Přeskočit na obsah

Odsavače par

  • Autor: Kamča

    Odsavače par
    Čas na zřízení odsavačů par do školních jídelen se krátí. Na školení nám bylo řečeno aby jsme si nepletli odsavaš par s digestořem. Ráda bych teda věděla, jak by takový odsavač par do škoní jídelny měl vypadat. Jestli můžu poprosit někoho, kdo zná odkaz na nějáké internetové stránky s nabídkou těhto odsavaču, tak Vás prosím o jeho zaslání.

    Děkuji

    • Autor: hygienička

      Re: Odsavače par
      Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.

    • Autor: hygienička

      Re: Odsavače par
      Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.

    • Autor: hygienička

      Re: Odsavače par
      Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.

      • Autor: Anonymní

        Re: Odsavače par
        Nař. ES 852 Kap.I.bod č. 5 = K dispozici musí být vhodné a dostatečné prostředky pro přirozené nebo nucené větrání. Nesmí docházet k tomu, aby proudění vzduchu při nuceném větrání směřovalo ze znečistěné oblasti do čisté. Ventilační systémy musí být konstruovány takovým způsobem, aby umožňovaly snadný přístup k filtrům a ostatním součástem vyžadujícím čištění nebo výměnu.
        = znemená to tedy, je-li v místonosti dostatečně velké okno pro tzv. přirozené větrání, které je opatřené vyjímatelným a omyvatelným sítem, potom žádná digestroř-odsavač atp. být nemusí, neboť okno je dostatečným prostředkem, a tudíž je splněn tento bod? Paní hygieničce předem děkuji.

        • Autor: hygienička

          Re: Odsavače par
          Domnívám se,že nevystačíte jen z oknem – příjde podzim,zima a pára se vám bude srážet (možný výskyt i plísně),nevím pro kolik strávníků vaříte,ale asi budete muset nárokovat nad varnými předměty (pánev,kotel apod) digestoř – odsavač par.Přeji pěkný den.

    • Autor: Plíva Vladimír

      Re: Odsavače par
      Mohu doporučit pro informace p.Svobodu z VSM Teplice-vzduchotechnika 602854052,
      S pozdravem Plíva ELKUS s.r.o. zařízení pro velkokuchyně www.elkus-gastro.cz

    • Autor: paja

      Re: Odsavače par
      my máme také dostatečné přirozené větrání, myslím, že nařízení EU neporušujeme, ale co na to kontrolní orgány, nebudou trvat na dodržování vyhlášky 137, kde je odsávání par povinnost?

      • Autor: Miluše

        Re: Odsavače par
        Máme v kuchyni dostatek oken. Okna jsou opatřena síty proti hmyzu. Nad spotřebiči máme vedenu vduchotechniku, která je celý den v provozu, ale po 20 letech provozu asi moc “ netáhne „, protože se nám zamlžují občas okna. Vduchotechniku každý rok nechávám čistit a kontrolovat.Takže jednoznačně po návštěvě hygieničky musím do konce příštího roku osadit nad spotřebiče digestoře.

    • Autor: Iva K.

      Re: Odsavače par
      V naší kuchyni máme odsávání nad každým zařízením. Vaříme a vydáváme pouze obědy (cca 400 porcí, mimo 7 a 8 měs.). Nad hlavním varným blokem máme jednotku s rekuperací s filtry a dle projektu je určena k odvětrávávní kuchyně v době přípravy pokrmů (6-11.30h.). V době výdeje zapínáme druhou VZT pro odsávání par nad výdejním prostorem, myčkou a současně VZT jednotka vhání čerstvý vzduch do jídelny ze střechy (11.40-14.00h.) přes kapsové filtry. Dle projektu je vše v pořádku, ale … Ve skutečnosti v květnu a červnu se vhání teplý vzduch a společně se vznikající párou je v kuchyni nedýchatelno a nepomohou ani otevřená okna. V zimních měsících řešíme opačný problém zase při vaření. Rekuperační jednotka vhání studený vzduch a odcházející páry nestíhají vháněný vzduch ohřívat a zase máme v kuchyni chladno. Můžete se, prosím, se mnou podělit o Vaše zkušenosti. Nechci rovnou volat na hygienu a bezpečnost práce. Děkuji Iva

      • Autor: Marťule

        Re: Odsavače par
        Máme to přesně jak píšete, v létě bychom „zdechly“ horkem a v zimě musí školník a topič v jedné osobě přetápět, aby nám natopil vzduchotechniku – to nám pořád mlátí o hlavu. Ale zdraví máme jenom jedno, že?? A to máme jenom jeden okruh – podle plánů měly být dva, aby ten druhý chladil suchý sklad, protože tam v těchto měsících máme kolem 20 stupňů a to už taky přestává veškerá legrace. Navíc máme kuchyň a jídelnu zapuštěnou v zemi, takže vlhko je náš kamarád…

        • Autor: JanaV.

          Re: Odsavače par
          Máme nad spotřebiči digestoře, keré se přepínají léto-zima.V zimě se přívodní vzduch ochřívá odsávanou párou. Stropní vzduchotechnika vhání vzduch ohřívaný topením. Také nemáme chlazení, takže v letě všechen přívodní vzduch podle venkovní teploty.

      • Autor: Alena II.

        Re: Odsavače par
        Jsme na tom naprosto stejně jak popisujete. Nevím podle jaké normy se plánuje vzduchotechnika do kuchyní, ale já bych toho tvůrce postavila v poledne do umývárny. Jsme po rekonstrukci, dostali jsme výkonější myčku a v poledne dosahuje teplota vzduchu v umývárně kolem 50 stupňů! Zatím to řesím tak, že jsem si pozvala zástupce zřizovatele a stavební firmy, který rekonstrukci prováděla. Máme slíbeno jako dílčí řešení nějakou přídavnou jednotku, která bude alespoň v té umývárně sloužit jako chlazení vzduchu.Nakolik se to však podaří realizovat, záleží na tom, kolik to bude stát, protože dnes je to vše jenom o penězích.
        V opačném případě jsem rozhodnuta zavolat někoho z hygieny práce.

    • Autor: sonča

      Re: Odsavače par
      Jsme na tom stejně jako Iva K.
      Je to tak asi většinou.

    • Autor: Máša

      Re: Odsavače par
      Máme do puntíku stejný problém.
      Letos v zimě jsem nelenila a vzala do ruky teploměr. Kuchařka smažila řízky, do obličeje jí stoupala z pánve teplota cca 40 stupňů, a na krk foukalo ze vzduchotechniky cca 8 stupňů. Je to šílené, když si představíte, že tam kuchařka stojí 3 hodiny. Nikoho to nezajímá, vše je vpořádku. Bylo nám řečeno, že vzduchotechnika není topení. Vůbec nechápu, proč u ovládacího panelu je volba teploty, asi pro parádu. Teplota tam skutečně volit nejde.

    • Autor: Karmína

      Mytí digestoří – dotaz: ráda bych se zeptala, jak řešíte mytí digestoří nad pánvemi, sporáky, kotli a konvektomaty. Vše je poměrně vysoko a paní kuchařky se bojí lézt po štaflích, aby sundávaly filtry v digestořích a omývaly celé plochy digestoří nad spotřebiči. Kdo u vás v jídelně provádí toto mytí a výměnu filtrů, případně jak často. Děkuji za názory a zkušenosti

      • Autor: jentak

        Filtry si děvčata sundají a nandají, popřípadě požádají pana školníka a otřou hadrem na násadě nebo na štaflích a ručně otřou, podle znečištění, žádná věda, prostě je to třeba udělat, tak se to umyje a je to zase čisté a myjeme podle potřeby, třeba i jednou týdně, dle doporučení dodavatele?

        • Autor: Karmína

          Ale právě ta práce na štaflích. Jak to máte ošetřeno – bezpečnost práce? Co když paní kuchařka ze štaflí spadne? Má to v pracovní náplni – lézt po výškách a umývat průduchy z digestoře pod stropem?

    • Autor: Otter

      My byly upozorněny na to, že polezeme-li na žebřík a spadneme, nic nedostaneme, protože nejsme proškolené ve výškových pracích (uklizečka ano, takže může mýt okna ze štaflí, ale v kuchyni se nám na to víte co, takže u nás to dělají cca 1x za půl roku údržbáři, pokud je to špinavé dřív, tak dle potřeby.

    • Autor: JAROSLAVA

      Dobrý den, jak tedy vůbec uklízíte?Vždyť přece světla,odsavače okna a spoustu dalších věcí není možné ze země umýt.Jednou za dva roky nás školí bezpečnostní technik a pokaždé posloucháme, že pokud budeme pracovat výše než metr a půl nad zemí, nesmíme tam být sami, ale musí nás jistit někdo další.Nevím jak bych pochodila u vedení, kdybych nahlásila, že vše kam děvčata nedostanou ze země musí umýt někdo jiný a už vůbec nevím, že by uklízečky procházely jiným školením.Zdravím Jaroslava

      • Autor: středa

        okna myjí horolezci, světla pod stropem také; kuchařky ani pomocné síly NEMAJÍ v pracovní náplni tyto práce a odmítají lézt po štaflích či schůdkách – myslím, že oprávněně

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se