Přeskočit na obsah

Naklady na stravovani

  • Autor: jezurka29

    Naklady na stravovani
    Dobry den, chtela jsem se zeptat, co vsechno se pocita do nakladu na potraviny.zda i cistici prostredky pouzite na uklid jidelny a kuchyne, likvidace odpadu, prani pradla a spotreba energie, vody a pod.?V sousednim meste totiz vydali vyhlasku, kde do nakladu na potraviny tyto veci zapocitavaji, coz mi teda neni uplne jasne.Podle mne, tato..patri do ostatnich nakladu a mely by k nim patrit jeste i mzdove naklady.dekuji moc za odpoved..nashledanou Hanka

    • Autor: Zdena

      Re: Naklady na stravovani
      Náklady na potraviny jsou pouze náklady na nákup potravin. Platby za služby, které vyjmenováváte, jsou ostatní režijní náklady. Cena oběda se skládá z nákladů na potraviny, z věcných režijních nákladů a osobních režijních nákladů /t.j.mzdy/. Přece nelze žákům započítávat do ceny oběda ještě další náklady, když je zřizovatel dostává od státu!

      • Autor: jezurka29

        Re: Naklady na stravovani
        Děkuji za odpověd.Nevím, jestli jsme se přesně pochopily.Měla jsem na mysli, co všechno mám započítávat do ceny oběda dospělých cizích strávníků, kvůli kterým musíme mít náklady rozpočítány na všechny strávníky.(naši zaměstnanci a žáci ZŠ a MŠ je nehradí).

        • Autor: Alena

          Re: Naklady na stravovani
          Pokud počítáte náklady , musíte je rozpočítat na všechny strávníky. Již v této diskuzi bylo podrobně popsáno jak. Žáci a zaměstnanci hradí pouze náklady za potraviny. Ostatní náklady -věcnou a mzdovou režii hradí za žáky stát a zaměstnance zřizovatel. Pokud stravujete cizí strávníky, ti musí platit skutečnou cenu oběda, tedy nejen potraviny, ale i věcnou a mzdovou režii, případně i zisk, pokud nějaký vykazujete.Proto musíte mít spočítanou skutečnou cenu oběda..

        • Autor: Zdena

          Re: Naklady na stravovani
          Cizí strávníci si musí zaplatit všechno, co žákům hradí stát – to jsou ty režijní náklady: tedy spotřebu energií, telefon, údržbu a opravy zařízení, čistící prostředky, odvoz dopadu, bankovní poplatky, nákup inventáře a programů atd. Všechny náklady za rok se sečtou a vydělí počtem uvařených jídel za rok, tím se získá věcná režie na 1 oběd. Podobně se propočítá i mzdová režie – hrubé mzdy + mzdové odvody. Cena oběda pro cizí strávníky = normativ na nákup potravin + věcná režie + mzdová režie (+zisk).Snad vám to bude nyní jasnější.

          • Autor: Alena

            Re: Naklady na stravovani
            Ještě jsem si vzpomněla, že do režijních nákladů se započítavají i odpisy za HIM a DHIM.

    • Autor: Zdena

      Re: Naklady na stravovani
      Náklady na potraviny jsou pouze náklady na nákup potravin. Platby za služby, které vyjmenováváte, jsou ostatní režijní náklady. Cena oběda se skládá z nákladů na potraviny, z věcných režijních nákladů a osobních režijních nákladů /t.j.mzdy/. Přece nelze žákům započítávat do ceny oběda ještě další náklady, když je zřizovatel dostává od státu!

      • Autor: jezurka29

        Re: Naklady na stravovani
        Děkuji za odpověd.Nevím, jestli jsme se přesně pochopily.Měla jsem na mysli, co všechno mám započítávat do ceny oběda dospělých cizích strávníků, kvůli kterým musíme mít náklady rozpočítány na všechny strávníky.(naši zaměstnanci a žáci ZŠ a MŠ je nehradí).

        • Autor: Alena

          Re: Naklady na stravovani
          Pokud počítáte náklady , musíte je rozpočítat na všechny strávníky. Již v této diskuzi bylo podrobně popsáno jak. Žáci a zaměstnanci hradí pouze náklady za potraviny. Ostatní náklady -věcnou a mzdovou režii hradí za žáky stát a zaměstnance zřizovatel. Pokud stravujete cizí strávníky, ti musí platit skutečnou cenu oběda, tedy nejen potraviny, ale i věcnou a mzdovou režii, případně i zisk, pokud nějaký vykazujete.Proto musíte mít spočítanou skutečnou cenu oběda..

        • Autor: Zdena

          Re: Naklady na stravovani
          Cizí strávníci si musí zaplatit všechno, co žákům hradí stát – to jsou ty režijní náklady: tedy spotřebu energií, telefon, údržbu a opravy zařízení, čistící prostředky, odvoz dopadu, bankovní poplatky, nákup inventáře a programů atd. Všechny náklady za rok se sečtou a vydělí počtem uvařených jídel za rok, tím se získá věcná režie na 1 oběd. Podobně se propočítá i mzdová režie – hrubé mzdy + mzdové odvody. Cena oběda pro cizí strávníky = normativ na nákup potravin + věcná režie + mzdová režie (+zisk).Snad vám to bude nyní jasnější.

          • Autor: Alena

            Re: Naklady na stravovani
            Ještě jsem si vzpomněla, že do režijních nákladů se započítavají i odpisy za HIM a DHIM.

    • Autor: Zdena

      Re: Naklady na stravovani
      Náklady na potraviny jsou pouze náklady na nákup potravin. Platby za služby, které vyjmenováváte, jsou ostatní režijní náklady. Cena oběda se skládá z nákladů na potraviny, z věcných režijních nákladů a osobních režijních nákladů /t.j.mzdy/. Přece nelze žákům započítávat do ceny oběda ještě další náklady, když je zřizovatel dostává od státu!

      • Autor: jezurka29

        Re: Naklady na stravovani
        Děkuji za odpověd.Nevím, jestli jsme se přesně pochopily.Měla jsem na mysli, co všechno mám započítávat do ceny oběda dospělých cizích strávníků, kvůli kterým musíme mít náklady rozpočítány na všechny strávníky.(naši zaměstnanci a žáci ZŠ a MŠ je nehradí).

        • Autor: Alena

          Re: Naklady na stravovani
          Pokud počítáte náklady , musíte je rozpočítat na všechny strávníky. Již v této diskuzi bylo podrobně popsáno jak. Žáci a zaměstnanci hradí pouze náklady za potraviny. Ostatní náklady -věcnou a mzdovou režii hradí za žáky stát a zaměstnance zřizovatel. Pokud stravujete cizí strávníky, ti musí platit skutečnou cenu oběda, tedy nejen potraviny, ale i věcnou a mzdovou režii, případně i zisk, pokud nějaký vykazujete.Proto musíte mít spočítanou skutečnou cenu oběda..

        • Autor: Zdena

          Re: Naklady na stravovani
          Cizí strávníci si musí zaplatit všechno, co žákům hradí stát – to jsou ty režijní náklady: tedy spotřebu energií, telefon, údržbu a opravy zařízení, čistící prostředky, odvoz dopadu, bankovní poplatky, nákup inventáře a programů atd. Všechny náklady za rok se sečtou a vydělí počtem uvařených jídel za rok, tím se získá věcná režie na 1 oběd. Podobně se propočítá i mzdová režie – hrubé mzdy + mzdové odvody. Cena oběda pro cizí strávníky = normativ na nákup potravin + věcná režie + mzdová režie (+zisk).Snad vám to bude nyní jasnější.

          • Autor: Alena

            Re: Naklady na stravovani
            Ještě jsem si vzpomněla, že do režijních nákladů se započítavají i odpisy za HIM a DHIM.

    • Autor: I.K.

      Re: Náklady na stravovani
      Při výpočtu mzdové režie nezapomeňte na odvod do FKSP.

      • Autor: Radka

        Re: Náklady na stravovani
        V naší MŠ se stravují žáci i učitelé ze ZŠ. Potřebovala bych poradit pro účetní, kam se zaúčtují mzdové náklady. Do tržeb, nebo se připočítají k našim mzdovým prostředkům a můžeme je vyplatit kuchařkám. Ptala jsem se v několika školách a každý účtuje jinak.

    • Autor: I.K.

      Re: Náklady na stravovani
      Při výpočtu mzdové režie nezapomeňte na odvod do FKSP.

      • Autor: Radka

        Re: Náklady na stravovani
        V naší MŠ se stravují žáci i učitelé ze ZŠ. Potřebovala bych poradit pro účetní, kam se zaúčtují mzdové náklady. Do tržeb, nebo se připočítají k našim mzdovým prostředkům a můžeme je vyplatit kuchařkám. Ptala jsem se v několika školách a každý účtuje jinak.

    • Autor: I.K.

      Re: Náklady na stravovani
      Při výpočtu mzdové režie nezapomeňte na odvod do FKSP.

      • Autor: Radka

        Re: Náklady na stravovani
        V naší MŠ se stravují žáci i učitelé ze ZŠ. Potřebovala bych poradit pro účetní, kam se zaúčtují mzdové náklady. Do tržeb, nebo se připočítají k našim mzdovým prostředkům a můžeme je vyplatit kuchařkám. Ptala jsem se v několika školách a každý účtuje jinak.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se