Přeskočit na obsah

odnášení zbytků

  • Autor: terinka

    odnášení zbytků
    Prosím o radu, jak máte ošetřeno, že si nesmí kuchařky nic odnášet z kuchyně. Mají to napsáno v pracovní nápni nebo nějak samostatně? Děkuji

    • Autor: Alfonsová

      Kuchařky a pomocné musí odnášet zbytky z kuchyně a to i během výdeje. Odnáší je do nádoby na gastroodpad. V pracovní náplni mají napsáno, že jsou povinny odstraňovat odpad.

      • Autor: ála

        Pokud jsem správně pochopila výklady školitelů o odpadech, odpad je to, co je za odpad považováno, pokud zbytky jídel považujete za druhotnou surovinu, není to ve smyslu zákona odpad a proto se na něj zákon nevztahuje.Odnesou-li kuchařky (nebo někdo jiný) po výdeji to něco málo co zůstalo, vlastně žádná odpad nevznikl.Produkujete li papír, který vracíte do sběru, také to není odpad,který se vykazuje do hlášení.Na slupky z brambor doporučuji bio popelnici,dnes se již využívá i na malých obcích a lze se zapojit do svozu obce.Za bio popelnici dostává obec poplatky zpět a nezatěžuje rozpočet. poptejte se nato u zřizovatele.Jinak to neřeším a počkám až jak se vyjádří kontrolní orgány v případě kontroly.
        k používání kostí do vývaru, našli jste někde v nějakém zákoně že jeto zakázáno? nenašli!! pak tedy nic neporušujete.Podle našich zákonů -co není výslovně zakázáno ….

      • Autor: INNA

        Bavíte se tím, že zbytky jídla vyhazujete do popelnice. Dělá to asi každý, co taky s tím, že? Někdo se baví tím, že bezdomovcům uděláme radost. Co se od toho neodrazit víc? Proč vlastně v retauracích tolik dobrého jídla musí skončit v popelnicích? Proč nemůžou ještě někomu posloužit? Myslel někdo na matky s dětmi? V azylovém domě? Na lidi, kteří přišli o domov a plácají se v tom všem, jelikož osud k nim nebyl zcela přívětivý. Proč neudělat dobrý skutek a nezkusit najít řešení, jak tohle změnit? Zatímco my budeme přecpaní různými dobroty a ani zákusek už nedojíme, zatímco zbytky skvělého oběda končí v odpadu, tak někde může hlady umírat člověk nebo i dítě. Pokud je něko stejného názoru, budu ráda, když se ke mně připojí a zkusí najít více informací o tom, jak by se jídlo dalo ještě zužitkovat pro druhé. Mějte na paměti, že nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili.

        • Autor: Valentýna

          Milá Inno, určitě se tady „nebavíme“ tím, že se vyhazují zbytky. Už jen proto, že každá jídelna za likvidaci zbytků musí platit a to poměrně velké peníze.
          Ale ráda bych věděla, jak chcete řízek nebo knedlíky, které nese strávník zpět k okénku na vyhození (a věřte, že mě zbytečná práce kuchařek a peníze v odpadu také štvou) využít ve prospěch azylového domu nebo matek s dětmi?

    • Autor: pepinda

      Jestli-že myslíte zbytky jako od strávníků, tak mám sepsanou dohodu o odběru zbytků s kuchařkama.(doporučili mi to hygieničky).Nebo zbytky jako čisté jídlo, tak si platíme zbytkový oběd.

      • Autor: Aleš jiný

        Dobrý den, to Vám hygieničky poradily velmi špatně. Odpady z kuchyní (tedy i zbytky jídel) nesmíte takto likvidovat, porušujete zákon o odpadech a riskujete docela nepříjemnou pokutu.

        • Autor: kralka

          Aleši…..jsem si vědoma, že ani náš způsob likvidace odpadů (zbytků) není ideální….mám sepsanou dohodu s jedním sousedem MŠ, který si každý den odnáší zbytky pro svá hospodářská zvířata, která dále neuvání o oběhu (vlastní slepice, prase atd.). Mám v HACCPu zavedený list, kde mám popsaný postup s nakládáním odpadu, dále máme v MŠ založený kompost, kam vyhazujeme slupky z brambor, zeleniny a jiné. Na odvozovou firmu nemáme fin. prostředky a zbytků je opravdu minimum. Skořápky od vajec si odnáší uvedený pán také. Jsme malá šklka, 50 strávníků. Co byste mi poradil???

          • Autor: Aleš jiný

            Paní Kralko, tady je každá rada drahá. Děláte to sice logicky a „eko-logicky“, ale bohužel ne tak jak byste měli.
            Podle mého názoru do HCCP to vůbec nepatří. Odpady je nutno evidovat a řádně ukládat a jediný zákonný způsob je předání odpadu oprávněné firmě….
            Aspoň se moc nechlubte tím kompostem a tou smlouvou s tím pánem, protože on to smí zkrmovat jen kožešinovým zvířatům, nikoliv hospodářským zvířatům, byť vlastním.

          • Autor: Tereza

            v čem je problém se šlupkama z brambor? Neumím si představit, že to je potrava pro kožešinová zvířata.

          • Autor: Aleš jiný

            Mluvíme o kuchyňském odpadu jako takovém, a to opravdu nejsou jen slupky s brambor…..

          • Autor: Tereza

            S pravidly pro kuchyňský odpad jako takový nemám problém. Tam je to jasně dáno. Ale šlupky z brambor se nemohou kompostovat?

          • Autor: Aleš jiný

            Doma jistě můžete, ale při výrobě jídle to už není tak jednoduché. Objektivně řečeno Vás jako původce odpadů nemusí ani tak zajímat co s ním dále děje, protože vy jej musíte předat výhradně osobě oprávněné, a to i ty slupky z brambor…Jistě při nedodržení pravidel jde i o to, o jak závažné nedodržení jde. Pouze těch slupek by to asi nebylo hrozné, nicméně těžko byste dokazovala, že jste kompostovala jen ty slupky.

          • Autor: Tereza

            Děkuji!

          • Autor: pepka

            Pane Aleši, pokud vím, tak podle zákona o odpadech není zakázáno organický odpad kompostovat. Z hlediska bezpečnosti potravin je důležité, aby se odpad nehromadil v provozovně. Jiná věc je asi právní ošetření faktu, kdo si odpad bude odnášet a v případě, že to budou kuchařky, tak že se jedná opravu o organický odpad a ne zbytky jídel (to je zavádějící a neví se jestli opravdu zbytky z talířů, případně slupky apod. nebo několik porcí, které zbydou po výdeji.

          • Autor: janica

            Pan Aleš má bohužel pravdu, ale je to celé nesmyslné.

          • Autor: Digina

            My odpad a zbytky jídel dáváme do uzavřených nádob, které si odnáší paní ze sousedství pro slepice. Bylo nám řečeno na školení přímo z hygieny, že to tak lze, pokud si zbytky paní odnese co nejdříve a neleží nám tam půl dne. Žádnou firmu sjednanou nemáme, zbytků je minimum,
            máme v MŠ průměrně 50 jídel.

    • Autor: kralka

      Zdravím Pepindo, a můžu se optat jakým způsobem účtujete „zbytkový oběd!! ??? A jak vykazujete??? Máte to uvedené v doplňkové činnosti nebo jako jak??

    • Autor: Markét

      Dobrý den, chci se zeptet, zdali někdo nevíte, jestli se můžou používat kosti v kuchyni/ vývary, atd./, máme zakázané sušené dochucovadla, a jídlo bez vývaru, ochucené jen solí, dětem i dospělím strávníkům nechutná. Tak jestli lze používat kosti, jak naložit s odpadem. Jsme malé zařízení max.40 strávníků, a každá korunka dobrá. Můžete poradit? Děkuji za odpověď.

      • Autor: Valentýna

        Markét, položte tuto otázku těm, kteří dochucovadla zakázali.

        Já bych poradila jediné, chápu, že po Vás je požadována kvalita, ale ta se dnes nedá pořídit za pár korun. Pokud potřebujete vývar, tak si nakupte maso a vývary dělejte. Zvýšené náklady jistě ale promínete do ceny.

    • Autor: kralka

      Zdravím Markéto, kosti (kuřecí skelety) používáme.
      Jak napsal správně Aleš, jediný zákonný způsob je předání odpadů oprávněné firmě, ale………..Jinou správnou radu nečekejte.

    • Autor: Kačena

      Dříve se kuchyňské zbytky nazývaly „krmným odpadem“, nyní se jedná o biologický odpad, proto jeho likvidace patří specializované firmě. Nic jiného není správné, v ostatních případech porušujete vyhlášku.

      • Autor: Andy1

        Máme smlouvu s útulkem pro zvířata, odebírají si od nás zbytky. Ve smlouvě je napsáno, že zbytky jsou pouze pro domácí zvířata nikoliv pro hospodářské. Podle naší hygieničky je vše v pořádku. Na specializovanou firmu jako vesnická škola nemáme peníze.

    • Autor: Laduš

      U nás je to také tak.

    • Autor: pepa

      Vážení, je sice hezké,jak se snažíte poradit terince, ale já bych řekl, že dotaz zní na něco úplně jiného. …..že si nesmí kuchařky nic odnášet z kuchyně. Do pracovní náplně bych to nepsal, spíš podepsat prohlášení, že byly seznámeny se zákazem vynášení pokrmů, surovin.

    • Autor: Lampička

      Vážení,
      toto bych vyřešila v kolektivu a nějak seriozně. Zde bych to nezveřejňovala. Pro trochu nějakých zbytků, které si vezmou kuchařky pro pejsky si o nás veřejnost myslí, že jsme zlodějky.

      • Autor: casablanka

        no ono to nejsou zbytky pro pejsky,když děti chodí hladové domů,z celého řízku dostanou čtvrtku a pak vidíte,jak kuchařky nosí plné tašky obědů pro rodinu a víte,že celý týden nemusí vařit…tak to mě jako zbytky pro pejsky moc nepříjde :-DDD

        • Autor: pepinda

          Toto není fér!!!!! Přála bych Vám stát u okýnka a rozčilovat se proč to děti vracejí. Kroutí nad tím hlavou i učitelský sbor. Nejsou to jen řízky, je to losos, atd…….

        • Autor: jitule39

          Vazena pani prijdte se podivati do skolnich jidelen.Deti jsou zmlsane a radsi si jdou do automatu koupit bagetu.a kdyz se jich clovek zepta proc to neji odpoved ze to neji.Dnesni deti nevi co je to rajska,a dalsi omacky.Jelikoz Rodice nevari a radsi jdou do Kfc atd.Az nebudou miti automat ve skole jsem zvedava co budou ratolesti delat.A v dnesni dobe kucharky jen tak nevemou jidlo.Chodi kontroly a myslim ze nikomu v dnesni dobe nestoji za to prijit o praci i kdyz mizerne placenou.

    • Autor: janka

      Vůbec nechápu, proč se tady řeší nějaké vynášení potravin, ať ve formě zbylých obědů.
      Vyplývá to z každé pracovní náplně vedoucí jídelny, chránit majetek a zákaz vynášení jakéhokoliv druhu potravin. Nechť ve formě obědů.
      Také není povoleno , odkupovat zbylé obědy , které jsou už jednou zakoupeny.
      Pak by měli nárok také kantoři? Jak to chcete vše ošetřit?Nevydaná strava na přídavky, která se průběžně kontroluje a zbytek do biologického odpadu, má své řešení.

    • Autor: terinka

      Dobrý den, děkuji za názory. Jsem ve funkci teprve 3 měsíce. O tomto nešvaru mi řekla předchozí vedoucí, která odešla do důchodu a už to nechtěla řešit. Tak jsem chtěla jen radu a Váš názor, tak promiňte, že jsem se vůbec ptala. Děkuji.

    • Autor: lenka1234

      Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s nakládáním s odpady ze školní kuchyně jestli mi někdo poradíte. Jsme malá škola která vaří pro cca 60 strávníků (ZŠ a MŠ). Na školení p. Kadlecové jsme dostaly vypracovaný elaborát „Evidence odpadů ve smyslu zákona o odpadech“ a dále měsíční přehled odvozu odpadu.Vůbec nevím jak se s tím vypořádat protože nám odpad nikdo neodváží. Papír vytřídíme (pořádáme jako škola sběr), plasty snad odůvodním obecními kontejnery na plast, sběr kovu u nás probíhá 2x ročně (odváží se hromadně –obecní úřad), na sklo jsou také kontejnery u obce ale vůbec netuším co s tím zbytkem? Tuk je nebezpečný odpad 2x ročně bývá přistaven u obce kontejner na nebezpečný odpad lze to řešit takto?Že bychom to skladovali a pak dávali do nebezpečného odpadu?

      • Autor: Monik

        Tuky nám odváží specializ. firma – kontakty najdete na webu. Zbytky jídel také – 3 x v týdnu, speciální popelnice. Ceny jsou dosti vysoké. Opět záleží na regionu – najdete na webu. Plasty, papír – vše třídíme. Doma třídím i plech a kartony od mléka a džusů 🙂
        A je to tak v pořádku, jinak nás odpad zavalí.

    • Autor: lenka 1234

      A jak je to se zbytky z kuchyně? Máme sepsanou dohodu s kuchařkami že si odpad odnáší každý den a používají jako krmivo pro psa, kočku atd… (vím že se nesmí použít pro hospodářská zvířata), ale to se jako tedy nesmí vůbec takhle odnášet? A pak tedy skořápky, kosti, slupky z brambor a zeleniny co s tím? To musí doopravdy odvážet specializovaná firma? Máme toho za ten týden strašně málo a vůbec si neumím představit že pro to k nám budou každý den/týden/2 týdny zajíždět. Mohl by mi někdo říct kolik to tak stojí ten odvoz? A pak by mě tedy zajímalo k čemu slouží obyčejná popelnice kterou máme? Protože to vytřídím všechno a co potom dávám do té popelnice? Omlouvám se za dlouhý příspěvek , ale vůbec si s tím nevím rady.

    • Autor: sonča

      Dobré poledne,
      z praktického soudku – prosím napište – jaké máte zkušenosti s firmami na odvoz potr.odpadu v Praze – mylím spolehlivost ,čistota,cena ap. Můžete nějakou vyslověně doporučit ???Díky za každyý příspěvek.

      • Autor: Alena II.

        Biolog.odpad nám odváží jednou týdně firma AVE. Jsme velká škola, ale vzhledem k tomu, že máme drtičky odpadu, tak nám to stačí.
        Jezdí spolehlivě, nemáme s nimi žádné problémy. Cenu Vám neřeknu, protože to máme hromadně na faktuře spolu se směsným odpadem a platí to škola. Pokud jim zavoláte, cenu Vám určitě sdělí.

      • Autor: Leontýna

        Pražské služby. Odvoz gastroodpadu. Jezdí bez problémů, pokud ne, tak je třeba si je „vycepovat“. Nyní funguje bezvadně. Ceny jsou dle frekvence a velikosti nádoby. Vše najdete na internetových stránkách.

    • Autor: kralka

      Lenko, zdravím…..ty městské kontejnery máme před školkou taky (plast, sklo), ale pokud je chcete oficiálně využívat tak byste měla mít podepsaný souhlas od města. My máme ve školce vlastní kontejner na papír, firma ASA, nosí nám papír i rodiče a soutěžíme. :), nijak zvláštní soupisku si nedělám, doufám, že evidence od Asy by případné kontrole stačila. Je to zdarma, přijedou kdykoli, vymění kontejner……jinak sklo (většinou lahve od kompotů…) si nosíme domů, jedna pí učitelka dělá výborné domácí zelí….ale oficiálně máme popelnici na směsný odpad. Ekologie neekologie. Se zbytky to děláme tak jak jsem už psala viz výše, nic moc pro šťouravou kontrolu, ale podle mého selského rozumu kulturně! Nechci odbíhat, chtěla jsem Vám jen napsat, že bych se raději poptala po té smlouvě, že můžete využívat veřejné kontejnery.

    • Autor: Lenka1234

      Děkuji za jakoukoliv radu, fakt jsem úplně mimo a už nevím co s tím dál dělat nebo radši nedělat.

      • Autor: Sara 4

        Za éry šk.úřadů se zbytky jídla měřily na litry a vybíral se poplatek za ně od člověka,co si je nasmlouval s kuchyní.Pamatuji si to z porad.Dnes se to nesmí dávat lidem. Ale pokud to někde takhle běží,vybíráte něco?

        • Autor: zuza

          Také jsme to tak kdysi dělaly. Dnes jsme rády, že máme někoho, kdo si tu trošku z MŠ odnese a na podzim nám dá třeba jablka ze své zahrádky. Správné to ale není.

          • Autor: Síma 2

            Zuzi děkuji za příspěvek.

    • Autor: hanah

      Doplňuji Aleše – odpad z kuchyně se nesmí používat pro hospodářská zvířata určená k lidské spotřebě(prasata, slepice, kachny apod).
      Morkové kosti jako jediné mohou jít do obyč popelnice, nejsou považovány za bioodpad.
      Vysvěte mi prosím termín zbytkové obědy. Záruka uvařeného pokrmu skončí např v 15 hod, podle toho, kdy byl pokrm dohotoven, po této době nemáme v kuchyni žádný zbytky obědů, máme tam pouze odpad a naší povinností ze zákona je učinit vše pro to, aby byl objem odpadů co nejmenší.

    • Autor: casablanka

      No nevím jestli se dá mluvit o nějakém odnášení “odpadu“,jelikož mě chodí děti domů hladové,protože dostávají malé porce (např. z celého řízku 1/4 ) a paní kuchařky nosí od PO-PÁ plné tašky jídla pro celou svou rodinu,včetně svých dospělých dětí s rodinami a nemusejí tak celý týden vařit a velice pochybuju,že si ty takzvané odpady zaplatili :-DDD …Je i normální,že pokud mají k obědu nějakou tu sladkost na přilepšenou,tak samozřejmně obyčejné děti dostanou tak za 5,-Kč a děti učitelů a vnoučata kuchařek za 20,-Kč …bohužel nevím kam se mám obrátit se stížností a musela bych anonymně,jelikož bydlíme na vesnici a měli by mé děti i já problémy.

      • Autor: Andy1

        A jé, to už jsem dlouho neslyšela, jak si kuchařky nosí domů plné tašky. U nás jsme kolikrát rádi, že vyjdeme s přídavky pro děti a občas se stane, že nemáme ani svůj vlastní oběd a spokojíme se s polévkou. Pokud máte stížnost na malé porce, tak určitě ne anonymně. Zajděte se do jídelny podívat a máte možnost si jídlo převážit. Věřte, že norma na maso je 7dkg syrového masa, po uvaření je to ještě menší porce. Dovede si představit, jak velký, je 7dekový řízek? Jako vedoucí ŠJ mám pro všechny rodiče stěžovatele dveře vždy otevřené. Všechno jim vysvětlím, pozvu je do jídelny, aby se podívali, co opravdu děti dostanou na talíř. Většinou se rodiče přikloní na naší stranu.

        • Autor: mart

          Dobrý den, normování masa není omezené žádným právním předpisem, u nás mají i malé děti na řízek normu 10 dkg masa. Víme, které jídla jsou oblíbené a normy tomu přizpůsobujeme.

          • Autor: Andy1

            Normy dodržujeme s tím, že máme na přidání, tzn. nadnormováváme. Vím, že nejsou normy závazné, jen doporučující, ale abychom mohli dětem dávat každý den přídavek k jídlu (ovoce, saláty, jogurty, buchty apod.) nemůžeme si dovolit dávat pro děti do MŠ 100g řízek. Na to bohužel nejsou peníze.

      • Autor: blankabez casy

        Je to jednoduché. Zřiďte si stravovací komisi. Pokud máte pocit, že jsou porce malé, tak není problém je převážit přímo na výdeji.
        Jídelny vaří podle norem, v normě je uvedena váha porce po uvaření. Požádejte o tento údaj a občas běžte na výdej porci převážit. Je třeba si jen ujasnit pravidla. Chtějí děti pravidelně přídavky – musí se více normovat a tedy zvýšit cena za obědy. Chtějí porci přesně podle normy, tak může cena zůstat. Některé děti jedí méně, některé více, budou si tedy děti říkat, kolik chtějí knedlíků nebo to budou kuchařky sekat jak Baťa cvičky. Stanovte si pravidla, udělejte kontrolu a neobviňujte kuchařky.
        V naší jídelně máme váhu u výdeje a kuchařky váží namátkově vydávané porce, aby měli kontrolu strávníci i jídelna.

        • Autor: janica

          Stravovací komise. není to komunistický přežitek? Něco mi říká, že něco podobného bývávalo. Nevracejme se už prosím zpátky.

          • Autor: janina36

            Né,to bývala potratová komise.Stravovací komise je něco jiného.Jinak casablanca má naprostou pravdu-hlásit a to nejlépe anonymně se MUSÍ!!!!!!!!!!Je třeba si stežovat a pokud patřičné úřady nic nepodniknou-okamžitě bez zbytečného čekání to hnát mnohem výš!!!!!!!!!Ale pozor na onu zmiňovanou anonymitu.Ve vesnici by jste měla peklo,ale těm příšerným kuchařkám co tak nestydatě okrádají Vaše miláčky-těm to nedarujte!A taky hygienu na ně pošlete.Okrádat naše,vaše miláčky nikdo nebude!

          • Autor: casablanka

            Jasně,chápu,že vařit ve velkém není sranda,ale nevím,proč nepřiznat,že si kuchařky nosí jídlo domu pro rodiny a ne pro pejsky 😀 vždy to tak bylo i za komunistů,tak teď určitě není žádná změna…no a nejlepší jsou ty rozdíly,jeden dostane nějakou tu sladkost do 5,-Kč a děti nebo vnoučata kuchařek za 20,-…vlastně to není rozdíl,oni by ty ostatní tu dražší nesnědli…na jídlo si nikdo nestěžuje,v rámci možností je velice dobré…jo a vždy bylo dobré a bude pracovat v kuchyni,pěkně u zdroje jídla a vztekat se,že nikdo není hloupí,když vidí jak se nese obídek domu a pak ten co byl obdarován,se chlubí jak nemusí vařit :-DDD,NO A JE DOCELA ROZDÍL SI VZÍT JEDNO JÍDLO A NÉ VZÍT PRO CELOU RODINU(DOSPĚLÝ S VNOUČKAMA) a kdo křičí od toho to fičí 😉

          • Autor: konvička

            Milá Casablanko,
            docela by mě zajímalo, kde pracujete Vy a zda máte hmotnou odpovědnost. Zřejmě, kdyby jste pracovala s nějakými svěřenými surovinami, tak by jste kradla o sto šest. Když víte, jak se to dá dělat. Vypadá to, že píšete podle vlastních zkušeností.

          • Autor: Radkaa

            Mohly bychom se tady přestat osočovat a raději přemýšlet nad nějakým novým receptíkem pro děti? Je to pořád dokola a konec v nedohlednu. Přeju krásné májové dny.

          • Autor: Tereza

            Souhlasím s Radkaa. Pojďme přemýšlet o to, co víc udělat pro děti.
            Pod tou přezdívkou v mailu může být kdokoliv. Je taky otázkou, zda „kdokoliv“ zná tyhle webové stránky a proč sem vlastně píše, ale to na věci nic nemění.

          • Autor: Vidlička

            Dávám za pravdu konvičce.Mohla jít Casablanka na kuchařku a nemusela by teď závidět.To by se asi styděla za to řemeslo co?Radši je každej za intelektuála.Tak si pomozte diplomem k lepšímu životu,proto jej máte v šuplíku ne?Tím nechci dát za pravdu,co píše.Výjimky ať si srovnají rodinu a s tou charitou to nepřehání,pak to padá na všechny.

          • Autor: opportunity

            Pokud si stojíte za tvrzením, že běžně mají děti sladkost za 5 kaček a vybraní za 20 (což je skoro celá norma na oběd), tak je kontrola jednoduchá podle příjemek – výdejek na daný den. Já dávám sladkosti minimálně, máme kolem 100 obědů, koupím 110 kusů sladkostí (třeba velikonočních perníků), na daný den vydám a vypíšu přesně ten počet, kolik je zrovna obědů, a zbytek prodáme jako svačiny (formou bufetu). Každý kus je započítán a všechny jsou stejné. A pokud jste si JISTÁ, že někdo vynáší obědy (ne zbytky pro zvířata), tak si zavolejte asistenci policie, jedině ta může zkontrolovat někomu obsah tašek.

          • Autor: Tereza

            Co jste proti tomu již udělal(a)? Co proti tomu děláte právě teď? Pokud je to pravda a jste potichu (mlčení znamená souhlas), myslíte, že řešení je stěžovat si na internetu? Internet je zvláštní anonymní svět, zvládne pravdu i cokoliv jiného, ať je záměr jakýkoliv. Umí velice dobře pochválit i poškodit.
            Pokud jste si jistá nebo máte podezření, dělejte s tím něco.

    • Autor: janica

      A já to té „mamince“ ani nevěřím. Aby si kuchařky dovolily dělat takový rozdíl mezi dětma a navíc před dětma v jídelně, to by musely být pěkné husy v čele s p. vedoucí. Kdoví jak to je i s těma „polovičníma“ řízkama. Maminky někdy jen tak klapou a ani neví o čem…

      • Autor: kritik2

        Souhlasím s Janicou. Maminky, typu Casablanca znám, nedávno jedna přiletěla a chtěla po mě vysvětlení, jak je to možné, že její dcery chodí hladové ze školní jídelny. Zjistila jsem, že polévku nejedí a maso velice vyjímečně. Prostě všechno vyhodí, někdy sní trochu přílohy, je jasné, že se s tím doma nepochlubí. U nás jsou je to tak, že jsou to kuchařky, na které občas nic nezbyde, protože oblíbené jídlo přidávají. To ale některým rodičům nevysvětlíte, pořád dokola budou posílat tichou poštou své konspirační teorie. Je možné, že má Cas. pravdu, ale taky tomu moc nevěřím. Závist je hrozná věc.

    • Autor: jas

      Tedy, nerada se do toho pletu, ale dejte si už s tímto tématem pauzu a to hodně dlouhou. Je mi z Vás špatně!!! Dodržujte zákon o odpadech !!!
      Chodí na to kontroly z ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
      a dávají pokuty a to né malé!!!

    • Autor: codess

      Bohužel vše, co v kuchyni zbyde, se musí legálně likvidovat odborně. Je nasnadě si spočítat, jestli firmou nebo si koupit stroj na likvidaci gastroopadu (za dotace), který z něj vytvoří kompost. Pokud chcete souhrn legislativy, tak mi napište na codess@email.cz. Přeji hezký den.

    • Autor: Petulik13

      Sice to zde úplně nepatří, ale prosím neporadil by mi někdo? Je správné, když se slupky z brambor likvidují v drtiči ve dřezu? Nebo se mohou normálně vyhodit do komunálního odpadu? Jsme MŠ o 40 dětech, spec.firmu na odvoz zbytků nemáme-likvidujem drtičem. Předem děkuji za odpověď.

      • Autor: oooooo

        Mohu se optat, jestli máte drtič povolený od vodohospodářů? Nám stojí v kuchyni a nesmíme ho používat, o povolení jsem žádala až v Praze, ale zamítnuto. Přehazovali si nás jako horký brambor, ale povolení jsem nikde nedostala.

      • Autor: hedus

        Bereme brambory a zeleninu loupanou. Cena není tak závratná s ohledem právě na problematiku likvidace odpadu a ušetření vody,energie,hygieny skladování a hlavně kuchařkám zbývá více času na samotnou přípravu jídla. Firmy dnes už rády dodávají i v menším balení á 2,5,10 kg pokud jste menší zařízení. Trvanlivost je min 3 – 5 dnů, takže není problém vzít najednou na více dnů. Nutné je jen zakoupit lednici na skladování.

    • Autor: tara

      Co se týče kompostu je problém v tom, kdo se o něj bude starat. Musí se dodržovat určitá nařízení co se týče teploty, vlhkosti a jiných předpisů, mít zpracovaný provozní řád atd.
      Ať děláte co chcete, všude narazíte, že stejně nenajdte řešení – jedině firmu k likvidaci odpadů, a ta Vám při malém množství nepojede a stojí to peníze, tak jedině likvidace odpadů v obci.

    • Autor: sohor

      Já to nějak nechápu. Takže problém jsou peníze?
      Jakože ty zbytky se dají zúročit tak nechtějí aby si to někdo bral? Pracovala jsem v hotelu, a tam si zbytky odnášel téměř každý 😀 Jako zase když se to hází do drtiče, platí se spotřebič navíc, ikdyby to byl Turbo jako tenhle https://eshop-franke.cz/708-drtice-odpadu 🙂

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se