Přeskočit na obsah

Odpis zboží

  • Autor: ŠárkaH

    Odpis zboží
    Dobrý den, jelikož nyní nevaříme, bude hlavně zelenina a ovoce zkažené. Zajímalo by mě, jestli se to dá nějak odepsat, aby se to nepočítalo do finanční bilance. Děkuji

    • Autor: Acina

      Dobrý den, už jsem takto musela odepsat brambory a okurky. Musíte udělat ztrátovou výdejku, nepůjde do bilance.

      • Autor: alwei

        Mám program Z-ware. Odepsala jsem zboží, tak jak mi poradil odborník z firmy. V programu sklad zadejte Příjemky, nová příjemka. Teď zadejte potravinu, kterou potřebujete odepsat ale před množstvím musí být mínus.
        Třeba máslo -3, pak sjedete entrem až do kolonky celkem s DPH a zadáte cenu, ale pozor!!! Když odepisujete vše , aby na skladě byla 0, tak z položky sklad použijete hodnotu. Když jenom část, tak průměrnou cenu x ks.

    • Autor: Jana S

      Dobrý den , co přesně znamená ztrátová výdejka ? Všechny potraviny jsou již zavedené v systému , uzávěrka hotová . Prosím o radu . S přáním hezkého dne Jana

      • Autor: JITKA69

        Dobrý den, také nechápu pojem ztrátová výdejka.Jak provést..řeším co se zbožím, kde nám prochází záruční lhůta koncem března???např. pomazánkové máslo, sýry apod.Prosíme poraďte.

        • Autor: VeronikaC

          Dobry den,ztratovou vydejku ve VIS udelate jako klasickou,ale zadate tam „Z“ z toho vyberu co tam je, kdyz volite(HS,HO atd…). Taky jsem nestastna,ze dne na den jsme museli vydat detem ovoce a zeleninu,co bylo na 14 dnu,od uzavreni skol varime cca pro 35 cizich stravniku,mame provareno jako blazen.Ro budeme tezko nekde dohanet. Ztratova vydejka mne nenapadla..Potom taky co az se vude delat zase v rijnu vykaz?

      • Autor: alwei

        Ještě dodávám, že i cena s DPH musí být se znaménkem mínus. Pak zápornou příjemku vytisknete a předáte paní účetní. Zdravím

    • Autor: TerezaPB

      Dobrý den, stačí tedy pouze ztrátová výdejka a víc nemám řešit? Taky mi jde o ovoce

    • Autor: ŠárkaH

      Můžete mi poradit, jak se ztrátová výdejka ve VIS udělá? Jsem začátečník. ??

    • Autor: spaky2

      Myslím, že je to asi stejná výdejka, jakou jsem měla při vykradení ŠJ…tehdy jsem udělala na vše odcizené výdejku na druh výdeje O (ostatní) a tu jsem předala paní účetní k odpisu. Doufám, že nám ale poradí někdo od VIS…

    • Autor: Acina

      Dobrý den, ve Visu si najedete klasicky na nová výdejka, školu necháte tak jak máte přednastaveno, akorát druh výdeje vyberete ztráta. Pak uděláte klasicky výdejku, nerozepisuje se Vám na školu, MŠ a cizí strávníky ( můj případ ). Výdejka se ztrátou se vám nepočítá do finanční bilance ani spotřebního koše. Já po vytisknutí výdejky na ni připisuji, proč byla udělána.Snad jsem Vám pomohla. Nesedím v práci u PC tak snad jsem to popsala dobře :-).

    • Autor: xyls

      Dobrý den, umí někdo konkrétně poradit, jak to má účetní zaúčtovat? Ona si tím neví rady. Děkuji

    • Autor: Radkaa

      Dnes jsem mluvila s účetním a říkal, že to odepíše z nákladů školy. Podobný případ řešil vloni.

      • Autor: rudn

        dobrý den, pokud účetní ještě nezjistila, tak já budu účtovat takto 501/112, půjde to do spotřeby, ale musí na to vytvořit analytiku, nemůže to zaúčtovat ke strávníkům i ze skladu to půjde jako výdejka mimo spotřebu. Jedná se o škodu do normy, tohle je situace, které jsme nemohli zabránit a nevznikla naší vinou, takže nejde do 547 (manko)

      • Autor: rudn

        pokud to nejde do nákladů školy, pak musíte účtovat 547/112, jde o manko, sepsat protokol a dát k proplacení zřizovateli. jinak se účtuje 501/112, ale to jde do nákladů školy. dostáváte nějaké peníze na provoz? pokud ano účtovat jako náklad provozu

    • Autor: Jana S

      Dobrý den Všem , nyní je jasné že vařit se v dubnu a květnu nebude ,.co se skladovými zásobami ? Každá školní jídelna je naskladněna výceméně dostatečně na 2 až 3 měsíce . Je to spousta potravin které budou postupně ztrácet minimální spotřebu . Prosím o radu , ztrátová výdejka jde udělat vyjímečně ale na vše zboží určitě ne ! Děkuji předem a přeji vám Všem pevné zdraví Jana S

    • Autor: Zalka

      Tak zboží se zárukou vám zůstane na další rok.

      • Autor: Radkaa

        Výjimečnější situace snad už nikdy nebude. I když jsme MŠ, tak na čerstvé potraviny (podléhající rychlé zkáze) jsem udělala ztrátovou výdejku. Pokud bude další prošlé zboží před otevřením, bude další ztrátová výdejka. Samozřejmě se nejedná o spoustu zboží, jako má ZŠ, ale takto jsme se domluvili s účetním. Mléko, vajíčka a zeleninu jsem rozdala posledním zaměstnancům, kteří byli v práci.

    • Autor: zdenouš

      Prošlému zboží se asi neubrání nikdo.Toto je situace s kterou nikdo nepočítal a pokud jsem dobře slyšela,možná pustí školy až v polovině května.Ale to se třeba dozvíme od Andreje v dnešním mimořádném projevu.

    • Autor: Havha

      Dobrý den, já co šlo, tak jsem vrátila zpět dodavateli. Bohužel plný sklep brambor, jablek, cibule, v lednici máslo do půlky dubna…Něco jsme si tedy rozprodali mezi sebou, něco učitelům za nákupní ceny. A mléko dovezu do domova důchodců, který jediný ve městě zatím vaří. Ale jak to pak mám udělat ve Visu, abych to měla s účetní správně. Myslela jsem, že to pak za ty peníze zase nakoupím, ale když kdo ví, kdy půjdeme do školy a ceny se můžou měnit…. Máte s tím někdo zkušenost ?

    • Autor: Renáta

      Zasílám odkaz na otázku s odpisem potravin z 23/3 2020: https://www.pouctuje.cz/dotazy

    • Autor: ajka

      Dobrý den, poradil by mi někdo, jak odepsat zboží v programu Jídelna? Děkuji.

      • Autor: Peta

        Dobrý den, odkaz na „pouctuje“ jsem pročetla, ale nemáte někdo prosím konkrétní radu, jak to zaúčtovat? jsme samostatná ŠJ, takže do nákladů školy to dát nemůžeme. Děkuji

        • Autor: Medulka

          Dobrý den, poradil Vám prosím někdo už s tím, jak udělat ztrátovou výdejku v programu Jídelna? Taky bych ji potřebovala udělat a vůbec nevím, jak na to. Děkuji

        • Autor: marcik11

          Když jste samostatná ŠJ , tak bych to řešila přes pojišťovnu. Jako právní subjekt určitě musíte být pojištěni.

    • Autor: Moňula

      Dobrý den, kdo má program VIS, tomu rozesílali podrobný email jak odepsat zboží. Hezký den a pevné zdraví.

      • Autor: spaky2

        Dobrý den, sice mám program od VIS, ale žádný email mi nepřišel. Kdy vám VIS email poslala?

    • Autor: JanaJ

      Dobrý den, taky mám dotaz. Ve školce máme otevřeno pro děti rodičů IZS, skladové hosp. od té doby zvlášť, do počítače je vůbec nepíšu. Bylo mi řečeno, že bude proplácet KÚ. Hodilo by se mi použít něco ze zásob MŠ, než projde expirace, ale jak to udělat? Napadlo mě jen nakoupit a vyměnit, jak to děláte vy?

    • Autor: zdenouš

      Jano proč ne ,taky bych to tak udělala,než abych potraviny vyhodila kvůli tomu že prošly.

    • Autor: kuchařinka

      Moc prosím o radu, jak sestavit výdejku na odpis zboží prošlého, nemám program, výdejku a vše dělám ručně.

    • Autor: vedoucí 53

      Dobrý den,
      jsme ve stejné situaci jako JanaJ. Jelikož nám nikdo neposkytnul žádný metodický pokyn , také jsem se domnívala, že jen budeme brát zboží a z něj vařit. Jelikož však naše původní zboží by procházelo a měnit nové potraviny za ty, co nám zůstaly ve skladu mi přišlo zbytečně komplikované, začala jsem příjem i výdej zapisovat do počítače.Bereme potraviny podle potřeby, dovážet si necháváme jen to nejnutnější, co nám ve skladu chybí. Děti neplatí, faktury také bude proplácet Krajský úřad.
      Na začátku dubna jsem udělala uzávěrku za březen, předala paní účetní a předpokládám, že ona už si tím poradí a nechá přefakturovat Krajskému úřadu částku za všechny potraviny, které jsme použili i z „našeho“ skladu.. Opravdu jsem byla prvních 14 dnů bezradná, na dotazy mi nikdo kompetentní nedokázal odpovědět tak jsem po poradě s pí. ředitelkou a pí účetní zavedla tento systém.Jestli je to správně, ukáže čas.

      • Autor: spaky2

        Dobrý den, mám dotaz: vy teda děláte normální výdejku, ale jak to pak dáváte do počtu strávníků? Jako vaši běžnou normu? Např. 30,- a 35,- Kč? My totiž od začátku už na naší normě provařili 1300,- Kč. Chodí nám 4 – 8 dětí a denně provařujeme cca 100,- Kč. Já navázala na stav, který jsme měli pře uzavřením.

        • Autor: Pavel Ludvík

          Nemůžete nyní poskytovat školní stravování, tedy dotované, s normou kolem 30 Kč. Děti by se neměly v jídelně vůbec vyskytovat. Pokud jim vaříte, tak za plnou cenu a “ přes okénko“

          • Autor: spaky2

            Pane Ludvíku, jsme MŠ, která musí zajistit provoz pro děti rodičů záchranných složek. Takže u nás je stravování nutné. Jen nám nikdo nedal jakékoliv informace, jak vést jakoukoliv administrativu. Nikde jsem se nedočetla, zda mohu vařit z našich zásob, zda je smím dát do počítače a zda je smím také jako naše běžné strávníky vyúčtovat. Můžete nám, kteří musíme zajišťovat provoz, dát nějaké informace?

      • Autor: JanaJ

        Děkuji za zkušenost, chci se zeptat, takže jste zavedla do systému ty nové děti? Protože jinak nevím, jak bych dělala výdejku, bez dětí..jde to vůbec? A děti neplatí, takže nevím, jak by se to tedy účtovalo. Máme kolem 15 dětí denně, taky budeme zřejmě provářet…Uff, fakt bych potřebovala jakékoliv oficiální stanovisko nebo metodický postup..těch otevřených školek nebude tolik, prosím, není tu ještě někdo?

    • Autor: vedouci 53

      My pocty deti uvadime jen na vydejku,Financni limit nepocitam.zustava
      puvodni tak jako pred uzavrenim skolky.

      • Autor: spaky2

        Dobrý den, ano dělám klasické příjemky a výdejky na počty dětí, které chodí a také jako ostatní děti jsem si je zadala ve stravném do systému, jen je mám oddělené jakoby jinou třídu…např. přespolní. Tam mám také 2 kategorie, protože chodí dětí do 6 let a děti do 10 let. Za březen jsem normálně udělala i uzávěrku, jen za ně zatím nikdo nezaplatil. Problém vidím v tom, že jsme dostali nařízeno školku provozovat, ale nikde ani slovíčko o tom jak! Nevíme, jestli naprosto odděleně nebo jestli je můžeme stravovat jako naše běžné strávníky. Navíc provařujeme, (chodí cca 6 – 8 dětí), absolutně nemůžeme dodržovat nějaké plnění SK, ba ani nutriční doporučení.

    • Autor: PetraZS

      Dobrý den, v jídelně pracuji krátce, proto tento dotaz… Odpis zboží je jedna věc, ale prosím, jak řešíte jeho faktickou likvidaci, když se vlastně jedná o biologický a živočišný odpad? Samozřejmě se potraviny snažím rozprodat, ale všechny se mi udat nepodaří. Děkuji za odpovědi, P.

      • Autor: Boris

        Prošlé a zkažené zboží předám po nástupu do práce specializované firmě, která nám likviduje odpady v běžném roce. Tedy do popelnic na gastroodpad. Nebude v tom maso.

    • Autor: Věra

      Dobrý den, také jsem nechtěla jen nečinně přihlížet, jak prochází zboží záruční dobou a čekat až ho vyhodím, a proto jsem se spojila s potravinovou bankou, kde si uvedené zboží ochotně převzali a vydali potvrzení pro odpis potravin.
      www.potavinovebanky.cz

    • Autor: Zdenouš

      Jani, já vařím normálně pro školku,mám tam sice pár dětí,ale zřizovatel to nechal otevřené,takže výdejku dělám normálně v programu.Ve vaší situaci by vám asi měl poradit kraj,zřejmě bude ten, kdo bude vám platit.Jinak to beru selským rozumem,zkrátka co nakoupíte,to vydáte a oni potom zaplatí fakturu za potraviny.Ale berte to prosím, jako mou snahu o radu.

    • Autor: Zdenouš

      Spaky,na stránkách kraje Vysočina jsem si přečetla rozhodnutí hejtmana o vykonávání nezbytné péče o děti za nouzového stavu.Pokud tedy např.hejtman kraje Vysočina vydá toto rozhodnutí,přes které nejede vlak,tak bych předpokládala,že kraj Vysočina také uhradí cenu jídla.A s plněním koše bych si za této situace hlavu nelámala.Tak hezký den.

      • Autor: spaky2

        To plnění SK je také to nejmenší, co mně trápí. Já chci vědět, zda mám mít tyto strávníky( děti mimo naší organizaci) v programu Stravné a tudíž za naši normu a nebo jestli jen ve Skladu vystavovat na tyto strávníky pouze výdejky, které mi na konci jako skutečné stravné někdo proplatí. A jestli navázat na stav který jsme měli před a nebo jen prostě děti stravovat, udělat na daný den výdejku, bez normy a na konci vše někomu naúčtujeme.

    • Autor: JanaK

      Dobrý den,udělala jsem ztrátovou výdejku,ale zajímalo by mne,kdo nám zaplatí peníze za zboží,které se takto odepsalo???Faktury za toto zboží už byly zaplacené..Mým jediným zdrojem příjmů je stravné.Děkuji za odpověď.

    • Autor: Miluše 12

      Prosím někoho nejlépe z VISu Plzeň o poskytnutí informací jak postupovat při odpisu prošlého zboží – do září to bude většina skladových zásob. Pracuje se na nějaké metodice? Máme prošlé zboží již nyní začít nějak likvidovat ( např. nechat odvézt firmou, která zpracovává biologický odpad )?
      Jak to potom bude probíhat v praxi? Jak se ztrátová výdejka promítne do hospodaření jídelny? Děkuji za vysvětlení.

      • Autor: Eva1

        Vis Plzeň má na stránkách web.visplzen.cz návod pro postup v programu jak pro ztrátu tak pro odprodej zboží pod titulem – Zboží na skladě s krátkou trvanlivostí

    • Autor: JanaJ

      A mám další dotaz: O 11.5. zřejmě máme otevřenou MŠ pro naše děti – jedna skupina, do 15 osob. Myslíte, že se bude řešit spotřební koš, atd.? Budeme určitě hodně provářet, v tomhle počtu to neudržíme, ale zdražovat nechci v žádném případě. Co s tím?

    • Autor: zdenouš

      Zdražování se nevyhneme,cena potravin letí nahoru.Dříve nebo později k tomu dojde.

      • Autor: JanaJ

        No, to se taky bojím, ale jde o to, že se prováří, když je dětí polovina, natož, když jich bude cca čtvrtina. Je to pro nás horší, než prázdninový provoz, přitom není z čeho brát. Podle mě se spotřební koš ani splnit nedá..

    • Autor: lena2

      Dobrý den, prosím o radu k znovuotevření školky a k prošlým potravinám . Prošlé a zkažené potraviny jsem odepsala Ztrátovou výdejkou , ale počítá se mi do bilance . Co teď s tím dál ? Děkuji za odpověď.

    • Autor: Janča

      Nemáte někdo vzorový likvidační protokol na zlikvidované potraviny, a stanovujete likvidační nebo škodní komisi?

      • Autor: pracovní

        Likvidační protokol – vezmu PC a napíši „livkidační protokol“ : uvedu důvod, způsob, místo a čas likvidace.
        O co se jedná a v jakém množství. Co jsem s tím udělala.
        Uvedu pracovníky šj, kteří zboží se mnou likvidovali.
        Nehledejte na vše formulář.

    • Autor: pracovní

      🙂 „likvidační :)“

    • Autor: Amalka

      Prosím o radu. Bohužel nám ještě zůstalo v mrazáku nějaké suroviny, které jsme nestihl spotřebovat, měly bychom provareno.zaruka končí v červenci. Mohu to odepsat do ztrát? Moc díky!

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se