Re: normování potravin
Dobrý den,norma pro maso na 10 porcí je 1 000 g,na ryby 1 250,kuře s kostí 2 500. Tato čísla pak násobíte jednotlivými koeficienty.S pozdravem Ivča.
Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s normováním mraženého kuřecího masa? Někde sem kdysi zahlédl, že u mraženého masa při normování se může připočítat 15-20% Jen sem to už nikde nenašel. Jedná se mi především o kuřecí, krůtí a ryby. Když mám 6kg zmrzlého masa po rozmrznutí mám třebas 5,5kg. Děkuji za Vaše názory.
Děkuji za názor. Asi sem to špatně napsal. Jde mi spíše o to aby to bylo správně z hlediska váhy masa. Když dám 6kg tak mi půl kg bude chybět, ale na druhou stranu by nějaká kontrola neřekla, že norma hlásí 6kg masa proč odepisuji například 7 kg.
Tak to zdůvodníte např. tím, že ryba pouštěla vodu. Když peču maso a vím, že ho potřebuju nakrájet na plátky také ho dám víc. Normu beru jako doporučení, pokud mi vychází spotřební koš a peníze, tak proč ne. Přeji hezký den
milá paní, boj je to velký, na kartě potraviny máte např. u mražených ryb koeficient 1 – u jiných mražených výrobků je koef. 1,42. A víme všichni, že mražená ryba má v sobě až 50 % vody. Musíte šak vdodržet váhu, která „přistane“ dítěti na talíři, a to si zdůvodníte lehce.
Dobrý den, takto to dělám a vím to, ale jde mi spíše o to zda to není někde výslovně dáno. Dejme tomu, že tu někdo šťourá do všeho. A tak chci být krytý. Někdy ryba pustí více vody jindy méně. Jak SK tak FB mám v pohodě a vycházím. Jen když to bude oficiálně někde psané bude to pro mě lepší. Jinak všem moc děkuji za rady. Tak ať Vám to vaří.
Koeficient 1,4 je na mraženou zeleninu. Jestli má ryba 10% vody, pak by koeficient byl 0,9. Nemyslím, že se musí vše pitvat do detailů. Pro vás je závazná vyhláška – finanční norma a spotřební koš.
normování potravin
Autor: bibina
normování potravin
Můžete mi prosím poradit jaký jsou přesný normy pro potraviny jako např. hov. + vepř. maso, kuřecí maso, ryby
Autor: ivča
Re: normování potravin
Dobrý den,norma pro maso na 10 porcí je 1 000 g,na ryby 1 250,kuře s kostí 2 500. Tato čísla pak násobíte jednotlivými koeficienty.S pozdravem Ivča.
Autor: Pišt@
Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s normováním mraženého kuřecího masa? Někde sem kdysi zahlédl, že u mraženého masa při normování se může připočítat 15-20% Jen sem to už nikde nenašel. Jedná se mi především o kuřecí, krůtí a ryby. Když mám 6kg zmrzlého masa po rozmrznutí mám třebas 5,5kg. Děkuji za Vaše názory.
Autor: Zalka
Norma je na Vás, jak si stanovíte ve vnitřním předpisu, klidně si dejte, že navyšujete 10 %, musíte na to mít, ale dostatek peněz
Autor: Pišt@
Děkuji za názor. Asi sem to špatně napsal. Jde mi spíše o to aby to bylo správně z hlediska váhy masa. Když dám 6kg tak mi půl kg bude chybět, ale na druhou stranu by nějaká kontrola neřekla, že norma hlásí 6kg masa proč odepisuji například 7 kg.
Autor: rohlik
Tak to zdůvodníte např. tím, že ryba pouštěla vodu. Když peču maso a vím, že ho potřebuju nakrájet na plátky také ho dám víc. Normu beru jako doporučení, pokud mi vychází spotřební koš a peníze, tak proč ne. Přeji hezký den
Autor: jidelna.zacler
milá paní, boj je to velký, na kartě potraviny máte např. u mražených ryb koeficient 1 – u jiných mražených výrobků je koef. 1,42. A víme všichni, že mražená ryba má v sobě až 50 % vody. Musíte šak vdodržet váhu, která „přistane“ dítěti na talíři, a to si zdůvodníte lehce.
Autor: Pišt@
Dobrý den, takto to dělám a vím to, ale jde mi spíše o to zda to není někde výslovně dáno. Dejme tomu, že tu někdo šťourá do všeho. A tak chci být krytý. Někdy ryba pustí více vody jindy méně. Jak SK tak FB mám v pohodě a vycházím. Jen když to bude oficiálně někde psané bude to pro mě lepší. Jinak všem moc děkuji za rady. Tak ať Vám to vaří.
Autor: janav.
Koeficient 1,4 je na mraženou zeleninu. Jestli má ryba 10% vody, pak by koeficient byl 0,9. Nemyslím, že se musí vše pitvat do detailů. Pro vás je závazná vyhláška – finanční norma a spotřební koš.