatků máte 3 měsíce na nápravu..

      • Autor: Alena K.

        Moc děkuji za super rady ,tak teď to ještě přežít:-)

      • Autor: Adka

        Dobrý deň, možem sa opýtať…ako čši kontroluje kalkulace? to robí za mňa počítač…

        • Autor: tristanka

          Kalkulace cen obědů..sedí s noťasem a počítá:o), aspoň u mne to tak bylo..

          • Autor: tristanka

            Také ještě kontroluje počty žáků, správné zařazení-pozor na skupinu 11-13 let, ať Vám sedí žáci s odkladem, také matriky, může se zkrátka zeptat na cokoliv i mimo zadané věci.

          • Autor: Adka

            jasné, tak dátum narodenia sa vyplňuje podľa prihlášky, takže tam by nemala byť žiadna chyba – program tiež upozorní, keď veková hranica nesedí s dátumom narodenia, aspoň VIS to tak má.
            Takže doležité je mať založené prihlášky…a to mám 🙂

          • Autor: IK

            Jak je to, prosím, s dítětem narozeným 9.7.2009 – tj. 7 let jí bude až v příštím školním roce ….. Musím mít pro ni samostatnou kategorii? Děkuji za odpověď!

          • Autor: tristanka

            Školní rok je přece od 1.9.2015-31.8.2016, tzn. počítala bych ji jako sedmiletou celý rok. Je přece uvedeno, že dítě, které v konkrétním šk.roce dosáhne určitého věku, tak podle něj se zařazuje, rozumím tomu správně?

          • Autor: Adka

            ano, určite je to tak ako píšete

          • Autor: Adka

            ano, určite je to tak ako píšete

          • Autor: IK

            Jéé – omlouvám se! Upsala jsem se 🙁 Datum narození je 7. 9. 2009 …..

          • Autor: majka1

            Dítěti bude ale 7 let opravdu až příští školní rok.

          • Autor: Zalka

            Školní rok se počítá od 1.9. do 31.8. takže v tomto školním roce 2015/2016 jí bude 7, i kdyby byla 31.8. tak dosáhne v tomto roce 7 let – tak mluví vyhláška

          • Autor: IK

            Ale ona je narozená v září …… takže sedm ji bude 7.9.2016 – to už bude ve druhé třídě. Já si to tu už počítám i na prstech …… ale počítám asi správně, protože i VIS mi u ní píše 6 let …..

          • Autor: Zalka

            Máte pravdu, já viděla to datum 9.7.

          • Autor: marcik

            Jelikož nám v posledních letech nastupovaly děti čestvě 6 leté a nedovrší v daném šk.roce 7let, musela jsem si vytvořit kategorii oběd 3 – 6 let s cenou oběda dle rozpětí vyhl.107 a do této je zařazuji. Jedná se sice max. o 1-2 děti v daném šk.roce, ale i tak. Dle kontroly ČŠI. kterou jsme měli letos v červnu vše vpořádku.

          • Autor: IK

            Moc děkuji!

    • Autor: Radkaa

      Kalkulací je míněn výpočet ceny stravného pro jednotlivé skupiny strávníků. Ten si určujete sama.

      • Autor: tristanka

        To je sice pravda, ale u nás ČŠI kontrolovala správnost výpočtu.

        • Autor: Adka

          Tzn. overila správnosť výpočtu programu? My niekedy pridávame oproti norme, napr. rybu alebo luštěniny…

          • Autor: Zalka

            Princip je v tom, aby velikost porce odpovídala výši stravného, např. když dospělý na koeficient má stravu za 26, tak aby dítě v MŠ s koef. 0,5 nemělo třeba 23, ale+- 13,- Kč (lze malinko navýšit z důvodu, že např. dostane celé ovoce, celý jogurt apod.)

          • Autor: Adka

            Aha, tak to je jasné. Díky 🙂

          • Autor: Radkaa

            Takto jsem to myslela – jako Zalka. Dát cenu s koeficientem 1,0 např. pro dospělé a od ní vypočítat výši stravného pro jednotlivé skupiny strávníků – MŠ 0,5 a dále pro ZŠ pro 7-10 let, pro 11-14 let podle toho, jaké máte koeficienty, já počítám podle velikosti porce masa např 0,7 nebo 0,8.

    • Autor: maty200

      Teď jsem měla kontrolu ČŠI. Napíšou co budou chtít. Neměla jsem vnitřní směrnice na finanční limity + rozdělení služeb,které ŠJ poskytuje,vnitřní řád – uvedeny: diety,finanční limity,špatně přihlášku ke stravě.Jinak jsme se v pohodě domluvily.

    • Autor: rebelka

      Vnitřní směrnice na finanční limity? apod., co to jako má být??????

      • Autor: maty200

        Taky jsem čuměla, rozepsané finanční limity = kategorie – ceny,zaměstnanci – ceny a cizí – ceny.
        A podle vyhlášek udělat si „směrnici“ na stravu a k tomu jsem přiložila přílohu ceny. Vše s hlavičkou a podepsané od ředitele. POZOR VNITŘÍ ŘÁD TAKY S HLAVIČKOU ŠKOLY.

    • Autor: Alena K.

      Dobrý den jsem se chtěla zeptat,jak máte vyřešen seznam strávníků,máte ho vytištěný?A jak kontolují skladové karty? Nám přišlo co po nás bude ČŠI chtít a tam tyto dvě položky jsou.

      • Autor: maty200

        SEZNAM STRÁVNÍKŮ MÁM V PC, NEMÁM KATEGORIE – JENOM JEDNU – NEKONTROLOVALA.SKLADOVÉ KARTY NEKONTROLOVALA, TY JSOU TAKY V PC. JENOM VÝDEJKY A TY MNĚ VYJEDOU I S KALKULACÍ CENY A POČTEM STRÁVNÍKŮ – TO KONTROLAOVALA,ABY SEDĚLY POČTY.
        HLAVNĚ S.KOŠ.

    • Autor: Jídelna A

      Dobrý den tak už nám přišlo co po nás ČŠI chtít,nevíte kde mám vše najít a jestli i vytisknout?:
      1.Evidence strávníků k 31.10
      2.Přihlášky žáků ke stravování k 31.10
      3.Seznamy strávníků za 12 měs.
      4.Skladové karty za 12 měs.
      5.Výdejky za 12 měs.
      To je výčet toho nehlavnějšího co chtějí,díky za rady.

      • Autor: Adka

        Aký máte program?

        • Autor: Jídelna A

          Máme VIS

          • Autor: Adka

            Aj ja, hľadám, kde by som tiskla evidenciu k 31.10, ale zatiaľ som nenašla. Chcú vlastne tých stravníkov, čo od 1.9.-31.10 sú zapísaný aspoň na 1 obede, dobre tomu rozumiem?

      • Autor: maty200

        EVIDENCE STRÁVNÍKU – SEZNAM V PC PODLE KATEGORIÍ, PŘIHLÁŠKY – PODEPSANÉ OD ZÁK.ZÁSTUPCŮ,TY JSEM MĚLA ŠPATNĚ,HLAVNĚ TAM MUSÍ BÝT I SEZNÁMENÍ S VNITŘNÍM ŘÁDEM JÍDELNY. SKLADOVÉ KARTY V PC,VÝDEJKY MÁM V PC A NA NICH I FINANČNÍ NORMA NA DEN JE VYPOČITÁNA – VŠECHNY MÁM V ŠANONU,TAK JSEM NIC NETISKLA, JINAK CO CHTĚLI JSEM DALA DO ŠANONU,VŠE OZNAČILA. JINAK JSEM PSAL ,ŽE CHTĚLI FYNANČNÍ NORMY+ SMĚRNICE K TOMU,VNIT.ŘÁD JÍDELNY,TAM MI TO TAKY OPRAVOVALA.

        • Autor: Jan

          Dobrý den, čekáme také inspekci. Můžete mi někdo napsat, jak by měla vypadat směrnice k finančním normám? Moc děkuji.

          • Autor: maty200

            Musí být na každý školní rok,vypracovaný finační limit pro kategorii.Já mám třeba i snídaně a večeře,cizí,akce,zaměstnanci.Pošlu ofocené.

          • Autor: Adka

            Maty, možete poslať aj mne? Ja to teraz tiež riešim, síce nie s kontrolou, ale s ekonomkou. Budeme zdražovať obedy a nemám sa od čoho odpichnúť…

          • Autor: maty200

            Posláno,ale v tom vám musí pomoct ekonomka. To vám asi k ničemu nebude.

          • Autor: jentak

            Obědy můžete po dohodě s ředitelem školy zdražit kdykoliv, jedná se jen o náklady na potraviny a to ostatní vám spočítá ekonomka.Stačí jen předložit návrh řešení a je to

    • Autor: atevy

      Dobrý den.Nevím jestli pomůžu.Zkuste:*rejstříky*rejstřík strávníků*tisk*přihlášení strávníci*období – zadejte se od 1.9.2015do 30.9.2015 a o.k.Třeba Vám to pomůže.Hezký den. Kudelová

    • Autor: Radka m.

      Ten vnitřní řád je provozní řád ŠJ?

      • Autor: Zalka

        To záleží na obsahu – školský zákon říká, že školské zařízení má mít zpracovaný vnitřní řád (tam jsou záležitosti týkající se školního stravování vůči strávníkům – přihlášky, odhlášky, ceny, platby atd.) a dle zákona o ochraně zdraví by měl být provozní řád (což je dokument o tom, jak se co dělá ohledně hygieny a bezpečnosti provozu, ale není to příručka HACCP)

    • Autor: Hata

      Dobrý den, mohu odmítnout vpustit hygieničku na kontrolu do kuchyně, když na ní nemám čas a není přítomná vedoucí?

      • Autor: Zalka

        Myslím, že musíte projevit součinnost (podle kontrolního řádu), dokumentace, ke které nemáte přístup, může být doplněna později, ve chvíli, kdy k vám vstoupí, měla by sama požádat, abyste informovala nadřízeného o její přítomnosti

      • Autor: maruš

        Nemůžete v žádném případě. Na to aby mohla provést kontrolu stačí, když tam bude třeba jenom uklízečka.

      • Autor: A nebo tak

        Můžete odmítnout, pokud máte prokazatelně (nejlépe písemně) nařízené, že v případě kontroly musí být Vaše vedoucí přítomna. Jinak to bude z vaší strany považováno za neumožnění kontroly ze strany státu.

        • Autor: maruš

          Prosím nevykládejte tady nesmysly, zákon 258/2000 Sb. nic takového nepřipouští !!

    • Autor: Přihláška

      Dobrý den,minulý týden jsme měli školení,a zde nám bylo řečeno,že kontrolní orgán nemůže ze zákona vyžadovat Přihlášku ke stravování-tiskpis.Vedoucí předkládá seznam strávníků ,vytištěný z programu.

    • Autor: Adka

      Tak aj na nás došla kontrola, ovšem neohlásená – z hygieny. Tentokrát nekotrolovala kuchyňu, ale len jídelníčky – za celý mesiac. Vzala si ich so sebou a pošle hodnotenie. O dva dni na to nám poslali oficiálny dokument od hl. hygienika Nutriční doporučení MZČR ke spotřebnímu koši, ktorý platí od 1.9. Som z toho rozčarovaná…pošlú ho po 2 mesiacoch, ale najprv pošlú kontrolu :(( a to zrovna po roku som dala uzené k hrachovke…a gulášovú k buchtám….teraz to bude vypadať, že to tak robíme furt a pritom je to raz za rok 🙁

      • Autor: maruš

        Klid, to je jen celostátní úkol hlavního hygienika na hodnocení pestrosti stravy- jestli nevaříte každý týden to samé.

    • Autor: xxxxxxxxxxxxx

      Máte někde zkušenost s kontrolou oblastního inspektorátu práce?

      • Autor: Marky

        máte na mysli bezpečnost práce?

      • Autor: Jareh

        Ano, kontrola probíhala za přítomnosti našeho smluvního technika BOZP a nás se to moc nedotklo. Kontrola revizních zpráv, označení únikových cest, plán evakuace, směrnice na ochranné pomůcky – čerpání, proškolení atd. – papírová agenda. Dále prošli provozovnu a pak napsali zápis. Jen jsme museli nechat udělat kryt na motor u chladícího boxu (chybělo nám krytí vrtule ventilátoru). Takže pokud se o Vaši školu a jídelnu někdo stran BOZP stará, tak pak asi není problém.

        • Autor: xxxxxxxxxxxxx

          Děkuji za příspěvek, smluvního technika BOZP máme, takže snad bude vše v pořádku. Přeji pěkný den.

          • Autor: Marky

            také jsme měli kontrolu. A byla pěkně nepříjemná a důkladná. Kontrolovala i podrážku u bot kuchařek. Dále jsme museli připevnit regály ke zdi, ke každému stroji v kuchyni dát na zeď návod k použití, vadila ji prasklá kachlička na podlaze, že lékárnička má červený kříž (musí mít zelený), že u spotřebičů je smazán nápis start a stop atd. Takže když máte svého smluvního bezpečáka, měl by Vám všechno toto pohlídat.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se