k čočce dávám vajíčko, nebo jen cibulku, chléb a zelný salát. Poprvé také uzeninu nebo vajíčko hledali, ale teď si už zvykli a někteří tuto variantu přivítali.Do fazolového guláše dávám šunkovou klobásu. K hrachové kaši – vajíčko.
K hrachové kaši dáváme rožněný kuřecí ,nebo krůtí řízek + oblohu z hlávkového zelí ochucenou balzamikovým octem a olivovým olejem. Děti si chodí přidávat !
Jsme MŠ, podle nutričního doporučení, tedy žádné uzeniny, nebo uzená masa jako třeba zde zmiňovaná kýta, to je vše pro děti v MŠ špatně, dokonce luštěnina a vejce. Nevím jak by pohlíželi nutriční kontroloři na luštěninu a k tomu šmakoun je to snad jako luštěnina a maso nebo luštěnina a vejce. Šmakoun je taky bílkovina a s luštěninou je to snad špatně.
Šmakoun je podľa „mňa“ tiež nevhodný – „Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií , z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů.“ Takže skoro ako čočka s vajcom. „Zbytočne mooooc bielkovín“ :))
Není to recese. Myslíte, že pár kostiček uzené kýty jednou za 2 měsíce dítě položí? Nepoloží. Když jsem byla malá, mívali jsme domácí uzené skoro celou zimu a myslím, že žádné následky nemám.
Ja teda ako vyštudovaný výživár tomu už nerozumiem…na slovensku v pohode kombinujú maso s lušteninami a to i v školke – samozrejme nie uzeninu a tu je to problém. Češi sú asi múdrejší, modernejší čičo.. 🙂 Len tie recepty a inšpirácia akosi chýba! Neostáva mi nič iné, len hľadať inšpiráciu v arabskej, indickej a inej kuchyni a ešte to naučiť deti jesť. Dospelý človek sa aspoň dá predvedčiť argumentami, ale deti…to je nadľudský čin.
Mimochodom, na stránkach zdravaskolnijidelna sú recepty z luštenin a doporučujú k nim aj maso napr. tu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/recepty/kase-z-cervene-cocky-s-cesnekem-jarni-cibulkou?kategorie=9
„Servírujte jako přílohu masu.“ Neviem teda čoho sa držať. Jedny absolutne nedoporučujú maso k lušteninám a druhým nevadí maso. Slováci sú v klidu 🙂 A co teď?
Já si myslím,že už se to zase moc rozebírá a řeší,vše je jen doporučení.Strava má být vyvážená a dle mého je potřeba vše a né se upnout na zeleninu a luštěniny.A jsem názoru,že jedno jídlo nezachrání stravování dítěte, pokud se k tomu nepřidají i rodiče,tak to dítě jeden oběd přežije a doma si dá co chce a rodičům to je jedno nebo to ani nevědi. Děti mají málo pohybu a plno sladkostí!!!
Luštěniny
Autor: Janinkka
Luštěniny
Dobré ráno, chtěla jsem se zeptat když vaříte hrachovou kaši, nebo čočku, nebo fazole, co dáváte místo uzeniny?
Autor: pepinda
k čočce dávám vajíčko, nebo jen cibulku, chléb a zelný salát. Poprvé také uzeninu nebo vajíčko hledali, ale teď si už zvykli a někteří tuto variantu přivítali.Do fazolového guláše dávám šunkovou klobásu. K hrachové kaši – vajíčko.
Autor: maty200
Děláme luštěninu za tepla i studena – jako salát s kuřecím masem a třeba zeleninou,šmakounem nebo tofu.
Autor: none
K hrachové kaši dáváme rožněný kuřecí ,nebo krůtí řízek + oblohu z hlávkového zelí ochucenou balzamikovým octem a olivovým olejem. Děti si chodí přidávat !
Autor: cérka z Valašska
Uzenou kýtu na cibulce.
Autor: maty200
Ta je nejlepší!!
Autor: Janinkka
A uzená kýta se nebere jako uzenina? Děkuju moc za rady
Autor: ved.,
Jsme MŠ, podle nutričního doporučení, tedy žádné uzeniny, nebo uzená masa jako třeba zde zmiňovaná kýta, to je vše pro děti v MŠ špatně, dokonce luštěnina a vejce. Nevím jak by pohlíželi nutriční kontroloři na luštěninu a k tomu šmakoun je to snad jako luštěnina a maso nebo luštěnina a vejce. Šmakoun je taky bílkovina a s luštěninou je to snad špatně.
Autor: Adka
Šmakoun je podľa „mňa“ tiež nevhodný – „Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií , z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů.“ Takže skoro ako čočka s vajcom. „Zbytočne mooooc bielkovín“ :))
Autor: Radkaa
Podle mně je příspěvek s uzenou kýtou recese, už podle autorek.
Autor: cérka z Valašska
Není to recese. Myslíte, že pár kostiček uzené kýty jednou za 2 měsíce dítě položí? Nepoloží. Když jsem byla malá, mívali jsme domácí uzené skoro celou zimu a myslím, že žádné následky nemám.
Autor: Adka
Ja teda ako vyštudovaný výživár tomu už nerozumiem…na slovensku v pohode kombinujú maso s lušteninami a to i v školke – samozrejme nie uzeninu a tu je to problém. Češi sú asi múdrejší, modernejší čičo.. 🙂 Len tie recepty a inšpirácia akosi chýba! Neostáva mi nič iné, len hľadať inšpiráciu v arabskej, indickej a inej kuchyni a ešte to naučiť deti jesť. Dospelý človek sa aspoň dá predvedčiť argumentami, ale deti…to je nadľudský čin.
Autor: Adka
Mimochodom, na stránkach zdravaskolnijidelna sú recepty z luštenin a doporučujú k nim aj maso napr. tu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/recepty/kase-z-cervene-cocky-s-cesnekem-jarni-cibulkou?kategorie=9
„Servírujte jako přílohu masu.“ Neviem teda čoho sa držať. Jedny absolutne nedoporučujú maso k lušteninám a druhým nevadí maso. Slováci sú v klidu 🙂 A co teď?
Autor: lilali
Já si myslím,že už se to zase moc rozebírá a řeší,vše je jen doporučení.Strava má být vyvážená a dle mého je potřeba vše a né se upnout na zeleninu a luštěniny.A jsem názoru,že jedno jídlo nezachrání stravování dítěte, pokud se k tomu nepřidají i rodiče,tak to dítě jeden oběd přežije a doma si dá co chce a rodičům to je jedno nebo to ani nevědi. Děti mají málo pohybu a plno sladkostí!!!
Autor: janaJ
A v létě jede grilovačka v každé chalupě a na každé dovolené a jak děti pěkně papají, rodiče je v tom podporují a my to máme napravovat.
Autor: zuza1
Kam zařazujete sýr tofu – rostlinné maso nebo luštěniny?
Autor: ved,.
Rostlinné maso
Autor: maty200
http://www.jidelny.cz/diskuse_show.aspx?katID=4&temaID=30105