Přeskočit na obsah

nové pokrmy ve školní jídelně

  • Autor: janah

    nové pokrmy ve školní jídelně
    Velmi vítám,že jsou k dispozici receptury ze soutěží školních jídelen.Po dlouhých letech máme recepty dle moderních trendů.Mnoho jsme již vyzkoušeli,ale bohužel musím konstatovat,že pokud je jídlo netradiční jako např. vepřové maso s mrkví a sušenými meruňkami s kuskusem máme zaplněný odpad. Jídlo ocení dospělí a  věková kategorie nad 15 dívky. Pokrmy, nutričně velmi vyvážené a chutné, jsou dětmi odmítnuty a  ani je neochutnají. Pokud jsou v nabídce boloňské špagety nebo hovězí na smetaně s houskovým knedlíkem, případně tolik kritizované buchtičky s vanilkovým krémem je obrátka s přídavky velká. Ráda bych zde otevřela diskusi jaké zkušenosti mají jiné jídelny.

    • Autor: Radek

      Dobrý den, máme dvě jídla a nová jídla zařazujeme vždy na 2, pokud se osvědčí zařadíme i na 1.Pokud plníme spotřební koš a výživové doporučení snažím se dětem dávat oblíbená jídla, i knedlíky můžete trochu vylepšit např. mrkví, ovesnými vločkami, celozrnnou moukou apod. a dětem chutnají stejně jako obyčejné houskové. Pokud máte jen jedno jídlo, tak je to velmi odvážné zařadit tento pokrm s mrkví a suš. meruňkami?

      • Autor: terča

        Dobrý den. U nás to děláme tak jak píše
        Radek. Je pravda,že jsme teď dělaly vítězný oběd králičí burger,ale odezva nic moc. Já říkám pořád vše se má dělat s rozumem. Zdravé pokrmy také dávám na dvojku a kdo chce tak si to rád obědná.

        • Autor: tristanka

          U nás vaříme jedno jídlo a upřímně..každé nové jídlo s kuchařkou podrobíme velké dizkuzi, zda do toho jít, či ne. Děti odmítají téměř vše nové, ba je i problém s klasickou českou kuchyní, někdy mi připadá, že snad s rodiči doma vůbec nestolují, o vaření ani nemluvě..nejedí maso, bramborovou kaši(samozřejmě z brambor),nechtějí polévky, když to spočítám, ze 75 malých strávníků ve škole jich s bídou 5 sní celý oběd. Víc ne.

      • Autor: jana258

        Proč myslíte, že je odvážné při jednomu pokrmu zařadit kuskus s mrkví a sušenými meruňkami? Mrkev u nás mají děti rády, na kuskus si pomalu zvykají, jen bych do něho nedávala meruňky, ty by určitě vybrali. Ono se to dobře píše, když máte na výběr ze dvou jídel, ale když máte jedno jídlo, máte vařit moderní recepty a ještě splnit všechna výživová doporučení, tak je nutné zařadit do jídelníčku i takové recepty. Zařadili jsme poprvé do jídelníčku tarhoňu a byli jsme překvapené, jak dětem chutnala.

        • Autor: Adka

          Jani, je to ťažšie, keď máte len jedno jedlo, ale máto aj svoje výhody. U vás si už deti zvykajú na kuskus, ale u nás si ho stále objednávajú len dospelí a max. niektorí deviataci.
          Inak tarhoňa je obyč. těstovina, nič extra zdravého a špeciálneho. U nás by som s tým hygieničku neoslnila, proste to samé ako knedlík – múka, vajce…akurát to droždí tam nie je 🙂 Jediné plus je, že je to zmena a rozširujeme deťom obzor. Pekne o tarhoni píše brydová, možete si prečítať tu http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/841-tarhona

        • Autor: Radek

          A o tom to je, že buď se zeleninou nebo na sladko s ovocem.Ono se to jenom nepíše – když bychom vařili jen jedno jídlo museli bychom se s tím vypořádat a začít přemýšlet jinak a přece spokojený strávník je naše priorita? Receptury si můžete vždy upravit podle stravovacích zvyklostí vašich strávníků?

    • Autor: Janny

      Receptury ze soutěží by měly být k dispozici zdarma. Jídelny dávají své know how k dispozici zdarma do soutěže, aby na tom organizátoři následně vydělávali. Od té doby, co jsou receptury prodávány, jsme se přestali této soutěže účastnit.

      • Autor: ana

        Cena mi také připadá vysoká, ale o jakém know how to mluvíte?Každý nový recept u mně vznikne tak, že ho njdu někde na internetu, vydělávám vlastně na práci jiných, no a dietní verze receptur snad zadarmo nemůžou být vůbec

      • Autor: janah

        Dobrý den,je škoda,že jste se přestali účastnit.
        Pokud jste do toho šli měli jste odvahu a nápady. To, že vaše jídelna je v recepturách je dobrá propagace.Všem ,kteří se zůčastnili patří obdiv.Receptury nemohou být zadarmo. Vydat receptury je určitý objem práce. Jídelny zde suplují státní orgány ,která měli již dávno nové moderní receptury zpracované odborníky z oblasti výživy vydat.Používat receptury z internetu není podle mého názoru vhodné.
        Mnohdy jsou to pokrmy nutričně nevyvážené bez tuku. apod. Školní jídelny by měli mít jednotná pravidla a základem by měli být kvalitně zpracované receptury.

        • Autor: Izabela

          Nemohu s Vámi, janah, souhlasit. Nikdo nežádá receptury vydávat. Stačí vítězné receptury zveřejnit zde na webu. Tak jako je jídelna dá zdarma do soutěže, tak je mohou organizátoři jen zde zveřejnit. Nic víc. Ostatně o tom bychom se mohli domluvit i my, vedoucí. Není třeba nic vydávat knižně. V době internetu.
          Já osobně používám receptury z různých zdrojů, téměř každý týden vaříme nové jídlo. A kde si myslíte, že lidé berou receptury do soutěže …

          • Autor: Pavel Ludvík

            Izabelo, byl jsem blízko toho, když se receptury ze soutěží zpracovávaly a viděl jsem, v jakém stavu byly poslány. Pod jejich zveřejnění zde bych se nikdy nemohl podepsat: ne proto, že by byly nutričně špatné, ale: množství chyb, překlepů, nejasné potraviny, zmatky v technologických postupech. Někdy to dokonce vypadalo, že ve finále bylo vařeno jídlo v trochu jiné sestavě potravin, než bylo přihlášeno. Byly zmiňovány potraviny, které v receptuře nebyly a opačně. Na tom editorky strávily poměrně dost času, obvolávaly dokonce jídelny. S takovými problémy se vůbec nepočítalo. Navrhujete zveřejnit vítězné. Co ale ostatní? Nebylo by jich škoda? Bylo tam dost případů, že např. polévka byla skvělá, hlavní jídlo ne a proto se jídelna nedostala do finále. O takových receptech by se pak nikdo nedozvěděl. Omlouvám se, jestli to zní tvrdě, ale bylo to tak.

    • Autor: jana258

      Také jsme zakoupili vítězné receptury ze školních jídelen, nad polovina receptů je připravováno v konvektomatu. My ho v jídelně nemáme, přesto jsme některé recepty zkoušeli připravovat, a to v troubě, ale není to ono. Vítězný recept králičí burgur jsme zkoušeli, ale moc úspěch neměl. U nás jsou děti tak mlsné, že nesní ani klasická česká jídla, natož nějakou pohanku, burgur, kuskus apod. Dospělým i nám paním kuchařkám to chutná, ale malí strávníci ani neochutnají, a i když ano, jen se v tom porýpají.

    • Autor: ved

      Hezký podvečer.
      Náš jídelníček např. Jarní zelenina s cizrnou, Bulgur(popř.jiná obilovina, rýže s quinou atd.), kousek syrové zeleniny a kysané zelí na způsob salátu s mrkví, oliva olej, atd.

      Kuskus osobně mám vyzkoušený i doma a úspěšně ! Jen kombinace zelenina a sušené meruňky není vhodná…alespoň u mne na škole by neprošla…kombinace buď zelenina nebo jen ovoce, obě skupiny v chodu nevhodné…

      Vaříme jak se nám zdá být nejvhodnější pro strávníky..

      Hezký zbytek víkendu 🙂

      Jinak používáme hodně semínka (sezamová, dýňová, slunečnicová) do plévek, muffinku s ovesnými vločkami, posyp na rybu, vepřovou pečeni a to je velmi dobré a není problém…

      • Autor: Josef Kuskusovič Bulgur

        „Hezký podvečer. Náš jídelníček např. Jarní zelenina s cizrnou, Bulgur(popř.jiná obilovina, rýže s quinou atd.), kousek syrové zeleniny a kysané zelí na způsob salátu s mrkví, oliva olej, atd.“ — No to jsou doufám přílohy? Nikoli celé hlavní jídlo?!

        • Autor: Monik

          Brilantní přezdívky … Blahopřeji! Vždy mne pobavíte více, než hysterické reakce na vaše příspěvky 🙂 Tak pěkné ráno Kuskusoviči

          • Autor: lend

            Taky dobrá je u článku:
            „Pralesní pochoutky z tropické Asie, Václav Pejsek, starosta z Kocourkova,“ i obsahem jsem se docela pobavila.

        • Autor: ved

          Dobrý den, nikoli…to jsou hlavní jídla…

          • Autor: Jan Sladký-Cizrna

            No tak to je skoro na nahlášení příslušným úřadům. Za ohrožování zdravého vývoje dětí.

    • Autor: euforbie

      No já si myslím, že změnit stravovací návyky populace vůbec se nám určitě nepodaří během několika let. Je to určitě běh na dlouhou trať a musí se postupovat velmi opatrně. Nemůžeme udělat tlustou čáru a říct teď to bude takto. Ono to tak nefunguje. Je potřeba nové věci opatrně a mnohdy potajmu propašovávat do klasických jídel, nahrazovat mouku moukama z luštěniny, vyměnit klasické zavářky za ty nové zdravější, pomalu zvykat děti na to, že zelenina v syrovém stavu se objeví u každého vhodného jídla …. Stravování je velmi citlivá a ošemetná věc a nejde brát útokem.

      • Autor: xxxxxxxxxxxxx

        Souhlasím s příspěvkem euforbie, po třiceti letech práce vedoucí ŠJ se chystám do důchodu a vůbec Vám děvčata nezávidím. Snažíme se také občas zařadit zdravější receptury a většinou je to hodně opovídané.

    • Autor: nula

      Zdravím všechny, mám na Vás dotaz, zda mi někdo poradíte jestli vyšla teď někdy nějaká nová kuchařka pro děti mš. Zajímaly by mě nové receptury. Vaříme i pro I. stupeň zš, ale převážná část tvoří mš.
      Děkuji za informace.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se