Odsavače par
Čas na zřízení odsavačů par do školních jídelen se krátí. Na školení nám bylo řečeno aby jsme si nepletli odsavaš par s digestořem. Ráda bych teda věděla, jak by takový odsavač par do škoní jídelny měl vypadat. Jestli můžu poprosit někoho, kdo zná odkaz na nějáké internetové stránky s nabídkou těhto odsavaču, tak Vás prosím o jeho zaslání.
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Re: Odsavače par
Nař. ES 852 Kap.I.bod č. 5 = K dispozici musí být vhodné a dostatečné prostředky pro přirozené nebo nucené větrání. Nesmí docházet k tomu, aby proudění vzduchu při nuceném větrání směřovalo ze znečistěné oblasti do čisté. Ventilační systémy musí být konstruovány takovým způsobem, aby umožňovaly snadný přístup k filtrům a ostatním součástem vyžadujícím čištění nebo výměnu.
= znemená to tedy, je-li v místonosti dostatečně velké okno pro tzv. přirozené větrání, které je opatřené vyjímatelným a omyvatelným sítem, potom žádná digestroř-odsavač atp. být nemusí, neboť okno je dostatečným prostředkem, a tudíž je splněn tento bod? Paní hygieničce předem děkuji.
Re: Odsavače par
Domnívám se,že nevystačíte jen z oknem – příjde podzim,zima a pára se vám bude srážet (možný výskyt i plísně),nevím pro kolik strávníků vaříte,ale asi budete muset nárokovat nad varnými předměty (pánev,kotel apod) digestoř – odsavač par.Přeji pěkný den.
Re: Odsavače par
Mohu doporučit pro informace p.Svobodu z VSM Teplice-vzduchotechnika 602854052,
S pozdravem Plíva ELKUS s.r.o. zařízení pro velkokuchyně www.elkus-gastro.cz
Re: Odsavače par
my máme také dostatečné přirozené větrání, myslím, že nařízení EU neporušujeme, ale co na to kontrolní orgány, nebudou trvat na dodržování vyhlášky 137, kde je odsávání par povinnost?
Re: Odsavače par
Máme v kuchyni dostatek oken. Okna jsou opatřena síty proti hmyzu. Nad spotřebiči máme vedenu vduchotechniku, která je celý den v provozu, ale po 20 letech provozu asi moc “ netáhne „, protože se nám zamlžují občas okna. Vduchotechniku každý rok nechávám čistit a kontrolovat.Takže jednoznačně po návštěvě hygieničky musím do konce příštího roku osadit nad spotřebiče digestoře.
Re: Odsavače par
V naší kuchyni máme odsávání nad každým zařízením. Vaříme a vydáváme pouze obědy (cca 400 porcí, mimo 7 a 8 měs.). Nad hlavním varným blokem máme jednotku s rekuperací s filtry a dle projektu je určena k odvětrávávní kuchyně v době přípravy pokrmů (6-11.30h.). V době výdeje zapínáme druhou VZT pro odsávání par nad výdejním prostorem, myčkou a současně VZT jednotka vhání čerstvý vzduch do jídelny ze střechy (11.40-14.00h.) přes kapsové filtry. Dle projektu je vše v pořádku, ale … Ve skutečnosti v květnu a červnu se vhání teplý vzduch a společně se vznikající párou je v kuchyni nedýchatelno a nepomohou ani otevřená okna. V zimních měsících řešíme opačný problém zase při vaření. Rekuperační jednotka vhání studený vzduch a odcházející páry nestíhají vháněný vzduch ohřívat a zase máme v kuchyni chladno. Můžete se, prosím, se mnou podělit o Vaše zkušenosti. Nechci rovnou volat na hygienu a bezpečnost práce. Děkuji Iva
Re: Odsavače par
Máme to přesně jak píšete, v létě bychom „zdechly“ horkem a v zimě musí školník a topič v jedné osobě přetápět, aby nám natopil vzduchotechniku – to nám pořád mlátí o hlavu. Ale zdraví máme jenom jedno, že?? A to máme jenom jeden okruh – podle plánů měly být dva, aby ten druhý chladil suchý sklad, protože tam v těchto měsících máme kolem 20 stupňů a to už taky přestává veškerá legrace. Navíc máme kuchyň a jídelnu zapuštěnou v zemi, takže vlhko je náš kamarád…
Re: Odsavače par
Máme nad spotřebiči digestoře, keré se přepínají léto-zima.V zimě se přívodní vzduch ochřívá odsávanou párou. Stropní vzduchotechnika vhání vzduch ohřívaný topením. Také nemáme chlazení, takže v letě všechen přívodní vzduch podle venkovní teploty.
Re: Odsavače par
Jsme na tom naprosto stejně jak popisujete. Nevím podle jaké normy se plánuje vzduchotechnika do kuchyní, ale já bych toho tvůrce postavila v poledne do umývárny. Jsme po rekonstrukci, dostali jsme výkonější myčku a v poledne dosahuje teplota vzduchu v umývárně kolem 50 stupňů! Zatím to řesím tak, že jsem si pozvala zástupce zřizovatele a stavební firmy, který rekonstrukci prováděla. Máme slíbeno jako dílčí řešení nějakou přídavnou jednotku, která bude alespoň v té umývárně sloužit jako chlazení vzduchu.Nakolik se to však podaří realizovat, záleží na tom, kolik to bude stát, protože dnes je to vše jenom o penězích.
V opačném případě jsem rozhodnuta zavolat někoho z hygieny práce.
Re: Odsavače par
Máme do puntíku stejný problém.
Letos v zimě jsem nelenila a vzala do ruky teploměr. Kuchařka smažila řízky, do obličeje jí stoupala z pánve teplota cca 40 stupňů, a na krk foukalo ze vzduchotechniky cca 8 stupňů. Je to šílené, když si představíte, že tam kuchařka stojí 3 hodiny. Nikoho to nezajímá, vše je vpořádku. Bylo nám řečeno, že vzduchotechnika není topení. Vůbec nechápu, proč u ovládacího panelu je volba teploty, asi pro parádu. Teplota tam skutečně volit nejde.
Mytí digestoří – dotaz: ráda bych se zeptala, jak řešíte mytí digestoří nad pánvemi, sporáky, kotli a konvektomaty. Vše je poměrně vysoko a paní kuchařky se bojí lézt po štaflích, aby sundávaly filtry v digestořích a omývaly celé plochy digestoří nad spotřebiči. Kdo u vás v jídelně provádí toto mytí a výměnu filtrů, případně jak často. Děkuji za názory a zkušenosti
Filtry si děvčata sundají a nandají, popřípadě požádají pana školníka a otřou hadrem na násadě nebo na štaflích a ručně otřou, podle znečištění, žádná věda, prostě je to třeba udělat, tak se to umyje a je to zase čisté a myjeme podle potřeby, třeba i jednou týdně, dle doporučení dodavatele?
Ale právě ta práce na štaflích. Jak to máte ošetřeno – bezpečnost práce? Co když paní kuchařka ze štaflí spadne? Má to v pracovní náplni – lézt po výškách a umývat průduchy z digestoře pod stropem?
My byly upozorněny na to, že polezeme-li na žebřík a spadneme, nic nedostaneme, protože nejsme proškolené ve výškových pracích (uklizečka ano, takže může mýt okna ze štaflí, ale v kuchyni se nám na to víte co, takže u nás to dělají cca 1x za půl roku údržbáři, pokud je to špinavé dřív, tak dle potřeby.
Dobrý den, jak tedy vůbec uklízíte?Vždyť přece světla,odsavače okna a spoustu dalších věcí není možné ze země umýt.Jednou za dva roky nás školí bezpečnostní technik a pokaždé posloucháme, že pokud budeme pracovat výše než metr a půl nad zemí, nesmíme tam být sami, ale musí nás jistit někdo další.Nevím jak bych pochodila u vedení, kdybych nahlásila, že vše kam děvčata nedostanou ze země musí umýt někdo jiný a už vůbec nevím, že by uklízečky procházely jiným školením.Zdravím Jaroslava
okna myjí horolezci, světla pod stropem také; kuchařky ani pomocné síly NEMAJÍ v pracovní náplni tyto práce a odmítají lézt po štaflích či schůdkách – myslím, že oprávněně
Odsavače par
Autor: Kamča
Odsavače par
Čas na zřízení odsavačů par do školních jídelen se krátí. Na školení nám bylo řečeno aby jsme si nepletli odsavaš par s digestořem. Ráda bych teda věděla, jak by takový odsavač par do škoní jídelny měl vypadat. Jestli můžu poprosit někoho, kdo zná odkaz na nějáké internetové stránky s nabídkou těhto odsavaču, tak Vás prosím o jeho zaslání.
Děkuji
Autor: hygienička
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Autor: hygienička
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Autor: hygienička
Re: Odsavače par
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Odsavače par
Nař. ES 852 Kap.I.bod č. 5 = K dispozici musí být vhodné a dostatečné prostředky pro přirozené nebo nucené větrání. Nesmí docházet k tomu, aby proudění vzduchu při nuceném větrání směřovalo ze znečistěné oblasti do čisté. Ventilační systémy musí být konstruovány takovým způsobem, aby umožňovaly snadný přístup k filtrům a ostatním součástem vyžadujícím čištění nebo výměnu.
= znemená to tedy, je-li v místonosti dostatečně velké okno pro tzv. přirozené větrání, které je opatřené vyjímatelným a omyvatelným sítem, potom žádná digestroř-odsavač atp. být nemusí, neboť okno je dostatečným prostředkem, a tudíž je splněn tento bod? Paní hygieničce předem děkuji.
Autor: hygienička
Re: Odsavače par
Domnívám se,že nevystačíte jen z oknem – příjde podzim,zima a pára se vám bude srážet (možný výskyt i plísně),nevím pro kolik strávníků vaříte,ale asi budete muset nárokovat nad varnými předměty (pánev,kotel apod) digestoř – odsavač par.Přeji pěkný den.
Autor: Plíva Vladimír
Re: Odsavače par
Mohu doporučit pro informace p.Svobodu z VSM Teplice-vzduchotechnika 602854052,
S pozdravem Plíva ELKUS s.r.o. zařízení pro velkokuchyně www.elkus-gastro.cz
Autor: paja
Re: Odsavače par
my máme také dostatečné přirozené větrání, myslím, že nařízení EU neporušujeme, ale co na to kontrolní orgány, nebudou trvat na dodržování vyhlášky 137, kde je odsávání par povinnost?
Autor: Miluše
Re: Odsavače par
Máme v kuchyni dostatek oken. Okna jsou opatřena síty proti hmyzu. Nad spotřebiči máme vedenu vduchotechniku, která je celý den v provozu, ale po 20 letech provozu asi moc “ netáhne „, protože se nám zamlžují občas okna. Vduchotechniku každý rok nechávám čistit a kontrolovat.Takže jednoznačně po návštěvě hygieničky musím do konce příštího roku osadit nad spotřebiče digestoře.
Autor: Iva K.
Re: Odsavače par
V naší kuchyni máme odsávání nad každým zařízením. Vaříme a vydáváme pouze obědy (cca 400 porcí, mimo 7 a 8 měs.). Nad hlavním varným blokem máme jednotku s rekuperací s filtry a dle projektu je určena k odvětrávávní kuchyně v době přípravy pokrmů (6-11.30h.). V době výdeje zapínáme druhou VZT pro odsávání par nad výdejním prostorem, myčkou a současně VZT jednotka vhání čerstvý vzduch do jídelny ze střechy (11.40-14.00h.) přes kapsové filtry. Dle projektu je vše v pořádku, ale … Ve skutečnosti v květnu a červnu se vhání teplý vzduch a společně se vznikající párou je v kuchyni nedýchatelno a nepomohou ani otevřená okna. V zimních měsících řešíme opačný problém zase při vaření. Rekuperační jednotka vhání studený vzduch a odcházející páry nestíhají vháněný vzduch ohřívat a zase máme v kuchyni chladno. Můžete se, prosím, se mnou podělit o Vaše zkušenosti. Nechci rovnou volat na hygienu a bezpečnost práce. Děkuji Iva
Autor: Marťule
Re: Odsavače par
Máme to přesně jak píšete, v létě bychom „zdechly“ horkem a v zimě musí školník a topič v jedné osobě přetápět, aby nám natopil vzduchotechniku – to nám pořád mlátí o hlavu. Ale zdraví máme jenom jedno, že?? A to máme jenom jeden okruh – podle plánů měly být dva, aby ten druhý chladil suchý sklad, protože tam v těchto měsících máme kolem 20 stupňů a to už taky přestává veškerá legrace. Navíc máme kuchyň a jídelnu zapuštěnou v zemi, takže vlhko je náš kamarád…
Autor: JanaV.
Re: Odsavače par
Máme nad spotřebiči digestoře, keré se přepínají léto-zima.V zimě se přívodní vzduch ochřívá odsávanou párou. Stropní vzduchotechnika vhání vzduch ohřívaný topením. Také nemáme chlazení, takže v letě všechen přívodní vzduch podle venkovní teploty.
Autor: Alena II.
Re: Odsavače par
Jsme na tom naprosto stejně jak popisujete. Nevím podle jaké normy se plánuje vzduchotechnika do kuchyní, ale já bych toho tvůrce postavila v poledne do umývárny. Jsme po rekonstrukci, dostali jsme výkonější myčku a v poledne dosahuje teplota vzduchu v umývárně kolem 50 stupňů! Zatím to řesím tak, že jsem si pozvala zástupce zřizovatele a stavební firmy, který rekonstrukci prováděla. Máme slíbeno jako dílčí řešení nějakou přídavnou jednotku, která bude alespoň v té umývárně sloužit jako chlazení vzduchu.Nakolik se to však podaří realizovat, záleží na tom, kolik to bude stát, protože dnes je to vše jenom o penězích.
V opačném případě jsem rozhodnuta zavolat někoho z hygieny práce.
Autor: sonča
Re: Odsavače par
Jsme na tom stejně jako Iva K.
Je to tak asi většinou.
Autor: Máša
Re: Odsavače par
Máme do puntíku stejný problém.
Letos v zimě jsem nelenila a vzala do ruky teploměr. Kuchařka smažila řízky, do obličeje jí stoupala z pánve teplota cca 40 stupňů, a na krk foukalo ze vzduchotechniky cca 8 stupňů. Je to šílené, když si představíte, že tam kuchařka stojí 3 hodiny. Nikoho to nezajímá, vše je vpořádku. Bylo nám řečeno, že vzduchotechnika není topení. Vůbec nechápu, proč u ovládacího panelu je volba teploty, asi pro parádu. Teplota tam skutečně volit nejde.
Autor: Karmína
Mytí digestoří – dotaz: ráda bych se zeptala, jak řešíte mytí digestoří nad pánvemi, sporáky, kotli a konvektomaty. Vše je poměrně vysoko a paní kuchařky se bojí lézt po štaflích, aby sundávaly filtry v digestořích a omývaly celé plochy digestoří nad spotřebiči. Kdo u vás v jídelně provádí toto mytí a výměnu filtrů, případně jak často. Děkuji za názory a zkušenosti
Autor: jentak
Filtry si děvčata sundají a nandají, popřípadě požádají pana školníka a otřou hadrem na násadě nebo na štaflích a ručně otřou, podle znečištění, žádná věda, prostě je to třeba udělat, tak se to umyje a je to zase čisté a myjeme podle potřeby, třeba i jednou týdně, dle doporučení dodavatele?
Autor: Karmína
Ale právě ta práce na štaflích. Jak to máte ošetřeno – bezpečnost práce? Co když paní kuchařka ze štaflí spadne? Má to v pracovní náplni – lézt po výškách a umývat průduchy z digestoře pod stropem?
Autor: Otter
My byly upozorněny na to, že polezeme-li na žebřík a spadneme, nic nedostaneme, protože nejsme proškolené ve výškových pracích (uklizečka ano, takže může mýt okna ze štaflí, ale v kuchyni se nám na to víte co, takže u nás to dělají cca 1x za půl roku údržbáři, pokud je to špinavé dřív, tak dle potřeby.
Autor: JAROSLAVA
Dobrý den, jak tedy vůbec uklízíte?Vždyť přece světla,odsavače okna a spoustu dalších věcí není možné ze země umýt.Jednou za dva roky nás školí bezpečnostní technik a pokaždé posloucháme, že pokud budeme pracovat výše než metr a půl nad zemí, nesmíme tam být sami, ale musí nás jistit někdo další.Nevím jak bych pochodila u vedení, kdybych nahlásila, že vše kam děvčata nedostanou ze země musí umýt někdo jiný a už vůbec nevím, že by uklízečky procházely jiným školením.Zdravím Jaroslava
Autor: středa
okna myjí horolezci, světla pod stropem také; kuchařky ani pomocné síly NEMAJÍ v pracovní náplni tyto práce a odmítají lézt po štaflích či schůdkách – myslím, že oprávněně