nové kritické body?
Chtěla bych prosím vědět, zda stále platí vyhl.137/2004 o hyg.požadavcích na stravovací služby atd.i s přílohou o vedení HACCP(kritických bodech), když se máme řídit nařízením 852/2004 EU.
Co se tedy má vést a jak, co od nás mohou kontrolní orgány jako je hygiena apod. požadovat.
Jsem z toho zmatena.Děkuji. Yva
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Re: nové kritické body?
prosím podivejte se muj prispevek na novelizaci 137/2004 z 10.1.2007, snazil jsem se tam trochu popsat muj nazor na kritické body.
Pikohygienik
Re: nové kritické body?
Já nechápu, proč to tak všichni rozpitváváte.
Podle výše zmíněné vyhlášky je jasné, že ze zákona ručíte za to, že jídlo, které podáváte musí být zdravovotně nezávadné. A pokud chcete, aby bylo zdravotně nezávadné, musíte dodržovat a sledovat všechny kritické body. Jde jenom o to, že je to trochu zjednodušené a myslím si že u toho bude méně administrativy.
Re: nové kritické body?
Máte naprostou pravdu v tom, že každý ručí za pokrm, který vyrobí, ale ráda bych zde upozornila na to, že zdravotní nezávadnost nezaručíme pouze tím, že budeme dodržovat a sledovat všechny kritické body. Podle nových předpisů vlastně ani žádný kritický bod v provozovně být nemusí. Samozřejmě je důležité dodržovat určité pracovní postupy a sledovat případné CCP, ale základem pro nezávadnost pokrmů a tedy i celého HACCP stále zůstává dodržování určitých základních pravidel – čili správné výrobní a hygienické praxe. Pokud někdo neví, že např. po použití toalet si má umýt ruce, pak veškeré předpisy a nařízení jsou k ničemu…
nové kritické body?
Autor: yva
nové kritické body?
Chtěla bych prosím vědět, zda stále platí vyhl.137/2004 o hyg.požadavcích na stravovací služby atd.i s přílohou o vedení HACCP(kritických bodech), když se máme řídit nařízením 852/2004 EU.
Co se tedy má vést a jak, co od nás mohou kontrolní orgány jako je hygiena apod. požadovat.
Jsem z toho zmatena.Děkuji. Yva
Autor: kuk
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Autor: kuk
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Autor: kuk
Re: nové kritické body?
Nezbyde nám nic jiného než materiály EU řádně nastudovat, ale to chce mít čas a klid – což nyní v době uzávěrky až tak možné není-alespoň u mě ne. Všechny materiály k tomuto problému jsou k dispozici na tomto portále. Ale podle toho, co jsem zatím stačila v rychlosti prolistovat, tak není nic špatně na tom jak to děláme doposud – naopak – děláme toho až moc. Nové předpisy EU přinášejí zjednodušení českých předpisů a jsou nadřazeny nad českými, ale HACCP je v EU samozřejmostí – jen v jednodušší formě. Takže zatím bych pokračovala tak jak jsme zvyklé a až bude čas nastudovat, tak potom zjednodušit dle EU. To je můj názor.
Autor: pikohygienik
Re: nové kritické body?
prosím podivejte se muj prispevek na novelizaci 137/2004 z 10.1.2007, snazil jsem se tam trochu popsat muj nazor na kritické body.
Pikohygienik
Autor: Alena
Re: nové kritické body?
Já nechápu, proč to tak všichni rozpitváváte.
Podle výše zmíněné vyhlášky je jasné, že ze zákona ručíte za to, že jídlo, které podáváte musí být zdravovotně nezávadné. A pokud chcete, aby bylo zdravotně nezávadné, musíte dodržovat a sledovat všechny kritické body. Jde jenom o to, že je to trochu zjednodušené a myslím si že u toho bude méně administrativy.
Autor: Daniela
Re: nové kritické body?
Máte naprostou pravdu v tom, že každý ručí za pokrm, který vyrobí, ale ráda bych zde upozornila na to, že zdravotní nezávadnost nezaručíme pouze tím, že budeme dodržovat a sledovat všechny kritické body. Podle nových předpisů vlastně ani žádný kritický bod v provozovně být nemusí. Samozřejmě je důležité dodržovat určité pracovní postupy a sledovat případné CCP, ale základem pro nezávadnost pokrmů a tedy i celého HACCP stále zůstává dodržování určitých základních pravidel – čili správné výrobní a hygienické praxe. Pokud někdo neví, že např. po použití toalet si má umýt ruce, pak veškeré předpisy a nařízení jsou k ničemu…