Přeskočit na obsah

luštěniny ve spotřebním koši plnění dle vyhlášky

  • Autor: šárka21

    luštěniny ve spotřebním koši plnění dle vyhlášky
    Dobrý den, může mi někdo fundovaný odpovědět proč je nedostatečné plnění luštěnin ve spotřebním koši 86,38 % když je tolerance + – 25 %. Nechci diskutovat o tom , že jsou zdravé a mělo by jich být více. Potřebuji vědět kde vyčtu kolik jich má být. V naší MŠ je tendence udržovat luštěniny na nejnižší hranici tedy 75 %. Před několika lety jsem 85 % plnění měla školní inspekcí označeno jako nedostačující.

    • Autor: aina

      100-125%

      • Autor: Sartuna

        nesouhlasím s ainou. dle vyhlášky č.107/2005, novelizace 2008, je dáno +-25% kromě tuků a cukrů -tedy 75-125% ve spotřebním koši za měsíc je ok. Jen tuky a cukry 75-100%. Šárko21, pokud plníte na 86% jste v toleranci. Není co vytýkat.

    • Autor: Andy1

      Mýlíte se, u luštěnin je tolerance pouze +25%, nižší spotřeba než 100% být nesmí. Přečtěte si článek: http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1073 . Zde je vše moc hezky vysvětleno. Např. u tuků a cukrů také není tolerance +-25%, ale pouze -25%, jakékoliv překročení je porušení vyhlášky.

    • Autor: Renca

      Dobrý den,
      letos v lednu jsem byla na školení s paní Čožíkovou z kraje (Brno) a ta nám říkala, že vše je tolerance +-25%, až na tuky a cukry, zelenina a ovoce nad 75 % a to samé luštěniny. Takže co je tedy správně a komu věřit??

    • Autor: exitkaaa

      Andy1…mýlíte se. Ve vyhlášce 107 paragraf 7…se píše: 2. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + – 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.

    • Autor: Pavel Ludvík

      Na článek, na který odkazujete, jsme trochu zapomněli, a musím se za redakci omluvit, že je trochu zavádějící. Asi ho stáhneme… Je to takto: základní tolerance je + – 25%. Vyhláška ale výslovně uvádí, že u luštěnin je možno spotřebu zvýšit nad horní hranici. Tedy spotřeba luštěnin by měla být od 75 % neomezeně výš (samozřejmě rozumně). Souhlasíte se mnou?

    • Autor: rohlik

      Určitě souhlasíme. Až jsem se lekla při vyjádření, že nejnižší hranice je 100%. Stále jsem ráda,že plním kolem 75%. Děkuji a přeji hezký den

    • Autor: ved.3

      potravin, které jsou dány vyhláškou:

      Druhy potravin Tolerance dle vyhlášky
      Maso 75 – 125%
      Ryby 75 – 125%
      Mléko 75 – 125%
      Ml. výrobky 75 – 125%
      Tuky volné max 100%
      Cukr volný max 100%
      Zelenina více než 100%
      Ovoce více než 100%
      Brambory 75 – 125%
      Luštěniny max 100%
      Je to tak to správně? Potvrďte

      • Autor: majka 1

        Od 1.12.2012 platí
        Příloha č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.
        Výživové normy pro školní stravování
        2. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + – 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
        3. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance.

        Pokud jste ale měla kontrolu před tímto datem, bylo u luštěnin plnění minimálně 100%

    • Autor: All-iii

      maso +- 25 % (doporučení do 100 %, kvalita nad kvantitou)
      ryby +- 25 %
      mléko +- 25 %
      mléčné výrobky +- 25 %
      tuky volné do 100 % (spodní hranice není)
      cukr volný do 100 % (spodní hranice není)
      zelenina nad 75 % (horní hranice není)
      ovoce nad 75 % (horní hranice není)
      brambory +- 25 %
      luštěniny nad 75 % (hodní hranice není)

    • Autor: liv

      Ze školení v únoru 2014 -maso 0-100%, ryby 0-100%, mléko 0-100%, ml.výr.0-100%, tuky 0-100%, cukry 0-100%, zelenina 100% a více, ovoce 100= a více, brambory 0-100%, luštěniny 100% a více, takže si vyberte pan školící hranici 25% neuváděl.Řídím se ji také a trochu selského rozumu všechno se splnit dle vyhlášek nedá a když chcete aby vše neskončilo v koši.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Jestliže se jednalo o školení Sk na Nových trendech, tak toho jsem se účastnil, lektor se o hranici +-25% zmiňoval a dokonce to tam promítal v obrázku.

    • Autor: Pekařka

      Já nerozumím tomu, proč nelze splnit SK u luštěnin – dáváme plné luštěniny 2x v měsíci, každý týden je polévka buďto čistě luštěninová (mimochodem – děti je milují) nebo luštěniny přidáváme i do zeleninových polévek (např. bramborová s cizrnou, zeleninová s čočkou, fazolemi, pomůže i hraška nebo cizrnová mouka na zahuštění místo bílé mouky. Plníme pokaždé na nejméně 110%.

      • Autor: Sartuna

        To je super – luštěniny na 110%. Máte nějaké vyzkoušené recepty, které děti snědí?

        • Autor: rohlik

          Mám děti od školky až po školáky, závidím Vám,že o Vašich dětech řeknete, že milují luštěninové polévky. Protože to, co dokazují školáci s polévkou u nás je opravdu hrozné, někteří ani neomočí lžíci a luštěninovou ani nenalejí,takže sebelepší polévku ani neochutnají. Proto mám problém s plněním spotřebního koše,protože vařit něco o co děti nestojí mi přijde jako mrhání peněz. Samozřejmě, že školitelé Vám řeknou, že je to musíte naučit jíst. Přemluvíte dítě ve školce, ale děti ve škole už mé přemlouvání berou s rezervou. Můj názor a opravdu Vám závidím, hezký den

      • Autor: Radkaa

        Také plníme SK přes 100 % a „plné“ luštěniny téměř nedáváme, spíš se zaměřujeme na bezmasé pokrmy s luštěninami, např. luštěninové rizoto (půl dávky rýže, půl dávky hrachu) se zeleninou, čočkové biftečky s květákem. Nebo kombinujeme luštěninu s masem – vepřové kostky s cizrnou a mrkví (mrkev na kolečka), to vypadá hezky barevně, kuřecí maso s červenou fazolí. Jsme MŠ a moc záleží na přístupu učitelek, pokud se věnují u oběda dětem, není problém a zbytky máme opravdu minimální. K tomu polévky, pomazánky, bramborové těsto s cizrnou, mouky…

      • Autor: Andy1

        Také nechápu. Plníme vždy přes 100% . Máme dvě luštěninová jídla za měsíc + polévky, asi stejně jako u vás. Občas uděláme i salát s nějakou luštěninou. Omáčky zahušťujeme také cizrnovou moukou, takže není problém. Za tři toky co dělám vedoucí jsem neměla nikdy luštěniny pod 100% a děti s tím problém nemají.

    • Autor: Pekařka

      Máme-li luštěninovou polévku, děti ji vyjedí do poslední lžíce, tak jako vyjedí polévky čiré nebo jakoukoliv rajskou. Bylo tomu tak odjakživa, asi ji děvčata umějí dobře udělat. Nebojte se trochu luštěnin přidat nad normu, aby polévka byla opravdu hustá. Z luštěninových hlavních jídel u nás frčí čočka se zeleninou, fazolový guláš s kyselým zelím (podáváme s chlebem), kovbojská pánev (velké fazole – becoky – jsou sice dražší ale bomba), mexické fazole, boloňské špagety – do směsi na špagety dáváme bílé fazole, nahrubo mleté vepřové maso a hlavně dobře posypat strouhaným sýrem). I hrachová kaše jde, posypeme ji malinko osmaženou cibulkou Cronions (Vitana), je křupavá a děti ji milují. Snad vám to postačí pro inspiraci. Hezký den.

      • Autor: marína

        Přidat luštěniny do polévky nad normu, to mi připadá trochu zajímavý názor. Nikdy nedáváme ani tolik jako je v normě, protože to by ta lžíce v polévce stála. A že frčí nějaká luštěnina – to když čtu, tak si myslím, že jste z jiné planety.

        • Autor: marína

          No a proto asi nikdy na 100% sk nesplním. A nemyslím si, že by moje holky neuměly vařit.

        • Autor: Andy1

          U nás děti milují fazolový guláš, jsou omáčkový, tak proč jim to nedat. K tomu chleba a vynikající oběd je na světě. Také hrachovou kaši u nás mají rádi, děláme jí hodně řídkou.

    • Autor: rohlik

      Sdílím také tento názor, luštěnin do polévky v normě si myslím, že je až dost. Kuchařku mám vynikající její medová krkovička a fazole jsou úplně senzační, samozřejmě i další jídla z luštěnin, ale nedovedu si představit prázdné talíře. Přeji vám to,ale moje zkušenosti jsou úplně jiné. Přeji hezký den

      • Autor: marína

        Medová krkovička a fazole – to zní zajímavě. Napíšete prosím jak to děláte? Jen tak co nejstručněji. Děkuji M.

        • Autor: rohlik

          Písněte mi email, já přepošlu. Přeji hezký den ( jidelna.krakovany@seznam.cz)

      • Autor: brunka

        Dobrý den, u nás se také snažíme vymýšlet různé nové recepty, kuchař vaří skvěle. Zaměstnanci a cizí strávníci si chválí, ale děti a luštěniny – to je opravdu boj. Nejpřijatelnější jsou u nás římské placky a pak pomazánky, do kterých luštěninu schováme. Bereme směsi do pomazánek od Limonie. hezký den

      • Autor: Andy1

        K luštěninám nepatří maso.

        • Autor: rohlik

          Vím,také jsem byla na školeních,ale k tomu se nechci vyjadřovat.Již takto mám svůj názor na to,jak dětí jedí luštěníny a vidím podle příspěvku,že nejsme jediní, kdo podává maso k luštěninám.Děkuji a přejí hezký den

        • Autor: hujerka

          Dobrý den, něco mi asi uniklo. Přoč na maso ?
          Co je potom párek, šunka, uzené maso. My děláme výpečky, krůtí rolky, kuřecí závitky.

          • Autor: Andy1

            Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, v podstatě nahrazují maso. Maso obsahuje také bílkoviny, tudíž není vhodné podávat luštěniny dohromady s masem. Pokud přidáte k luštěnině maso, tělo nedokáže tak velké množství najednou strávit. K luštěninám se hodí zeleninové saláty a pečivo, popř. vejce. U nás vaříme pro ZŠ i MŠ, takže párek či šunku nepodáváme, není to nic, co by děti potřebovaly. Uzené maso dáváme max. jednou do měsíce a ne k luštěninám.

    • Autor: rohlik

      Na školeních je doporučeno nepodávat k luštěninám maso, ale např. čočku podávat s chlebem atd. Podle reakcí vedoucích a kuchařek jsem pochopila, že vaříme všichni obdobně a toto nebudu ve svém jídelníčku zavádět. Přeji hezký den

    • Autor: mumina

      Dobrý den,
      u nás také nemáme s plněním SK co se týče luštěnin problém. Problém je s masem. V únoru jsme měli 4 x masovou polévku a 12 x maso, v březnu 5 x masovou polévku a 13 x maso v různé podobě a plníme SK na 75 – 80%. Nevím jak je to v jiných jídelnách, ale musela bych nejspíš dát každý týden pečené kuře, abych splnila na 100%.

      • Autor: Sartuna

        Dobrý den, zkoušela jste si projít koeficienty? maso s kostí má stejný koef. jako maso bk tedy 1,0. Jste ZŠ nebo MŠ? Vaříte výběr z více chodů? Jakou máte normu na maso? (jinak pokud plníte maso na 75% a výše, tak jste v toleranci dle vyhlášky 🙂

        • Autor: mumina

          Dobrý den,
          vím, že na vše je koef. 1. Vaříme jedno jídlo Mš a Zš. Normy: děti Mš 0,5 Zš 0,6 a 0,7 a dosp. 1,0 a podle finančních možností i maso přidáváme.
          V toleranci vyhlášky jsme, ale abych měla alespoň 90% tak bych musela týdně spotřebovat tak 30 kg masa.

          • Autor: Sartuna

            Dobrý den,
            přemýšlela jste o tom, že by jste normy zvýšila? např. MŠ 0,6, ZŠ 0,7 a 0,8 a nad 15let 1,0?

      • Autor: Monik

        A proč chcete plnit maso na 100%. Všude čteme, že mají děti moc bílkovin a 75% procent je v toleranci.

        • Autor: mumina

          Také jsem přemýšlela, že bych normy zvýšila, ale když vidím kolik masa končí v odpadcích, přijde mi škoda peněz.

    • Autor: ufialky

      Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu …..pod jakým koeficientem zapisovat maso rostlinné do skladové karty. Potřebuji ,aby bylo znatelné doplnění masa živočišného. Vaříme i pro makrobiotiky a tak to je pro nás dost důležité. Moc děkuji za radu.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se