Dobrý den. On je ten problém obsáhlý, komplikovaný a odborně náročný, pokud máte skutečně na mysli mikrobiologické a chemické požadavky na potraviny stanovené legislativně.
Mikrobiologické požadavky stanovuje nařízení ES 2073/2005.
Chemické požadavky jsou pak dány celým souborem nařízení a vyhlášek, včetně nařízení ES, protože případné chemické zatížení může být skutečně velice různorodé.
Pokud jste se ovšem chtěla bavit pouze jako provozovatel stravovacího zařízení o kritických bodech či obecně o hygieně při výrobě jídel, pak musíte začít u zákona o ochraně veřejného zdraví, zákona o potravinách, jejich prováděcích vyhlášek a nařízení ES 852/2004 a 853/2004…
Skutečně odpověď pana Aleše je kvalifikovaná.
Jinak náročnost na znalosti v této oblasti je dána profesí, kterou člověk ve ŠJ vykonává. Ved. ŠJ je povinna znát daleko širší spektrum v této oblasti, ale pomocná síla v kuchyni může znát pouze Vyhl. č. 602/2006Sv. v plat. znění -tedy aktualizaci Vyhl. č. 137/2004Sb. a dále pak EVROPSKÉ NAŘÍZENÍ č. 852/2004.
Jinak v této oblasti je zapotřebí účastnit se pravidelných školení a to nejen při jakékoliv aktualizaci, ale i při zjištění jakékoliv drobné neznalosti.
P.Z.
Kritické body
Autor: Marta S.
Kritické body
Dobrý den,můžete mi někdo poradit,který zákon,vyhláška řeší mikrobiologické a chemické požadavky?
Autor: Marta S.
Opravdu mi nikdo nemůže neporadit?
Autor: Aleš jiný
Dobrý den. On je ten problém obsáhlý, komplikovaný a odborně náročný, pokud máte skutečně na mysli mikrobiologické a chemické požadavky na potraviny stanovené legislativně.
Mikrobiologické požadavky stanovuje nařízení ES 2073/2005.
Chemické požadavky jsou pak dány celým souborem nařízení a vyhlášek, včetně nařízení ES, protože případné chemické zatížení může být skutečně velice různorodé.
Pokud jste se ovšem chtěla bavit pouze jako provozovatel stravovacího zařízení o kritických bodech či obecně o hygieně při výrobě jídel, pak musíte začít u zákona o ochraně veřejného zdraví, zákona o potravinách, jejich prováděcích vyhlášek a nařízení ES 852/2004 a 853/2004…
Autor: P.Z.
Skutečně odpověď pana Aleše je kvalifikovaná.
Jinak náročnost na znalosti v této oblasti je dána profesí, kterou člověk ve ŠJ vykonává. Ved. ŠJ je povinna znát daleko širší spektrum v této oblasti, ale pomocná síla v kuchyni může znát pouze Vyhl. č. 602/2006Sv. v plat. znění -tedy aktualizaci Vyhl. č. 137/2004Sb. a dále pak EVROPSKÉ NAŘÍZENÍ č. 852/2004.
Jinak v této oblasti je zapotřebí účastnit se pravidelných školení a to nejen při jakékoliv aktualizaci, ale i při zjištění jakékoliv drobné neznalosti.
P.Z.