Přeskočit na obsah

Oběd

  • Autor: SISI

    Oběd
    Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je tady nějaká MŠ kde si děti ve věku 3-6 let nalívají u oběda polívku samy? Paní učitelky chcou vést děti k samostatnosti, ale já jako vedoucí jídelny s tím nesouhlasím. Kde bych něco našla , abych mohla argumentovat, že to dětí nesmí dělat. Náhodou si vylijí polévku z teriny na sebe a bude zle. Děkuji

    • Autor: ivka6

      Jedná se o bezpečnost dětí, ale také pokrmu. Mantra je školní vzdělávací program, ale vše s rozumem. Děti si dnes samy mažou chleby tupým nožem, krájí ovoce, zeleninu, tak mne nepřekvapuje, že i samy nalévají polévku a třeba i hlavní pokrm?
      Za výdej pokrmu v odpovídajícím množství a kvalitě odpovídá kuchařka a ne dítě.
      To je můj názor.

      • Autor: SISI

        Děkuji za odpověď, já si to také myslím, že od toho je kuchařka a né pedagog. Kuchařka také nemluví učitelkám do jejich vzdělávacího programu.

    • Autor: fedora7

      No tohle ale je podle mého věc pedagogického dozoru, nebo vy máte uvedeno někde, že za bezpečnost dětí zodpovídáte? Děcka se naučí ledacos jen je potřeba jim to trochu přizpůsobit a ze začátku se jim věnovat ale to je zase věc pedagogického dozoru. Já bych jen upozornila učitelky na teplotu jídla a na obecné hygienické předpisy -to je to za co zodpovídáte. Před lety jsem byla v Dánsku a tam si děti ve školce na pánvičkách s dlouhou rukojetí na ohýnku venku připravovaly palačinky a pak si je mazaly džemem, zdobily ovocem. Příprava jídel byla součástí vzdělávání dětí. Pravda školka neměla klasickou kuchyni s jídelnou jak jí známe u nás. A byla to klasická školka. Taky jsou v EU takže hygienické předpisy se na ně vztahují stejně, jen je tam tolik nepřehánějí jako úředníci u nás. Byla jsem se podívat i ve škole kde se vařilo pro studenty. Hygiena se tam dodržuje ale taky se používá selský rozum.

    • Autor: Klaris

      U nás si předškolní děti v rámci programu Začít spolu samy nalévají polévku a mažou chleby, pro nás jako kuchyň to končí výdejem polévky v mísách a zbytek je na zodpovědnosti pedagogů.

    • Autor: janAA

      Dobrý den, mám kulatozrnou rýži kterou jsem zkoušela na  x způsobů a stále je jí část rozvařená a část ještě tvrdá. Nemáte prosím někdo radu. Děláme v konvektomatu po 3 kg v gastrošce a vaříme od 30 – 50 min a potom necháváme dojít od 10 – 30min. Různě kombinujeme a nic.
      Děkuji za rady jana

      • Autor: líída

        my vaříme kulatozrnnou, a to ,že v gastrošce ta nižší 2 kg rýže, 2 l vody, konvektomat, 30min, 110 stupnů, a 100 páry, a v průběhu holky kontrolují, a říkají, že někdy je potřeba dolít trošku vody

        • Autor: Petr K

          Dobrý den, již léta používáme tuto rýži: rýže dlouhozrnná loupaná USA /Wene – Valašské Meziříčí/ na páru cca 45 min, 2,50 kg na plech. Jako přílohová zcela bez problémů. Kilo rýže = 1,5 l vody + .

    • Autor: zdenouš

      Vy máte asi na mysli obyčejnou rýži,jelikož kulatozrná rýže je vhodná na krémová rizota.Já používám pouze rýži Basmati a bez problémů,připravuje se také v konvektomatu.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se