Přeskočit na obsah

Mapa rizik

  • Autor: douska

    Mapa rizik
    Vážené kolegyně, moc prosím o radu. Mám za úkol zpracovat vyhodnocení rizik úseku stravování včetně tzv. mapy rizik. Něco jsem si k tomu přečetla, ale přesto bych poprosila o radu, jak máte tuto věc zpracovánu Vy. Za každou pomoc děkuji. S pozdravem Zdena

    • Autor: leventa

      Re: prosba o radu
      Stanovíte si několik rizik (mapa rizik), která hrozí ve školní jídelně, např. z oblasti HACPP, dodržování hyg. předpisů, záruční lhůty na skladě, úrazovost, BOZP apod. Každé riziko ohodnotíte známkou 1-5 jako ve škole a stanovíte si pravděpodonost výskytu rizika a dopad rizika. Ze všech známek uděláte průměr a %-ntní hladinu výskytu rizik. Dále si stanovíte vymezení odpovědnosti při zmírnění rizik, termíny kontroly rizik a způsob doložení kontroly, vyhodnotíte si na začátku roku rizika a na konci roku přijatá opatření ke zmírnění rizik. Mapa rizik by se vám při dodržení sanovených opatření měla snížit.

      • Autor: sandra

        Re: prosba o radu
        Co to zase je? Pořád máme málo práce?
        To je všechno přece V HACPPU!!!
        To vymyslel, kdo? Mám, čím dál míň času, díky
        takovým nesmyslům na to nejhlavnější a to je vaření!!!

        • Autor: Leoš

          Re: prosba o radu
          Sandra se rozčiluje, protože neví … To je jakýsi náš národní folklór.
          Jinak: dotaz je nepřesně zadaný. Jestli ředitel myslel zpracování Analýzy pracovních rizik pro činnosti na vašich pracovištích, pak to nemá s HACAPem nic společného a musí to zpracovávat certifikovaný odborník ne na jídelny, ale na pracovní rizika. V nejjednodušším případě zběhlý školní bezpečák. Ředitel Vás pověřil alibisticky.
          Pokud nevíte jak na to, dá vám to mraky práce.

    • Autor: Moderátor

      Upozornění
      Tato diskuse byla původně pojmenována „Prosím o radu“. Jde o naprosto nevhodný název, který skončí podobnou změtí vzájemně nesouvisejících dotazů jako stejnojmenná diskuse, kterou jsme nedávno museli uzavřít.
      V názvu diskuse musí být zřetelné, o čem se bude diskutovat!
      Proto jsem název diskuse upravil na „Mapa rizik.“ A děkuji za mimořádně podnětný dotaz.

    • Autor: Vali

      Re: Mapa rizik
      Zdeno, kdo vám dal tento úkol? Díky

    • Autor: Pepinda

      Re: Mapa rizik
      Dobrý den! Já osobně mám jako mapu rizik popsaná riziková místa, kde může dojít k úrazu. – mokrá podlaha u pánví, myčky apod. Možná to nemá nic společného s tím co jste myslela Vy. Takových předpisů je tolik, že člověk už v tom má zmatek.Hezký den.

      • Autor: zaha

        Re: Mapa rizik
        Vracím se k tomuto tématu, protože po školení o kontrolním systému mne napadla ještě jedna oblast a sice oblast vnitřního kontrolního systému, kdy se mapují rizika a nebezpečí jevů, kteří mohou negativně ovlivnit hospodaření.

    • Autor: maty

      Re: Mapa rizik
      Leoš má pravdu.Ředitel musí upřesnit co chce.MÁM VYPRACOVANOU MAPU RIZIK,ALE PRO KRIT.BODY.Nakreslená kuchyň – nesmí se křížit příjem zboží ,výdej,špinavé nádobí,různé činn.výroby stravy – popsané úseky a k tomu mám časový rozpis ,kdy kde co se děje..prostě se nesmí nic křížit.Je to vlastě pohyb v kuchyni za celý den v časovém rozpisu.

      • Autor: EvaZb

        Re: Mapa rizik
        Pohyb v kuchyni za celý den , to je HACCP ale není do MAPA RIZIK. Já mám vypracovanou Dokumentaci vyhledávání rizik, kterou mi zpracoval náš externí bezp. technik. Má to 13 stran. Mimochodem je to vypracované zvlášť pro ŠJ, pro MŠ a pro ZŠ. Měli jsme inspekci a ti toto vyžadovali. Když napíšu zkráceně o co jde: závažnost rizika – kuchyně, zdroj – plyn.zařízení, nerovná podlaha, kluzká podl, nože, el. zař., rotační zař., varné kotle, mytí nád., sklen. a porcel. nádobí, chem. látky, identifikace nebezpečí – uklouznutí, naražení, pořezání, úraz el. proudem, popálení, otrava plynem atd., bezp. opatření ke snížení rizika – technická (prav. kontroly …), organizační (zákaz vstupu nep.os.), výchovná (prav. školení ..). Je to dále podrobně rozvedeno, ale všechno se týká bezpečnosti. Měli jsme nyní následnou kontrolu a bylo to vše v pořádku.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se