Mapa rizik
Vážené kolegyně, moc prosím o radu. Mám za úkol zpracovat vyhodnocení rizik úseku stravování včetně tzv. mapy rizik. Něco jsem si k tomu přečetla, ale přesto bych poprosila o radu, jak máte tuto věc zpracovánu Vy. Za každou pomoc děkuji. S pozdravem Zdena
Re: prosba o radu
Stanovíte si několik rizik (mapa rizik), která hrozí ve školní jídelně, např. z oblasti HACPP, dodržování hyg. předpisů, záruční lhůty na skladě, úrazovost, BOZP apod. Každé riziko ohodnotíte známkou 1-5 jako ve škole a stanovíte si pravděpodonost výskytu rizika a dopad rizika. Ze všech známek uděláte průměr a %-ntní hladinu výskytu rizik. Dále si stanovíte vymezení odpovědnosti při zmírnění rizik, termíny kontroly rizik a způsob doložení kontroly, vyhodnotíte si na začátku roku rizika a na konci roku přijatá opatření ke zmírnění rizik. Mapa rizik by se vám při dodržení sanovených opatření měla snížit.
Re: prosba o radu
Co to zase je? Pořád máme málo práce?
To je všechno přece V HACPPU!!!
To vymyslel, kdo? Mám, čím dál míň času, díky
takovým nesmyslům na to nejhlavnější a to je vaření!!!
Re: prosba o radu
Sandra se rozčiluje, protože neví … To je jakýsi náš národní folklór.
Jinak: dotaz je nepřesně zadaný. Jestli ředitel myslel zpracování Analýzy pracovních rizik pro činnosti na vašich pracovištích, pak to nemá s HACAPem nic společného a musí to zpracovávat certifikovaný odborník ne na jídelny, ale na pracovní rizika. V nejjednodušším případě zběhlý školní bezpečák. Ředitel Vás pověřil alibisticky.
Pokud nevíte jak na to, dá vám to mraky práce.
Upozornění
Tato diskuse byla původně pojmenována „Prosím o radu“. Jde o naprosto nevhodný název, který skončí podobnou změtí vzájemně nesouvisejících dotazů jako stejnojmenná diskuse, kterou jsme nedávno museli uzavřít.
V názvu diskuse musí být zřetelné, o čem se bude diskutovat!
Proto jsem název diskuse upravil na „Mapa rizik.“ A děkuji za mimořádně podnětný dotaz.
Re: Mapa rizik
Dobrý den! Já osobně mám jako mapu rizik popsaná riziková místa, kde může dojít k úrazu. – mokrá podlaha u pánví, myčky apod. Možná to nemá nic společného s tím co jste myslela Vy. Takových předpisů je tolik, že člověk už v tom má zmatek.Hezký den.
Re: Mapa rizik
Vracím se k tomuto tématu, protože po školení o kontrolním systému mne napadla ještě jedna oblast a sice oblast vnitřního kontrolního systému, kdy se mapují rizika a nebezpečí jevů, kteří mohou negativně ovlivnit hospodaření.
Re: Mapa rizik
Leoš má pravdu.Ředitel musí upřesnit co chce.MÁM VYPRACOVANOU MAPU RIZIK,ALE PRO KRIT.BODY.Nakreslená kuchyň – nesmí se křížit příjem zboží ,výdej,špinavé nádobí,různé činn.výroby stravy – popsané úseky a k tomu mám časový rozpis ,kdy kde co se děje..prostě se nesmí nic křížit.Je to vlastě pohyb v kuchyni za celý den v časovém rozpisu.
Re: Mapa rizik
Pohyb v kuchyni za celý den , to je HACCP ale není do MAPA RIZIK. Já mám vypracovanou Dokumentaci vyhledávání rizik, kterou mi zpracoval náš externí bezp. technik. Má to 13 stran. Mimochodem je to vypracované zvlášť pro ŠJ, pro MŠ a pro ZŠ. Měli jsme inspekci a ti toto vyžadovali. Když napíšu zkráceně o co jde: závažnost rizika – kuchyně, zdroj – plyn.zařízení, nerovná podlaha, kluzká podl, nože, el. zař., rotační zař., varné kotle, mytí nád., sklen. a porcel. nádobí, chem. látky, identifikace nebezpečí – uklouznutí, naražení, pořezání, úraz el. proudem, popálení, otrava plynem atd., bezp. opatření ke snížení rizika – technická (prav. kontroly …), organizační (zákaz vstupu nep.os.), výchovná (prav. školení ..). Je to dále podrobně rozvedeno, ale všechno se týká bezpečnosti. Měli jsme nyní následnou kontrolu a bylo to vše v pořádku.
Mapa rizik
Autor: douska
Mapa rizik
Vážené kolegyně, moc prosím o radu. Mám za úkol zpracovat vyhodnocení rizik úseku stravování včetně tzv. mapy rizik. Něco jsem si k tomu přečetla, ale přesto bych poprosila o radu, jak máte tuto věc zpracovánu Vy. Za každou pomoc děkuji. S pozdravem Zdena
Autor: leventa
Re: prosba o radu
Stanovíte si několik rizik (mapa rizik), která hrozí ve školní jídelně, např. z oblasti HACPP, dodržování hyg. předpisů, záruční lhůty na skladě, úrazovost, BOZP apod. Každé riziko ohodnotíte známkou 1-5 jako ve škole a stanovíte si pravděpodonost výskytu rizika a dopad rizika. Ze všech známek uděláte průměr a %-ntní hladinu výskytu rizik. Dále si stanovíte vymezení odpovědnosti při zmírnění rizik, termíny kontroly rizik a způsob doložení kontroly, vyhodnotíte si na začátku roku rizika a na konci roku přijatá opatření ke zmírnění rizik. Mapa rizik by se vám při dodržení sanovených opatření měla snížit.
Autor: sandra
Re: prosba o radu
Co to zase je? Pořád máme málo práce?
To je všechno přece V HACPPU!!!
To vymyslel, kdo? Mám, čím dál míň času, díky
takovým nesmyslům na to nejhlavnější a to je vaření!!!
Autor: Leoš
Re: prosba o radu
Sandra se rozčiluje, protože neví … To je jakýsi náš národní folklór.
Jinak: dotaz je nepřesně zadaný. Jestli ředitel myslel zpracování Analýzy pracovních rizik pro činnosti na vašich pracovištích, pak to nemá s HACAPem nic společného a musí to zpracovávat certifikovaný odborník ne na jídelny, ale na pracovní rizika. V nejjednodušším případě zběhlý školní bezpečák. Ředitel Vás pověřil alibisticky.
Pokud nevíte jak na to, dá vám to mraky práce.
Autor: Moderátor
Upozornění
Tato diskuse byla původně pojmenována „Prosím o radu“. Jde o naprosto nevhodný název, který skončí podobnou změtí vzájemně nesouvisejících dotazů jako stejnojmenná diskuse, kterou jsme nedávno museli uzavřít.
V názvu diskuse musí být zřetelné, o čem se bude diskutovat!
Proto jsem název diskuse upravil na „Mapa rizik.“ A děkuji za mimořádně podnětný dotaz.
Autor: Vali
Re: Mapa rizik
Zdeno, kdo vám dal tento úkol? Díky
Autor: douska
Re: Mapa rizik
Úkol jsem dostala od našeho ředitele. Zdena
Autor: Pepinda
Re: Mapa rizik
Dobrý den! Já osobně mám jako mapu rizik popsaná riziková místa, kde může dojít k úrazu. – mokrá podlaha u pánví, myčky apod. Možná to nemá nic společného s tím co jste myslela Vy. Takových předpisů je tolik, že člověk už v tom má zmatek.Hezký den.
Autor: zaha
Re: Mapa rizik
Vracím se k tomuto tématu, protože po školení o kontrolním systému mne napadla ještě jedna oblast a sice oblast vnitřního kontrolního systému, kdy se mapují rizika a nebezpečí jevů, kteří mohou negativně ovlivnit hospodaření.
Autor: maty
Re: Mapa rizik
Leoš má pravdu.Ředitel musí upřesnit co chce.MÁM VYPRACOVANOU MAPU RIZIK,ALE PRO KRIT.BODY.Nakreslená kuchyň – nesmí se křížit příjem zboží ,výdej,špinavé nádobí,různé činn.výroby stravy – popsané úseky a k tomu mám časový rozpis ,kdy kde co se děje..prostě se nesmí nic křížit.Je to vlastě pohyb v kuchyni za celý den v časovém rozpisu.
Autor: EvaZb
Re: Mapa rizik
Pohyb v kuchyni za celý den , to je HACCP ale není do MAPA RIZIK. Já mám vypracovanou Dokumentaci vyhledávání rizik, kterou mi zpracoval náš externí bezp. technik. Má to 13 stran. Mimochodem je to vypracované zvlášť pro ŠJ, pro MŠ a pro ZŠ. Měli jsme inspekci a ti toto vyžadovali. Když napíšu zkráceně o co jde: závažnost rizika – kuchyně, zdroj – plyn.zařízení, nerovná podlaha, kluzká podl, nože, el. zař., rotační zař., varné kotle, mytí nád., sklen. a porcel. nádobí, chem. látky, identifikace nebezpečí – uklouznutí, naražení, pořezání, úraz el. proudem, popálení, otrava plynem atd., bezp. opatření ke snížení rizika – technická (prav. kontroly …), organizační (zákaz vstupu nep.os.), výchovná (prav. školení ..). Je to dále podrobně rozvedeno, ale všechno se týká bezpečnosti. Měli jsme nyní následnou kontrolu a bylo to vše v pořádku.