Přeskočit na obsah

Názvy v jídelních lístcích

  • Autor: Honza

    Názvy v jídelních lístcích
    Dobrý den kolegyně a kolegové, chtěl jsem se Vás zeptat, proč nepíšete názvy jídel v jídelních lístcích tak, jak mají být dle gastronomického hlediska napsány? Je opravdu problém to napsat??? Vždyť jídelní lístek je jedna z vizitek nejenom restaurace, ale i jídelny! Pro příklad uvádím:
    Segedínský guláš,knedlík
    Holandský řízek, brambor

    Dle mého názoru jsme všichni z gastronomie a to není práce za kterou bychom se měli stydět, ba naopak…….
    Kolegové a kolegyně, pojďme všem dokázat, že školní stravování není o nic méně podřadnější, nežli jakákoliv jiná provozovna v gastronomii……

    • Autor: Pavla

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Je to pravda, u nás píše jídelní lístek vedoucí a není kuchařkou. Je to těžké

      • Autor: Emanuel

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Ale…………
        Nezapomeňte, že vedoucí je za vše zodpovědná více než kuchta.

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Podporuji 100% požadavek psaní jídel dle oficiálních názvů dle norem. Taky tady čtu ty názvy co sem do těch JL lidi píšou. Je to bohužel tím, že většina vedoucích jsou pouze absolventky různých ekonomických škol, gymnázií apd. O gastronomii nemají ani páru a proto to tak vypadá. Nazývají to tak, jak to říkají doma a to je špatně !! Pokud vedoucí nebudou absolventi hotelových škol, tak jiné to nebude.

      • Autor: Ivana

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Nedá mi to nenapsat.Vedoucí školní jídelny dělám již od roku
        1989, mám hotelovou školu v Mariánských Lázních a přesto píšu na jídelníčky názvy jídel také tak, aby je hlavně malí strávníci pochopili.Kromě toho jsem jídelní lístky psala do předtištěných jídelníčků, a tam se skutečně celé názvy podle norem nevejdou.Dnes máme objednávkový box a ten je samozřejmě také omezený počtem místa na řádcích.Myslím si však, že důležitější než jaký název uvedu do JL je, aby jídlo normám odpovídalo a bylo chutné.
        Přeji všem hezký den a spokojené strávníky.

      • Autor: Alena II

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Milá paní, vy si myslíte, že absolventi hotelových škol se v dnešní době pohrnou do školství a speciálně do školních jídelen? To jste velký optimista. A navíc si vůbec nemyslím, že používat správné názvy umí jenom absolventi těchto škol.
        Je to pouze v lidech. Já sama jsem absolventkou Vámi opovrhované ekonomky, ovšem s doplněným vzděláním v oboru gastronomie a s dlouholetou praxí. Na jídelních lístcích používáme pokud možno přesné názvy jídel s tím , že pokud se jedná o nějaké méně obvyklé jídlo, mají děti na nástěnce uvedeno o jaké jídlo se jedná a z čeho se skládá.
        Pokud se ovšem někde objeví Váš příspěvek, nese se v konfrontačním duchu. Myslím, že diskuze by měla být o tom, že lidé mohou projevovat různé názory a budou o nich slušně diskutovat a ne napadat druhé.

        • Autor: Alena II

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          A ještě neco: půj předešlý příspěvek byl určen pro paní Marii III.

      • Autor: Honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        I když má vedoucí „ekonomku“ kdo jí sestavuje jídelní lístek????
        Ona sama?
        Nebo s kolegy?????
        Je to v lidech, když člověk chce, tak si poradí i s tím, že má málo místa v kolonce…..

        A zeptám se ještě na něco: Vaří u vás personál v rondonech??? Nebo v pláštích???

    • Autor: Romana 1

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Taky jsem pro oficiální názvy jídel dle receptur. My to děláme tak, že napíšeme oficiální název ať to pochopí každý kdo tomu rozumí v celé republice. Pro neznalé napíšeme na druhý řádek pod jídlo stručnou charakteristiku a je to OK.

    • Autor: maty200

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Teď jsem si četla některé jídelní lístky a je pravda,že u některých jídel nevím jaké „knedle“ budou.Hotelovou školu nemám a myslím,že to není školou.Na jídelní lístek píšu názvy jaké jsou v normách a je pravda ,že do denní kolonky (jídelní lístek)v programu se mi nevejde ani polévka a někdy mám problém napsat celý název jídla+ saláty+ovoce.Polévky musím psát v ruce.Program VIS Plzeň.Je to jen v lidech.

    • Autor: Edita

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Dobrý den, promiňte ale snad každý si muže udělat vlastní návrh jak bude vypadat j.l. , programy se dají koupit atd. Proto si snad myslím, že je to chabá výmluva. Nebo vám snad někdo nařizuje v jakém formátu to bude? s pozdravem Eda

      • Autor: maty200

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Nezlobte se,ale nepochopila jsem Váš příspěvek.Vždy´t se tady nikdo nevymlouvá.

        • Autor: Edita

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Jen jsem chtěla naznačit, že „nevejde“ není hlavní argument.
          Dají se používat zkratky…h.knedlíky,br.knedlíky atd.
          Vy máte předepsáno, jak má vypadat jídelní lístek, nebo si je vytváříte sama?

          • Autor: maty200

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            Nejde o předepsání,ten si můžu udělat jaký chci.Ale v prog. strav. zadat jídel.lístek, kde jsou tak malé kolonky,je děs. Jídelní lístek je propojen s boxem a intranetem a s tím nic neudělám.A souhlasím s tím,že se mají psát srozumitelné názvy i když ve zkratkách(to musím dělát já).Nepsala jsem to jako výmluvu naopak,že to je jen v lidech jaký mají k češtině přístup.A někeré jídelní listky jsou opravdu slátaniny.

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Paní Aleno děláte to správně. Přála bych vám přijít na poradu vedoucích ŠJ jak se vytahují, přihlašují se do ničemných diskuzí, dělají ze sebe mistry kuchařského řemesla a přitom nerozeznají hovězí od vepřového. Diskutujeme pouze proto, aby se dodržovaly názvy jídel dle ČS norem . Když napíši segedinský guláš – musí být napsáno houskový knedlík, kynutý knedlík, vídeňký knedlík apd…když holandský řízek – tak vařený brambor, šťouchaný,
      brambor s máslem, pažitkou apd…ne jenom knedlík,brambor, zelí, čočka apd.

      • Autor: Honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Souhlasím, to je přesně to, na co jsem narážel….
        Takové to názvy jsou vidět většinou(píši záměrně většinou) v jídelnách…… Ale to si děláme sami…

      • Autor: Mir.

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Podle mého názoru by správně mělo být: segedínský guláš, houskové knedlíky. … kynuté knedlíky, vídeňské knedlíky, vařené brambory, šťouchané brambory a pod. Za to jednotné číslo by mě před 30 lety kantor v hotelové škole vyrazil od tabule 🙂

    • Autor: bohumil@barda.cz

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Technická: Víme o tomto problému. Cca před měsícem jsem nechal roztáhnout řádky v JL na Internetu na 100 znaků. Řádky tam jsou tři /polévka, hlavní jídlo, doplněk – nápoj/ tak snad se do 300 znaků už vejde vše.
      Nyní se upravují programy, které jídelníčky na internet posílají, takže brzo tento důvod padne.
      S tiskem je to horší. Když chcete tisknout celý týden s dvěmi jídly na jeden papír, tak jste skutečně odkázáni na zkratky. S verzí SW pro Windows /tiskne grafiku a umí různé velikosti písmen/ jste na tom o něco lépe, ale taky nelze zmenšovat donekonečna, pokud nechcete k nástěnce připevňovat lupu na čtení.

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Pane Mir. děkuji za opravu. Já to píši na JL dvacet roků co tu jsem, vždy v jednotném čísle. Za mlada
      jsem dělala ve špičkových hotelích a resturacích, mám na pámátku jídelní lístky a staří kuchaři psávali vařený brambor apd. Tady mne taktéž učitelé neopravili. Přemýšlela jsem o tom a budu od této chvíle psávat knedlíky, brambory… Děkuji

    • Autor: Blanka

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Vůbec nechápu tuhle hloupou debatu, zase někdo nemá roupama co dělat, s čím ale souhlasím, tak je příspěvek paní Ivany a Aleny II.

      • Autor: honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Nezlobte se na mě, ale asi tedy patříte mezi ty lidi, co si píší lístek jak je napadne….. Jsem z hotelové školy a vybral jsem si to sám. Nevím to na 100% ale neplatí náhodou pravidlo, že když máte odlišný název v jídelním lístku, máte mít na to vlastní kalkulace???? A mimochodem, pro pro příklad Vám uvádím jeden týden jídelního lístku, který je na A4 a absolutně bez problémů:

        • Autor: Honza

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Jídelní lístek
          24.3. – 28.3.2008
          Týden italské kuchyně
          Pondělí
          Polévka Slepičí vývar s nudlemi a zeleninou
          I. Drůbeží směs s ananasem, dušená rýže
          II. Krupicová kaše s čokoládou a ovocem
          Minutka Pollo con spinaci e risso zafferano
          (Kuřecí steak s listovým špenátem a šafránovou rýží )
          Úterý
          Polévka Minestrone
          I. Smažený květák, vařené brambory, tatarská omáčka
          II. Masová směs po Orientálsku, penne
          Minutka Tortelliny al pomodoro fresco
          (Plněné torteliny v omáčce z čerstvých rajčat)
          Středa
          Polévka Pórková s vejcem
          I. Čevapčiči, opečené brambory, obloha
          II. Pečená kuřecí prsa po Pražsku, dušená rýže
          Minutka Gnocchi di patate con spinaci e pollo
          (Bramborové noky s kuřecími kousky na česneku se špenátem a smetanou)
          Čtvrtek a pátek se mi do příspěvku nevejde 🙁

          • Autor: Radka

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            Jsme MŠ, tudíž nemáme 2 jídla na výběr ale kromě masa a přílohy dopisuji např. salát z červené řepy s jablky, nebo salát z čínského zelí s pomerančem a také nápoj – čaj, džus. To Vám chybí úplně. A samozřejmě přesnídávku a odpolední svačinu. Na každý pokrm máme jeden řádek. Bez zkratek to nejde.

          • Autor: Evča 1

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            Honzo, teď jste nám sice předvedl zajímavý jídelníček. Ale já mám při celodenním jídelníčku na sedm dní v týdnu na každé jídlo asi tak 4,5 x 2,5 cm. Takže ze zkratek prostě nevyjdu. př.: pomaz., pom.m., br.knedlík, hl.salát, čer.řepa, dr.kapání, … A je nás tu většina, které nic jiného nezbývá. Neshazujme se navzájem, ani se nepovyšujme, ani neponižujme. Vždyť naše práce , ať už ji vykonává člověk, který má hotelovou školu nebo je to jen zaučená kuchařka, je přeci něco krásného. Tvoříme zdravá jídla, upravujeme je na talířích, studujeme, sháníme nové recepty, děláme to nejen pro „naše“ děti, děláme to proto, že máme svou práci rádi.

          • Autor: VERUNKA

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            Honzo výborně. Tak by to mělo vypadat,
            pak by se nemuselo nic řešit.
            Myslím si, že jídelníčky i když jsou třeba z MŠ,
            by měly mít úroveň, a měly by být srozumitelné.
            Dle mého názoru vedoucími stravovacích
            jednotek myslím tím i školní jídelny MŠ i ZŠ by
            dle mého názoru měli být „ABSOLVENTI HOTELOVýCH ŠKOL .“

    • Autor: janina

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Názvosloví, ano tady se Honza ukazuje jako výkvět, bohužel- některá jídla co nabízí na italskou kuchyni vůbec nevyhovují italštině, děti mate, kuchyně se převážně dělá v období když je dostupná nejlevnější zelenina, je jasné , že používá pomodoro, jiné italské potraviny na náš trh velmi drahé, nevím za kolik vaří , jaký má finanční limit na strávníka, zřejmně používá plachtu na jídelníčky.A po velikonocích?Jsem přesvědčena, že naše kolegyňky vaří velice dobře, mají střídmý název a učí se všechny novým recepturám a vymýšlí, je to náš koníček, některé nemají hotelovou školu a vím , že jsou velice profesionální. Krásný den všem kolegyňkám

    • Autor: kleopatra

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Patřím také mezi absolventky ekonomické školy a jsem vděčná Honzovi za upozornění na názvy v jídelních lístcích. Jsou to věci, které neznám. Nepoužívám sice jednotné číslo, ale sem tam nějakou chybičku přece jen udělám. Diskuse o tom jestli má vykonávat tuto práci abslovent ekonomky nebo hotelovky, kritika kterékoliv z nás je dle mého názoru zbytečná. Raději si zde navzájem pomáhejme a nepovyšujme se jeden nad druhýjm. Nikdo z nás není 100procentní. Honzo díky.

      • Autor: Hotelovka

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Hotelovku mám, ale myslím, že psaní jídelníčků s tím moc nesouvisí. To záleží na člověku. Jako vedoucí jídelny už skoro 10 let tvořím jídelníčky tak, aby byly graficky i gramaticky „dokonalé“. (Stále marně žádám o barevnou tiskárnu). Je snad naší povinností dodržovat normy a správné názvosloví – s tím souvisí i správné použití suroviny. V opačném případě by mě hamba fackovala. Někdy je mi dost smutno, když si čtu jídelníčky ze škol, kam chodí mé děti. Jídelníček je MOJE vizitka. Vizitka jídelny a částečná garance, že i jídlo bude kvalitní a estetické. Co si jako strávník myslet o ofocené onuci, která někde visí na dveřích škol a kde jsou jako vrchol všeho nějako „knedle“ nebo „čaj“ atp. Tak jako šaty dělají člověka, tak jídelníček dělá jídelnu. Hodně zdaru.

    • Autor: Evina

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Honzo, nemají být v názvech jídel „po pražsku, po orientálsku“ náhodou malá písmena? Předkládáte nám zde vzorový jídelníček, ale s češtinou, jak koukám, jste dost na štíru. Taky asi rád pečete, protože se Vám tato tepelná úprava opakuje několkrát za týden. Nehodnotím Váš jídelníček zrovna nejlíp a už vůbec ne s těmi hrubkami, to je docela ostuda celé jídelny, když se takto prezentujete.
      Dále si myslím, že asi zkrácené názvy jako br. knedlík atd. nepůsobí na jídelníčku vhodně. Já uvádím na svém jídelníčku /u jídelny s celodenním provozem tj. snídaně, přesnídávky, dva chody obědů na výběr, svačiny+ večeře/ vždy celé názvy a nikdy by mě nenapadlo psát ve zkratkách. Vymlouvat se na malý formát či malý počet řádků, to už mi dnes připadne vážně absurdní. V tak pokorčilé době počítačů, kde dnes lze cokoliv vytvořít, nastavit a upravit na míru dle individuálních potřeb, bych se musela stydět.
      Jídelníček je přece moje vizitka a tu nepotřebuji mít ani hotelovou školu.

      • Autor: Alena II

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Evino, tak tomu se říká „trefa do černého“ !

    • Autor: renča

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      tohle patří Verunce.Milá Verunko,Vy si myslíte,že člověk který nevystudoval hotelovku nepatří k Vaší sortě?
      Já jsem se nejdřív vyučila kuchařkou,dělala po různých hotelích a teprve v pozdějším věku jsem si dodělala nástavbu společného stravování.Vedoucí dělám již 15 let a nemyslím,že jsem něco míň než Vy!!!!!!

    • Autor: karel

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Také nerozumím těmto zbytečným blábolům o hotelové škole.To jako když má člověk hotelovku tak je mistr světa?Já mám opačný názor z praxe kdy ke mně do provozu nastoupila slečna s hotelovkou a neuměla uvařit ani brambory natož sestavit jídelní lístek,tak jsem se sní po dobrém rozloučil.Nezáleží na tom kdo má jakou školu,ale na tom kdo má odborné znalosti a hlavně dostatečnou praxi!!

      • Autor: maty200

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Souhlasím s Karlem a Renčou .Znám pána s hotelovou školou,ale jeho jídelní lístky to je věc….
        Myslím,pokud jsou lístky hlavně pravopisně a srozumitelně napsané,je základ.Než psát názvy,které nikomu nic neříkají.Nevím kde pan Honza vaří.Máme dva výběry snídane,obědů a dvě síly na dopol.a jednu na večeřev, nevím jak ještě dělat minutky!A to co jsem četla by mi děti vůbec nejedly.

    • Autor: Jitule

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Já bych chtěla taky připojit názor. Dělám vedoucí už pěknou řádku let, ač nemám hotelovku, pouze ekonomku a začínala jsem na jídelně jako účetní. Později jsem po letech praxe vzala místo vedoucí na jiné jídelně, ale když jsem viděla ty jídelníčky po mé předchůdkyni – absolventce hotelové školy, tak jsem žasla. Skladba jídel, pestrost…..to jí nic neříkalo a vařilo se tu jak před 30. lety. Tady by si pan Šole zgustl. Od té doby jsem přesvědčená, že hotelovka není zárukou kvality pracovníků. Záleží na každém z nás, jak se k tomu postaví. Každá z nás doma vaří a vést jídelnu může klidně mladá holka např. z domácnosti, která bude mít dobré nápady, zdravá strava bude jejím koníčkem, bude mít to správné nadšení pro tuto práci. Taková může být pro jídelnu větším přínosem než absolventka hotelové školy, kterou ta práce netěší a bere ji jen jako zaměstanání. Jídelnou musíte žít 24 hodin denně a kdo říká, že ne, pak to není člověk na svém místě.
      Jitka

    • Autor: rozka

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Nechci nikoho hanit, zvlášť Honzu,ale jeho jídelníček se mi vůbec nelíbí. Takto přece nemůže vypadat jídelníček pro materřskou a základní školu. Samé kuřecí speciality. Kde je pestrost stravy,luštěniny,brambory, zeleninové saláty? No nevím. Jaký máte názor vy ostatní?

      • Autor: Monik

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        To já s Honzou souhlasím. Jídelníček je uveden jako italská kuchyně – a má tam i jiné maso než kuřecí. Krom toho není uveden čtvrtek a pátek a tam má určitě čočku o:) Na italská jídla jsou děti zvyklé z pizzerií a zahraničních dovolených. A také stále opakovat vepřovou, čočku a rajskou je přeci nuda.

    • Autor: Honza

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Milé kolegyně a kolegové, v ŽÁDNÉM případě nesouhlasím s tím, že člověk z hotelové školy je něco víc, nežli kolega z oboru! Záleží to na možnostech, citu a vztahu jednotlivého člověka. Nezakládal jsem tuto diskuzi proto, abychom se tu napadali, ale abychom si zde vyměnili názory. Otázka byla položená jasně. Z diskuze se NÁM VŠEM podařilo zjistit, že v programu je málo místa, část nesouhlasí se zkratkami, část ano. Podařilo se i zajistit od výrobce programu,že upraví program. To je myslím velice pozitivní věc. Pro upřesnění kolegyni: vařím pro skupinu strávníků 15+
      Reagoval jsem na základě jídelních lístků zveřejněných na webu, tam jsem neviděl, že připravujete jěště jiné pokrmy. Z diskuze jsem pochopil, že skutečnost je jiná… Já snídaně a večeře píši zvlášť na jednotlivý papír.Ohledně velkých písmen v názvu-takto mi to automaticky opravuje Office 2007, tak opravdu nevím 🙁

    • Autor: Honza

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Čtvrtek Polévka Slezská zelná
      I. Hovězí pečeně na víně, houskové knedlíky
      II. Smažené zeleninové karbanátky, bramborová kaše
      Minutka Penne di pollo con quatro formaggi
      (penne s kuřecím masem a sýrovou omáčkou)
      Pátek Polévka Hovězí vývar s masovými nočky
      I. Palačinky s tvarohem, zapečené
      II. Znojemský guláš, houskové knedlíky
      Minutka Fusilli Pulcinella
      (Fusilli, kuřecí prsa s brokolicí, hráškem na kari, zjemněná smetanou)

      Saláty a ovoce, včetně nápojů,dresinků, čaje, kávy, cukrovinek,apod je k dispozici na kantýně.

      Jo a mimochodem, obědy jsou podávány formou obsluhy – student si sedne a je obsloužen….

      • Autor: jitulka

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        No to je krásné. A co to vínko?Jedná se o menzu?

    • Autor: saša

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Koukám jako blázen, co vše lze řešit. Asi mohu souhlasit s tím, že některé jídelníčky a to ať z toho či onoho důvodu jsou neestetické nebo neprofesionální, ale kéž by to jídlo co dostane strávník na talíř bylo mňam a to co je napsáno bylo jen pro informaci a vzhledem k tomu, že jídelníčky většinou čtou děti napsala bych to tak srozumitelně, jak jen to lze. Já pracuji v MŠ jako vedoucí již 17 let, snažím se být akurátní, ale ani já se někdy neubráním zkratce. Navíc se vaření dost změnilo a na některá jídla si prostě člověk musí název i vymyslet a proč ne, nebuďme zkostnatělí a malicherní. Nemám ani hotelovku, ani ekonomku , jsem jen vyučená kuchta a nepřipadám si hloupá a ani to nepřebuji někomu dokazovat. Krásný den všem.

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Pro všechny musím napsat, že vedoucí stravovacích školních zařízení by měli být každopádně absolventi hotelových škol. Kdo má jinou školu a dělá tuto práci tak to pouze napodobuje co má odkoukané nebo přečtené. Nemůže mít v žádném případě znalosti absolventa.
      Kamkoliv příjdu a dotyčná nebo dotyčný promluví tak za pět minut vím zdali problematiku studoval nebo má pouze nějakou nádstavbu. Může mít desítky let praxe a stále to nemí ono. Nezlobte se, ale jeto tak. Absolventka HŠ kdykoliv může nastoupit do kuchyně a vařit. Ostatní shánějí důchodce apd.

      • Autor: karel

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Co to tady plácáte za nesmysli s váší hotelovkou bych Vás chtěl poznat.Kde jste na to přišla ?Určitě je lepší vedoucí ten kdo si prošel provozem to jest schopný kuchař-ka nežli absolventka H.Š.která viděla kuchyň někde z vlaku.A to vím z vlastní zkušenosti pár takových jsem zažil.A tímto já končím stouto trapnou diskuzí kde se povyšuje někdo kdo o rok nebo dva chodil déle do školy.Vás bych opravdu chtěl mít za svou nadřízenou.A jestli vy víte za 5 minut kdo co umí tak já po přečtení vašeho příspěvku jsem si o Vás udělal obrázek za minutu.

        • Autor: Ajak

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Tak s Vaší odpovědí SOUHLASÍM :-))

      • Autor: Ajak

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Nesouhlasím s Vámi.Právě studuji dálkově hotelovou školu,je mi 45let,a věřte že už jsem u nás 8 vedoucí stravovacího provozu za 7 let.Mé předchůdkyně byly samé vystudované odbornice-6 měsíců a konec……….nebyla bych tak hrrr,urážíte….

      • Autor: janka

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        S vaším názorem nesouhlasím. Teprve praxe vás naučí. Když vyjdete ze školy, neumíte skoro nic. A hotelovku mít vedoucí nemusí. Já sama ji mám, ale naučila jsem se až léty praxe. Je pravda, že můžu zaskočit v kuchyni, ale to snad může skoro každá ženská, která doma vaří a nebojí se vařit pro více lidí.

    • Autor: renča

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Milá Marie III.už mě štvete s tou hotelovkou,Vy si myslíte že je to jediná pořádná škola?Není!Já také nastupuji na kuchyň při absenci kuchařky,ikdyž mám jen podle Vás učňák a nástavbu.Byla bych ráda kdyby jste neurážela jiné vedoucí, které mají jinou školu ,začíná se mi tahle diskuse hnusit

      • Autor: AAAA

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        A když už jsme u toho: za mých mladých let se tato dnes honosně znějící škola nazývala Střední škola společného stravování a jinak jí nikdo neřekl, než „knedlíkárna“.

        • Autor: Verunka

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Blbost, blbost a ještě jednou blbost, nikdy jsem to neslyšela, až tady jsem si to přečetla. Fakt trapný a hodně.

          • Autor: AAAA

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            Verunko, když si pročítám Vaše příspěvky, tak jste trapná především Vy. A to, že jste to nikdy neslyšela, je asi t¨ím, že já si toho pamatuji asi víc než Vy. A nechte už toho trapného vytahování s hotelovkou.

      • Autor: maty200

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Renčo,souhlasím a už jsem pí Marii III. také odpovídala,ale je vidět,že bez HOTELOVÉ ŠKOLY nemůžeme dělat svoji práci dobře.A nemá asi smysl více na toto téma diskutovat.U nás když je potřeba, jde se mýt nádobí a pomoci v kuchyni i bez H.Š.Nevím co pí.Marie III. dělá,když pozná,že ved.strav.nemá H.Š.Máte pravdu je to hnus.

        • Autor: Mir.

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Původně jsem se k tomuhle tématu nechtěla vyjadřovat, ale nedá mi to. Já osobně si myslím, že vedoucí jídelny, ať školní či závodní nebo třeba v nemocnici, ať muž či žena, by měl mít odpovídající vzdělání. A ta zmiňovaná knedlíkárna byla ještě před revolucí prestižní škola. Na rozdíl od ekonomek, které byly v každém okresním městě, byly SŠSS (HŠ) asi 4 v republice. Pak se s různými hotelovými školami roztrhl pytel. Bohužel, ne každý absolvent má o tuto práci zájem a podle toho jeho práce vypadá. Ale to je ve všech oborech. Často je lepší zanícený amatér, než profík lajdák.To, že tady někdo argumentuje, že doma vaří a tím pádem ví o stravování vše je k smíchu. Někdo chová doma slepice a králíky, ale zootechnik z něj asi bez patřičného vzdělání nebude, někdo hodně čte, ale v knihovně ho bez
          odborného vzdělání nevezmou. A tak by se dalo pokračovat. Netvrdím, že všichni vedoucí musí mít hotelovou školu, ale rozhodně by měli mít odborné vzdělání.

    • Autor: Honza

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      PROBOHA !!!!!
      Vy se fakt musíte stále napadat a to je jedno, jestli se bavíte o počasí, nebo o něčem jiném. Vždyť je to jedno, hlavně, že ten dotyčný/á má vztah k tomu zaměsnání a že tomu rozumí. A ekonomka, ta je taky v tomto oboru důležitá
      Chodí mi sem student na praxi, je ve 3. ročníku, dva roky dělal v jednom nejmenovaném luxusním hotelu v Praze a neumí ani nakrájet cibuli na základ…..natož vůbec nějaký základ. Je to přeci jenom o vztahu.
      Jsem sice v tomto odvětví (školní jídelna) nový, ale opravdu si myslím že školní jídelny, kdyby drželi více při sobě mají OBROVSKOU MOC ! Vždyť je nás mnohokrát víc, nežli nějakých Eurestů, Aramarků, apod.

      • Autor: Alexandra

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Honzo tleskám a moc se vším souhlasím.
        A UŽ TOHO VÁŽNĚ VŠICHNI NECHTE. Díky

    • Autor: Lenkaaaa

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Chachacha, paní Marie III má vždycky originální názory. Většina z nás, vedoucích jídelen nemá hotelovou školu – není totiž na tuto funkci POŽADOVANÁ. Takže my všechny tu práci asi neděláme dobře, protože nemáme potřebnou kvalifikaci a ty ostatní z hotelovek jsou hvězdy.
      Hm, to jsem se teď dobře pobavila
      Lenka

    • Autor: Evina

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Co to pomůže Marie III, že máte hotelovku, když Vám dělá problémy základ: čeština? Váš písemný projev, postrádající téměř jakékoliv interpunkční znaménka je příkladem toho, že možná znáte, to, co si my s ekonomkou „přečteme či okoukáme“, ale vy tu češtinu už bohužel nikdy nedoženete. To Vás tam asi nějak zapomněli naučit nebo jste zrovna tehdy chyběla.
      Já když zase naopak vidím, že někdo takto šíleně píše, hned je mi jasné, že nemá ekonomku nebo gympl. Jo, to se holt pozná.
      Eva

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Už poslední věc. Kdyby zrušili funkce vedoucích ŠJ, tak vy co máte Gymnásium, Všeobecnou ekonomku apd., tak by jste šly na úřad práce, nebo rukama by jste se neuživily. Vy jste teoretyčky, ale skutek utek.

      • Autor: Honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Vy fakt stále budete rýt do druhých, že?

      • Autor: Anicka

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        teoretičky, pokud nepoužíváte of. název tak názvy škol, prosím s malými písmenky.

    • Autor: Marie III.

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Honzo končím, nebo je to tu o ničem. Témata jsou dobrá, ale podstřelené husy nejvíc kejhají. Už sem psát nebudu.

      • Autor: Honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Marie III, myslím si, že vyměnit si názor s druhými, není nic špatného. Myslím si také, že kdyby to šlo bez napadání, byla by celá diskuze přínosnější……….. Ale je to pouze můj názor……

      • Autor: renča

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Konečně Vám trklo Vy Hotelovko,myslím si, že s Váma bych si na kávu jistě nezašla,protože nemám hotelovku a Vy s jinýma určitě nebudete mluvit.Mějte se fajn a hotelovkám zdar

        • Autor: Honza

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          Renčo, já mám hotelovku, a rád s Vámi na tu kávu půjdu…… Rád si povídám s lidmi z oboru, můžu se pak něčemu přiučit…. Nikdo není dokonalý 🙂 a ani člověk z hotelovky…..

      • Autor: Eliskax

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        To je škoda,zůstaň Marie. Udělám si,alespoň představu o Tvém egu.

    • Autor: simi

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Je vidět, že vám opravdu některým záleží na tom, jak kvalitně a správně vést školní jídelnu, když máte spostu času a neustálou potřebu šťourat se s hovadinách. Já mám například stavební průmyslovku a vůbec si nemyslím, že moje práce je horší a méně kvalitní než kdybych měla jakousi hotelovku nebo něco podobného. Opravdu záleží na tom, jak se kdo k práci postaví. A jestli se stavíte k práci tak jako ke kecání, tak bůh chraň strávníky.

      • Autor: Honza

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        🙂 souhlasím

        • Autor: Mir.

          Re: Názvy v jídelních lístcích
          🙁 já ne. Je to jen důkaz toho, jak je společené stravování v poslední době podceňováno. Ale zase jsem klidnější. Až mě přestane bavit práce ve stravování, půjdu dělat stavbyvedoucí. S kolečkem umím jezdit, spáruju fakt dobře, k míchačce se taky umím postavit a doma nikdo jinej než já
          nemaluje :-). To není nic proti autorce předchozího příspěvku, věřím, že svoji práci dělá ráda a dobře, ale vadí mi, že stravování je obor o kterém se obecně myslí (na rozdíl od jiných oborů), že to zvládne každý.

          • Autor: Ajak

            Re: Názvy v jídelních lístcích
            jE TO SMUTNÉ JAK TEN NÁŠ OBOR DOPADL.ALE BOHUŽEL UŽ VĚŘÍM TOMU ŽE ZAČÍNÁ PLATIT,KDO UDRŽÍ MĚCHAČKU V RUCE MŮŽE VAŘIT.KUCHAŘI NEJSOU,ANI TI CO ZA NIC NESTOJÍ.HLEDÁME 3 ROKY 3 KUCHAŘE,VAŘÍ U NÁS UKLÍZEČKA,JEDNA POMOCNÁ,DĚVČE BEZ PAXE A JÁ – PRODAVAČKA PO REKVALIFIKACI A STUDIU HOTELOVÉ ŠKOLY.TAK PROČ TA SILNÁ SLOVA O KUCHAŘÍCH,KDYŽ NEJSOU TŘEBA.HLAVNÍ JE ,ŽE KAŽDÝ DEN VYROBÍTE 350JÍDEL A KDO JE VAŘIL…..TO JE FUK

    • Autor: Alka

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Milé kolegyňky a kolegové vedoucí školních jídelen. Pokud se někde dočteme něco nehezkého o školních jídelnách jsme všichni dotčeni. Měli by jsme si ale uvědomit že k naši duskusi mají přístup všichni a ne jen pracovníci školních jídelen. Nevím, jaký si pak udělají názor po přečtení příspěvků takové ubohé úrovně jako některé jsou. Raďme si, ale navzájem se neshazujme a udržujme si určitou úroveň. To je taky obraz školního stravování. Zdravím všechny a přeji hezký den.

    • Autor: Nela

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Rozhodnutí paní Marie III chválím. Bez jejích příspěvků bude diskuse určitě příjemnější.

    • Autor: Evina

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      No konečně to Marie III balí. Asi jí už docvaklo, že na ty bláboly, co tu vede, není nikdo zvědavej. A navíc fakt mě dost štve, že dělá šílenou ostudu nám všem vedoucím, tou svou alarmující jazykovou neznalostí. Proč se nepodívá na internet, např. je tu slovník cizích slov, nebo pravopisná pravidla. Nikam nemusí od pc odcházet a když ta slova nezná, neví jestli tvrdé nebo měkké i, tak ať se podívá, když si to už ze školy nepamatuje. Tohle vážně nechápu. Jistě, že sem nahlížejí nejen pracovníci jídelen, ale i pedagogové a když vidí úroveň některých „z hotelových škol“, tak si udělají okamžitě svůj úsudek.
      Tak to zkuste Marie III jinde, třeba budete mít víc štěstí, tady jste bohužel neuspěla.
      Eva

      • Autor: Verunka

        Re: Názvy v jídelních lístcích
        Evino, a to Vás nenapadlo a Vás všechny ?
        Ona Marie III HOTELOVKU N E M Á !

    • Autor: Lidka

      Re: Názvy v jídelních lístcích
      Jsem jmenovaná do funkce vedoucí školní jídeny teprve nedávno,ale myslela jsem,že si tu lidé radí,ne se hádají a urážejí.Problém bude jen v lidech.Se vzděláním to nemá co dělat

    • Autor: Anonymní

      Diskuse zastavena z důvodu opakovaného porušování Pravidel.

    • Autor: Anonymní

      Diskuse zastavena z důvodu opakovaného porušování Pravidel, bod 4.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se