Přeskočit na obsah

Odstraněno

  • Autor: Moderátor

    Odstraněno
    Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

    • Autor: bohunka

      Máme stejný problém a už mně nebaví vysvětlovat,že musíme plnit spotřební koš a děti mají mít pestrou stravu.Je zajímavé,stravují se u nás lidé z obce a ti starší sní vše,ale ostatní mají kecy,o dětech těchto rodičů ani nemluvím.

    • Autor: Antonína

      U nás jsme nečekali na nutriční doporučení státu a před rokem jsme začali vařit podle Skutečně zdravé školy. Tedy regionálně, bez polotovarů, bez chemie, bez uzenin. Párek je u nás téměř sprosté slovo. Baštíme spoustu zeleniny, spoustu ovoce, nakupujeme na farmě … Většině dětí i rodičům, a také učitelům, se to líbí. Přestali jsme také nakupovat různé musli tyčinky, oplatky, vánoční čokolády a nahradili jsme to ořechy, ovocem, bylinkami … a máme úspěch i u cizích strávníků – chodí k nám i matky na mateřské a krmí naším jídlem i své roční děti. Ale to jste ale asi nechtěla slyšet. Určitě ale zcela vyřaďte uzeniny, to už se opravdu nenosí.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Po přečtení vašeho příspěvku jsem chvíli přemýšlel, jestli to není provokace 🙂 Omlouvám se. Ale zkusím reagovat. Takovou změnou jídelníčku přece nezměníte stravovací zvyky dětí. Jak to děláte, že se to všem líbí? Zkuste se mi prosím ozvat na mail, protože vaše zkušenosti by uvítaly tisíce dalších jídelen.

        • Autor: Antonína

          To jste mě pobavil. Provokace :). Jak tady čtu názory kolegyň, tak nejvíce se nechtějí vzdát párečků dospělí. Asi se neseznámili s posledními závěry WHO, že uzeniny prokazatelně způsobují rakovinu tlustého střeva. Snad „že to děti jedí doma a že my to nezměníme“ není správný argument. Všichni nám zprava i zleva říkají, že to měnit máme, tak se proč tak urputně bráníte. Děti se také moc nechtějí učit matematiku a raději by tělocvik a výtvarku. Ale všichni se shodnou, že matematika pro ně bude užitečná v životě.
          A pokud se chcete inspirovat … http://www.skutecnezdravaskola.cz/seznam-skol

          • Autor: rohlik

            Můžete se podělit o zkušenosti,v jaké formě jíte spoustu zeleniny? Pokud máte takové úspěchy i u rodičů,tak Vám můžeme závidět.Můj názor je stejný jako ostatních diskutujících na toto téma a utvrdil mě v tom dotaz nějaké maminky,která založila nové téma na tomto portálu,zda ve školní jídelně,lze zrušit polévky,protože si to rodiče přeji.Přeji hezký den

          • Autor: Aaa

            Přečtete si téma o polévkách ještě jednou – rodičům se NElíbí, že ve školní jídelně zrušili polévky a nahradili je předkrmem. Hezký den i vám.

          • Autor: rohlik

            Přečetla jsem dobře, podle nových doporučení je stanoven i počet polévek zeleninových, luštěninových atd. Vařím pro MŠ a ZŠ i cizí strávníky a jsem zastánce toho, že děti by polévku jíst měly a určitě a žádný chleba s pomazánkou. Přeji hezký den

          • Autor: Aaa

            No vždyť o to samé jde ve zmíněném vlákně, polévky ano, ne namazanému chlebu.

          • Autor: rohlik

            Já.ale reaguji na pani vedouci,která tady tvrdí,jak jedi spoustu zeleniny a děti i rodiče jsou spokojeni.Já ve své jídelně mám spíše rodiče jako je maminka,která chce namazaný chléb a žádnou zeleninu.Proto jsem prosila tuto pani vedouci,aby napsala konkrétně jaká jídla jsou u nich oblibena.aby v nich bylo spousta zeleniny.

          • Autor: Sartuna

            Dobrý den,
            tak jsem také koukla do seznamu škol a jejich jídelníčků a např. ve středočeském kraji mají v pátek flíčky s uzeným 🙂

          • Autor: IVETA / AČVI

            Toničko, vy jste poklad, také by mě zajímaly varianty jídel co se ujaly 🙂 a také by mě zajímala cena obědů u vás. Děkuji , u mě je problém nezaměstnanosti 🙁 🙁 🙁 , děkuji Iveta

      • Autor: jitaberca

        U nás máme pár takových remcalů taky,ale jinak v pohodě.

      • Autor: Marie M.

        Můžete nám tu veřejně sdělit-o jako jídelnu se jedná? S naší ředitelkou se hnout bohužel nedá.A já bych to tak ráda změnila.

    • Autor: terča

      Majko,mám stejný názor. Nedávno u nás byla
      naše hygienička na kontrole a byla jsem ráda,že máme stejný názor – vše se má dělat s rozumem. Snažíme se,aby se děti stravovaly zdravě,ale vše s mírou.Vždyť je přece důležité,aby se děti stravovaly zdravě,ale také,aby si pochutnaly.My máme výběr ze dvou jídel. Především rodiče malých dětí se jich někdy ani neptají a objednají zdravou výživu,kterou doma ani nevaří,ale pak rodiče nadávají na jídelnu,že se dítě za ty peníze ani nenají.

      • Autor: Sartuna

        Také musím říct, že pokud pojedeme striktně podle nového nutričního doporučení, máme v SK málo masa. Také nejsem příznivec uzenin, ale přesto si myslím že jednou za čas (1x za dva měsíc) nějaký ten lepší párek či libové uzené podat lze. Myslím si, že děti nejsou zvyklé na luštěniny – natož jen s chlebem. Navíc, čeho docílíme s novým doporučením? Buď mraky zbytků nebo odhlášení strávníci. Navíc si uvědomme, že oběd tvoří tak 30% stravy za den a když to převedu do měsíce, kdy dítě doma snídá, svačí, večeří + víkendy, tak oběd ve školní jídelně tvoří asi 20% veškeré stravy za měsíc. Tak že zas tak zásadní vliv školní stravování na život dítěte nemá 🙂

        • Autor: maty200

          Souhlasím,dnešní děti školní stravování nezachrání,jestli že nejedi luštěniny dnešní rodiče,tak to nebudou jíst ani děti.Někteří děti mají aspoň teplé jídlo v jídelně,protože doma se nevaří jako dříve a když, tak co dostanou nějakou rychlovku atd…… Copak naše generace – padesátiletých (většinou ženských v jídelnách) byla jen na zelenině a žádné problémy jsme neměli. Doba se změnila už po revoluci a tím i stravování,za nás žádné hranolky atd.nebylo.Mám taky problémy ,kde se objeví zelenina v hlavním jídle je zle – odezva,že bych to doma chlapovi taky neuvařila. Jsme celodenní stravování a být jen na zelenině fakt nejde. Tak to řešíme ,ža druhý výběr oběda je bez masa a více luštěnin a zeleniny,ale jinak je k obědu a k večeři maso.Mám 15 a více i dospělí žáky. Stejně si dojdou do bufetu pro bagetu a kofolu. Já už to prostě neřeším.A další „bum“ by měla být uvedena u každého jídla výživová hodnota, stejně to nikoho nezájímá…..jako alergeny, kritické body. Jenom papírujeme.

        • Autor: Pavel Ludvík

          — Nedávno jsem mluvil s jednou z autorek Nutričního doporučení a trvá na tom, že dodržování ND znamená současně i dodržení sp. koše, tedy že masa málo mít nebudete. Mají to prý vyzkoušené v pilotních jídelnách. — ND se nemusíte držet striktně. Ostatně je to napsané i v jeho úvodu. Jak píše Terča, musí se to dělat rozumně.

    • Autor: Adka

      V našom kraji nás hygieničky už minimálne 2 roky „učia“, že k luštěninám nemáme dávať ani uzeniny ani vejce. Je to všetko v rámci doporučení. 1x za týždeň „musí“ byť 100% bezmäsitý deň – tzn. ani slanina na brynzové halušky. Varíme 2 druhy jedál. Nie je to jednoduché, zvlášť, keď sa nechcem v jídelníčku neustále opakovať. Nové jedlá (pohanka, jáhly, kuskus, cizrna atď) dávam na 90% na dvojku (do polievok pravidelne). Dávam deťom i rodičom slobodu – či pojdu cestou „zdravej-modernej“ výživy alebo klasiky (i keď už ani jedničky nie sú vždy 100% klasika). Skúsenosti za posledný rok sú také, že rodičia deťom lušteniny i ryby prehadzujú na dvojku (nie všetci :)) len ma to prekvapuje..a novinky si nedávajú a keď niekedy vyskúšajú, málokto vráti čistý tanier. Musím priznať, že i ja nie som zvyknutá na všetky tie nové chute, ale zvykám si. O to ťažšie si zvykajú a budú zvykať malé deti. V každom prípade sme zatiaľ slobodný štát a dúfam, že to tak aj zostane. Ešte musím podotknúť, že varíme aj pre cizích a tí sú spokojní, chutí im a vzrástli tržby za minulý rok. Pre predstavu – varíme cca 220-230 obedov a dvojek býva na „špeciality“ cca 10-30 a sú to prevažne učitelia a cizí strávníci. Napr. dnes máme novinku – jáhly na sladko a máme 29 porcí.

    • Autor: Adka

      Myslím si, že v ČR nie je dostatočná osveta. Sledujem dianie, sledujem dvtv,…hovorí sa o výžive, ale stále málo! Možno v Prahe a tých „silnejších“ krajoch, ale u nás nič moc. Myslím si, že by sa celé školy mali zapojiť, vyučovať intenzívnejšie o ľudskom tele, zdraví a výžive. Toto na základnej škole chýba. Tiež by mali byť spoločné projekty pre školy a jídelny. Na slovensku bývajú a trochu im to závidím, možno i v Prahe sú, ale u nás je to bieda. Napriek všetkému sa snažíme variť podľa SZŠa ich doporučení, používame niektoré ich recepty, ale viem, že spústu jedál by mi strávníci „otrieskali o hlavu“ 🙂
      Úplne skvelé sú slovenské normy. Ku každej receptúre majú uvedené i nutričné zloženie pre 4 vekové skupiny včetne energetickej hodnoty. Nechápem kde ČR zaspala a už dávno nevydala niečo podobné. Naviac každý rok pribúdajú nové receptury. Samozrejme majú na to dobre zaplatených pracovníkov.

      • Autor: Sartuna

        Nemyslím si, že by na školách neprobíhala osvěta, co je zdravá životospráva a s tím související stravování. Ale děti nemají návyky z domova. Na škole jsme měli anketu, kde děti docela podrobně rozepsali, co je zdravá výživa a jak se mají správně stravovat, ale hned o řádek níže uvedli, že jim vadí, že je v ŠJ moc zeleniny a chtěli by uvařit smažák s hranolkami..

    • Autor: Simona L.

      Snažíme se také zařazovat nová jídla, někdy úspěšně jindy méně. Protože jsme malá škola, nevaříme výběr. Na čočku s chlebem a zeleninovým salátem se mi odhlásí 1/4 strávníků, další 2/4 snědí jen ten chleba a salát. Doporučení splním i spotřební koš, ale jen na papíru.

    • Autor: Janav.

      Doporučení je doporučení, není to nařízení, které musíte dodržovat. VŽDY NÁM BYLO ŘEČENO, ŽE JE NUTNÉ ZOHLEDNIT I ZVYKLOSTI. Nemůžeme vařit za peníze rodičů tak, aby se 80% vyhodilo a děti šli domů hladové. Nebo snad jo?

    • Autor: JAROSLAVA

      Dobrý den,polotovary,chemii a další výše jmenované věci jsme nikdy nepoužívaly,ale i tak pokud se chceme alespoň přiblížit uvedenému ND,byl to pro nás šok,hlavně v těch luštěninách bez čehokoliv.Jak chcete podávat hrachovou kaši,když se vás děti ptají,kdy bude hrachovka s párkem,vymyslete 4 bezmasá jídla každý měsíc,aby se alespoň většina lidí najedla,to musím mít velkou odvahu a připravit se na dva kýble zbytků,abych tam napsala nějakou samotnou tepelně upravenou zeleninu bez masa,pouze s bramborem.Vždy jsme platily za jídelnu,kde se vařilo velice dobře a bývalí žáci se vraceli a chválili,když přešli jinam,ale teď začínám mít strach,aby se to nezačalo obracet,ať děláme co děláme.S pozdravem Jaroslava

      • Autor: maty200

        Máme 20 bezmasích jídel měsíčně,ale děti to nezajímá,spíše zaměstnanci. Tak k čemu to pak je.

        • Autor: cérka z Valašska

          u nás byla minulý týden ČŠI a paní nám řekla, že máme vařit s rozumem, na co jsme tady zvyklí, klidně sladké jídlo 2x do měsíce, i uzené maso (přece ho nedáváme každý týden), prostě všechno…tak, aby se splnil spotřební koš a dětem chutnalo.

    • Autor: majka1

      Děkuji za názory, vidím že je to všude podobné. Tak hodně síly, trpělivosti a dobrých nápadů. 🙂

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den paní Antoníno, nedalo mi to a našla jsem si jen tak pro zajímavost na internetu školu na Vysočině, zapojenou do projektu Skutečně zdravá škola.Na jídelním lístku od 11.1.do 22.1.2016 jsou uvedena tato jídla:polévka uzená s pohankou,polévka porková se šunkou a noky,hovězí pečeně na slanině,smetanové brambory s brokolicí a šunkou,rajčata a bazalka.Svačiny: šunková pěna,pomazánka z tavenéhosýra,tavený sýr.Hezký den

      • Autor: vaření

        Z hlediska odborníků na výživu není šunka ani tavený sýr závadný, jen se doporučuje podávat minimálně

    • Autor: bohunka

      Také se snažíme vařit,tak aby to chutnalo nejen dětem,ale i dospělým,jenže někteří učitelé si myslí,že když umí vařit,tak rozumějí všemu.Myslím si,že pokud nemám ráda nějaké jídlo,tak si ho odhlásím a je po problému.Ale ono je velmi jednoduché kritizovat a ohánět se ND a nevědět,co všechno k tomu patří.

    • Autor: JAROSLAVA

      Dobrý den,snažila jsem se celý leden uhlídat maso dle ND ,3xkuře,králík..,5xvep.,3xhov.2xrybu,3xbezm.,
      2xsladké,1x jsme měli uzeninu-slaninové halušky.SK jsme v mase splnily na 75,9procent.A to s tím,že jsme jednou přetáhly vepřové maso a jednou měli v jídlo an.slaninu,která se také částečně počítá do masa.Pokud bychom ND dodržely doslovně,v žádném případě bychom nedaly ani těch 75procent a to i přesto,že u spousty jídel maso nadnormováváme,tak ať mě nikdo netvrdí , že s plněním ND nemají problém plnit SK.Ještě podotýkám,že nemáme výběr,takže to není na
      co svést :)Zdravím Jaroslava

      • Autor: Zalka

        Také jsme tento měsíc zůstali pod 75 % hranicí, ale když vezmu, že např. vejce se vůbec nepočítá a bílkoviny jsou i v rybách, které máme nad 100 %, tak si myslím, že to problém není nebo myslíte, že ano?

      • Autor: Adka

        Akú máte normu u jednotlivých skupín? Ja som musela zvýšiť na 0,7 0,8 a 0,9 a uvažujem, že skupine 15 a více dám 1. Ani ja inak nenaplňujem koš a na únor plánujem pravidelne masovou polévku – 2 x asi….

        • Autor: Adka

          Chcela som napísať, že sa mi ťažko dodržoval koš a tým zvýšením som za leden mala 88%. Včera som sa dívala do Valašských norem a je tam tabuľka, kde 15 a více má koeficient 1. Tak asi to vyskúšam. Ale len u toho masa. Ryby máme vždycky 1.

        • Autor: Jarmila125

          Skupinu nad 15 let máme na 1,2. Jinak se nenajedí.

    • Autor: Milouš

      Pokud dodržuji ND, maso na naší MŠ nesplním.

    • Autor: linda J

      U nás máme maso MŠ – 5 gramů
      ZŠ – 6, 7, 8 gramů.

      • Autor: Adka

        tak sme to mali aj my, ale keď prišla hygienička, tak tých 75% i menej sa jej nepáčilo a ani mne. Takže som to dvihla o 0,1 a je to lepšie, ale stále by mohlo byť u tých 15 a více 1.

      • Autor: Hanka71

        lindo, přesně tak to máme my, ale upravuji normy podle toho, co se vaří. A hlavně podle toho, kolik máme peněz. Pokud jsou vrabci, kuchařky žádají více masa, ale naopak, když je boloňská nebo segedín, tolik masa navíc nepotřebují.

        • Autor: Radkaa

          Mám obavu, že pokud zvednu celkově normu masa, budu muset zdražit a to bych zase nerada. Spíš jsem přemýšlela, že zkusíme zařadit vícekrát do měsíce maso s kostí – kuře, králičí stehno, tam je vyšší norma.

          • Autor: rohlik

            Mám stejný problém, pokud jsem vzala více hovězího, krůtího masa, tak se to ihned odrazilo v nákladech na 1 oběd. Dále jsem maso nadnormovala, aby vyšel spotřební koš a ihned byl provar za měsíc na světě. Přeji všem hezký den

          • Autor: Adka

            nadnormovala ste celý mesiac (viac dní) alebo len pár krát v tom mesiaci. My vychádzame u detí celkom dobre, máme našetrené, takže možem občas dať vyššiu normu. Keby som to robila pravidelne, tak možno by som sa tiež dostala do červených čísel.

          • Autor: Hanka71

            Přesně tak Adko, nadnormuji jen pokud na to mám peníze

    • Autor: rohlik

      Splnila jsem spotřební koš na 77 procent, jen tím, že jsem nadnormovala a jednou jsem dala kuře s kostí. Pak se ovšem dostanete do provaru. Podle mého úsudku nelze dost dobře sladit nová nutriční doporučení se spotřebním košem. V úterý se chystám na školení a moc mě zajímá, co nám k tomuto problému někdo řekne. Přeji hezký den

    • Autor: Zdenkaa

      Tak já tomu tedy nerozumím…Dříve jste vařily v měsíci o 20 dnech 16 masových jídel a plnily jste SK na 100 % – nyní vaříte 12 masových jídel (čili o 25 % méně) a nedosáhnete spotřebu 75 % SK? Matematicky mi to nevychází….Pokud nadnormujete u některých masových jídel dávku masa, tak provaříte? Copak u bezmasých jídel neušetříte? Dokáže mi to někdo vysvětlit?

      • Autor: nototo

        ZŠ plníme v pohodě, ale u MŠ pokud nedáváme hodně masové polévky a pomazánky, tak plníme jen na 75%

        • Autor: Zdenkaa

          Ale podle nového ND je žádoucí snížit spotřebu masa na 75 % SK….Mě by spíš zajímala reakce těch, co SK neplní a navíc provářejí.

          • Autor: Pavel Ludvík

            Tohle jsem se tedy v ND nedočetl. Naopak stále platí výživové normy a tedy i norma masa. Myslím si tedy, že jedinou cestou je maso nadnormovávat.

          • Autor: Zdenkaa

            Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + – 25 % s výjimkou tuků a cukru. Pokud tedy budu plnit maso na 75 %, plním SK a nemusím nic nadnormovávat.

          • Autor: majka1

            bohužel pokud striktně dodržím skladbu jídelníčku dle ND, nedosáhnu ani těch 75%. Nechci to řešit nadnormováváním, protože těžko vysvětlím, proč jeden den normuji třeba na 120 a druhý den na 100g v syrovém stavu

          • Autor: Radkaa

            Mně se nelíbí ani řešení – masová polévka + hlavní jídlo s masem na úkor celého bezmasého obědu.

          • Autor: Adka

            Radkaa, ani mne sa to nepáči, ale to by som musela nadobro vyradiť veškeré masové polievky a fakt, že sme ich minulý rok mali málo – no možno by som to spočítala na jednej ruke…Príde mi to škoda, úplne ich vyradiť.

          • Autor: majka1

            mám to stejně, masovou polévku k masitému obědu jsme dávali většinou jen k vařenému hovězímu masu. Teď je to problém. A celý týden polévky bez masové složky jsou problematické a dokola se opakující, ať se snažíte jakkoli být kreativní.

          • Autor: Zdenka

            V průvodním dopise k ND je uvedeno: „Tolerance spotřebního koše je +- 25% , a to dává školní jídelně prostor pro zařazení plnohodnotného bezmasého jídla.“

      • Autor: rohlik

        Pokud jsem nadnormovala skoro všechna masa, tyto masa byla hovězí, krůtí atd, tak finančně jsem měla vyšší výdaje, dříve jsem měla více vepřového masa. Na rybě neušetříte nic, pokud berete kvalitnější. Pokud dám čerstvou zeleninu, mléko, tvarohy a ovoce u levnějších zeleninových jídel, tak jsem opět na 0. To je moje zkušenost. Přeji Vám hezký den

        • Autor: Pavel Ludvík

          Pokud masa podáváte méně často a větší porce, tak by to přece mělo vyjít, ne? Samozřejmě, že u drahých mas je třeba opatrně, a také je možné využít kuřecí s kostí, jak tady kdosi píše.

          • Autor: rohlik

            Ano, dala jsem to kuřecí s kostí a nadnormovala a vyšlo mi 77 procent, což díky kuřeti. Dále tady také vedoucí říkají, že zeleninové jídlo není zas tak úsporné, jak tady někdo uvádí. Dnes jsem byla na školení, problémy ohledně plnění masa tam řešil kde kdo. Píšete, že u drahých mas opatrně. Pokud můžu uvařit maximálně 4 x vepřové maso, tak bohužel musím nadnormovat i ty dražší masa. Nechci se s nikým dohadovat, ale moje snaha leden zkusit vařit podle nových nutričních doporučení a plnění spotřebního koše zároveň mi, tak úplně nevyšla, hlavně jsem měla ušetřené penízky a ty se rozkutálely, protože jsem se dostala do provaru, uvidíme další měsíc. Přeji hezký den a hlavně klid

          • Autor: Adka

            Moc tomu nerozumiem čo píšete. Aké druhy masa používate? Varíte aj z polotovarov? My máme cenu obeda 22,24 a 26 a u detí ušetrím bez problému. Dospelí mi robia problém, u nich musím viac šetriť. Neviem, či to je tým, že máme jídla na výber, alebo tým, že nedávam zase tak drahé maso…najdrahšie mám ryby (polotovary asi tak 1-2x za rok) inak treska za 149,9 a hovězí zadní za 156 Kč. Používame loupadné brambory, momentálne cena 16,5. U detí nie je problém. Nerobíme ovšem svačiny.

          • Autor: nototo

            Je tedy vidět, že umíte hospodařit s vybranými penězi správným výběrem dodavatelů.Co se týká dospělých strávníků je to všude stejné, vybírají si vždy ty dražší a lepší jídla a pokud je máme v mínusu, tak nedostávají např. moučník, banán, pitíčko apod., do té doby než se vše srovná

          • Autor: Adka

            Ano, snažím sa s dodávateľmi diskutovať o cenách. Nowaco je otvorené k diskusii a keď potrebujem, vie mi dať lepšiu cenu. To samé s koloniálom. Zrovna včera som otvorila leták z alimpexu a zistila som, že majú lacnejšie základné potraviny. Tak som objednala…Dospelí sú ukrátení u nás o „dobroty“ ale sú napriek tomu veľmi spokojní a za minulý rok pribudli.

          • Autor: Hanka71

            Dobrý den,
            u nás si zaměstnanci a cizí strávníci také vybírali dražší jídla, proto už asi pátým rokem vedeme vše společně. Máme dva druhy obědů. Od té doby jsou zam. a cizí pořád v plusu a děti v mínusu. Celkově jsme celý rok v plusu a na konci srpna se snažíme přiblížit co nejvíce k nule. Ale tak je to správně, děti nesmí dotovat cizí strávníky, naopak to být může.

          • Autor: marcik

            Nepíšete, kolik máte strávníků. Ono se totiž jinak za tyto ceny hospodaří pokud je 500 – 600 a jinak, pokud je pouze 300 strávníků.

          • Autor: Hanka71

            My máme 280 strávníků

          • Autor: Adka

            Niekde som to tu písala, máme cca 220 – 230 stravníkov

    • Autor: kralka

      Zdravím, chtěla bych reagovat na to co píše Zdenkaa…….ptá se, jestli ušetříme na bezmasých jídlech…. my teda určitě ne, protože cena zeleniny, sýrů a jiných surovin je srovnatelná s cenou masa. Ty doby, kdy jsem si myslela, že na bezmasém jídle ušetřím jsou dávno pryč. Tedy alespoň u nás v MŠ. Kvalitní bezmasé jídlo je mnohdy dražší než kus vepřového. Toť moje zkušenost, hezký den

      • Autor: Adka

        U nás je to rovnaké, bezmäsité nerovná se levné. Iba v prípade krupicovej kaši či buchtičiek s vanilkovým krémom 🙂
        U nás je veľmi drahá čerstvá zelenina a už viac krát som išla do lídlu (keď sme mali na dvojku)..a to tiež neušetrím, ale aspoň neprevarím tak moc…

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den,mám před sebou Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách,kde se píše:
      2.Stávající doporučení dle spotřebního koše obsahuje vyšší dávky masa,snahou je proto zohlednit také aktuální doporučení/DACH,EU PRI/,kde jsou stanoveny nižší dávky bílkovin.
      Doporučení:Plnit spotřební koš v ukazateli mao blíže ke spodní hranici doporučení -75%.Nezařazovat uzeniny.Nevylepšovat pokrmy uzeninami např.čočková pol.s párkem,šoulet s uzeninou apd.Každý týden zařazovat zeleninový,
      luštěninový bezmasý pokrm.Zdenkaa vyčetla to co já.Tak čím se tedy řídit?

      • Autor: Pavel Ludvík

        Řiďte se v prvé řadě vyhláškou a spotřebním košem, to je závazná legislativa. Ohledně doporučení, které ve vašem příspěvku citujete: To zcela jistě není aktuální Nutriční doporučení MZ, jde o nějaký jiný materiál.

    • Autor: Valentýna

      „Doporučení obsažená v metodice ND nejsou myšlena direktivně“ – to se píše v úvodu metodiky.
      Tak bych to tak moc neřešila.

      • Autor: Adka

        Ano, to vieme všetci. Nie je to direktívne, máme ísť na zmeny pomaly…asi sme do toho chceli skočiť rovno, otestovať ich a vo výsledku sa nám zdajú byť príliš prísne. Ja myslím, že každá vedúca chce robiť svoju prácu čo najlepšie a byť „pochválená“ od hygieny…Dievčatá a musím vám povedať, že ste tu vytvorili príjemný priestor pre zdielanie skúseností a že píšete otvorene 🙂

    • Autor: Docent Chocholoušek, CsC.

      Tzv. nové doporučení je veganský paskvil, který obsahuje takové množství nesmyslných tvrzení, že bude muset být tak či onak revidován či zrušen, a jeho autoři (či spíš autorky) si uříznou pořádnou odbornou ostudu. Všem pracovníkům školních jídelen DŮRAZNĚ doporučuji, aby tento diletantský nápad ignorovali a vytrvali do doby, než bude Ministerstvo zdravotnictví nuceno vydat doporučení nové. Nadšení nutriční pionýři, kteří chtějí úroveň školního stravování v ČR opět přiblížit idylickým dobám středověku, či napodobit aktuální jídelníček severokorejského lidu, samozřejmě mohou dětem servírovat fazole a otruby každý den.

    • Autor: Pája ML

      Zdravím všechny.Jsem vedoucí školní jídelny v mateřské škole, která má 100 dětí a 13 zaměstnanců.Podle nového nařízení hygieny uzeníny, uzené , trvanlivé salámy, paštiky vůbec nepodáváme, pouze šunku a jen 1 měsíčně. Na svačinky děláme sýrové, tavrohové, lučinové pomazánky, šlehaný tvaroh, pudink, jáhlovou krupicovou kaši, někdy-spíš zřídka přesnídávku. také jogurty dáváme dětem a občas smetanový krém.Co se týká masa-vepřové jen 3x měsíčně, hovězí 2x měsíčně, jinak kuřecí, krůtí, králičí, ryby .Luštěniny podáváme min.1 x týdně a to jak ve formě oběda tak i v pomazánkách.Čerstvou zeleninu a ovoce dáváme jako přílohu téměř ke všem svačinkám.např. chléb s máslem a plátky mrkve, chléb s ramou a plátky hrušky. Cheby 3x týdně zrníčkový, žitný, celozrnný atd.Máme SK -málo maso, mnoho luštěnin.

      • Autor: Pája ML

        Ještě ke svému příspěvku-jedna babička nám vynadala, že vaříme pořád „nafukovací jídla“ co dodat, řídíme dle metod. pokynu , že . 🙂

        • Autor: Ingrid

          Dobrý večer. Pájo, mám stejný problém s masem ve spotřebním koši. Jsme MŠ, vaříme dle nutr. doporučení a maso plním na 67%.
          Teď nevím, co je přednější doporučeni nebo SK?
          Ostatní položky ve spotřebním koši plníme bez problémů.

          • Autor: Moderátor

            Odstraněno
            Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

          • Autor: Moderátor

            Odstraněno
            Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

          • Autor: OM

            Větší právní váhu má samozřejmě vyhláška, tedy plnění SK ve všech komoditách v daném rozmezí, tj. komodita maso alespoň na 75 %. Nutriční doporučení je už ze samotného titulu pouze metodikou, návodem, doporučením… a určitě je nemusíte plnit ve všech bodech stoprocentně 🙂

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se