Přeskočit na obsah

Nemoc z povolání

  • Autor: Kateřina Kratochvilová

    Dobrý den, řešili jste někdo nemoc z povolání ? Jakým způsobem probíhá šetření hygieny na pracovišti ?

  • Autor: Marie Kobourková

    Docela by mě zajímalo o jako nemoc jde? To tady snad ještě nebylo.

  • Autor: Tereza Walterová

    Dobrý den, my to řešili nedávno. Bývalá kuchařka si zažádala o nemoc z povolání na dlouhodobou zátěž na ruce. Nejdříve bylo ústní šetření, při kterém byli přítomni zástupci hygieny – hygienička a posudková lékařka. Na základě ústního šetření, při kterém jsme popisovali činnost kuchařky od začátku do konce pracovní doby, se krajskou hygienou u SZÚ objednalo měření náročnosti dané profese. Bývalá kuchařka udala jako nejnáročnější činnost krájení masa. Měla jsem tedy za úkol napsat na daný modelový den masový pokrm buď plátkový nebo kostičky. Na toto měření jsme čekali zhruba 2 měsíce. Při tomto měření bylo na začátku pracovní doby modelové osobě (současné kuchařce) nasazen přístroj na měření náročnosti a silové zátěže – představte si přísavky „EKG“ po obou předloktích, a na opasku nosila záznamový přístroj. Neustále se nám po kuchyni pohybovaly 2 osoby od SZÚ a na jídelně seděla krajská hygienička a lékařka. Zároveň mohla být přítomna i posuzující osoba. Docela nepříjemné a stresující, především tedy pro současnou kuchařku, které neustále koukaly pod ruce a i jednotlivé procesy tvorby hlavního pokrmu natáčely. Byly tu asi do jedné hodiny, aby natočily i část výdeje. Na vyhodnocení se opět čekalo 2 měsíce. Výsledek pro posuzovanou osobu psát nebudu, ale nám u hlavní kuchařky na základě měření zvýšili náročnost profese z 2 na 3 :-/, protože vysoká lokální svalová zátěž. Takže se teď modlím, aby ji závodní lékařka po mimořádné kontrole pustila do práce. Součástí mimořádné prohlídky totiž bude i měření na karpály. Záleží na tom, co Váš pracovník jako onemocnění uvádí. U nás to byly ruce, ale proces například na záda bude asi podobný.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se