Koření
Prosím o radu, jak odepisujete a uchováváte koření. Máte na každé koření v kuchyni nějaké kuchyňské dózy a berete si koření podle potřeby nebo přesně odvažujete na každé jídlo?
Koření – kuchařka fasuje vždy celá balení. Například 1 kilogram kmínu, 12 kg soli, 130 g majoránky atd. V kuchyni musí být označeno datem spotřeby. Při kontrole je třeba doložit, do kdy můžete koření používat. Může být ve vlastních dózách a u toho sešit, do kdy mohu např. přesypaný kmín spotřebovat.
Koření by nemělo být v kuchyni uloženo na přímém světle, pokud vlastní dózy, tak tónované sklo, plast, s pevným uzávěrem, aby nevyprchalo aroma.
Do výdejky značit jen skutečně spotřebované množství ten den, nebo poznačit na zadní stranu výdejky za které dny je odepisováno najednou (z důvodu nezvažitelného množství třeba v malé MŠ – špetka). Neodebírat rukou, ale čistou náběrkou (nerezovou, dřevěnou, skleněnou). To máme v provozním řádu kuchyně a v předcházení fyzikální a chemické kontaminace v HACCP.
Koření
Autor: Hanka25
Koření
Prosím o radu, jak odepisujete a uchováváte koření. Máte na každé koření v kuchyni nějaké kuchyňské dózy a berete si koření podle potřeby nebo přesně odvažujete na každé jídlo?
Autor: Manka
Koření – kuchařka fasuje vždy celá balení. Například 1 kilogram kmínu, 12 kg soli, 130 g majoránky atd. V kuchyni musí být označeno datem spotřeby. Při kontrole je třeba doložit, do kdy můžete koření používat. Může být ve vlastních dózách a u toho sešit, do kdy mohu např. přesypaný kmín spotřebovat.
Autor: ivka6
Koření by nemělo být v kuchyni uloženo na přímém světle, pokud vlastní dózy, tak tónované sklo, plast, s pevným uzávěrem, aby nevyprchalo aroma.
Do výdejky značit jen skutečně spotřebované množství ten den, nebo poznačit na zadní stranu výdejky za které dny je odepisováno najednou (z důvodu nezvažitelného množství třeba v malé MŠ – špetka). Neodebírat rukou, ale čistou náběrkou (nerezovou, dřevěnou, skleněnou). To máme v provozním řádu kuchyně a v předcházení fyzikální a chemické kontaminace v HACCP.