Přeskočit na obsah

luštěniny

  • Autor: Ilona

    luštěniny
    Jak řešíte naplnění spotřebního koše luštěninami, plním ho v lepším případě na 60 % a vaříme ob týden luštěninové jídlo a v týdnu kdy není vaříme luštěninovou polévku a občas pomazánku, nikdo to nechce, až na vyjímky se nad luštěninami ošklíbají. Hledala jsem i jiné recepty, ale u nás bez velkého úspěchu. dík

    • Autor: Jitka

      Re: luštěniny
      Vůbec to neřeším. Také máme každý týden nějaké luštěninové jídlo /oběd, nebo polévku, nebo pomazánku/, spotřební koš neplním, ale nic si z toho nedělám, to by ty děcka museli jíst 2x týdně luštěniny a to by nám asi dali.

    • Autor: Marie

      Re: luštěniny
      My vaříme v měsíci jednou čočku, hrách a jednou fazol. salat dvakrát luštěninovou polévku a na splnění spotř. koše stačí. Špatný je, že musíme k čočce a hrachu dát uzeninu, jinak si děti oběd dost odhlašují a nebo nevyzvednou.

    • Autor: Honza

      Re: luštěniny
      Ilonko prosim Tě, kdo sestavuje spotřební koš? Je na to nějaká vyhláška? Ministersvo zdraví nebo to přes školy? Z čočky je nejlepší uzený, hrách je dobrej dyž du na ryby a fazole na cvrnkání. Dyž už náhodou takový jídlo pozřu, řádně překračuju emisní limity a bojim se, aby zase neřvali z ministerstva životního prostředí. Hele Ilonko, dyž to harantíkům nechutná, je vod rozumu lámat to přes koleno? Už takhle se mazánci vošívaj, když maj jít na jídlo do jídelny. Nekopem si košem vlastní hrob?

      • Autor: Ilona

        Re: luštěniny
        Když to nepřeháníš je to docela vtipné, alespoň se člověk v tomto blázinci odreaguje, ale přimlouvám se jen za tuto lehčí formu.

        • Autor: Honza

          Re: luštěniny
          Ilonko dík, ale kdo to sestavuje? Mluví do toho vedoucí jídelen nebo to zase jako všude namastěj všeználci v nějakým kanclu? Neříkej mi, že jen tak někdo vypálí, že harantíci se budou třikrát tejdně lohnit v čočce nebo je malér? Existuje někde nějaká věřejná studie, ketrá si zdůvodní co a proč do koše patří? Víš jukám na to jako tatar, jednou je mlíko zdraví za rok Ti řeknou, že mlíko je vo život, jednou chtěj točit klíšťata doleva, pak doprava, vyškubnout a nebo zakapat…co chvíli si nějakej mudrlant něco vymyslí a jak to do harantíků dostat už neřekne.

      • Autor: jitka

        Re: luštěniny
        Vyhláška č.107/2005 Sb.

    • Autor: lenka

      Re: luštěniny
      Dobrý den. My máme každé pondělí luštěninovou polévku a každý pátek hlavní chod – luštěniny. I přesto plníme také jen na asi 65 – 70 %.

      • Autor: Alena

        Re: luštěniny
        Velmi se nám osvědčilo zařazování různých fazolových jídel, např. kovbojské fazole,mexické fazole,fazolový kotlík,fazolový guláš,chilli con carné, apod. I když je zařazujeme jako 2. jídlo, děti si je oblíbily a dost si je objednávají. Kromě toho používáme cizrnovou mouku, která se řadí také do luštěnin. Spotřební koš se nám daří plnit tak na 75 – 80 %, což stačí, protože je to v limitu.Kromě toho zařazujeme i klasiku, jako čočka a občas i hrachová kaše, ale pokud k tomu nedáte párek, děti o ně moc nestojí.

        • Autor: Evča 1

          Re: luštěniny
          My sice vaříme jen jedno jídlo, ale jsme zařízení s celodenním a celoročním provozem. Děláme to jako vy a plníme také tak na těch 80 %. Teď sháníme nějakého levného dodavatele na polévkové misky, aby jsme jim třeba kotlíkový guláš mohly dávat do misek a ne na talíře. Ryby se nám podařilo také zvednout z 50 % na těch 75 – 80 %. Někdy postačí změnit jen název jídla a už ho děcka baští. Třeba místo rybí polévky máme Třeboňskou, rybníčkovou, vánoční, …

          • Autor: Zdenča

            Re: luštěniny
            Paní Evčo 1, kde prosím berete normy na Vaše pěkné názvy jídel, také bychom je ve školce chtěly vařit. Dík

          • Autor: Evča 1

            Re: luštěniny
            Používáme normy pro školní stravování, knihy Ve škole nám chutná, Ať nám chutná ve škole. Jednou přidáme pažitku na nudličky a máme vodníčkovu, jindy vajíčko a máme s dušičkama, vánoční je s chlebem vykrojeným vykrajovátky a opečený. Drštkové polévce říkáme pusinková – drštky pomeleme, a pod. 🙂

    • Autor: Helena

      Re: luštěniny
      My vaříme lušteniny 2 – 3x do měsíce,skoro každý týden nějakou polévku z luštěnin a poslední dobou i pomazánky z cizrny,které se dají dělat na slano i na sladko a děti si je oblíbily,takže plníme celkem dobře,ale taky ne na 100%.

    • Autor: Ludmila Slezáková ml.

      Re: luštěniny
      Dobrá rada nad zlato. S tímto problémem asi bojujeme všichni. Ale mě se podařilo vyhrát. Kupuji cirznovou mouku a tou se dají krásně zahustit polévky. Dá se dobře použít i do lívanců, bramboráků. V jídle to nikdo nepozná.

      • Autor: Jana

        Re: luštěniny
        Paní Slezáková kolik stojí kilo cizrnové mouky a kolik odepíšete luštěnin za kilo této mouky mouky? Děkuji za odpověď.

        • Autor: Radka

          Re: luštěniny
          Cizrnovou mouku kupujeme za 83,– Kč a koeficiet je 3. Do 3-4 kg mouky na buchty přidáme 0,5 kg cizrnové a je to vlastně za 1,5 kg luštěnin.

    • Autor: Romana

      Re: luštěniny
      My vaříme luštěniny 3x až 4x měsíčně a každý týden polévku. Byla jsem v šoku, když nám minulý měsíc vyšly luštěniny na 123%, což je také dost blbé. Asi nejaká programová chyba.

    • Autor: Andrea

      Re: luštěniny
      V novém čísle časopisu Výživa a potraviny je uvedena „Doporučená petrost pokrmů a spotřební koš“ . článek napsala MUDr. Marta Pryszerová, dlouholetá pracovnice KHS Ostrava…
      Doporučení pro lušteniny:
      polévka: 3x měsíčně,
      hlavní jídla: bezmasé zeleninové (vč. luštěnin) 4x, přílohy: min. 1x.
      My dáváme min. 3 x polévku a 2 x hlavní jído nebo přílohu a vždy mám něco přes 100 %. Teď zkouším cizrnovou mouku. Když budu vidět, že budu mít o hodně navíc, vynechám 1 hlavní jídlo a raději dokoupím cizrnovou mouku. To děti nepoznají.

      • Autor: Honza

        Re: luštěniny
        Andrejko Ty si pjéékná voršilka, nasypeš jim to do gáblíku potají..jen dávej bacha ať to nepopleteš. Jedna moje známá takhle dovezla z NDR olej, no jenže voni ho balili tenkrát soudruzi do stejnejch žlutejch pixliček jako naši soudruzi jar na nádobí s takovym tim odstřihovacím zobáčkem…no taky to popletla a udělala manželovi volejovou buchtu s bublinovým efektem. Manžel to ale s klídkem zblajznul. My chlapi vůbec pozřem ledacos, onehdy jsem zase slyšel, že nějaká mamča šla na odpolední šichtu a připravila mužovi gulášek. Tedy chtěla připravit, jenže se zapovídala s kámoškou na mobilním aparátu a gulášek připekla. Na novej už nebyl čas a tak do kastrolu nalila vodu by se vopučel a šla do fachy…no a co myslíš, že se stalo? No jasně!!! Dal si k tomu dva krajíce chleba , dosolil…depááák na nás koše:-)))) Andrejko pěkné nešvindlované jaro přeju…

        • Autor: Andrea

          Re: luštěniny
          Milý Honzíku, víš že jsi mne rozesmál :-))) Ty si tedy pěkný beťár :-)))

        • Autor: jitka

          Re: luštěniny
          No to je fakt, já tam dala SAVO, ale neprošlo mi to musela jsem se rozvést.

    • Autor: monika

      Re: luštěniny
      Zkuste uvařit cizrnové lívance s ovocnou omáčkou zdobené šlehačkou nebo na druhou stranu cizrnové placky s kuřecím masem – čínou, kung-pao. Dětí jedí a ani skoro neví, že je to luštěnina. Jinak cizrnové kapání, strouhání do pórkové, zeleninové, hovězí polévky je také chutné.

    • Autor: Zdenka

      Re: luštěniny
      A plněné cizrnové měšce jste nikde nezkoušeli?

      • Autor: Šárka

        Re: luštěniny
        Co jsou to, prosím plněné cizrnové měšce, a kde je kupujete? Šárka

      • Autor: káča

        Re: luštěniny
        Zkoušeli jsme špenátové a sýrové, ale zdály se nám moc mastné. Dětem to moc nechutnalo. Nashle

    • Autor: Helena

      Re: luštěniny
      Také se dá cizrna povařit a pak opražit nasucho jako vložka do polévky.

    • Autor: majka

      Re: luštěniny
      vynikající je cizrnové těstíčko, palačinky,lívance, halušky, směs do mletého masa – vše s cizrnou, a také= existuje ,, hraška,, směs z mletého hrachu obaluje se v tom vše možné a dělá se z toho rovněž kde co, spotřební koš a hygiena jásá děti to jedí, ale nejhorší je tomu vymyslet název – ale rozhodně ne hrách,čočka, cizna, fazole

    • Autor: lída

      Re: luštěniny
      Kromě cizrny se dá také navýšit spotřeba luštěnin ve spotř. koši sojovou moukou, kterou přidáte místo normální. V některých jídlech způsobí i pěknější barvu do žluta. Ale nevím, zda se dá počítat také s koeficientem 3, můžete mi poradit, kde to zjistit? Děkuji.

      • Autor: jitka

        Re: luštěniny
        Pokud si upravíte koeficienty tak, aby vám vyšel spotřební koš – to jde docela dobře, jen to nesmí žádná kontrola přepočítávat podle vyhlášky.

    • Autor: Andrea

      Re: luštěniny
      odkud máte ten koeficient pro cizrnovou mouku? hledala jsem informace na internetu, ale nic jsem nenašla. přece si nemůžu je tak říct, že to bude 3, když to někdo – výrobce nebo hygienik nepotvrdí. Máte toto potvrzení někdo?

      • Autor: jitka

        Re: luštěniny
        Já mám základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše podle vyhlášky 48/1993 Sb. o školním stravování ve 107/2005 Sb. to bude určitě taky. Jsou tam potraviny rozdělené do skupin podle toho jak se sledují i s koeficienty např. mražené ovoce má 1,4 sušené 10,0. Luštěniny včetně sojové mouky mají koeficient 1,0.

        • Autor: Andrea

          Re: luštěniny
          Jitko, tak podle Vás má být koeficient na cizrnvou mouku 1? Díky

          • Autor: jitka

            Re: luštěniny
            Ne podle mě, ale podle vyhlášky.

    • Autor: jana

      Re: luštěniny
      U nás se osvědčil Ondráš , který místo bramboráku obalíme v cizrnovém těstíčku/římských placičkách/. Beru ho z Bonna a je o hodně lepší než bramborák. Doporučuju.

    • Autor: jana

      Re: luštěniny
      U nás se osvědčil Ondráš , který místo bramboráku obalíme v cizrnovém těstíčku/římských placičkách/. Beru ho z Bonna a je o hodně lepší než bramborák. Doporučuju.

      • Autor: Radka

        Re: luštěniny
        Včera jsme obalovaly kuřecí prsa v těstíčcku /římských placičkách – nová receptura/ a těstíčko vůbec nedrželo. Nakonec jsme přidaly vajíčka a mléko a pak to šlo. Ze staré receptury nebyl problém. Máte zkušenosti?

        • Autor: Sandra

          Re: luštěniny
          No chtěla bych Vás vidět, jak obalujete 200 takových řízečků jak píšete, olej mudel být dost přepálený od těstíčka. Nebo jste jídelnička na vesničce a vaříte jen 30 obědů ?

          • Autor: Radka

            Re: luštěniny
            Vesnička naše středisková – MŠ 60 porcí.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se