Přeskočit na obsah

Název polévky – "Hrnková-čočka,hrách,fazole"

  • Autor: dragonder

    Název polévky – „Hrnková-čočka,hrách,fazole“
    Hezký den, jsem strávník Gymnázia Karla Sladkovského v Praze a již po dlouhou dobu se na jídelním lístku naší školní jídelny objevuje polévka „Hrnková-čočka,hrách,fazole“.

    Jídelní lístek je k nahlédnutí v elektronické podobě na této adrese: https://www.jidelna.cz/jidelni-listek/?jidelna=115 › středa 25. ledna.

    Dříve jsem se s názvem „hrnková-čočka“ nikdy nesetkal. Neví někdo jakýsi význam pojmenování? Má to znamenat „hrnková polévka, složená z čočky, hrachu a fazolí“, nebo „polévka z hrnkové čočky“, či co?

    Při hledání na Google jsem zjistil, že naše škola je v používání takového názvu ojedinělá. Odkaz na jídelní lístek naší školy s jídlem „hrnková-čočka“ byl hned na 2. místě výsledků hledání Googlem.

    Pod jakým názvem je tato polévka známa u jiných jídelen? Nemyslím si totiž, že by jídelna naší školy jako jediná vařila čočkovou polévku…

    • Autor: Lenka17

      Možná je to překlep a mělo tam být napsáno „Hrstková“

    • Autor: nedělat z toho vědu

      Zaťukejte na kancelář vedoucí jídelny nebo se zeptejte kuchařky. Já bych v tom také identifikovala hrstkovou polévku.

    • Autor: zuza1

      Na upřesnění pro studenta, je to ze staročeské kuchyně – lidově řečeno hrst čočky, hrst hrachu, hrst fazole. Jinak ve vaší kuchyni ji vaří podle norem.

    • Autor: dragonder

      Děkuji za reakce. Podle mě se o překlep nejedná, spíše o dlouhodobou neznalost ze strany vedoucí školní jídelny. Tato polévka se tu totiž pod týmž názvem objevovala i dříve, mimo jiné v prosinci loňského roku (co jsem viděl v archivu)…

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den,dle mého názoru může paní vedoucí vařit polévku podle vlastní normy,tudíž třeba i „Hrnkovou“,nebo „Sekyrkovou“.Pokud je polévka připravená z klasických surovin,bez zbytečné chemie,tak v tom nevidím žádný problém.Hezký zimní den.

    • Autor: Zdenouš

      Mladý muži,dívala jsem se na jídelní lístek,spíše než hrnková polévka mě udivuje,že máte skoro každý týden vývar.

      • Autor: dragonder

        Bohužel, je to tak… Naše pokrmy nejsou zrovna delikátní. Jídla se pořád opakují, máme vývary, a když už se u nás jednou za čas vaří něco lepšího, tak třeba dršťková polévka bez drštěk…

        • Autor: jentak

          Plně s vámi souhlasím, jídelníček není příliš nápaditý a jistě by s tím šlo něco udělat, navštivte paní vedoucí a proberte s ní vaše připomínky a snad se to pak objeví v pestrosti jídelníčku?

          • Autor: Valentýna

            Těstoviny s uzeninou a další den hrachová kaše s párkem, to opravdu není žádná hitparáda …

    • Autor: Adka

      No to je skutočne podivný jídelníček. Na Vašom mieste to skúsim prebrať s pani vedoucí alebo s vedením školy.

    • Autor: exitkaaa

      Kombinace nudle s mákem a kompot….u nás opravdu nezvyklé. Kdyby se dalo ovoce….ale kompot?

    • Autor: Milan b@nn@

      Milý strávníku.Určitě je to Hrstková polévka,potažmo ,,hrnková,,..jak je níže psáno Staročeská kuchyně..tudíž zřejmě hrnek čočky,hrnek fazolí,hrnek hrachu..proto ,,hrnková,,. Nicméně,přeji Vám již zítra k frankfurtské polévce dobrou chuť a hezký den.

    • Autor: Raduza

      Já na toto složení používám normu „Z míchaných luštěnin“.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se