Návařnost surovin
Dobrý den, prosím o radu. S jakou průměrnou návařností mohu počítat po běžné tepelné úpravě (hmotnost po uvaření, příp. po uvaření a scezení) u rýže, těstovin, hrachu, čočky, fazolí, bulguru, kuskusu, pohanky, ovesných vloček, brambor (zbavených slupky před vařením)? Děkuji za Vaše odpovědi. Iva
Nechápu asi váš dotaz, ale pokud máte koeficient, kolit vařítě obědů a máte receptury pro školní stravování, tak nevidím důvod dotazu. Podle koeficientu spočítám přílohy a nekteré najdete na krabicích např. kuskus a jeho hmotnost po úpravě. Párkrát uvaříte a uvidíte, zda přílohy ponížit nebo ne. Přeji hezký den
Děkuji za reakci, ale já jsem prosila o trochu jinou radu. Návařností myslím, jakou hmotnost má určitá surovina po uvaření, např. 1000g hrachu má po uvaření jakou čistou hmotnost? Pojme do sebe vodu při vaření. Mě to u hrachu vychází na cca 2200g, tj.koeficient 2,2. U čočky mi to vychází na koef. 2,5. A u rýže koef. 1,8. Mám to takto správně?
Já taky nechápu k čemu to máte?? Mám různé těstoviny,které se „navařují“ každé jinak.Bulgur,kusku,tarhoňa jsem si normu vypačítala,podle toho jak se mi poprvé navařily a hlavně každý se jinak upravuje. Pokud normujete,tak já normuju podle recuptur,kde je vše vypočítané na porci a podle koeficientu na kategorii.
Paní Ivo,u zavářkových těst.je to z 1kg 3-3,30kg,u přílohových získáte po uvař.z 1kg 2,70-3kg a u brambor.těstovin z 1kg-2,2kg…Mějte se pěkně a přeji pěkné dny…Jana K.
Návařnost surovin
Autor: Iva K.
Návařnost surovin
Dobrý den, prosím o radu. S jakou průměrnou návařností mohu počítat po běžné tepelné úpravě (hmotnost po uvaření, příp. po uvaření a scezení) u rýže, těstovin, hrachu, čočky, fazolí, bulguru, kuskusu, pohanky, ovesných vloček, brambor (zbavených slupky před vařením)? Děkuji za Vaše odpovědi. Iva
Autor: Iva K.
… nebo prosím o odkaz na www? Děkuji Iva
Autor: rohlik
Nechápu asi váš dotaz, ale pokud máte koeficient, kolit vařítě obědů a máte receptury pro školní stravování, tak nevidím důvod dotazu. Podle koeficientu spočítám přílohy a nekteré najdete na krabicích např. kuskus a jeho hmotnost po úpravě. Párkrát uvaříte a uvidíte, zda přílohy ponížit nebo ne. Přeji hezký den
Autor: Iva K.
Děkuji za reakci, ale já jsem prosila o trochu jinou radu. Návařností myslím, jakou hmotnost má určitá surovina po uvaření, např. 1000g hrachu má po uvaření jakou čistou hmotnost? Pojme do sebe vodu při vaření. Mě to u hrachu vychází na cca 2200g, tj.koeficient 2,2. U čočky mi to vychází na koef. 2,5. A u rýže koef. 1,8. Mám to takto správně?
Autor: rohlik
Já zase nechápu, co to máte za koeficient, na co ho potřebujete?
Autor: maty200
Já taky nechápu k čemu to máte?? Mám různé těstoviny,které se „navařují“ každé jinak.Bulgur,kusku,tarhoňa jsem si normu vypačítala,podle toho jak se mi poprvé navařily a hlavně každý se jinak upravuje. Pokud normujete,tak já normuju podle recuptur,kde je vše vypočítané na porci a podle koeficientu na kategorii.
Autor: Petr k
Dobrý večer, rýže asi 2*, hrách, čočka podobně, fazole, těstoviny cca 3*. Myslím, že tohle chtěla Iva slyšet.
Autor: Iva K.
Děkuji pane Petře. Upravuji si normy z internetu nebo časopisů a u tohoto jsem se občas zasekla. Přeji hezký den. Iva
Autor: Jana K.
Paní Ivo,u zavářkových těst.je to z 1kg 3-3,30kg,u přílohových získáte po uvař.z 1kg 2,70-3kg a u brambor.těstovin z 1kg-2,2kg…Mějte se pěkně a přeji pěkné dny…Jana K.