maso navíc
Dobrý den,
mám takový dotaz. Právě normuji a dodavatel mi poslal asi o 80 dkg masa navíc. Podotýkám, že mám zhruba 380 strávníků. Připíšete toto maso na výdejku a rozdáte nebo co v takovém případě děláte?Děkuji za odpovědi. J
Dávám do spotřeby do 10% u zadních mas, u předních 15% – když je hodně odhlášek nebo přijde víc masa, tzn. mám vepř. kýty nanormováno 15kg masa, takže do 1,5 kg mám toleranci. Ono více na přidání není, protože je stejně ořez a kuchařce se to alespoň lépe krájí, co si budeme povídat – úbytek masa vařením je vždy větší než by měl být. Se zamražováním je problém z hygieny, ale někdy to taky musím udělat- musi se označit datumem, název a váha, nám malé množství kolem 1 kg u nich projde.
Co tad proboha řešíte? Normy už dávno nejsou závazné, jen orientační. Některé druhy masa, které jsou oblíbené dáváme klidně o 2kg více (na 165 obědů), zase méně oblíbené méně.
Proč Vás AndyI šokuje? Vždyť má pravdu, jen to chce sledovat různé vyhlášky, nařízení atd. které pro jídelny vycházejí, normy maso nejsou již závazné, ale pouze doporučující, nesmíte žádného žáka ošidit, a musíte se vejít do finančního limitu tzn. neprovařovat. Přeji krásný den
Když je maso navíc do zhruba 2kg, rozepíšeme na výdejku a dáme dětem, kuchařky mají stranou na přídavek. Vedeme v sešitě kdy a proč se dalo maso navíc a nikdy se žádná kontrola nedivila a ani jí to nevadilo a to už jsme jich tu měli…..spíš si neumím představit třeba u hovězího dát masa přesně, to mi bude dobře třetina chybět , protože je velká ztráta při vaření, nemůžeme spoléhat nato, že děti maso nechtějí, zase si ho přidají ti velcí
Hovězí maso pravidelně normuji MÉNĚ. Děti hovězí maso nejedí. Na 500 dětí SNÍŽÍM 2-3 kilogramy z váhy a mám i bohatě na přídavky 🙂 Takto ušetřené peníze pak investuji do lepšího ovoce nebo zeleniny.
Jinak maso zamrazujeme max po 1kg nakrájené na kostičky s datem zamrazení a datem spotřeby ( 1 měsíc od zamražení) a hygieně to také nikdy nevadilo. Máme to zapracované i v HACCP.
maso navíc
Autor: lulu
maso navíc
Dobrý den,
mám takový dotaz. Právě normuji a dodavatel mi poslal asi o 80 dkg masa navíc. Podotýkám, že mám zhruba 380 strávníků. Připíšete toto maso na výdejku a rozdáte nebo co v takovém případě děláte?Děkuji za odpovědi. J
Autor: tristanka
Pokud se vejdu do finančního limitu,tak to neřeším, rozdá se to větším dětem..třeba.. nebo je aspoň na přídavky…:o)
Autor: dubna
Zabalím, popíšu datem dodání a datem spotřeby, zamrazím a pak při nejbližší příležitosti zpracuji.
Autor: dubna
Zabalím, popíšu datem dodání a datem spotřeby, zamrazím a pak při nejbližší příležitosti zpracuji.
Autor: tara
Dávám do spotřeby do 10% u zadních mas, u předních 15% – když je hodně odhlášek nebo přijde víc masa, tzn. mám vepř. kýty nanormováno 15kg masa, takže do 1,5 kg mám toleranci. Ono více na přidání není, protože je stejně ořez a kuchařce se to alespoň lépe krájí, co si budeme povídat – úbytek masa vařením je vždy větší než by měl být. Se zamražováním je problém z hygieny, ale někdy to taky musím udělat- musi se označit datumem, název a váha, nám malé množství kolem 1 kg u nich projde.
Autor: Andy1
Co tad proboha řešíte? Normy už dávno nejsou závazné, jen orientační. Některé druhy masa, které jsou oblíbené dáváme klidně o 2kg více (na 165 obědů), zase méně oblíbené méně.
Autor: lálálá
Vy mě šokujete !
Autor: datulka
Proč Vás AndyI šokuje? Vždyť má pravdu, jen to chce sledovat různé vyhlášky, nařízení atd. které pro jídelny vycházejí, normy maso nejsou již závazné, ale pouze doporučující, nesmíte žádného žáka ošidit, a musíte se vejít do finančního limitu tzn. neprovařovat. Přeji krásný den
Autor: dakakave
Když je maso navíc do zhruba 2kg, rozepíšeme na výdejku a dáme dětem, kuchařky mají stranou na přídavek. Vedeme v sešitě kdy a proč se dalo maso navíc a nikdy se žádná kontrola nedivila a ani jí to nevadilo a to už jsme jich tu měli…..spíš si neumím představit třeba u hovězího dát masa přesně, to mi bude dobře třetina chybět , protože je velká ztráta při vaření, nemůžeme spoléhat nato, že děti maso nechtějí, zase si ho přidají ti velcí
Autor: 8812666
Hovězí maso pravidelně normuji MÉNĚ. Děti hovězí maso nejedí. Na 500 dětí SNÍŽÍM 2-3 kilogramy z váhy a mám i bohatě na přídavky 🙂 Takto ušetřené peníze pak investuji do lepšího ovoce nebo zeleniny.
Autor: dakakave
Jinak maso zamrazujeme max po 1kg nakrájené na kostičky s datem zamrazení a datem spotřeby ( 1 měsíc od zamražení) a hygieně to také nikdy nevadilo. Máme to zapracované i v HACCP.