normování zaměstnanců
Prosím vás ,jak nebo kde normujete zaměstnace?Normujete je s dětmi nebo s cizími strávníky?
Je nato nějaký předpis?Znám hodně vedoucích a každá to dělá jinak a každá správně.Já normuji s cizími,jelikož si myslím,že zaměstnanci se stravují podle vyhlášky o závodním stravování a s dětmi nemají nic společného a také,že mi zkreslují spotřební koš.Děkuji za odpovědi .
Re: normování zaměstnanců
Děti se normují zvlášť, uvádějí se do spotřebního koše. Dospělí se ve spotřebním koši nevykazují. Zaměstnanci školy včetně vás se uvádějí na výdejce jako závodní stravování, pokud máte cizí strávníky, tak také vzlášť na výdejce jako cizí strávníci.
Normovat se mohou všichni dospělí dohromady, ale vykazovat se mají odděleně.
Re: normování zaměstnanců
Mám rozděleno jako paní Alena na tři výdejky, měla jsem dříve jednu pro zaměstnance a cizí a byla jsem při kontrole upozorněna, že je to špatně.
Re: normování zaměstnanců
Já bych také ráda věděla, jak to má být správně. Nastoupila jsem asi před rokem, máme program VIS a je to zavedeno tak, že děti a zaměstnance mám jako hlavní výdej, cizí jako vedlejší. Na konci měsíce vyjíždím dvojí výdejky, na té pro hlavní výdej mám uvedené kromě dětí i počet zaměstnanců. Spotřební koš mně zaměstanci nezkreslují, tam se započítává pouze spotřeba dětí. V programu mně to žádný třetí výdej nenabízí, vůbec tam kolonku pro závodní stravování nemám.
Re: normování zaměstnanců
V programu VIS si můžete vyjet zvlášť dospělé, máte tam políčko – výdejka s normou. Tam se rozlišuje druh jídla, fifnanční limit, druh výdeje.
Re: normování zaměstnanců
Ano, každý měsíc si vyjíždím výdejky s normou, ale v té hlavní činnosti mám na výdejce s dětmi i zaměstance, v doplňkové pak jenom cizí strávníky. Nevím ale, jestli by zaměstnanci neměli být na výdejce s cizími strávníky. Připadá mně, že každý to má jinak, jak je to ale správně?
Re: normování zaměstnanců
Já mám zaměstnance ve vedlejší činnosti, spolu s cizími strávníky. Proč bych měla dělat ještě třetí výdejku na závodní stravování, když za tuto práci nemám ani haléř, tak stejně jak za vedlejší činnost – kam jdou tyto finance netuším, na konkrétní otázky, vyhýbající odpovědi:) Krásné odpoledne
Re: normování zaměstnanců
Z výdejky za dospělé by mělo být patrno, že nenormujete a nevaříte na úkor dětí, proto tři výdejky. Rovněž ani já,ani jiné kolegyně nejsou za to placeny, děláme rok od roku toho stále více, bohužel za méně peněz. Z vedlejší činnosti, kde účtujete mzdové náklady, byste tyto peníze měli dostat vy.U nás to takto funguje.
Re: normování zaměstnanců
Poraďte mi prosím, jak mám dělat zvlášť výdejku pro děti a zvlášť pro dospělé, když nemám program VIS, který mi to umožňoval. Děkuji.
Re: normování zaměstnanců
rozpočítávala jsem to ručně a vypočítávala každé zvláš´t – šílená práce při odepisování a vypočítávání.
pokud máte zakoupen program VIS, obra´tte se na ně, a´t vám rozšíří program o další výdejku – je to otázka několika málo minut…. jestliže nemáte vůbec program bude to horší…. pokud škola nemá peníze nebudete mít nikde slyšení při návrhu na zakoupení programu… hezký den
Re: normování zaměstnanců
Pro paní Dagmar.
Výdejky psát přesně jak uvedla paní Alena II.
Já si rozepisuji:
školní stravování – děti – ve výdejce H
závodní stravování – zaměstnanci – V1
cizí strávníci – V2
Celkem 3 výdejky.
Je to přehledné. Finanční limity máte oddělené, víte, u které skupiny šetříte, či prováříte. Spotřební koš počítáte pouze u školního stravování, tedy z výdejky H.
Zdravím Zuzana
Re: normování zaměstnanců
Dobrý den, chci se zeptat, jaký máte rozdíl mezi závodním stravováním a cizími strávníky. Já mám 2 výdejky (1 pro MŠ a ZŠ a druhou pro zaměstnance a cizí). SK sleduji pouze u dětí. Pro zaměstnance a cizí mám stejnou finanční normu, když u nich provařuji, tak nedám ovoce nebo mléčné výrobky (dávám pouze dětem, abych splnila SK). Proč se má tedy dělit závodní stravování a vaření pro cizí? Ale pro upřesnění ve výdejce č. 2 mám rozděleny strávníky na cizí a zaměstnance, abych mohla přesně rozúčtovat kalkulaci, protože za cizí strávníky máme mzdu.
Re: normování zaměstnanců
Já mám jinou finanční normu pro závodní stravování
a jinou pro cizí strávníky. Při normování používám i jiný koeficient pro závodní 0,8, pro cizí 1,–. Proto
dělám 3 výdejky.
Autor: Hanulka
Re: normování zaměstnanců
Jen tak mimo, redakce Vás pustila s nickem hanulka, když je už zadaný?
Re: normování zaměstnanců
Nevím proč se tomu podivujete, také jsem se přihlašovala pod nickem Muma a od jisté doby mi to píše, že ho má registrovaný někdo jiný
Re: normování zaměstnanců
Dobrý večer, nevím, proč se tomu podivujete. Také jsem se přihlašovala pod nickem Muma a od jisté doby mi to píše, že toto jméno má registrované někdo jiný.
Re: normování zaměstnanců
Omlouvám se, měla jsem pocit, že se to poprve nevložilo.
Autor: věrka
Re: normování zaměstnanců
kuchařka píše pouze jednu výdejku, kde rozděluje děti a do jednoho sloupečku i závodní stravování, v programu od VIS píšu vše najednou do tabulek, i počty strávníků se zapisují najednou, ale vyjedou výdejky dvě
Re: normování zaměstnanců
Prosím o pomoc.Jsme střední škola a výdejka se píše jedna.Nerozděluji studenty,cizí strávnici a zaměstnance. A nikdo mně to neřekl,že se to rozepisuje. mněla by jsem to psát? např. 200 stud. 50 zaměstnanců a 50 cizích? děkuji.
Re: normování zaměstnanců
Dobrý večer, můžete mi prosím napsat, odkdy se musí dělat zvlášť výdejka na zaměstnance. Dělala jsem ji na cizí strávníky, ale děti a zaměstnance počítám dohromady. Máme vlastní program, který nám umožňuje dělat výdejky zvlášť, ale SK počítám ručně a v programu nedokáži oddělit právě tyto výdejky pro jeho výpočet.
Re: normování zaměstnanců
Nějak to nechápu, ale dělám jednu výdejku, dospěláky, jak cizí, tak vlastní, normuji v kategorii dětí nad 15 let a tím pádem nevidím důvod, proč je oddělovat. Jestliže zadám do SK i jejich počet, tak dělám SK „na osobu“ v jednotlivých kategoriích. Mám pocit, že tak mi nic nezkreslují, jestli má někdo jiný názor, ráda si jej přečtu. A jestliže dnes normování už není dogma, jak, prosím, třeba budete dělat výdejku a propočítávat z „fasovaných“ surovin spotřebu pro 3 zaměstnance? Vždyť jsou to dekagramíčky… Nejsem ironická, je to můj názor. A ještě, dospělí nechtěli zvyšovat normu, souhlasili s kategoriíí 15 a víc a dostanou na talíř opravdu jen to, co ostatní, někdy i méně, protože někteří naši 15 ti letí jsou docela „žraví“. S kontrolami jsem nikdy neměla problém, asi je to o tom, jak si co člověk – vedoucí- dokáže při kontrole obhájit.
Re: normování zaměstnanců
Už nějaký rok,se to dělá,měla jsem velký problém s ČŠI,sice se vaří v jednom hrnci,ale musí být viditelné kdo co projí na kategoie.
DO KUCHYNĚ DÁVÁM JEDNU VÝDEJKU.ALE ODEPISUJI DO POČÍTAČE:
SNÍDANĚ I.
S.II
OBĚD I. ten se rozpočítá v počítači na žáky a zam.
OBĚD II.
VEČEČE + II.
ZAMĚSTNANCI VEČEČE
Pokud mám akci + zaměstnance (TŘEBA I JEDNOHO) dělám vše zvlášť.
Děti nemůžou mít společnou výdejku se zaměstnancema.Mám jen 15 let a výše
Re: normování zaměstnanců
Nedávno jsem se probírala časopisem Výživa a tam psali, že neexistuje žádný předpis, který by určoval, kolik výdejek musíte dělat. Je to opravdu jen o tom, že jsme povinni prokázat, že se jedni nestravují na úkor druhých. Takže když jsou správně nastavené jednotlivé kategorie, myslím tím odstup mezi nimi, jak váhový, tak finanční, tak prostě není nutné si přidávat práci. Možná, že mi příští kontrola dá za uši, ale dokud mi to někdo nenařídí z pozice určitého předpisu /vyhlášky/, tak to dělat nebudu. Děkuji za reakci.
Autor: Monik
Re: normování zaměstnanců
ČŠI u nás byla na podzim loňského roku. Vše mám v jedné výdejce. Vše bylo OK. Kategorii dětí nad 15 a dospělé normuji na 1,2 a také takové porce dostávají. K tomu je i uzpůsobená cena.
Autor: heda
Re: normování zaměstnanců
My měli státní audit. Deset let kontrolovaly kompolet všechno. Všechno podstatné, výdejky, faktury, paragony, živnost, stravenky, odvody…. pitomosti a zbytečnosti je nezajímaly. Dopadly jsme dobře, vím, že to dělám jak mám. Výdejky potravin dělám 4. U plátců DPH to jinak nejde, ale dá se to bez problémů udělat.
Re: normování zaměstnanců
Já byla ráda, že to mám, ale to by bylo douhé povídání. Chtěli dokonce i jedenáct let….já ho měla, a bylo to moc dobře pro nás.
Re: normování zaměstnanců
Dobrý den,mám prosbu-může mi někdo poradit,jestli jsou dobře spočítané ceny obědů a norma masa pro dané kategorie:
7-10let 75g 20,-Kč
11-14 80g 22,-Kč
15 a dosp. 90g 24,-Kč?
Jsou to údaje po předchůdkyni,tak chci mít kontrolu.moc děkuji za odpověd.
normování zaměstnanců
Autor: ilka
normování zaměstnanců
Prosím vás ,jak nebo kde normujete zaměstnace?Normujete je s dětmi nebo s cizími strávníky?
Je nato nějaký předpis?Znám hodně vedoucích a každá to dělá jinak a každá správně.Já normuji s cizími,jelikož si myslím,že zaměstnanci se stravují podle vyhlášky o závodním stravování a s dětmi nemají nic společného a také,že mi zkreslují spotřební koš.Děkuji za odpovědi .
Autor: Alena II.
Re: normování zaměstnanců
Děti se normují zvlášť, uvádějí se do spotřebního koše. Dospělí se ve spotřebním koši nevykazují. Zaměstnanci školy včetně vás se uvádějí na výdejce jako závodní stravování, pokud máte cizí strávníky, tak také vzlášť na výdejce jako cizí strávníci.
Normovat se mohou všichni dospělí dohromady, ale vykazovat se mají odděleně.
Autor: Olina
Re: normování zaměstnanců
Mám rozděleno jako paní Alena na tři výdejky, měla jsem dříve jednu pro zaměstnance a cizí a byla jsem při kontrole upozorněna, že je to špatně.
Autor: dagmara
Re: normování zaměstnanců
Já bych také ráda věděla, jak to má být správně. Nastoupila jsem asi před rokem, máme program VIS a je to zavedeno tak, že děti a zaměstnance mám jako hlavní výdej, cizí jako vedlejší. Na konci měsíce vyjíždím dvojí výdejky, na té pro hlavní výdej mám uvedené kromě dětí i počet zaměstnanců. Spotřební koš mně zaměstanci nezkreslují, tam se započítává pouze spotřeba dětí. V programu mně to žádný třetí výdej nenabízí, vůbec tam kolonku pro závodní stravování nemám.
Autor: Evča 1
Re: normování zaměstnanců
V programu VIS si můžete vyjet zvlášť dospělé, máte tam políčko – výdejka s normou. Tam se rozlišuje druh jídla, fifnanční limit, druh výdeje.
Autor: dagmara
Re: normování zaměstnanců
Ano, každý měsíc si vyjíždím výdejky s normou, ale v té hlavní činnosti mám na výdejce s dětmi i zaměstance, v doplňkové pak jenom cizí strávníky. Nevím ale, jestli by zaměstnanci neměli být na výdejce s cizími strávníky. Připadá mně, že každý to má jinak, jak je to ale správně?
Autor: melanie
Re: normování zaměstnanců
Já mám zaměstnance ve vedlejší činnosti, spolu s cizími strávníky. Proč bych měla dělat ještě třetí výdejku na závodní stravování, když za tuto práci nemám ani haléř, tak stejně jak za vedlejší činnost – kam jdou tyto finance netuším, na konkrétní otázky, vyhýbající odpovědi:) Krásné odpoledne
Autor: Alena II.
Re: normování zaměstnanců
Z výdejky za dospělé by mělo být patrno, že nenormujete a nevaříte na úkor dětí, proto tři výdejky. Rovněž ani já,ani jiné kolegyně nejsou za to placeny, děláme rok od roku toho stále více, bohužel za méně peněz. Z vedlejší činnosti, kde účtujete mzdové náklady, byste tyto peníze měli dostat vy.U nás to takto funguje.
Autor: pažů
Re: normování zaměstnanců
Poraďte mi prosím, jak mám dělat zvlášť výdejku pro děti a zvlášť pro dospělé, když nemám program VIS, který mi to umožňoval. Děkuji.
Autor: eva 2
Re: normování zaměstnanců
rozpočítávala jsem to ručně a vypočítávala každé zvláš´t – šílená práce při odepisování a vypočítávání.
pokud máte zakoupen program VIS, obra´tte se na ně, a´t vám rozšíří program o další výdejku – je to otázka několika málo minut…. jestliže nemáte vůbec program bude to horší…. pokud škola nemá peníze nebudete mít nikde slyšení při návrhu na zakoupení programu… hezký den
Autor: hanulka
Re: normování zaměstnanců
Dělám také dvě výdejky. Jedna je pro děti ZŠ a MŠ, ve druhé mám cizí strávníky, zaměstnance a svačiny pro děti ZŠ.
Autor: Zuzka a Věra
Re: normování zaměstnanců
Pro paní Dagmar.
Výdejky psát přesně jak uvedla paní Alena II.
Já si rozepisuji:
školní stravování – děti – ve výdejce H
závodní stravování – zaměstnanci – V1
cizí strávníci – V2
Celkem 3 výdejky.
Je to přehledné. Finanční limity máte oddělené, víte, u které skupiny šetříte, či prováříte. Spotřební koš počítáte pouze u školního stravování, tedy z výdejky H.
Zdravím Zuzana
Autor: eva.ved.
Re: normování zaměstnanců
Dobrý den, chci se zeptat, jaký máte rozdíl mezi závodním stravováním a cizími strávníky. Já mám 2 výdejky (1 pro MŠ a ZŠ a druhou pro zaměstnance a cizí). SK sleduji pouze u dětí. Pro zaměstnance a cizí mám stejnou finanční normu, když u nich provařuji, tak nedám ovoce nebo mléčné výrobky (dávám pouze dětem, abych splnila SK). Proč se má tedy dělit závodní stravování a vaření pro cizí? Ale pro upřesnění ve výdejce č. 2 mám rozděleny strávníky na cizí a zaměstnance, abych mohla přesně rozúčtovat kalkulaci, protože za cizí strávníky máme mzdu.
Autor: Zuzka a Věra
Re: normování zaměstnanců
Já mám jinou finanční normu pro závodní stravování
a jinou pro cizí strávníky. Při normování používám i jiný koeficient pro závodní 0,8, pro cizí 1,–. Proto
dělám 3 výdejky.
Autor: Hanulka
Re: normování zaměstnanců
Jen tak mimo, redakce Vás pustila s nickem hanulka, když je už zadaný?
Autor: mumina
Re: normování zaměstnanců
Nevím proč se tomu podivujete, také jsem se přihlašovala pod nickem Muma a od jisté doby mi to píše, že ho má registrovaný někdo jiný
Autor: mumina
Re: normování zaměstnanců
Dobrý večer, nevím, proč se tomu podivujete. Také jsem se přihlašovala pod nickem Muma a od jisté doby mi to píše, že toto jméno má registrované někdo jiný.
Autor: mumina
Re: normování zaměstnanců
Omlouvám se, měla jsem pocit, že se to poprve nevložilo.
Autor: věrka
Re: normování zaměstnanců
kuchařka píše pouze jednu výdejku, kde rozděluje děti a do jednoho sloupečku i závodní stravování, v programu od VIS píšu vše najednou do tabulek, i počty strávníků se zapisují najednou, ale vyjedou výdejky dvě
Autor: veronika
Re: normování zaměstnanců
Prosím o pomoc.Jsme střední škola a výdejka se píše jedna.Nerozděluji studenty,cizí strávnici a zaměstnance. A nikdo mně to neřekl,že se to rozepisuje. mněla by jsem to psát? např. 200 stud. 50 zaměstnanců a 50 cizích? děkuji.
Autor: mumina
Re: normování zaměstnanců
Dobrý večer, můžete mi prosím napsat, odkdy se musí dělat zvlášť výdejka na zaměstnance. Dělala jsem ji na cizí strávníky, ale děti a zaměstnance počítám dohromady. Máme vlastní program, který nám umožňuje dělat výdejky zvlášť, ale SK počítám ručně a v programu nedokáži oddělit právě tyto výdejky pro jeho výpočet.
Autor: Hanulka
Re: normování zaměstnanců
Nějak to nechápu, ale dělám jednu výdejku, dospěláky, jak cizí, tak vlastní, normuji v kategorii dětí nad 15 let a tím pádem nevidím důvod, proč je oddělovat. Jestliže zadám do SK i jejich počet, tak dělám SK „na osobu“ v jednotlivých kategoriích. Mám pocit, že tak mi nic nezkreslují, jestli má někdo jiný názor, ráda si jej přečtu. A jestliže dnes normování už není dogma, jak, prosím, třeba budete dělat výdejku a propočítávat z „fasovaných“ surovin spotřebu pro 3 zaměstnance? Vždyť jsou to dekagramíčky… Nejsem ironická, je to můj názor. A ještě, dospělí nechtěli zvyšovat normu, souhlasili s kategoriíí 15 a víc a dostanou na talíř opravdu jen to, co ostatní, někdy i méně, protože někteří naši 15 ti letí jsou docela „žraví“. S kontrolami jsem nikdy neměla problém, asi je to o tom, jak si co člověk – vedoucí- dokáže při kontrole obhájit.
Autor: maty200
Re: normování zaměstnanců
Už nějaký rok,se to dělá,měla jsem velký problém s ČŠI,sice se vaří v jednom hrnci,ale musí být viditelné kdo co projí na kategoie.
DO KUCHYNĚ DÁVÁM JEDNU VÝDEJKU.ALE ODEPISUJI DO POČÍTAČE:
SNÍDANĚ I.
S.II
OBĚD I. ten se rozpočítá v počítači na žáky a zam.
OBĚD II.
VEČEČE + II.
ZAMĚSTNANCI VEČEČE
Pokud mám akci + zaměstnance (TŘEBA I JEDNOHO) dělám vše zvlášť.
Děti nemůžou mít společnou výdejku se zaměstnancema.Mám jen 15 let a výše
Autor: Hanulka
Re: normování zaměstnanců
Nedávno jsem se probírala časopisem Výživa a tam psali, že neexistuje žádný předpis, který by určoval, kolik výdejek musíte dělat. Je to opravdu jen o tom, že jsme povinni prokázat, že se jedni nestravují na úkor druhých. Takže když jsou správně nastavené jednotlivé kategorie, myslím tím odstup mezi nimi, jak váhový, tak finanční, tak prostě není nutné si přidávat práci. Možná, že mi příští kontrola dá za uši, ale dokud mi to někdo nenařídí z pozice určitého předpisu /vyhlášky/, tak to dělat nebudu. Děkuji za reakci.
Autor: Monik
Re: normování zaměstnanců
ČŠI u nás byla na podzim loňského roku. Vše mám v jedné výdejce. Vše bylo OK. Kategorii dětí nad 15 a dospělé normuji na 1,2 a také takové porce dostávají. K tomu je i uzpůsobená cena.
Autor: heda
Re: normování zaměstnanců
My měli státní audit. Deset let kontrolovaly kompolet všechno. Všechno podstatné, výdejky, faktury, paragony, živnost, stravenky, odvody…. pitomosti a zbytečnosti je nezajímaly. Dopadly jsme dobře, vím, že to dělám jak mám. Výdejky potravin dělám 4. U plátců DPH to jinak nejde, ale dá se to bez problémů udělat.
Autor: Maruš
Re: normování zaměstnanců
Co je to za hloupost, přece např. výdejky a jiné dokumenty se nearchivují 10 let. Jak to mohli chtít předložit ke kontrole.
Autor: janulee123
Re: normování zaměstnanců
U nás se také nearchivuje tak dloho my máme 5 let na výdejky atd. ve skartačním řádu ?
Autor: majilona
Re: normování zaměstnanců
U plátců DPH se archivují doklady 10 let.
Autor: heda
Re: normování zaměstnanců
Já byla ráda, že to mám, ale to by bylo douhé povídání. Chtěli dokonce i jedenáct let….já ho měla, a bylo to moc dobře pro nás.
Autor: janulee123
Re: normování zaměstnanců
My nejsme plátci DPH nemáme cizí strávníky tak máme jen 5 let ve skartačním řádu
Autor: Andy
Re: normování zaměstnanců
Dobrý den,mám prosbu-může mi někdo poradit,jestli jsou dobře spočítané ceny obědů a norma masa pro dané kategorie:
7-10let 75g 20,-Kč
11-14 80g 22,-Kč
15 a dosp. 90g 24,-Kč?
Jsou to údaje po předchůdkyni,tak chci mít kontrolu.moc děkuji za odpověd.