Přeskočit na obsah

konvenience

  • Autor: Míla

    konvenience
    Zdravím všechny. Začínám pracovat ve školním stravování. Konvenience jsou dobrým pomocníkem, ale receptury (aspoň starší) s nimi nepočítají. Můžete mi poradit, jak správně vynormovat oběd, když na balení není uveden aspoň přibližný počet porcí, které lze připravit. Počítá se sypká hmota, tak jako sečtené sypké složky v receptuře + tekutina? Existují již receptury s konveniencemi? Děkuji Míla

    • Autor: Majka

      Re: konvenience
      Fuj, konvenience. Pytlíkové polévky, podívné hotové omáčky v prášku, fuj. Vařte dětem normální jedné jídlo. Používáme akorát bramborové těsto, to je výborné, vývary práškové akorát občas na dochucení. A konvenienční dealery posílám , ať dělají něco smysluplnějšího, než nabízet dětem jedy. Jako např. MOUse, to byl nějaký krém, potom taky kdosi nabízel takový červený , ,údajně ovocný rosůlek … Je to plné jedů. Fuj, konvenience.

    • Autor: Majka

      Re: konvenience
      Fuj, konvenience. Pytlíkové polévky, podívné hotové omáčky v prášku, fuj. Vařte dětem normální jedné jídlo. Používáme akorát bramborové těsto, to je výborné, vývary práškové akorát občas na dochucení. A konvenienční dealery posílám , ať dělají něco smysluplnějšího, než nabízet dětem jedy. Jako např. MOUse, to byl nějaký krém, potom taky kdosi nabízel takový červený , ,údajně ovocný rosůlek … Je to plné jedů. Fuj, konvenience.

    • Autor: Majka

      Re: konvenience
      Fuj, konvenience. Pytlíkové polévky, podívné hotové omáčky v prášku, fuj. Vařte dětem normální jedné jídlo. Používáme akorát bramborové těsto, to je výborné, vývary práškové akorát občas na dochucení. A konvenienční dealery posílám , ať dělají něco smysluplnějšího, než nabízet dětem jedy. Jako např. MOUse, to byl nějaký krém, potom taky kdosi nabízel takový červený , ,údajně ovocný rosůlek … Je to plné jedů. Fuj, konvenience.

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Nepoužívejte convenience. Vše je předražené a není zdravé. Po přečtení složení zjistíte, že by jste to často nedala ani psovi. Vařte dětem z čerstvých surovin – od toho máte kuchařky. V létě jsem koupila instantní rajskou polévku a předložila rodině. Stála 16,- Kč /2 porce/ – zalij vodou a nech stát …
      Byla nedobrá a za 16,- Kč udělám polévky z čerstvých surovin celý hrnec. Nač platit firmám reklamu, obaly, obchodní zástupce a přehnaný zisk.
      Můj osobní názor.
      Zdravím

      • Autor: Marie

        Re: konvenience
        Plně souhlasím s tím,že máme kuchařky proto,abychom dětem dokázaly uvařit čerstvé kvalitní jídlo “ voňavé po české kuchyni“.Děti mají všech sáčkových potravin doma dost,jelikož jejich matky z nedostatku času po návratu ze zaměstnání musí velice často tyto používat. Nač podporovat firemní nepřiměřené reklamy na něco,co skutečně by si nikdo z dealerů ani sám nedal na talíř.Je to můj názor a vyhýbám se všem těmto nabídkám.Zdravím všechny,kdo vaří jen zdravou výživu.

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Nepoužívejte convenience. Vše je předražené a není zdravé. Po přečtení složení zjistíte, že by jste to často nedala ani psovi. Vařte dětem z čerstvých surovin – od toho máte kuchařky. V létě jsem koupila instantní rajskou polévku a předložila rodině. Stála 16,- Kč /2 porce/ – zalij vodou a nech stát …
      Byla nedobrá a za 16,- Kč udělám polévky z čerstvých surovin celý hrnec. Nač platit firmám reklamu, obaly, obchodní zástupce a přehnaný zisk.
      Můj osobní názor.
      Zdravím

      • Autor: Marie

        Re: konvenience
        Plně souhlasím s tím,že máme kuchařky proto,abychom dětem dokázaly uvařit čerstvé kvalitní jídlo “ voňavé po české kuchyni“.Děti mají všech sáčkových potravin doma dost,jelikož jejich matky z nedostatku času po návratu ze zaměstnání musí velice často tyto používat. Nač podporovat firemní nepřiměřené reklamy na něco,co skutečně by si nikdo z dealerů ani sám nedal na talíř.Je to můj názor a vyhýbám se všem těmto nabídkám.Zdravím všechny,kdo vaří jen zdravou výživu.

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Nepoužívejte convenience. Vše je předražené a není zdravé. Po přečtení složení zjistíte, že by jste to často nedala ani psovi. Vařte dětem z čerstvých surovin – od toho máte kuchařky. V létě jsem koupila instantní rajskou polévku a předložila rodině. Stála 16,- Kč /2 porce/ – zalij vodou a nech stát …
      Byla nedobrá a za 16,- Kč udělám polévky z čerstvých surovin celý hrnec. Nač platit firmám reklamu, obaly, obchodní zástupce a přehnaný zisk.
      Můj osobní názor.
      Zdravím

      • Autor: Marie

        Re: konvenience
        Plně souhlasím s tím,že máme kuchařky proto,abychom dětem dokázaly uvařit čerstvé kvalitní jídlo “ voňavé po české kuchyni“.Děti mají všech sáčkových potravin doma dost,jelikož jejich matky z nedostatku času po návratu ze zaměstnání musí velice často tyto používat. Nač podporovat firemní nepřiměřené reklamy na něco,co skutečně by si nikdo z dealerů ani sám nedal na talíř.Je to můj názor a vyhýbám se všem těmto nabídkám.Zdravím všechny,kdo vaří jen zdravou výživu.

    • Autor: saša

      Re: konvenience
      Zdravím, úpně na rovinu, vedoucí stravování, která dovolí kuchařkám vařit z pytlíků, bych na místě vyhodila. Vím, zdá se to hrubé, ale to je snad jediné co mě ve školním stravování fakt rozčílí do běla. A že je spousta věcí k řešení, ale kdo má tuhle práci jen trochu rád a uvědomí si její důležitost / vždytˇtak bude zdravá tato populace jak jí budeme krmit a od toho se odvíjí spoustu jiných a důležitějších věcí, ekonomika, stav zdravotnictví atd. atd./ Myslím si, že bychom vážně měli všichni myslet na zdraví našich dětí. Teď jsem tomu asi dala, ale já nedovolím vařit děvčatům ani bramborové knedlíky. Vím, co si myslíte moc práce.. málo lidí.. ale ..!!!!

      • Autor: ivča

        Re: konvenience
        Nezlobte se na mně,ale stíhají to ta Vaše děvčata v normální pracovní době? Mám na mysli hlavně ty bramborové knedlíky.Jen pro zajímavost – kolik vaříte obědů?My musíme na vývoz mít navařenu první dávku na 10 hodin,pro výdej v naší jídelně dovařujeme,nedovedu si představit,že bych děvčata nutila vařit knedlíky z brambor.Nejsem zastánce jídel z pytlíku,ale v některých případech přece jen…S pozdravem Ivča

    • Autor: saša

      Re: konvenience
      Zdravím, úpně na rovinu, vedoucí stravování, která dovolí kuchařkám vařit z pytlíků, bych na místě vyhodila. Vím, zdá se to hrubé, ale to je snad jediné co mě ve školním stravování fakt rozčílí do běla. A že je spousta věcí k řešení, ale kdo má tuhle práci jen trochu rád a uvědomí si její důležitost / vždytˇtak bude zdravá tato populace jak jí budeme krmit a od toho se odvíjí spoustu jiných a důležitějších věcí, ekonomika, stav zdravotnictví atd. atd./ Myslím si, že bychom vážně měli všichni myslet na zdraví našich dětí. Teď jsem tomu asi dala, ale já nedovolím vařit děvčatům ani bramborové knedlíky. Vím, co si myslíte moc práce.. málo lidí.. ale ..!!!!

      • Autor: ivča

        Re: konvenience
        Nezlobte se na mně,ale stíhají to ta Vaše děvčata v normální pracovní době? Mám na mysli hlavně ty bramborové knedlíky.Jen pro zajímavost – kolik vaříte obědů?My musíme na vývoz mít navařenu první dávku na 10 hodin,pro výdej v naší jídelně dovařujeme,nedovedu si představit,že bych děvčata nutila vařit knedlíky z brambor.Nejsem zastánce jídel z pytlíku,ale v některých případech přece jen…S pozdravem Ivča

    • Autor: saša

      Re: konvenience
      Zdravím, úpně na rovinu, vedoucí stravování, která dovolí kuchařkám vařit z pytlíků, bych na místě vyhodila. Vím, zdá se to hrubé, ale to je snad jediné co mě ve školním stravování fakt rozčílí do běla. A že je spousta věcí k řešení, ale kdo má tuhle práci jen trochu rád a uvědomí si její důležitost / vždytˇtak bude zdravá tato populace jak jí budeme krmit a od toho se odvíjí spoustu jiných a důležitějších věcí, ekonomika, stav zdravotnictví atd. atd./ Myslím si, že bychom vážně měli všichni myslet na zdraví našich dětí. Teď jsem tomu asi dala, ale já nedovolím vařit děvčatům ani bramborové knedlíky. Vím, co si myslíte moc práce.. málo lidí.. ale ..!!!!

      • Autor: ivča

        Re: konvenience
        Nezlobte se na mně,ale stíhají to ta Vaše děvčata v normální pracovní době? Mám na mysli hlavně ty bramborové knedlíky.Jen pro zajímavost – kolik vaříte obědů?My musíme na vývoz mít navařenu první dávku na 10 hodin,pro výdej v naší jídelně dovařujeme,nedovedu si představit,že bych děvčata nutila vařit knedlíky z brambor.Nejsem zastánce jídel z pytlíku,ale v některých případech přece jen…S pozdravem Ivča

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Já si myslím, že není všechno tak špatné a vaše slova jsou příliš tvrdá. Někdy mám pocit, že starost a práci stejně nikdo neocení. A budu dřít ze svých uštvaných děvčat kůži za mininální mzdu?Bramborové knedlíky tedy z brambor nevaříme a pro zpestření občas nějaký výrobek zařadíme. Je to velká pomoc, když někdo onemocní a není kdo by pomohl. A to jsem velice konzervativní.

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Já si myslím, že není všechno tak špatné a vaše slova jsou příliš tvrdá. Někdy mám pocit, že starost a práci stejně nikdo neocení. A budu dřít ze svých uštvaných děvčat kůži za mininální mzdu?Bramborové knedlíky tedy z brambor nevaříme a pro zpestření občas nějaký výrobek zařadíme. Je to velká pomoc, když někdo onemocní a není kdo by pomohl. A to jsem velice konzervativní.

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Já si myslím, že není všechno tak špatné a vaše slova jsou příliš tvrdá. Někdy mám pocit, že starost a práci stejně nikdo neocení. A budu dřít ze svých uštvaných děvčat kůži za mininální mzdu?Bramborové knedlíky tedy z brambor nevaříme a pro zpestření občas nějaký výrobek zařadíme. Je to velká pomoc, když někdo onemocní a není kdo by pomohl. A to jsem velice konzervativní.

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Myslím,že i školní kuchyně musí jít trochu s dobou.
      Proč by nemohli mít třeba smažený sýr?(ten obalený Vám nevyteče.) Myslím, že dnes např. loupané brambory berou všichni a kdysi z toho bylo hotové pozdvižení. Všeho z mírou. Ale i změny musí být a jestli někdo trvá jen na tom co bylo před 20-ti lety tak se nedivme, že máme takový obrázek o nás i v médiích.

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám.
        Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni.
        Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách.
        Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg.
        Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců …
        Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce.
        Zdravím

        • Autor: CILA

          Re: konvenience
          Moc ráda bych věděla,pro kolik dětí vaříte a kolik lidí máte v kuchyni.Stihnou si dojít alespoň na záchod ?Nebylo by lepší si všechno ještě vypěstovat,třeba to vaše kuchařky ještě stihnou

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Myslím,že i školní kuchyně musí jít trochu s dobou.
      Proč by nemohli mít třeba smažený sýr?(ten obalený Vám nevyteče.) Myslím, že dnes např. loupané brambory berou všichni a kdysi z toho bylo hotové pozdvižení. Všeho z mírou. Ale i změny musí být a jestli někdo trvá jen na tom co bylo před 20-ti lety tak se nedivme, že máme takový obrázek o nás i v médiích.

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám.
        Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni.
        Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách.
        Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg.
        Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců …
        Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce.
        Zdravím

        • Autor: CILA

          Re: konvenience
          Moc ráda bych věděla,pro kolik dětí vaříte a kolik lidí máte v kuchyni.Stihnou si dojít alespoň na záchod ?Nebylo by lepší si všechno ještě vypěstovat,třeba to vaše kuchařky ještě stihnou

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Myslím,že i školní kuchyně musí jít trochu s dobou.
      Proč by nemohli mít třeba smažený sýr?(ten obalený Vám nevyteče.) Myslím, že dnes např. loupané brambory berou všichni a kdysi z toho bylo hotové pozdvižení. Všeho z mírou. Ale i změny musí být a jestli někdo trvá jen na tom co bylo před 20-ti lety tak se nedivme, že máme takový obrázek o nás i v médiích.

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám.
        Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni.
        Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách.
        Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg.
        Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců …
        Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce.
        Zdravím

        • Autor: CILA

          Re: konvenience
          Moc ráda bych věděla,pro kolik dětí vaříte a kolik lidí máte v kuchyni.Stihnou si dojít alespoň na záchod ?Nebylo by lepší si všechno ještě vypěstovat,třeba to vaše kuchařky ještě stihnou

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Jistě, že jdeme s dobou. Ale spočítejte si, kolik Vás konvenience stojí. Když ji omezíte na nejnutnější – zbydou Vám peníze na čerstvé ovoce a zeleninu. A jaksi jít s  dobou – dnes se máme vracet k biopotravinám, podávat čerstvé ovoce a zeleninu…
      Přečtěte se výživová doporučení. To jsou trendy. Nikde nečtu, že mám vařit polévky a šťávy z krabice, plné éček a škrobů a solí.

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Jistě, že jdeme s dobou. Ale spočítejte si, kolik Vás konvenience stojí. Když ji omezíte na nejnutnější – zbydou Vám peníze na čerstvé ovoce a zeleninu. A jaksi jít s  dobou – dnes se máme vracet k biopotravinám, podávat čerstvé ovoce a zeleninu…
      Přečtěte se výživová doporučení. To jsou trendy. Nikde nečtu, že mám vařit polévky a šťávy z krabice, plné éček a škrobů a solí.

    • Autor: romana

      Re: konvenience
      Jistě, že jdeme s dobou. Ale spočítejte si, kolik Vás konvenience stojí. Když ji omezíte na nejnutnější – zbydou Vám peníze na čerstvé ovoce a zeleninu. A jaksi jít s  dobou – dnes se máme vracet k biopotravinám, podávat čerstvé ovoce a zeleninu…
      Přečtěte se výživová doporučení. To jsou trendy. Nikde nečtu, že mám vařit polévky a šťávy z krabice, plné éček a škrobů a solí.

    • Autor: Mila

      Re: konvenience
      Vážené kolegyně. I já ráda připojím příspěvek, protože si nedovedu představit, jak mé kuchařky vaří, loupají a strouhají brambory na bramborové knedlíky pro 1500 strávníků. Na jeden oběd bereme cca 150 kg bramborového těsta. Pokud budu mít malou jídelnu, tak nebudu zastáncem používat práškové bramborové těsto. Já používám štávy, základy ( guláš., svíčkový …) pouze k  dochucení. Polévky a omáčky ze sáčků nevaříme vůbec a jelikož vaříme tři druhy jídel, tak na oběd č. 2 + č. 3 si klidně dovolím usmažit obalovaný polotovar – třeba sýr nebo květák. Myslím si, že musíme jít trochu s dobou. Přeji hezký den.

      • Autor: Martina

        Re: konvenience
        Polotovary? Proč ne, když máte vyzkoušeny, některé jsou opravdu dobré, jiné stojí za nic. Jsme malá jídelna, ale bramborové těsto v prášku používáme taky, mám kuchařku, která musí všechno stihnout sama, tak proč ji zbytečně honit, když něco (ne všechno) se určitě dá nahradit?
        Žádné omáčky ani polévky z ! „pytlíku“ nevaříme!

    • Autor: Mila

      Re: konvenience
      Vážené kolegyně. I já ráda připojím příspěvek, protože si nedovedu představit, jak mé kuchařky vaří, loupají a strouhají brambory na bramborové knedlíky pro 1500 strávníků. Na jeden oběd bereme cca 150 kg bramborového těsta. Pokud budu mít malou jídelnu, tak nebudu zastáncem používat práškové bramborové těsto. Já používám štávy, základy ( guláš., svíčkový …) pouze k  dochucení. Polévky a omáčky ze sáčků nevaříme vůbec a jelikož vaříme tři druhy jídel, tak na oběd č. 2 + č. 3 si klidně dovolím usmažit obalovaný polotovar – třeba sýr nebo květák. Myslím si, že musíme jít trochu s dobou. Přeji hezký den.

      • Autor: Martina

        Re: konvenience
        Polotovary? Proč ne, když máte vyzkoušeny, některé jsou opravdu dobré, jiné stojí za nic. Jsme malá jídelna, ale bramborové těsto v prášku používáme taky, mám kuchařku, která musí všechno stihnout sama, tak proč ji zbytečně honit, když něco (ne všechno) se určitě dá nahradit?
        Žádné omáčky ani polévky z ! „pytlíku“ nevaříme!

    • Autor: Mila

      Re: konvenience
      Vážené kolegyně. I já ráda připojím příspěvek, protože si nedovedu představit, jak mé kuchařky vaří, loupají a strouhají brambory na bramborové knedlíky pro 1500 strávníků. Na jeden oběd bereme cca 150 kg bramborového těsta. Pokud budu mít malou jídelnu, tak nebudu zastáncem používat práškové bramborové těsto. Já používám štávy, základy ( guláš., svíčkový …) pouze k  dochucení. Polévky a omáčky ze sáčků nevaříme vůbec a jelikož vaříme tři druhy jídel, tak na oběd č. 2 + č. 3 si klidně dovolím usmažit obalovaný polotovar – třeba sýr nebo květák. Myslím si, že musíme jít trochu s dobou. Přeji hezký den.

      • Autor: Martina

        Re: konvenience
        Polotovary? Proč ne, když máte vyzkoušeny, některé jsou opravdu dobré, jiné stojí za nic. Jsme malá jídelna, ale bramborové těsto v prášku používáme taky, mám kuchařku, která musí všechno stihnout sama, tak proč ji zbytečně honit, když něco (ne všechno) se určitě dá nahradit?
        Žádné omáčky ani polévky z ! „pytlíku“ nevaříme!

    • Autor: Nela

      Re: konvenience
      Jaké máte prosím zkušenosti s obalovaným sýrem po usmažení a udržování při předepsané teplotě? My vydáváme asi 1 a 1/2 hodiny a neumím si takový sýr po uplynutí doby od usmažení do výdeje představit. Naše paní učitelky nechtějí ani smažený květák, protože není křupavý. Jenže jak může být křupavý, když se dosmaží okolo 11 hod. a ony příjdou a oběd třeba v jednu? Bohužel ani co se týče ryb a luštěnin, nejsou dětem dobrým příkladem. Dělám tuto práci 20 let, ale poslední dobou se mi zdá, že děti už nemají rády skoro nic. Chtěli bychom jim jídelníček zpestřit třeba o ten smažený sýr, ale máme obavy, aby z toho po dobu výdeje nebyl jeden velký slepenec, protože jídlo udržujeme teplé v ohřívacích vanách (pod nádobami je voda). Používáte třeba americké brambory připravované v troubě? Máte vůbec nějaké fígle na naše malé strávníky, aby jim chutnalo a přitom to bylo zdravé? Polévky děti nechtějí skoro vůbec a dotazy typu – proč neuděláte hranolky? – jsou čím dál častější. S dětmi ve školce žádné větší potíže nejsou, první třída taky celkem ujde, ale jak děti trochu naberou rozum od starších spolužáků, už je veselo. Jak máme dodržovat spotřební koš, když např. ryby a luštěniny dětem vůbec nejdou? Se zeleninou je to taky špatné, nechutná jim už ani mírně podušená baby karotka na másle. Když jsem chtěla po jednom prvňáčkovi, aby aspoň ochutnal jedno sousto, než mrkvičku vyhodí, málem se pozvracel. Když děti něco nechtějí a kuchařky jim dají aspoň malinký kousíček na ochutnání, přímo do očí jim řeknou, že to stejně vyhodí. A to máme velice hodné kuchařky, které tuto práci dělají už dlouhá léta. I ony jsou už ale smutné z toho, jak se situace vyvíjí.

      • Autor: karla

        Re: konvenience
        Smažený sýr připravujeme tradičně z cihly – nahříváme v konvektomatu, s výdejem až 3 hodiny po dokončení. Na průběžnou přípravu nemáme bohužel lidi. Strávnící jsou spokojeni – včetně dospělých. Ze 400 obědů se většinou připravuje 250 porcí smaženého sýra. Doplňujeme tatarskou omáčkou (z jogurtu a zakysané smetany).

    • Autor: Nela

      Re: konvenience
      Jaké máte prosím zkušenosti s obalovaným sýrem po usmažení a udržování při předepsané teplotě? My vydáváme asi 1 a 1/2 hodiny a neumím si takový sýr po uplynutí doby od usmažení do výdeje představit. Naše paní učitelky nechtějí ani smažený květák, protože není křupavý. Jenže jak může být křupavý, když se dosmaží okolo 11 hod. a ony příjdou a oběd třeba v jednu? Bohužel ani co se týče ryb a luštěnin, nejsou dětem dobrým příkladem. Dělám tuto práci 20 let, ale poslední dobou se mi zdá, že děti už nemají rády skoro nic. Chtěli bychom jim jídelníček zpestřit třeba o ten smažený sýr, ale máme obavy, aby z toho po dobu výdeje nebyl jeden velký slepenec, protože jídlo udržujeme teplé v ohřívacích vanách (pod nádobami je voda). Používáte třeba americké brambory připravované v troubě? Máte vůbec nějaké fígle na naše malé strávníky, aby jim chutnalo a přitom to bylo zdravé? Polévky děti nechtějí skoro vůbec a dotazy typu – proč neuděláte hranolky? – jsou čím dál častější. S dětmi ve školce žádné větší potíže nejsou, první třída taky celkem ujde, ale jak děti trochu naberou rozum od starších spolužáků, už je veselo. Jak máme dodržovat spotřební koš, když např. ryby a luštěniny dětem vůbec nejdou? Se zeleninou je to taky špatné, nechutná jim už ani mírně podušená baby karotka na másle. Když jsem chtěla po jednom prvňáčkovi, aby aspoň ochutnal jedno sousto, než mrkvičku vyhodí, málem se pozvracel. Když děti něco nechtějí a kuchařky jim dají aspoň malinký kousíček na ochutnání, přímo do očí jim řeknou, že to stejně vyhodí. A to máme velice hodné kuchařky, které tuto práci dělají už dlouhá léta. I ony jsou už ale smutné z toho, jak se situace vyvíjí.

      • Autor: karla

        Re: konvenience
        Smažený sýr připravujeme tradičně z cihly – nahříváme v konvektomatu, s výdejem až 3 hodiny po dokončení. Na průběžnou přípravu nemáme bohužel lidi. Strávnící jsou spokojeni – včetně dospělých. Ze 400 obědů se většinou připravuje 250 porcí smaženého sýra. Doplňujeme tatarskou omáčkou (z jogurtu a zakysané smetany).

    • Autor: Nela

      Re: konvenience
      Jaké máte prosím zkušenosti s obalovaným sýrem po usmažení a udržování při předepsané teplotě? My vydáváme asi 1 a 1/2 hodiny a neumím si takový sýr po uplynutí doby od usmažení do výdeje představit. Naše paní učitelky nechtějí ani smažený květák, protože není křupavý. Jenže jak může být křupavý, když se dosmaží okolo 11 hod. a ony příjdou a oběd třeba v jednu? Bohužel ani co se týče ryb a luštěnin, nejsou dětem dobrým příkladem. Dělám tuto práci 20 let, ale poslední dobou se mi zdá, že děti už nemají rády skoro nic. Chtěli bychom jim jídelníček zpestřit třeba o ten smažený sýr, ale máme obavy, aby z toho po dobu výdeje nebyl jeden velký slepenec, protože jídlo udržujeme teplé v ohřívacích vanách (pod nádobami je voda). Používáte třeba americké brambory připravované v troubě? Máte vůbec nějaké fígle na naše malé strávníky, aby jim chutnalo a přitom to bylo zdravé? Polévky děti nechtějí skoro vůbec a dotazy typu – proč neuděláte hranolky? – jsou čím dál častější. S dětmi ve školce žádné větší potíže nejsou, první třída taky celkem ujde, ale jak děti trochu naberou rozum od starších spolužáků, už je veselo. Jak máme dodržovat spotřební koš, když např. ryby a luštěniny dětem vůbec nejdou? Se zeleninou je to taky špatné, nechutná jim už ani mírně podušená baby karotka na másle. Když jsem chtěla po jednom prvňáčkovi, aby aspoň ochutnal jedno sousto, než mrkvičku vyhodí, málem se pozvracel. Když děti něco nechtějí a kuchařky jim dají aspoň malinký kousíček na ochutnání, přímo do očí jim řeknou, že to stejně vyhodí. A to máme velice hodné kuchařky, které tuto práci dělají už dlouhá léta. I ony jsou už ale smutné z toho, jak se situace vyvíjí.

      • Autor: karla

        Re: konvenience
        Smažený sýr připravujeme tradičně z cihly – nahříváme v konvektomatu, s výdejem až 3 hodiny po dokončení. Na průběžnou přípravu nemáme bohužel lidi. Strávnící jsou spokojeni – včetně dospělých. Ze 400 obědů se většinou připravuje 250 porcí smaženého sýra. Doplňujeme tatarskou omáčkou (z jogurtu a zakysané smetany).

    • Autor: Ivana

      Re: konvenience
      Zkuste udělat dětem smaženého Šmakouna-bílkovinový plátek.Našim dětem chutná a připomíná jim smažený sýr.Nejsou problemy ani s výdejem.Zdravím

    • Autor: Ivana

      Re: konvenience
      Zkuste udělat dětem smaženého Šmakouna-bílkovinový plátek.Našim dětem chutná a připomíná jim smažený sýr.Nejsou problemy ani s výdejem.Zdravím

    • Autor: Ivana

      Re: konvenience
      Zkuste udělat dětem smaženého Šmakouna-bílkovinový plátek.Našim dětem chutná a připomíná jim smažený sýr.Nejsou problemy ani s výdejem.Zdravím

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Smažený sýr je přesmažený a chlazený.Stačí v konvektomatu pár minut. Doděláme je průběžně během výdeje. Máme 900 obědů a na sýr je jich kolem 500.

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Smažený sýr je přesmažený a chlazený.Stačí v konvektomatu pár minut. Doděláme je průběžně během výdeje. Máme 900 obědů a na sýr je jich kolem 500.

    • Autor: Jana

      Re: konvenience
      Smažený sýr je přesmažený a chlazený.Stačí v konvektomatu pár minut. Doděláme je průběžně během výdeje. Máme 900 obědů a na sýr je jich kolem 500.

    • Autor: Anonymní

      Re: konvenience
      Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám. Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni. Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách. Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg. Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců … Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce. Zdravím

      ODPOVĚDĚT >>>

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Milá kolegyně, k těm Vašim 420ti Kč jste si zapomněla jaksi připočítat veškeré! náklady na „oškrábání“ těch Vašich brambor (pořízení-tedy odpis škrabky-pokud to ženy loupou ručně, tak i židli na které při tom sedí, energie, náklady na likvidaci odpadu vzniklém při škrábání, mzda pracovníka včetně odvodů atd.atd.atd.)…. takže ve finále nula od nuly a hlavně čas, který by personál strávil škrábáním může věnovat další výrobě-denně výroba více druhů salátů, výběr více druhů jídel, zkvalitnění úklidu atp.atp.

        • Autor: Anonymní

          Re: konvenience
          Ale tomu přece sama nevěříte.Škrabka stejně musí jet, vždyť škrábe kořenovou zeleninu. A k té židli – na té sedí ta síla, která pak nemá do čeho píchnout, když jí strčím pod nos brambory hotové. Ale hlavně přece nebudu na ty saláty mít, když nastrkám peníze do opracovaných výrobků.
          Dle Vašeho názoru tedy není třeba utrácet za energii například „roztápěním“ konvektomatu, ale můžeme brát třeba už hotová jídla?
          Používejte prosím mozek – tím, že berete konvenience si vlastně sami podkopáváte židle.
          Ušetříte peníze za energie a odpisy škole, ale máte především hospodařit s objemem peněz od dětí na potraviny. A ty sypete firmám ( a firmy přece podnikají za účelem zisku). Zbytečně. Neřekne si pak někdo, nač vlastně školní kuchyně, kuchařky, stroje – když si může škola hotové obědy rovnou nechat dovézt!

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Tak nevím, není to zbytečná vášeň? Brambory loupané sice nepoužíváme, ale kořenovou zeleninu do polévky bereme zásadně mraženou, občas ale použijeme bramborovu kaši v prášku, žádná pracovnice však nezahálí. Kuchařek je tolik kolik jich je, více nám jich nikdo nedá. Vše je myslím v organizaci práce, takže občas použijeme zatracoväné konvenience, na druhé straně strávníkům ušetřenou práci při přípravě vynahradíme třeba moučníkem nebo připravíme na talíře lákavě vypadající zeleninovou oblohu apod .Co jeden den provaříme, druhý den se dá ušetřit na levnějším jídle. Třeba takové bramboráky děti milují (děláme zásadně z brambor)
            s bohatou zeleninovou oblohou vypadají na talíři lákavě a vím, že ten den jsme ušetřili a děti si pochutnaly.

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Jak připravujete bramboráky? Samy si čistíte a strouháte brambory, nebo použijete něco připraveného? A smažíte tradičně na smažce, nebo v konvektomatu? Jaké máte zkušenosti s konvektomatem? Na kolik by asi přišel, když vaříme asi 80 – 100 porcí? Uvažuji, jak dětem zatraktivnit jídelníček, ale s tradičním vybavením a stávajícím počtem kuchařek je to problém.

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Brambory na bramboráky připravujeme z brambor – oloupáním ve škrabce a potom nastrouháme na robotu. Smažíme na pánvi,v konvektomatu připravujeme vše kromě smažených pokrmů, takže s tím zkušenosti nemáme, ale vím, že některá zařízení v konvektomatech i smaží. Vaříme dvě jídla na výběr, takže bramboráky většinou připravujeme 200-230 porcí. V průměru porci pořídíme za 3,70 Kč, k tomu oblohu – ta závisí na momentálních cenách zeleniny (většinou dáváme směs zelí, mrkev, paprika, hrášek,kukuřice) – od 2,- do 3,- Kč. Hezký den!

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Moc děkuju za odpověď. Také to vyzkoušíme a doufám, že budemě mít úspěch.

    • Autor: Anonymní

      Re: konvenience
      Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám. Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni. Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách. Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg. Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců … Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce. Zdravím

      ODPOVĚDĚT >>>

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Milá kolegyně, k těm Vašim 420ti Kč jste si zapomněla jaksi připočítat veškeré! náklady na „oškrábání“ těch Vašich brambor (pořízení-tedy odpis škrabky-pokud to ženy loupou ručně, tak i židli na které při tom sedí, energie, náklady na likvidaci odpadu vzniklém při škrábání, mzda pracovníka včetně odvodů atd.atd.atd.)…. takže ve finále nula od nuly a hlavně čas, který by personál strávil škrábáním může věnovat další výrobě-denně výroba více druhů salátů, výběr více druhů jídel, zkvalitnění úklidu atp.atp.

        • Autor: Anonymní

          Re: konvenience
          Ale tomu přece sama nevěříte.Škrabka stejně musí jet, vždyť škrábe kořenovou zeleninu. A k té židli – na té sedí ta síla, která pak nemá do čeho píchnout, když jí strčím pod nos brambory hotové. Ale hlavně přece nebudu na ty saláty mít, když nastrkám peníze do opracovaných výrobků.
          Dle Vašeho názoru tedy není třeba utrácet za energii například „roztápěním“ konvektomatu, ale můžeme brát třeba už hotová jídla?
          Používejte prosím mozek – tím, že berete konvenience si vlastně sami podkopáváte židle.
          Ušetříte peníze za energie a odpisy škole, ale máte především hospodařit s objemem peněz od dětí na potraviny. A ty sypete firmám ( a firmy přece podnikají za účelem zisku). Zbytečně. Neřekne si pak někdo, nač vlastně školní kuchyně, kuchařky, stroje – když si může škola hotové obědy rovnou nechat dovézt!

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Tak nevím, není to zbytečná vášeň? Brambory loupané sice nepoužíváme, ale kořenovou zeleninu do polévky bereme zásadně mraženou, občas ale použijeme bramborovu kaši v prášku, žádná pracovnice však nezahálí. Kuchařek je tolik kolik jich je, více nám jich nikdo nedá. Vše je myslím v organizaci práce, takže občas použijeme zatracoväné konvenience, na druhé straně strávníkům ušetřenou práci při přípravě vynahradíme třeba moučníkem nebo připravíme na talíře lákavě vypadající zeleninovou oblohu apod .Co jeden den provaříme, druhý den se dá ušetřit na levnějším jídle. Třeba takové bramboráky děti milují (děláme zásadně z brambor)
            s bohatou zeleninovou oblohou vypadají na talíři lákavě a vím, že ten den jsme ušetřili a děti si pochutnaly.

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Jak připravujete bramboráky? Samy si čistíte a strouháte brambory, nebo použijete něco připraveného? A smažíte tradičně na smažce, nebo v konvektomatu? Jaké máte zkušenosti s konvektomatem? Na kolik by asi přišel, když vaříme asi 80 – 100 porcí? Uvažuji, jak dětem zatraktivnit jídelníček, ale s tradičním vybavením a stávajícím počtem kuchařek je to problém.

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Brambory na bramboráky připravujeme z brambor – oloupáním ve škrabce a potom nastrouháme na robotu. Smažíme na pánvi,v konvektomatu připravujeme vše kromě smažených pokrmů, takže s tím zkušenosti nemáme, ale vím, že některá zařízení v konvektomatech i smaží. Vaříme dvě jídla na výběr, takže bramboráky většinou připravujeme 200-230 porcí. V průměru porci pořídíme za 3,70 Kč, k tomu oblohu – ta závisí na momentálních cenách zeleniny (většinou dáváme směs zelí, mrkev, paprika, hrášek,kukuřice) – od 2,- do 3,- Kč. Hezký den!

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Moc děkuju za odpověď. Také to vyzkoušíme a doufám, že budemě mít úspěch.

    • Autor: Anonymní

      Re: konvenience
      Ještě mi není čtyřicet let, jako ved. jídelny pracuji šestým rokem a opravdu netuším, co bylo před 20ti lety a tedy na tom netrvám. Ale promiňte, jako hospodářka a matka dětí, které navštěvují podobná zařízení nesouhlasím s loupanými bramborami, které dle vás berou všichni. Já tedy ne a doufám, že takto nevyhazují oknem peníze ani v jiných školních jídelnách. Počítejte: 100 kg brambor mě stojí 420,- Kč. Z nich pohodlně po opracování ve škrabce zůstane 60 kg. Ale 60 kg loupaných brambor zakoupím za (12,60 za kg – cena z internetu – dnešní), tedy 60 kg za 756,- Kč. Na 100 kg brambor tedy vyhodím z okna 336,- Kč. Při spotřebě např. 1000 kg měsíčně tedy zaplatím „loupací“ firmě zbytečně 3360,- Kč. A za 10 měsíců … Já to tedy neudělám a za ty tři tisíce mají děti ovoce. Zdravím

      ODPOVĚDĚT >>>

      • Autor: Anonymní

        Re: konvenience
        Milá kolegyně, k těm Vašim 420ti Kč jste si zapomněla jaksi připočítat veškeré! náklady na „oškrábání“ těch Vašich brambor (pořízení-tedy odpis škrabky-pokud to ženy loupou ručně, tak i židli na které při tom sedí, energie, náklady na likvidaci odpadu vzniklém při škrábání, mzda pracovníka včetně odvodů atd.atd.atd.)…. takže ve finále nula od nuly a hlavně čas, který by personál strávil škrábáním může věnovat další výrobě-denně výroba více druhů salátů, výběr více druhů jídel, zkvalitnění úklidu atp.atp.

        • Autor: Anonymní

          Re: konvenience
          Ale tomu přece sama nevěříte.Škrabka stejně musí jet, vždyť škrábe kořenovou zeleninu. A k té židli – na té sedí ta síla, která pak nemá do čeho píchnout, když jí strčím pod nos brambory hotové. Ale hlavně přece nebudu na ty saláty mít, když nastrkám peníze do opracovaných výrobků.
          Dle Vašeho názoru tedy není třeba utrácet za energii například „roztápěním“ konvektomatu, ale můžeme brát třeba už hotová jídla?
          Používejte prosím mozek – tím, že berete konvenience si vlastně sami podkopáváte židle.
          Ušetříte peníze za energie a odpisy škole, ale máte především hospodařit s objemem peněz od dětí na potraviny. A ty sypete firmám ( a firmy přece podnikají za účelem zisku). Zbytečně. Neřekne si pak někdo, nač vlastně školní kuchyně, kuchařky, stroje – když si může škola hotové obědy rovnou nechat dovézt!

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Tak nevím, není to zbytečná vášeň? Brambory loupané sice nepoužíváme, ale kořenovou zeleninu do polévky bereme zásadně mraženou, občas ale použijeme bramborovu kaši v prášku, žádná pracovnice však nezahálí. Kuchařek je tolik kolik jich je, více nám jich nikdo nedá. Vše je myslím v organizaci práce, takže občas použijeme zatracoväné konvenience, na druhé straně strávníkům ušetřenou práci při přípravě vynahradíme třeba moučníkem nebo připravíme na talíře lákavě vypadající zeleninovou oblohu apod .Co jeden den provaříme, druhý den se dá ušetřit na levnějším jídle. Třeba takové bramboráky děti milují (děláme zásadně z brambor)
            s bohatou zeleninovou oblohou vypadají na talíři lákavě a vím, že ten den jsme ušetřili a děti si pochutnaly.

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Jak připravujete bramboráky? Samy si čistíte a strouháte brambory, nebo použijete něco připraveného? A smažíte tradičně na smažce, nebo v konvektomatu? Jaké máte zkušenosti s konvektomatem? Na kolik by asi přišel, když vaříme asi 80 – 100 porcí? Uvažuji, jak dětem zatraktivnit jídelníček, ale s tradičním vybavením a stávajícím počtem kuchařek je to problém.

          • Autor: karla

            Re: konvenience
            Brambory na bramboráky připravujeme z brambor – oloupáním ve škrabce a potom nastrouháme na robotu. Smažíme na pánvi,v konvektomatu připravujeme vše kromě smažených pokrmů, takže s tím zkušenosti nemáme, ale vím, že některá zařízení v konvektomatech i smaží. Vaříme dvě jídla na výběr, takže bramboráky většinou připravujeme 200-230 porcí. V průměru porci pořídíme za 3,70 Kč, k tomu oblohu – ta závisí na momentálních cenách zeleniny (většinou dáváme směs zelí, mrkev, paprika, hrášek,kukuřice) – od 2,- do 3,- Kč. Hezký den!

          • Autor: Nela

            Re: konvenience
            Moc děkuju za odpověď. Také to vyzkoušíme a doufám, že budemě mít úspěch.

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Ano to je přesně ono. Ty ruce na to škrábání prostě nejsou. Úvazky se stále snižují, ale prostory na úklid zůstávají stejné a místo jednoho druhu jídla se musí uvařit dva. Práce se stále přidává až se někdy zdá, že už to dál není možné zvládnout.

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Ano to je přesně ono. Ty ruce na to škrábání prostě nejsou. Úvazky se stále snižují, ale prostory na úklid zůstávají stejné a místo jednoho druhu jídla se musí uvařit dva. Práce se stále přidává až se někdy zdá, že už to dál není možné zvládnout.

    • Autor: Marie

      Re: konvenience
      Ano to je přesně ono. Ty ruce na to škrábání prostě nejsou. Úvazky se stále snižují, ale prostory na úklid zůstávají stejné a místo jednoho druhu jídla se musí uvařit dva. Práce se stále přidává až se někdy zdá, že už to dál není možné zvládnout.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se