Luštěniny
Dobrý den,
prosím kolegyňky, zda by mi mohly poradit způsoby úpravy luštěnin pro plnění spotřebního koše.
Vaříme 1x týdně luštěninovou polévku a 2x měsíčně luštěninová jídla, používáme také cizrnovou mouku a v mateřince připravujeme jáhlovou kaši. Dá se říct, že s plněním SK nemáme až takový problém, ale maminkám dětí z MŠ preferujícím zdravou stravu nevyhovuje používání uzenin (fazole na kyselo s uzeninou, hrachová kaše s párkem/uzeným, apod..) Prosím tedy vás, kolegyně o radu, jak (s čím) se u vás luštěniny připravují. Děkuji Dáša
Daji, když jsou fazole nebo i hrachová kaše tam dávám výpeček z kýty nebo pečený plátek, čočka klidně s vejci a také se dají sehnat dětské párečky, nebo kolečko dětské šunky na jídelníček napište fazole na kyselo, dětský páreček a maminky to třeba uklidní, ale my dáváme pečené masíčko, výpeček nebo vrabeček ale opravdu jen libové.
Dáváme i vaječnou amoletu s kostičky šunky a papriku, petržek, rajče na ozdobu vypadá to pěkně a děti to jedí, děláme čočkový salát čočka, cibule, steril. okurek – sladkokyslá chuť salátu, podáváme jako součást oblohy nebo na mističku taky chutná, na zajíškování do polévek a do mletých mas, do houskových knedlíků pridáváme hrachovou nebo cizrnovou mouku, ale jen menší množství.
Tak uzeniny u nás nepoužíváme vůbec, k čočce či hrachové kaši se výborně hodí plátek teplé šunky nebo vajíčko. Když už je potřeba uzené maso, tak bereme uzená krůtí prsa, jsou moc dobrá, nejsou tak slaná a jsou krásně libová. Párek nedáváme ani do polévek ani do ničeho podobného. Nejsem zastáncem párků ani doma, nedivím se maminkám, že jim to nevyhovuje, protože sehnat dneska kvalitní párek je umění a ten potom stojí dost peněz. Jinak ještě z luštěnin děláme Farmářský guláš, je to něco jako bramborový guláš, akorát tam přijde hovězí maso, fazole a brambory. Dětem to moc chutná. Receptů na luštěniny bez uzenin je hodně.
Děkuji všem za vložené příspěvky a prosím ještě o vysvětlení jaký podstatný rozdíl je mezi šunkou a uzeninou, kam patří šunka??? (samozř.kromě složení, že každý výrobce a druh šunky obsahuje jiný podíl masa) mám bohužel pocit, že to jen „lépe zní“ plátek šunky než uzenina ….
PS: omlouvám se za chybu s jáhly..
Šunka se řadí do SK pod maso. A recept na šoulet ? to snad každý zná, hrách a kroupy. Na tom se snad nedá nic pokazit. Ale asi Vám jde o recepturu a normu na 10 porci.
děkuji za odpověď, nepátrala jsem se po zařazení šunky do SK, jen mě udivuje, že v jednom z předchozích příspěvků uvádí jiná paní vedoucí, že uzeninu vůbec nepoužívají, jen občas plátek teplé šunky. Šunka tedy není uzenina? (Asi do MŠ berou šunku na kosti-kýtu)
Jo takhle, trošku jsem si seděla na vedení ha, ha, ha omlouvám se, no to teda nevím, asi to bude ta šunka na kosti když to není uzenina máte pravdu a to by nám to ta paní vedoucí mohla objasnit no Daji ona myslela ty fujtajblové párečky.
Autor: andy1
K objasnění šunky, buď šunka od kosti, popř. kuřecí prsní šunka. I ta je sice uzeninou, ale ne klasická, jako párek s 40% masa apod.
Autor: Iva K.
Dobrý den, můžeme drožďovou polévku zařadit do nadýmavých polévek? Je vhodná k luštěninovému pokrmu? Nebo raději nekombinovat? Děkuji za odpovědi. Iva
Maso k luštěninám vůbec nepatří – má vysoký obsah bílkovin stejně tak, jako luštěniny. Nejvhodnější kombinace je se zeleninou, tedy zeleninové saláty různě upravované a pečivo k tomu. Děláme např. čočku se zeleninou, chléb, červenou čočku s rajčaty, chléb, fazolový guláš (fazole, brambory), chléb apod. Receptů na bezmasé luštěninové pokrmy je plný internet. A uzeniny? Ty do školky vůbec nepatří ani dětský párek. Opravdu si někdy přečtěte složení.
Andy, jste mŠ nebo ZŠ? Ve školkách se to ještě dá takto vařit, ale argument kuchařek je, že děti na 2. stupni mají po takovém jídle hlad, stěžují si i rodiče a co pak? I kdydž my jsme MŠ. Snažím se to také měnit tímto směrem, třeba i přisypat méně luštěn víckrát za měsíc. Zase jsou výhrady, že je luštěnina všude. Ale bojuju.
ZŠ a MŠ. Každý rok dělám ve škole na II. stupni přednášku, po té si děti sestavují jídlní lístek. Myslím, že po tom, co se jim vše vysvětlí alespoň pochopí, že to není z naší hlavy, že dostáváme nařízeno zhora co a jak vařit a jak kombinovat. Setkalo se t u nás s dobrým ohlasem.
Autor: Radkaa
Andy, to máte dobře vymyšlené, super.
Autor: danos
ale uvědomte si, že uzeninu můžete koupit se stejným podílem masa jako šunku, ale o co soudruhům ve výživě jde je podíl soli (dusitanů)v těchto jídlech a není příliš velký rozdíl uzené maso, šunka, dneska to už nikdo neudí na bukovém dřevě, je to proces páry a zakouření bukovými štěpkami(ev. kouřový lák jako nástřik).Dětské párečky a šunka má dokonce často větší obsah soli, nebo snížený obsah masa. http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/test-detskych-parku-jsou-plne-tuku-pro-deti-se-moc-nehodi.html . Ve výživě jde o to dávat luštěniny s něčím jiným než s uzeninou.
http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1574
Dobrý den,
celou dobu co pracuji v jídelně, jsem se domnívala, že červené nebo bílé sterilované fazole, čočka a cizrna se do SK zařazuje jako zelenina s koef. 1,42. Včera jsem se dozvěděla, že by tyto suroviny měly být zařazeny do luštěnin.
Může mi prosím někdo napsat, jak to vlastně je.
Děkuji.
Luštěniny
Autor: Daja
Luštěniny
Dobrý den,
prosím kolegyňky, zda by mi mohly poradit způsoby úpravy luštěnin pro plnění spotřebního koše.
Vaříme 1x týdně luštěninovou polévku a 2x měsíčně luštěninová jídla, používáme také cizrnovou mouku a v mateřince připravujeme jáhlovou kaši. Dá se říct, že s plněním SK nemáme až takový problém, ale maminkám dětí z MŠ preferujícím zdravou stravu nevyhovuje používání uzenin (fazole na kyselo s uzeninou, hrachová kaše s párkem/uzeným, apod..) Prosím tedy vás, kolegyně o radu, jak (s čím) se u vás luštěniny připravují. Děkuji Dáša
Autor: janaj
Daji, když jsou fazole nebo i hrachová kaše tam dávám výpeček z kýty nebo pečený plátek, čočka klidně s vejci a také se dají sehnat dětské párečky, nebo kolečko dětské šunky na jídelníček napište fazole na kyselo, dětský páreček a maminky to třeba uklidní, ale my dáváme pečené masíčko, výpeček nebo vrabeček ale opravdu jen libové.
Autor: Majka P.
Dětská šunka podle výrobce a čtěte složení!!!
Autor: tara
Dáváme i vaječnou amoletu s kostičky šunky a papriku, petržek, rajče na ozdobu vypadá to pěkně a děti to jedí, děláme čočkový salát čočka, cibule, steril. okurek – sladkokyslá chuť salátu, podáváme jako součást oblohy nebo na mističku taky chutná, na zajíškování do polévek a do mletých mas, do houskových knedlíků pridáváme hrachovou nebo cizrnovou mouku, ale jen menší množství.
Autor: andy1
Tak uzeniny u nás nepoužíváme vůbec, k čočce či hrachové kaši se výborně hodí plátek teplé šunky nebo vajíčko. Když už je potřeba uzené maso, tak bereme uzená krůtí prsa, jsou moc dobrá, nejsou tak slaná a jsou krásně libová. Párek nedáváme ani do polévek ani do ničeho podobného. Nejsem zastáncem párků ani doma, nedivím se maminkám, že jim to nevyhovuje, protože sehnat dneska kvalitní párek je umění a ten potom stojí dost peněz. Jinak ještě z luštěnin děláme Farmářský guláš, je to něco jako bramborový guláš, akorát tam přijde hovězí maso, fazole a brambory. Dětem to moc chutná. Receptů na luštěniny bez uzenin je hodně.
Autor: andy1
ještě mě napadli třeba cizrnové placičky či karbanátky k tomu příloha a nemusíte tam dávat, červená čočka s rajčaty, k tomu tmavá bagetka apod.
Autor: nattyn
Jenom technická, milé kolegyně: jáhly nejsou luštěnina.
Co se týká luštěninových jídel, vaříme s velkým úspěchem šoulet s krůtím masem.
Autor: Sartuna
Dobrý den,
také bych chtěla poprosit o zaslání receptu na šoulet. děkuji
Autor: kristýnka
Prosím nattyn o recept na šoulet s krůtím masem.Děkuji
Autor: Daja
Děkuji všem za vložené příspěvky a prosím ještě o vysvětlení jaký podstatný rozdíl je mezi šunkou a uzeninou, kam patří šunka??? (samozř.kromě složení, že každý výrobce a druh šunky obsahuje jiný podíl masa) mám bohužel pocit, že to jen „lépe zní“ plátek šunky než uzenina ….
PS: omlouvám se za chybu s jáhly..
Autor: ved.
Šunka se řadí do SK pod maso. A recept na šoulet ? to snad každý zná, hrách a kroupy. Na tom se snad nedá nic pokazit. Ale asi Vám jde o recepturu a normu na 10 porci.
Autor: Daja
děkuji za odpověď, nepátrala jsem se po zařazení šunky do SK, jen mě udivuje, že v jednom z předchozích příspěvků uvádí jiná paní vedoucí, že uzeninu vůbec nepoužívají, jen občas plátek teplé šunky. Šunka tedy není uzenina? (Asi do MŠ berou šunku na kosti-kýtu)
Autor: ved
Jo takhle, trošku jsem si seděla na vedení ha, ha, ha omlouvám se, no to teda nevím, asi to bude ta šunka na kosti když to není uzenina máte pravdu a to by nám to ta paní vedoucí mohla objasnit no Daji ona myslela ty fujtajblové párečky.
Autor: andy1
K objasnění šunky, buď šunka od kosti, popř. kuřecí prsní šunka. I ta je sice uzeninou, ale ne klasická, jako párek s 40% masa apod.
Autor: Iva K.
Dobrý den, můžeme drožďovou polévku zařadit do nadýmavých polévek? Je vhodná k luštěninovému pokrmu? Nebo raději nekombinovat? Děkuji za odpovědi. Iva
Autor: Adka
Ivi, droždí je nadýmavé, dobre sa z neho „kyne“ :)) asi by som ju nedala k luštěninovému obedu. Radšej ľahšiu zeleninovú polievku.
Autor: Andy1
Maso k luštěninám vůbec nepatří – má vysoký obsah bílkovin stejně tak, jako luštěniny. Nejvhodnější kombinace je se zeleninou, tedy zeleninové saláty různě upravované a pečivo k tomu. Děláme např. čočku se zeleninou, chléb, červenou čočku s rajčaty, chléb, fazolový guláš (fazole, brambory), chléb apod. Receptů na bezmasé luštěninové pokrmy je plný internet. A uzeniny? Ty do školky vůbec nepatří ani dětský párek. Opravdu si někdy přečtěte složení.
Autor: Andy1
Také jsme ze začátku dávali, ale po doporučení naší hygieničky a čši jsme z jídelníčku zcela vyřadili pokrmy – maso + luštěniny.
Autor: Radkaa
Andy, jste mŠ nebo ZŠ? Ve školkách se to ještě dá takto vařit, ale argument kuchařek je, že děti na 2. stupni mají po takovém jídle hlad, stěžují si i rodiče a co pak? I kdydž my jsme MŠ. Snažím se to také měnit tímto směrem, třeba i přisypat méně luštěn víckrát za měsíc. Zase jsou výhrady, že je luštěnina všude. Ale bojuju.
Autor: Andy1
ZŠ a MŠ. Každý rok dělám ve škole na II. stupni přednášku, po té si děti sestavují jídlní lístek. Myslím, že po tom, co se jim vše vysvětlí alespoň pochopí, že to není z naší hlavy, že dostáváme nařízeno zhora co a jak vařit a jak kombinovat. Setkalo se t u nás s dobrým ohlasem.
Autor: Radkaa
Andy, to máte dobře vymyšlené, super.
Autor: danos
ale uvědomte si, že uzeninu můžete koupit se stejným podílem masa jako šunku, ale o co soudruhům ve výživě jde je podíl soli (dusitanů)v těchto jídlech a není příliš velký rozdíl uzené maso, šunka, dneska to už nikdo neudí na bukovém dřevě, je to proces páry a zakouření bukovými štěpkami(ev. kouřový lák jako nástřik).Dětské párečky a šunka má dokonce často větší obsah soli, nebo snížený obsah masa. http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/test-detskych-parku-jsou-plne-tuku-pro-deti-se-moc-nehodi.html . Ve výživě jde o to dávat luštěniny s něčím jiným než s uzeninou.
http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1574
Autor: mumina
Dobrý den,
celou dobu co pracuji v jídelně, jsem se domnívala, že červené nebo bílé sterilované fazole, čočka a cizrna se do SK zařazuje jako zelenina s koef. 1,42. Včera jsem se dozvěděla, že by tyto suroviny měly být zařazeny do luštěnin.
Může mi prosím někdo napsat, jak to vlastně je.
Děkuji.
Autor: jo
Musí být v luštěninách. je to pravda
Autor: Hanka71
Do zeleniny se řadí hrášek nebo fazolové lusky, fazole se řadí vážně do luštěnin.
Autor: mumina
Děkuji :).